rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:148/180)

Rolada ziemniaczana w waflu 149

Czy macie czasem dość jedzenia takich zwykłych ziemniaków do obiadu? Mam dla Was taką inną propozycję ich podania. Smaczne i wbrew pozorom proste w wykonaniu. Pychotka

Cukiernia Pychotki
Chlebek z serem i ziołami wypiekany na śniadanie 156

końca nie byłam pewna czy znajdę czas na wypieczenie tego chlebka. W lodówce miałam kawałek rolady koziego serka, a w ogrodzie wiechcie estragonu prezentowały się całkiem nieźle, więc postanowiłam dołączyć do wypiekania. Tak więc nie całkiem zastosowałam się do przepisu z  książki "Domowe wypieki" (wydawnictwo Oleksiejuk) Podaję oryginalny przepis a w nawiasie moje odstępstwa. Akcję " Wypiekanie na śniadanie(...)wody. Poczekaj aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiej do salaterki, dodaj  sól,  zaczyn drożdżowy oraz 250 ml serwatki Mikserem połącz składniki na gładką masę. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdy podwoi objętość zagniataj je przez chwilę rękoma. Farsz:  Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmażaj na łyżce masła na jasno brązowy kolor.   Dodaj jajko

Gotuj Sam!
Przepisy na święta 205

W tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki.  Może i

KUCHARNIA
Kluski 133

lepszego niż tradycyjny, śląski obiad. Smakuje wyjątkowo zwłaszcza wtedy, gdy rzadko jemy kluski i mięso w postaci rolady. W tygodniu staram się nie jeść mięsa, za to sporo warzyw, bo uważam, że smakują znacznie lepiej od mięsa. Tak już mam długo i póki co jest mi z tym dobrze. Są jednak takie dni, kiedy zrobimy niedzielny obiad, taki tradycyjny, jaki(...)ostudzenia. Rozgniecione ziemniaki dzielimy na cztery części. Jedną wyjmujemy i odkładamy. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, sól oraz odłożone ziemniaki. Starannie łączymy wszystkie składniki. Z ciasta formujemy małe kulki. Odkładamy na deskę posypaną mąką. Zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku. Kluseczki gotujemy partiami, na najmniejszym ogniu przez średnio 10 minut. Mieszamy delikatnie od czasu do czasu

Moja smaczna kuchnia
Rolada kakaowa z malinami 113

Lato w pełni, malin u Mamy od groma, więc nie może być tak,że ich nie wykorzystam ;)  Fakt, zbieranie męczące- zwłaszcza, że są małe i

Kuchnia w czekoladzie
Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem 198

Uwielbiam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. Serwuję ją stosunkowo często, więc przy ostatnim rozdaniu postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje i przygotować naleśniki z dodatkiem szpinaku, środek zaś wypełnić wędzonym twarogiem, który odkryłam nie dawno, a którego smaczek bezapelacyjnie uwiódł moje kubki smakowe. Składniki na zielone naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1szklanka wody mineralnej(...)pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie  zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem).Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
KUCHENNA APTEKA #22 - MAK 131

oleju makowego) przyśpiesza gojenie się ran (dotyczy oleju makowego) Uwaga! mak spożywany w większych ilościach działa jak narkotyk mak może powodować interakcje z niektórymi lekami - przed spożyciem dań czy ciast z makiem najlepiej skontaktować się z lekarzem mak jest ciężkostrawny, dlatego osoby z problemami trawiennymi (np. wrzody) czy wątrobowymi powinny unikać spożywania maku, gdyż może on zaostrzyć stan chorobowy(...)maku to ponad 1400 mg, czyli tyle co w prawie 1,2 litrze mleka Przepisy z makiem 1) FANTAZJA MAKOWA 2) ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE 3) ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 4) GWIAZDKI Z MAKIEM 5) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #22 - MAK 138

oleju makowego) przyśpiesza gojenie się ran (dotyczy oleju makowego) Uwaga! mak spożywany w większych ilościach działa jak narkotyk mak może powodować interakcje z niektórymi lekami - przed spożyciem dań czy ciast z makiem najlepiej skontaktować się z lekarzem mak jest ciężkostrawny, dlatego osoby z problemami trawiennymi (np. wrzody) czy wątrobowymi powinny unikać spożywania maku, gdyż może on zaostrzyć stan chorobowy(...)maku to ponad 1400 mg, czyli tyle co w prawie 1,2 litrze mleka Przepisy z makiem 1) FANTAZJA MAKOWA 2) ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE 3) ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 4) GWIAZDKI Z MAKIEM 5) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM

Kuchnia MagdaLeny
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 313

glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety(...)Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo   Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych

karmelowy
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 207

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 158

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada bezowa z truskawkami 186

Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam !  źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne(...)puszysta masa. Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy. Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę. Zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do czasu aż masa nam dobrze stężeje. Po tym czasie pozostaje nam tylko cieszyć się

charlotte gotuje
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 154

piekarnikach.   Mogę w nim więc nie tylko wolnowarzyć , ale też smażyć   i zapiekać.   Ze względu na to, że ma okrągłą misę, jest wygodniejszy do przygotowywania ciast i chlebów. I jeszcze jedna szalenie istotna informacja - powłoka DuraCeramic nie zawiera substancji stosowanych w produkcji teflonu (PTFE i PFOA) . Na zdjęciu: wolnowar Crock-Pot 6l DuraCeramic Saute z misą pokrytą(...)też ryby i owoce morza. Crock – pot jest też niezastąpiony do przygotowania wspaniałego bigosu i żeberek, węgierskiego leczo i zupy gulaszowej, marokańskiego tajine oraz przepysznej golonki w piwie i rolady boczkowej.   Robiłam w wolnowarze smalec, wytapiając go przez prawie 10 godzin i tak modne ostatnio, wolno gotowane policzki wołowe. Jednym słowem, głównym ograniczeniem   podczas gotowania w wolnowarze jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serowe paszteciki w waflu 168

Serowe paszteciki w waflu powstały pewnego razu gdy nie miałam pomysłu na obiad. Miały być nawet ruskie pierogi ale nie bardzo miałam ochotę na przygodę z ciastem. I tak oto pod wpływem chwili, może troszkę dłuższej chwili, bo farsz jednak kilka dobrych minut zajmuje zajadaliśmy się wspaniałymi serowymi kęskami o smaku ruskich pierogów. Pan Ł. do póki nie spróbował twierdził(...)link (klik) . Gotowy farsz podgrzewamy do dość wysokiej temperatury i smarujemy na waflach właśnie takim bardzo ciepłym, pod wpływem temperatury wafle zmiękną, a my możemy je zwinąć jak roladę. Farszu powinno nam wystarczyć na 4 rolady ale jeśli wyjdzie Wam 3 czy nawet 5 to też dobrze. Taką zwiniętą roladę kroimy na plastry ok 3 cm, lekko spłaszczamy od góry

Życie zaczyna się w kuchni