rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:150/180)

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 177

opcji poparzenia przy przekładaniu do naczynia żaroodpornego. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka z poniższego przepisu, rewelacja! Moją drugą(...)puree z kalafiora:) Podsumowując, gdybym dostała w prezencie którykolwiek z tych produktów byłabym bardzo zadowolona Ale przejdźmy do pyszności. Dziś proponuję przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy pomysł na obiad. Rolada z piersi indyka nadziewana kiełbasą, żurawiną i grzybami, wstępnie obsmażona na patelni, a następnie podpieczona w piekarniku, na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad w weekendy, jak i danie

karmelowy
Kurczak z warzywami i koperkiem 168

Kurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kanapki z awokado i jajkami 176

Kanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Menu na tydzień – przedświąteczna dieta 130

przedświateczną dietę, ale bez przesady), żeby poskromić apetyt, albo zrobić miejsce przed świątecznym rozpasaniem (czy tego chcecie czy nie, babcia lub ciocia i tak wciśnie w Was kolejny kawałek ciasta albo dokładkę pieczeni ze świątecznego stołu ;-). Pieczone warzywa – hit na talerzu Pieczeń, pieczyste, grill, rożen – wszystkie te wyrazy kojarzą się z mięsnymi potrawami. Kiedy mówimy o upieczeniu dwóch(...)pieczonej czerwonej kapusty, marchewki i ziemniaków Pobierz menu na tydzień Lista zakupów Polędwiczki wieprzowe 0,5 kg Krewetki koktajlowe 0,25 kg Makaron pełnoziarnisty Spaghetti pełnoziarniste Ser kozi rolada Masło 2 passaty pomidorowe Migdały 100 g Kilka orzechów włoskich Pestki dyni Cytryna Awokado Kapusta czerwona 2 kg Kalafior Kalarepa Brukselka 0,5 kg Buraki czerwone 2 kg Bataty

Niedzielny kucharz
Malinowa rolada 106

Lekkie sezonowe ciasto na bazie biszkoptu, lekko kwaskowej, orzeźwiającej masy malinowej, delikatną serową nutą oraz bitej śmietany to ciekawa propozycja do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa malinowo-serowa: 250g świeżych lub mrożonych malin 250g białego sera 250g(...)mleka) i zmiksowane do postaci musu maliny. Całość dokładnie wymieszać pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Po tym czasie rozwinąć biszkopt, wylać masę malinowo-serową i ponownie delikatnie zwinąć w roladę, wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem, dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać. 5. Bitą śmietaną obsmarować   roladę

Szalona Kuchnia Eweliny
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 189

obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych(...)misce dzielimy na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy i rozkładamy na pozostałe. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak by wypełniła pustą przestrzeń. Mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki. i kroimy kluski. Formujemy kulki w dłoniach, odrobinę spłaszczamy i robimy wgłębienie na środku.  3. W dużym garnku z osolonym wrzątku gotujemy kluski do momentu

wyjątkowa kucnia
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 237

obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych(...)misce dzielimy na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy i rozkładamy na pozostałe. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak by wypełniła pustą przestrzeń. Mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki. i kroimy kluski. Formujemy kulki w dłoniach, odrobinę spłaszczamy i robimy wgłębienie na środku.  3. W dużym garnku z osolonym wrzątku gotujemy kluski do momentu

wyjątkowa kucnia
Klōski (Kluski śląskie) 143

musicie je razym dobrze rozfyrlać. [40] Potyn musicie to wszysko wyrobić na tako gladkoł masa. [41] Terezki umyjcie sie rance [42] i biercie [43] sie po trocha tego ciasta i kulejcie jak najfajniejsze klōski- im mańsze tym lepi. [44] Uwarzcie sie wody, wciepcie [45] tam soli i dołwejcie [46] klōski- zamiyszjcie [47] sie je warzechōm, żeby sie niy prziklejōły(...)lepiej [45] wrzućcie [46] proszę dawać [47] pomieszajcie [48] przykleiły [49] wypłyną [50] pogotują się [51] ogniu [52] wyłączcie [53] przykryjcie [54] podochodzą [55] zjeść z czymkolwiek [56] roladami [57] przepis [58] pojawi się później

Chop w kuchni
Tort Jogurtowy 123

Torty potrafią być poezją smaku... Bogate warstwy kremu, czekolady, śmietany... Czy da się jednak stworzyć tort lekki, a jednocześnie bogaty w smaku i "bezpieczny" dla linii

Domowe ciasta
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 186

dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.  Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami(...)Zostawiamy go tak przeciętego. Nasączamy nasze paski i smarujemy częścią naszej kremówki. Układamy pozostałe wiśnie. Na środek białego biszkoptu wykładamy pozostałą cześć naszej śmietany. Pierwszy pasek zwijamy na kształt rolady i ustawiamy pionowo na jasnym biszkopcie. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy go w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. Tak samo postępujemy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie formujemy

Malinowe Pocałunki
Roladki z hummusem 181

Nigdy wcześniej nie przygotowywałem w ten sposób tej przystawki. Roladki z hummusem to bardzo ciekawa propozycja na przystawkę na każde przyjęcie. Przy okazji jak będziecie ją

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski śląskie 412

ugotuj coś, na co zwykle nie masz czasu! No to zrobiłam śluski kluski śląskie. Specem nie jestem, śląskich korzeni nie posiadam. Kulam te kluseczki więc takie jakie umiem ;) Do ciasta dodaję jajko, bo inaczej bym go nie zlepiła. Choć ponoć zgodnie ze sztuką doświadczonych w tym temacie gospodyń, do klusek nie dodaje się jajka. Nie wiem, może jakąś specjalną odmianę(...)albo małym palcem albo rączką drewnianej łyżki.  Kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Podajemy z roladą wołową lub wieprzową, innym mięsem z sosem lub z podsmażonym boczkiem.  Smacznego

bistro mama
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 145

talerze do wspólnego ucztowania. Bifyj był niczym domowy skarbiec. Dziś drzwiczki tego kredensu zostały uchylone. Pozwolono mi zajrzeć do opolskiego domostwa i zobaczyć, że niedzielny łobiod to nie tylko rolada, modro kapusta i gumiklyjzy, ale także towarzyszą mu krupnioki, żymloki, wursty i kołocze, a kuchnia śląska ma naprawdę wiele do zaoferowania.  Chcąc te kulinarne tradycje trochę przybliżyć, Opolska Regionalna(...)przygotował warsztaty z pieczenia   kołocza   śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż   kołocz   jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem

Food Square
Rolada marchewkowa 223

Bardzo wykwintna przystawka, pięknie prezentuje się na stole, ale i świetnie smakuje. Polecamy na świąteczny stół i nie tylko. Atutem także łatwość wykonania! Składniki: 1/2 kg

kgwjanczewo