rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:123/180)

Drożdżowy ślimaczek z dzemem cytrusowym 140

miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: W rondelku podgrzać lekko dżem z cynamonem i miodem, wymieszać, aby składniki się połączyły. Wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy lub rozpłaszczamy ręką, smarujemy nadzieniem, zostawiając odstęp 2 cm po brzegach, zawijamy jak roladę, kroimy na grubsze 5 cm plastry, układamy je obok siebie w wyłożonej pergaminem tortownicy ja miałam

Wanilia i Kardamon
Chleb Pszenno żytni ze słonecznikiem 175

jeszcze raz ciasto i przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta chlebowego,posypuje słonecznik. Piekę chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie.Musiałam skosztować jeszcze cieplny z pyszną roladą z boczku

Różowa kuchnia
Drożdżowe ślimaczki z serem i cynamonem 168

masę.  Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą ostrego nożna pokroić roladę w "plastry". Każdy z nich posmarować białkiem i pozostawić na blaszce do podwojenia objętości, każdą z drożdżówek posypać zmielonym cynamonem.Piekarnik

Krakowskie smaki Ani
Strucla z budyniem i lukrem 196

powierzchnię, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy jego objętość wzrośnie dwukrotnie , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 cześci uformować 3 wałki a następnie je spłaszczyć na środek nich wyłożyć budyń i zawinąć w "roladę" następnie takie 3 rolady zapleść w jeden warkocz. Piec ok 45-55 min. Po wyjęciu i ostygnięciu polać

Pychotkaaa
Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką 197

gotowe)  5 plastrów żółtego sera  3 plastry szynki konserwowej  sos meksykański  szczypiorek  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
STRUDEL GRUSZKOWO-JABŁKOWY Z CIASTA FILO 153

mieszając dusić, aż karmel się rozpuści, oblepiając owoce. Doprawić cynamonem. Wsypać prażone migdały i całość dokładnie wymieszać. Płaty ciasta filo posmarować roztopionym masłem i ułożyć jeden na drugim. Na wierzchu rozprowadzić masę z owoców i całość zwinąć w roladę. Przełożyć na papier do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach

Kuchnia w opałach
ROLADA DROŻDŻOWA Z KAKAO 189

przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie równe porcję. Każdą porcję wałkujemy na prostokątny placek, posypujemy równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Następnie zwijamy w rulon i zlepiamy końce. Gdy mamy już dwie zwinięte rolady, przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Nietypowy makowiec. 251

Święta nie mogło zabraknąć makowca, jednak chciałam by był niestandardowy, szukałam, szukałam i znalazłam prawie roladę, ale z makiem na wierzchu. Spodobała mi się i ją zrobiłam. Wyszła i wyglądała imponująco. Na zdjęciach wypiek jest zrobiony z podwójnej ilości składników, ale lojalnie ostrzegam, że ledwie się mieście w piekarniku i łatwo jest go nie dopiec w środku. Połowa składników, czyli(...)cukru125 ml letniego mleka25 g roztopionego masła1 jajko1/2 dużej puszki masy makowej (lub ok 400g domowej) Sok z cytrynyCukier puder.Wszystkie składniki oprócz masła łączymy i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach dodajemy roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od ręki lub ścianek naczynia odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Następnie wyrośnięte

Z butelką mleczka w tle
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem 340

Święta tuż, tuż.. Już prawie za tydzień będziemy zasiadać do stołu w rodzinnym gronie i zajadać się smakołykami. Jednym z nich, który najszybciej znika ze stołu to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetnie sprawdza się na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkiej Nocy oraz na różnego typu imprezach. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, a w smaku zachwyca każdego(...)miseczki, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Na wystudzone ciasto szpinakowe nakładamy równą warstwę serka z przyprawami, posypujemy posiekanym koperkiem, układamy obok siebie plastry wędzonego łososia, skrapiamy sokiem z cytryną i ciasno zawijamy. Roladę zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzoną roladę kroimy w plastry

Be Fit Be Strong
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami 164

Przepis otrzymaliśmy od Bogusi K. Bardzo smaczna rolada ,prosta i szybka w przygotowaniu. Filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Rewelacyjnym uzupełnieniem jest sos czosnkowy wymieszany z suszonymi ziołami. Składniki   ciasto francuskie 400 g filetu z kurczaka 400 g pieczarek 2 cebule 200 g sera żółtego przyprawa do kurczaka jajko łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ciasto rozwijamy ,oprószmy przyprawą do kurczaka ,układamy mięso na całej długości (zostawiamy 2 cm wolnego miejsca przy krótszym boku ciasta). Kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Zakręcone dyniowo-cynamonowe bułeczki 101

wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Nadzienie cynamonowe: Masło rozpuścić, przestudzić, a cukier wymieszać z cynamonem. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z części rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąć w roladę i każdą pokroić na około 8 kawałków o grubości około 2cm. Następnie bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe ślimaczki z serem! - W sam raz do kawy 187

palnika, dodajemy masło, cukier twaróg oraz rodzynki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, jednak co jakiś czas mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5-6 mm. Smarujemy powstałą masą budyniowo-serową. Zwijamy od dłuższej strony (jak roladę). Kroimy ostrym nożem w plastry o grubości 1,5 cm i układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem w niewielkim odstępie

Gotuj z Mąką
Drożdżowe ślimaki z serem i jeżynami oraz "Siostry" 148

wyrobić chwilę, podwijając je pod spód, by powstał zgrabny dysk. Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. pół centymetra. Ciasto posmarować ricottą i wysypać jeżynami, zostawiając ok. 3 cm górnego marginesu. Ten pusty margines posmarować odrobiną wody. Zwinąć całość w roladę i ułożyć na sklejeniu. Skleić obie końcówki po bokach. Roladę pokroić ostrym nożem na bułeczki grubości

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami 134

rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań obrane z gałązek porzeczki wymieszane z cukrem do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze. Ślimaczki układaj w odstępach

Food Square
Torcik serowo-warzywny 189

nadmiaru ciasta niedużą zakładkę. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Większą część ciasta rozwałkowujemy na duży prostokąt (u mnie wyszło około 35x25cm), smarujemy serkiem kremowym, posypujemy drugą połową tartej mozzarelli i zwijamy w roladę (wzdłuż długiego boku, by było jak najwięcej "ślimaka"). Roladę kroimy na kawałki szerokości około

Kolorowy Przepisownik