Dziś fajna przekąska powstała w parę minut, nie licząc oczywiście 25 minut pieczenia.Bardzo smaczna i zdrowa. Składniki ciasto francuskie 300 g szpinak świeży tyle by zakryć
Różowa kuchniateż chowamy do lodówki na całą noc. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat (jeśli ciasto rosło w lodówce najpierw musi ocieplić się ok 40 minut nim zaczniemy z nim pracować). Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy go konfiturą z róży. Zwijamy w roladę i teraz możemy postąpić na kilka sposobów. Możemy pociąć ja na ślimaczki, możemy lekko rozpłaszczyć
Dzieje kuchennej Wiewióryodstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić krótko na stolnicy podsypując delikatnie mąką ,ciasto podzielić na dwie części żeby łatwiej było zrobić bułki, wałkujemy jeden kawałek na duży prostokąt na grubość ok 3 mm nakładamy połowę masy jabłkowej , rolujemy jak roladę i kroimy na kawałki o szerokości 5 cm, na środku naciskamy na całej długości bułki
Wypieki Renezmiksuj na gładki krem. Jeśli krem wydaje Ci się za gęsty- dolej mleka. Stolnice posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Wałkuj placek na grubość ok. 1 cm. Każdy placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem. Zwiń w roladę. Krój w plasterki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem
Z Kuchni Do Kuchnimilimetrowe plasterki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu. W ten sposób
Rozpustne gotowaniewysmarowanej cienko olejem i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy mieszanką brązowego cukru z cynamonem. Zawijamy w roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę kroimy na 7 równych części i układamy w odstępach w tortownicy
My Culinary Artostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware ].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec
Moje domowe kucharzenieTakie ciasto przekładamy na godzinę do miski, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu. Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm.Powidełko mieszamy z konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości. Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy
Lawendowe Nieboręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy do rozgrzanego
Aga w kuchniŚwięta nierozerwalnie kojarzą mi się ze słodkościami i nic na to poradzić już nie mogę. Choć pasztet, rolada z indyka, żurek i schab ze śliwką to wspaniałe świąteczne potrawy, to jednak zdecydowanie w tej chwili marzę o pożarciu kawałka sernika albo mazurka. Taka jestem słodka dziewczyna :) Co jednak zrobić z takim małym człowiekiem, któremu większa ilość cukru nie służy(...)miodu albo syropu klonowego 225 g zimnego masła 2 jajka Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, słodzidło i masło – posiekać je drobno. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto tak, by powstała jednolita kula. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:1, większą położyć na arkuszu papieru do pieczenia
Przepysznik - BLW i nie tylkoWielki Czwartek. Tak na dobrą sprawę w domach trwa już Świąteczna gorączka i krzątanina. Co przygotować? Barszcz biały, żurek czy zupę chrzanową? Pieczeń rzymską, roladę szpinakową czy domową wędlinę? Jajka z majonezem, nadziewane pieczarkami czy może coś bardziej udziwnionego? Moje Świąteczne menu zaczyna się kreować już na kilka tygodni przed Świętami by uniknąć przedświątecznego braku pomysłu z powodu nadmiaru pomysłów(...)zakochałam się od pierwszego kęsa. Delikatnie kwaśna konfitura w połączeniu z kremem z masła orzechowego, granatem i chrupiącymi płatkami migdałów to idealnie komponujące się dodatki z kruchym, maślanym spodem ciasta. Polecam, serdecznie polecam. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram masła 350 gram mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania (ja nie potrzebowałam) szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany
Mango PapajaZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Beza Pavlova z kremem i malinami to jeden z moich ulubionych deserów . Tym razem Madzia zrobiła mi ogromną niespodziankę i przygotowała ten pyszny tort bezowy . Beza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koperkiem i słonecznikiem http://www.kuchniokracja.hanami.pl/ Roladki z kruchej szynki http://szczypta.com/ Rolada z indyka https://mydishesandsweets.wordpress.com/ Pierożki drożdżowe z kapustą https://yummycookingwithilka.blogspot.com/ Pasztet z fasoli http://www.zchatynakoncuwsi.pl/ Tatar ze śledzia http://www.kuchniadoroty.pl/ Śledzie po kaszubsku http://nietylkopasta.pl/ Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami https://www.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto z mandarynkami https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/ Piernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe ciasto
Kuchnia Bazyliiprzykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby dobrze wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować każdą część posmarować miękkim masłem ok. cm od brzegów zostawić nie smarowane, cynamon wymieszać z cukrem trzcinowym , posypać na masło, zawinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na równej wielkości ślimaczki, ułożyć w blaszce wyłożonej pergaminem ciasno obok siebie
Wanilia i Kardamonmleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj trzepaczką. Patelnię mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki. Każdy z nich posmaruj cienką warstwą masła migdałowego, na środek wyłóż obrane banany i zwiń jak roladę. Pokrój na kawałki
Food Squarejajko, sól i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.[ można podzielić na dwie części i wtedy będą mniejsze bułeczki -tak jak moje].Posmarować stopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i zwinąć w roladę .Pokroić pod skosem kawałki.Ułożyć je na blaszce i drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego
Moje domowe kucharzeniekażdą postacią. Tym razem na moim stole zagościł łosoś wędzony. Postanowiłam przygotować go pod postacią rolady. Ogórek zielony świetnie połączył się z wyrazistym smakiem tegoż łososia. Powstała przekąska w postaci tzw. kęsów na raz do buzi :) Zapraszam do zobaczenia przepisu. Naleśniki: Składniki na ciasto naleśnikowe: 1/4 litra mleka 1 jajko mąka pszenna szczypta soli olej do smażenia
tojestpyszne.blogspot.commargarynę, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki- ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny- ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra- placek posmarować mlekiem, posypać cynamonem i cukrem- zwijać wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała rolada- kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetrów i układać na blasze wyłożonej papierem
Smakołyki BerenikiTradycyjne zrazy , czyli rolady wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. Takie jak robiła moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu
Oryginalny smakUwielbiamy bezy. I chyba pod każdą postacią je robiłyśmy w domu, a jednak nie - nie wiedziałam, jak zrobić z niej roladę. Beza sama w sobie jest wymagająca więc gdy zobaczyłam przepis w gazecie i do tego czas wypieku tego cuda to niecałe 30 min (czas oczekiwania na zjedzenie większy ;) ), wiedziałam że muszę ją zrobić. Do tego ukochane przez nas borówki(...)rozpuścić w nim żelatynę - pozostawić do przestudzenia zimną kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać rozpuszczoną w soku żelatynę masę śmietanową rozsmarować na bezie posypać owocami ciasto zrolować i odstawić na min godzinę do lodówki Smacznego
Gotowanie z pasją