rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:139/180)

Pierogi z kozim serem 80

łyżki masła szczypta soli 300 g rolady z sera koziego Dodatkowo: masło (3 łyżki) koperek   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera koziego robimy kulki z sera koziego, wielkości orzecha włoskiego. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć). Dokładnie

R'n'G Kitchen
SCHABOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM W MIŁYM TOWARZYSTWIE KOPYTEK 145

roladkę i podsmażamy na patelni z każdej stony. Rolady przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy ulubionym sosem (w moim przypadku jest to sos pieczarkowy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Kopytka: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować.Przestudzone zemleć przez maszynkę, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko i zarobić ciasto.Z ciasta formować wałki ok. 3 cm. spłaszczyć je lekko

Kuchnia w opałach
Rolada jarmużowa z tuńczykiem 176

papier (zachować na potem). Zwinąć ciasto razem z wilgotną ściereczką kuchenną w rulon. Odstawić do ostygnięcia. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Do miseczki przełożyć twarożek. Dodać tuńczyka i chrzan. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Rozsmarować masę tuńczykowo-twarożkową na biszkopcie, zostawiając górny margines szerokości ok. 1 cm. Posypać masę koperkiem. Całość zwinąć bardzo ściśle w roladę. Zawinąć w papier, na którym pieczony

Weekendy w domu i ogrodzie
DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI 107

robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt. Całość smarujemy serem białym, jeden i drugi z boków zakładamy do środka ( ma się utworzyć coś na kształt spłaszczonej rolady. Kroimy na prostokątne kawałki, układamy w niewielkich odstępach

Ostra na Słodko
Obiad z U-Boota 121

usta, a dowódca wpycha mu zwinięty w roladę placek ziemniaczany i jeszcze rozsmarowuje na tym łyżkę musu jabłkowego. Część musu trafia również na brodę Jednotancerza. — Naprzód marsz! Następny! Składniki: - ziemniaki - mąka - jabłka  Wykonanie: Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnej tarce. Odlewamy trochę soku i dosypujemy mąki, żeby powstało nam lejące się ciasto. Wylewamy na patelnię i smażymy z dwóch

Kryzysowa Książka Kucharska
Ślimaczki z szynką. 177

około 60 minut.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je dobrze odgazować, następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich kolejno wałkujemy na kwadrat o wymiarach 30x30 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem zostawiając centymetrowy rant z każdej strony. Teraz równomiernie rozkładamy szynkę i zwijamy w roladę. Ostrym nożem kroimy roladę w 12 plastrów, każdy

Rozpustne gotowanie
Wigilijne paszteciki. 177

wyrosło. Po tym czasie wykładamy połowę ciasta i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40x40cm i dzielimy go na pół. Na każdą część, wzdłuż dłuższego boku, układamy z jednej strony 1/4 farszu (tak na szerokość około 2 cm), a krawędź drugiego boku smarujemy roztrzepanym jajkiem (też na szerokość 2 cm). Zwijamy jak roladę zaczynając od strony z farszem, a kończąc

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe paszteciki z wołowiną 190

twarde dodajemy ciepłego mleka, Potem ciasto przykrywamy ściereczką, zawijamy w ręcznik o odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu jeszcze raz zagniatamy przez około 2 minuty i   rozwałkujemy na pasy o szerokości około 15 centymetrów. Na środek każdego pasa ( mnie wyszły 3 ) układamy farsz i zawijamy w ala roladę, następnie kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami 134

wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu. Ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować masą kajmakową i rozłożyć starte jabłka. Od dłuższego brzegu zwinąć rulon.Pokroić w plastry i ułożyć w foremkach na mufinki.Odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. . Można zrobić również i tak:Zwiniętą roladę pociąć na kawałki. Każdy kawałek naciąć wzdłuż

