rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:123/180)

PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 592

wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście(...)pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny   Dania główne Bigos Karkówka korzenna w sosie pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne Keto piernik w szklance Bajaderki piernikowe Ciasto orzechowo

Ola la LCHF
Strucla z powidłami 183

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :)   Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą

Domowa Cookierenka Agi
ROLADA BOUNTY (BEZ PIECZENIA) 180

spożywać na surowo i jest bogatym źródłem błonnika. Jest banalnie prosta w wykonaniu i przygotujemy ją w kilka chwil, a najdłuższe z tego wszystkiego jest jej chłodzenie 😉 Kawałkiem takiej rolady możemy delektować się bez wyrzutów sumienia.  Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 4 łyżki pasty kokosowej Radix-Bis 2 łyżki oleju kokosowego 1 duży(...)jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu z lodówki możemy pokroić roladę w plastry. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
ROLADA BOUNTY (BEZ PIECZENIA) 736

spożywać na surowo i jest bogatym źródłem błonnika. Jest banalnie prosta w wykonaniu i przygotujemy ją w kilka chwil, a najdłuższe z tego wszystkiego jest jej chłodzenie 😉 Kawałkiem takiej rolady możemy delektować się bez wyrzutów sumienia.  Składniki: 3/4 szklanki mąki kokosowej 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 4 łyżki pasty kokosowej Radix-Bis 2 łyżki oleju kokosowego 1 duży(...)jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu z lodówki możemy pokroić roladę w plastry. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem 208

miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie oklepać, blat podsypać mąką i rozwałkować cienki prostokątny placek. Ser pokruszyć i wyłożyć na rozwałkowanym placku, następnie zrolować w dość ciasną roladę, zawinąć w kształt ślimaka i przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Całość spłaszczyć i delikatnie

Smaki Armine
Zakręcony makowiec 145

więc tam przesiewam mąkę, wlewam rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy, smarujemy masą makową  i zwijamy jak na klasyczną roladę. Następnie zwinięty rulon, rozcinamy wzdłuż na długość ok 3/4 całej rolady. i zawijamy na przemian, jak warkocza tylko

Życie zaczyna się w kuchni
DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWĄ + NAJLEPSZA DOMOWA MASA MAKOWA 209

rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt. Całość smarujemy schłodzoną masą makową ( jeśli będzie nam mało wygodnie, to możemy podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować na 2 prostokąty). Zakładamy jeden bok do środka i drugi bo do środka tworząc taką jakby płaską roladę ( dokładnie sklejamy miejsce łączenia ). Kroimy w plastry o szerokości ok. 6-7 cm. Każdą drożdżówkę zgniatamy w środku

Ostra na Słodko
Drożdżowy kulebiak z kapustą 147

ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto zagnieść (można oderwać kawałeczek na dekoracyjne gwiazdki) i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować farsz zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zwinąć roladę, końce podwijając pod spód. Kulebiaka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach

Smakołyki Asi
Rolada szpinakowa z łososiem 108

wyrównaj. Ciasto szpinakowe pieczemy około 20 minut , powinno się lekko zarumienić. Nie wolno dopuścić do zbytniego przypieczenia ciasta, gdyż może zacząć się  kruszyć ,a w najgorszym przypadku łamać łamać. Wierzch smarujemy serkiem i posypujemy koperkiem. Układamy plastry wędzonego łososia. Zwijamy roladę zaczynając od najdłuższego boku. Całą roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny

Z Kuchni Do Kuchni
Nowy Rok- tort kanapkowy czyli sylwestrowe resztki 171

Lubię również mieszać różne nadzienia…Taki tort to eksplozja smaku! Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem . Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka , przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser

codojedzenia
Ślimaczki francuskie 166

ciasta francuskiego 100 g żółtego sera 1 łyżka sezamu 3 łyżki ketchupu 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Smarujemy 2 łyżkami ketchupu, posypujemy solą i sezamem. Układamy z jednej strony ser i zwijamy w roladę. Tniemy na 2 cm kawałki. Układamy na blaszce i smarujemy lekko ketchupem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżowiec z serem białym i szczypiorkiem. 117

myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy. Dodajemy do sera i przyprawiamy do smaku solą. 4. Formowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Tak wykonaną roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoją roladę uformowałam w podkowę. Następnie nacinamy

Izabelawkuchni
DWUKOLOROWE CIASTECZKA 366

dwie części. Do jednej dodać cukier waniliowy i mielone migdały, do drugiej kakao i cynamon. Dobrze wyrobione ciasta uformować w kule i schłodzić w lodówce 20 minut. Obydwa rozwałkować na takie same prostokąty. Położyć jeden na drugim i zwinąć w roladę. Schłodzić kolejne 30 minut. Roladę pokroić na około centymetrowe plasterki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia w opałach
Marcepanowe grzebyki 134

morelowy i sok z cytryny. • Ucierać, aż masa stanie się gładka i puszysta. • Prostokąt ciasta francuskiego rozłożyć i posmarować połowę masą marcepanową. • Złożyć na pół, znów posmarować połowę. • Ponownie złożyć jeszcze dwukrotnie, aż powstanie wąski pasek jak rolada. • Kroić w plastry ostrym nożem. Wychodzi 10 grzebyków. • Grzebyki ułożyć na blasze wyłożonej papierem

To co kocham
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 165

delikatnie odklejamy papier do pieczenia. W średniej miseczce mieszamy serek śmietankowy z chrzanem i rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta szpinakowego. Na serku układamy płaty łososia. Całość zwijamy w rulon, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Przed podaniem ostrym nożem kroimy roladę w 2 cm plastry i układamy na talerzu udekorowanym posiekanym koperkiem i płatkami chili. Podajemy z cząstkami cytryny

cool and minty