rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:117/180)

Bezglutenowe drożdżówki z serkiem i borówkami 170

wyjmij na podsypany mąką stół i lekko wyrób ( ciasto trochę się klei, ale nie syp zbyt dużo mąki). Podsypując mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt 25 x 30 cm. Posmaruj powierzchnię serkiem i posyp borówkami. Całość zwiń w roladę. Pokrój na ok. 12 równych części - ślimaków. Blache wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej drożdżówki ściętą częścią do góry. Odstaw

Kuchnia bezglutenowa
Makowiec podwójnie rolowany 168

wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt  i nakładamy połowę masy makowej, Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na poniższym zdjęciu. boki zwijamy do spodu ,lekko

Wypieki Rene
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 181

Krakersy z czarnymi oliwkami i pastą z suszonych pomidorów  Klik po przepis . Przepis również w  formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli  Klik po przepis . Przepis również

W kuchni u Moniki
Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką 228

Składniki: 1 op ciasta francuskiego 1 polędwiczka wieprzowa  12 opakowanie szynki dojrzewającej 1 kulka mozzarelli 1 słoiczek suszonych pomidorków kilka gałązek świeżego estragonu 3 łyżki

Luźna Kuchnia
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1143

Tak jak większość osób nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, ale do tej pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że

Domowa Cookierenka Agi
Ślimaczki z budyniem i malinami 120

schłodzonego masła. Z przygotowanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny blat. Polej resztą masła, posyp cukrem wanilinowym, zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę, pokrój na plasterki, ślimaczki. 16-18 sztuk. Ułóż na blasze, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Budyń: - 1 opakowanie budyniu waniliowego

dom-agi.pl
Jeszcze tylko jedna rodzynka i będzie ... Pulla i wyjątkowy kalendarz! 177

piekarnika i piec na złoto 25-30 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.  Jeśli chcecie upiec wieniec z cynamonem, część ciasta należy rozwałkować, posmarować masłem (2-3 łyżki), posypać cukrem i cynamonem, a następnie zwinąć jak roladę i dowolnie formować, np. jak wieniec.   * fragmenty książki W Wigilię przyjdzie Niedźwiedź, autorstwa Janoscha, wydawnictwo Znak, 2007 I nie myślcie

KUCHARNIA
Wieniec drożdżowy z tapenadą 197

podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm, smarujemy tapenadą i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie przecinamy roladę ostrym nożem wzdłuż na dwie części i zaplatamy w warkocz. Końce warkocza sklejamy z sobą tworząc

Smakowity Blog Kulinarny
Cinnamon rolls 170

dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.NADZIENIE :Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto wyrabiamy  następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie zwijamy w roladę.Ostrym nożem kroimy plastry , kładziemy na blasze wyłożonej papierem i delikatnie ściskamy pod skosem.Boki smarujemy odrobiną mleka.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Szpinakowe roladki z ciasta filo 213

przykryciem aż szpinak się rozmrozi i woda odparuje.Dodajemy fetę i resztę przypraw, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy oliwą.Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy farsz.Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10 części.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.Smacznego

Mienta blog
TORT CZEKOLADOWY 120

gorzka, kakao 2 kostki masła DODATKOWO : gotowa rolada przełożona kakaowym kremem lub inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa (lub inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE  POKOJOWEJ WYKONANIE CIASTA : Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Zalewamy kawę. Wszystkie(...)smarujemy wierzch. Na rolady wykładamy ciemną masę też ok. 2\3 oraz przykrywamy drugim krążkiem dżemem do środka. Całość smarujemy kremami tak żeby wierzch był ciemny, trochę białej masy odkładamy do dekoracji. Boki obsypujemy pokruszonymi ciastkami. Biały krem umieszczamy w worku cukierniczym  i wyciskamy rozetki. Pomiędzy nie wykładamy pokrojoną galaretkę i dowolnie dekorujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki. MAŁA

Pani na deser
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 177

jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut.  Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych

SzczyptaSmaQ
Rolada marchewkowa 422

Rolada marchewkowa jest bardzo fajną przystawką. Zastanawiam się, dlaczego dotychczas nie podałam przepisu na tym blogu. Pewnie przez roztargnienie, bo myślałam, że jest tutaj od dawna

dolcevitainmykitchen
Serowe roladki- dwie metody przygotowania. 147

Serowe roladki z oliwkami i pietruszką. Edyta Guhl. Witajcie Kochani, moją ostatnią propozycją na karnawałowy bufet są serowe roladki. Wybrałam dwa przepisy, które różnią się od

dolcevitainmykitchen
Rolada śmietanowa z jabłkami 200

Zastanawiałam się czy wstawiać ten przepis na bloga. Wyszło jak wyszło. Miało być ładniejsze – nie było. Miało być smacznie – udało się. Rekomendacją niech będzie

Polska Zupa