Moje domowe kucharzenie
1475.Pizza na cienkim spodzie 167

również od razu rozwałkować ciasto na blachę].Ciasto rozwałkować na blachę, posmarować dowolnym sosem [ u mnie wyjątkowo tylko odrobina ketchupu] .Ułożyć dowolne dodatki .Posypać startym serem i wstawić do nagrzanego do 210 ˚C piekarnika .Piec 15-20 minut.Można również wzdłuż dłuższego boku ułożyć dodatki.Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.Pociąć na kilku centymetrowe kawałki i ułożyć

Moje domowe kucharzenie
Strudel z indyczym mięsem mielonym 218

Czy mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie poniżej. Rolada, strudel, zapiekanka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jasny biszkopt 149

torty, ciasta z owocami, czy z masą. Jego ogromną zaletą jest także to że jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze wychodzi. Szczerze powiedziawszy, przeglądając wiele przepisów na biszkoptowe ciasto czasami zastanawiam się dlaczego ludzie komplikują taki prosty przepis:) Główną zasada przy pieczeniu biszkopta jest taka: ILE JAJEK TYLE ŁYŻEK CUKRU I MĄKI. Oczywiście to są główne składniki, a dodatkowo(...)musimy zastanawiać się jak zmienić proporcję lub szukać w necie przepisu jeśli chcemy upiec np. cienki biszkopt, czy też biszkopt do tortu. Po prostu przygotowując biszkopt do rolady używamy 2 jajek, 2 łyżek cukry i 2 łyżek mąki, i odpowiednio kiedy potrzebny jest nam tort, używamy 6 jajek, 6 łyżek cukry i 6 łyżek mąki. Dobra dość tej teorii, najwyższy

PatiGotuje
Różne drożdżówki z cytrusową dynią - eksperyment z formą 167

Bułeczkę ułożyć na środku tortownicy. Resztę ciasta podzielić na dwie części.  Każdą z nich ponownie wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. 4-5 mm na blacie podsypanym mąką. Na rozwałkowane prostokąty wykładać dżem dyniowo-cytrusowy, zostawiając wolny górny margines. Pusty margines posmarować wodą, a następnie zwinąć prostokąty w rolady. Ułożyć rolady na sklejeniach.  Rolady pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad 700

postaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne śniadanie wielkanocne Podstawą śniadania wielkanocnego jest oczywiście święconka, w której obowiązkowo powinny znaleźć się produkty o określonej symbolice. I tak, w tradycyjnej święconce(...)rolady wielkanocne. Na każdym stole można znaleźć także sałatki – najpopularniejsza jest tutaj zdecydowanie sałatka jarzynowa , nie brak jednak pomysłów na różnego rodzaju sałatki wiosenne i sałatki warstwowe (np. z tuńczykiem) . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wybór potraw jest ogromny, jednak przygotowując rodzinny świąteczny obiad nie warto zbytnio eksperymentować, lepiej wybrać sprawdzone przepisy na Wielkanoc, by mieć pewność, że dania będą udane . Ciasta

Kulinarne Przeboje
Pizza Stromboli 2459

wsuwanej blachy naszego piekarnika. Wierzch ciasta posmarować cienko ketchupem, pozostawiając z każdego brzegu 3 cm wolnej przestrzeni. Na ketchup wsypać odrobinę oregano i bazylii, oprószyć pieprzem. Na to dać składniki tak jakbyśmy kładli je na normalną pizzę, tyle że rzędami: najpierw np, szynka, następnie pieczarki itp. Całość posypać serem i zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Pilnować by łączenie pozostało

Poezja Smaków - blog kulinarny
Naleśniki z parówką i serem 152

kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem, tak z jeden dwa plastry (albo dajemy trochę startego, ale komu by się chciało trzeć). Zawijamy naleśniki jak rolady. Tak przygotowane obtaczamy najpierw w roztrzepanym

Tanie przepisy studenckie
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 145

Sofiji:„Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimnobiały serek typu. Filadelfia.pęczek koperku sól, biały pieprzjajkoPłat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki

Malinowe Pocałunki