Składniki: 1 1/2 kg świeżego boczku bez skóry 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 7 pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki po szczypcie tymianku papryki ostrej
kgwjanczewoglazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety(...)szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy
karmelowyLubicie kluski śląskie ? Ja bardzo! Szczególnie takie z gulaszem albo po śląsku z roladą i kapustą #rozmarzona . Dziś mam dla Was przepis na kluski śląskie z dodatkiem dyni. Idealne zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Z masłem oraz cukrem albo pachnącym, gorącym gulaszem. Robi sie je błyskawicznie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * obrane ziemniaki ( mączyste )- 500 g * puree z dynii ( gęste(...)oraz żółtko i sól, mieszamy, wyrabiamy. Wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, 1 część wyciągamy, w dołek wsypując mąkę ziemniaczaną, dodajemy 4 część i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kluski z dziurką, gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty. Smacznego
Ostra na Słodkopotraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania konsystencji patelnię naleśnikarkę przetrzeć olejem i na dobrze rozgrzanej smażyć(...)średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również później podpiec w piekarniku...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy(...)nasączamy kawą albo herbatą (zdj. nr 1). Każdy pasek smarujemy dżemem (zdjęcie nr 2), a następnie kremem (1/3 kremu zostawiamy na wierzch i boki). Pierwszy pasek zwijamy w roladę, układamy na środku talerza lub patery (zdj. nr 3), następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i następny, aż powstanie ślimak (zdj. nr 4). Wierzch i boki smarujemy
słodki bratekkilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka(...)także bardzo popularne na Litwie. Bliny w tym wydaniu to placuszki ziemniaczane nadziewane aromatycznym mięsem lub serem, podawane z dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą i ziemniakami to doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie od tradycji którą(...)przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę. Może przygotujcie kluski z makiem. , albo upieczcie kapuśniaczki, a zamiast karpia może pokusicie się na przygotowanie szczupaka faszerowanego lub roladę rybną w galarecie . Wzbogaćcie swoją tradycję o nowe smaczne dania! Smacznego ! A tak wyglądał nasz stół w zeszłym roku The post 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokoło 1 cm *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) *** *** Następnie układamy w rzędach: listki bazylii, pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę *** *** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry *** *** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków – po 3-4 krążki na każdy patyczek *** *** W miseczce mieszamy olej z solą, pieprzem(...)TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemUwielbiam rodzinne obiady, lubię również zaskakiwać różnorodnością na talerzu. No dobra przyznam się, że moja rodzina dziwnie się na mnie patrzy jak jest ten sam obiad
Niezły Młynekdelikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy. Piecz 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. P.S. Odłożyłam(...)pół i pokrój na paski (mi wyszło 8 pasków). Biszkopt w tortownicy wysmaruj cienko masą budyniową, następnie paski biszkoptu wysmaruj powidłem oraz kremem budyniowym. Pierwszy kawałek zwiń jak roladę, ułóż na środku w tortownicy i do niego dokładaj kolejne kawałki. Schłódź w lodówce. Po kilku godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób polewą czekoladowo-śliwkową. Gotowe :) Po przekrojeniu tortu będą widoczne
Kulinarna (nie)codziennośćbyć, ani za rzadka ani za gęsta. W związku z tym, że do ciasta dodałam olej to naleśniki smażyłam bez dodatkowego tłuszczu. Patelnie rozgrzewamy, na środek nalewamy chochelkę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Naleśnik przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy spód będzie sprężysty. Naleśniki smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. Kapustę ścieramy na tarce o grubych(...)farszu dodajemy również twaróg, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na każdego naleśnika nakładamy farsz, następnie boki składamy do środka i zwijamy krokieta jak roladę tylko bardziej płasko. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przyprawy. Pozwijane krokiety maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron. Podajemy z ulubionym
kulinarne odsłony patiDelikatna, puszysta, śmietankowa. Z ulubionymi owocami w środku. Z malinami lub z brzoskwinią. Kradnie podniebienia wszystkich smakoszy słodyczy. Składniki: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek
Słodki Zakątekkukurydzę. Przyprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 2 rolady i zawijamy w przezroczystą folię spożywczą. Końce skręcamy. Układamy w naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno. Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też(...)natkę z masłem dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina gałki muszkatołowej. Ser ścieramy na drobnej tarce i dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min. Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem
Olikowa kuchniaZawsze lubiłam wszystko co migdałowe bądź kokosowe, uwielbiam też chrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębarszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka(...)Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem Ciasto z owocami Smacznego
Codziennik Kuchenny