Dziś będzie coś nowego, mianowicie rolada biszkoptowa ze śmietaną mascarpone i kwi. Te mazajki bardzo fajnie wyglądają. Biszkopt: mąka pszenna 1.1/2 szklanki proszek do pieczenia 1 szczypta jaja 6 szt cukier 1/3 szklanki kakao 2 łyżki Środek: śmietana 30% 400 ml mascarpone 250 g cukier 2 łyżki żelatyna ( na litr wody woda zimna 100 ml kiwi(...)puch ( masa podwaja swoją objętość), dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łopatką do połączenia składników( delikatnie i w jednym kierunku). Krok 2 Do rękawa cukierniczego przekładamy trochę ciasta biszkoptowego i zaczynamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robić wzorki( najpierw robimy ramkę, a potem na skos czy kwadrat różne wzorki).Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni
Różowa kuchniaszczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez 25 minut w 180'C, a drugi na blaszce piekarnikowej przez 15 minut w 180'C. Oba wystudzić. Zimne(...)drugiej galaretkę truskawkową. SKŁADANIE: Na pocięte paski wyłożyć krem truskawkowy, ale nie cały - odłożyć 4 łyżki. Dwoma łyżkami posmarować jeden z okrągłych blatów. Paski zwinąć w dużą roladę zaczynając od pierwszego - zwinięty pasek ułożyć na środku dolnego blatu, owijać dookoła kolejnymi paskami. Posmarować u góry pozostałym kremem, przykryć drugim blatem. Obłożyć cały tort kremem kakaowym, ozdobić według uznania
Cakes By Kejt27.08.2018 Szybko,prosto a co najważniejsze bez pieczenia. Wygląda wspaniale a smakuje wybornie. Dodałam trochę malin jako opcję dodatkową. Jeżeli lubicie maliny to polecam tę wersję
gotuj ze mnąSkładniki: 1 1/2 kg świeżego boczku bez skóry 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 7 pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki po szczypcie tymianku papryki ostrej
kgwjanczewoglazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety(...)szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy
karmelowyprzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy.Na przygotowaną blaszkę i wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto.łopatką rozprowadzamy po dużej blasze.Pieczemy w 180st.dosłownie 10 min(sprawdzić patyczkiem.Warstwa ciasta jest cienka i dlatego)Po brzegach może się mocniej przypiec ,ale to nie problem bo to obcinamy nożem i zostaje nam ładny prostokątny biszkopt.Układamy ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem(...)budyniu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko wlewamy do garnka,dodajemy wiórki kokosowe,zagotowujemy .Budyń rozrabiamy z wodą tak jak to się robi z mąką ziemniaczana i wlewamy do masy .Chwilę zagotowujemy.Schładzamy. Roladę rozwijamy ,smarujemy kremem i znów zwijamy ale bez ściereczki i wstawiamy do lodówki na 2 godz.Obficie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiLubicie kluski śląskie ? Ja bardzo! Szczególnie takie z gulaszem albo po śląsku z roladą i kapustą #rozmarzona . Dziś mam dla Was przepis na kluski śląskie z dodatkiem dyni. Idealne zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Z masłem oraz cukrem albo pachnącym, gorącym gulaszem. Robi sie je błyskawicznie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * obrane ziemniaki ( mączyste )- 500 g * puree z dynii ( gęste(...)oraz żółtko i sól, mieszamy, wyrabiamy. Wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, 1 część wyciągamy, w dołek wsypując mąkę ziemniaczaną, dodajemy 4 część i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kluski z dziurką, gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty. Smacznego
Ostra na Słodkopotraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania konsystencji patelnię naleśnikarkę przetrzeć olejem i na dobrze rozgrzanej smażyć(...)średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również później podpiec w piekarniku...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy(...)nasączamy kawą albo herbatą (zdj. nr 1). Każdy pasek smarujemy dżemem (zdjęcie nr 2), a następnie kremem (1/3 kremu zostawiamy na wierzch i boki). Pierwszy pasek zwijamy w roladę, układamy na środku talerza lub patery (zdj. nr 3), następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i następny, aż powstanie ślimak (zdj. nr 4). Wierzch i boki smarujemy
słodki bratekkilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka(...)także bardzo popularne na Litwie. Bliny w tym wydaniu to placuszki ziemniaczane nadziewane aromatycznym mięsem lub serem, podawane z dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą i ziemniakami to doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie od tradycji którą(...)przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę. Może przygotujcie kluski z makiem. , albo upieczcie kapuśniaczki, a zamiast karpia może pokusicie się na przygotowanie szczupaka faszerowanego lub roladę rybną w galarecie . Wzbogaćcie swoją tradycję o nowe smaczne dania! Smacznego ! A tak wyglądał nasz stół w zeszłym roku The post 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokoło 1 cm *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) *** *** Następnie układamy w rzędach: listki bazylii, pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę *** *** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry *** *** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków – po 3-4 krążki na każdy patyczek *** *** W miseczce mieszamy olej z solą, pieprzem(...)TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemUwielbiam rodzinne obiady, lubię również zaskakiwać różnorodnością na talerzu. No dobra przyznam się, że moja rodzina dziwnie się na mnie patrzy jak jest ten sam obiad
Niezły Młynekdelikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy. Piecz 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. P.S. Odłożyłam(...)pół i pokrój na paski (mi wyszło 8 pasków). Biszkopt w tortownicy wysmaruj cienko masą budyniową, następnie paski biszkoptu wysmaruj powidłem oraz kremem budyniowym. Pierwszy kawałek zwiń jak roladę, ułóż na środku w tortownicy i do niego dokładaj kolejne kawałki. Schłódź w lodówce. Po kilku godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób polewą czekoladowo-śliwkową. Gotowe :) Po przekrojeniu tortu będą widoczne
Kulinarna (nie)codziennośćżółte zielona czy pół na pół .Jest z czego wybierać.Tylko pomysłów za mało by wszystkiego wypróbować.Dziś polecam wam roladę z jabłuszkami. Piekłam wspólnie z innymi z okazji Rolady Składniki: Jabłka słodkie 2 kg cynamon 1 łyżeczka ksylitol pół szklanki Składniki na biszkopt: jaja 6 szt ksylitol 100 g Kłos Pol mąka pszenna typ 500- 6 łyżek Kłos(...)puch( masa się potroi) Krok 4 Mąkę przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką. Formę z pieca tą zwykłą czarną płaską wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Pieczemy w 150-170 stopniach z 7-15 minut. Pilnujcie by nie wysechł biszkopt. Krok 5 Po upieczeniu biszkopt przekładamy na ściereczkę, ściągamy papier i zawijamy w ściereczkę. Zostawiamy
Różowa kuchnia