rogalik - 1692 przepisów (strona:23/113)

Rogaliki mleczno-maślane 144

Takie rogaliki to ja mogę jeść codziennie. Są tak puszyste, mięciutkie i pyszne że aż brak słów. Przepis na nie znalazłam na blogu Margarytki i czytając tyle pochlebnych opinii od razu zrobiłam z podwójnej porcji. Ale było warto i z pewnością nie raz jeszcze je zrobię. Przy zwijaniu rogalików korzystałam z filmiku Pana Tomasza Klimczaka. Rogaliki podane na talerzu(...)równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową lub papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać makiem

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe rogaliki z nutellą 156

Miękkie, drożdżowe rogaliki z czekoladową niespodzianką w środku.  Idealne do kubka gorącego kakao.  Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 25 dag świeżych drożdży (1/4 kostki) 3/4 szklanki mleka 65 g miękkiego masła 4 łyżki cukru 2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików) cukier z prawdziwą wanilią (do smaku) szczypta soli krem czekoladowy, np. nutella Mleko(...)koła i dzielę ciasto na kilka części. Dalej postępuję tak jak widać na obrazkach, tj. krem nakładam na najszerszą część ciasta; następnie zawijam i delikatnie wywijam na bok rogi rogalików; łączeniami układam do dołu, aby podczas pieczenia rogaliki się nie zdeformowały.  Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką- odstawić w ciepłe miejsce, aby lekko podrosły na około

Ugotować
Drożdżowe rogale na śniadanie 164

musiałam zastąpić go truskawkowym 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym z dodatkiem jabłka  ORZECH Do kubka wsypać drożdże z łyżeczką cukru i mąki, dodać jogurt.Następnie wlać lekko ciepłe mleko około 4 łyżek i jogurt. Wymieszaj(...)Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części.  Zrobiłam wałek i pokroiłam na 12 równych plasterków. Uformowałam kulki. Każdą kulkę rozwałkowałam na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformowałam rogalik. Cytuję Margarytkę  - " Górę takiego placuszka lekko zagiąć do siebie, prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymywać i lekko naciągać ciasto (dobrze wyrobione

Z Kuchni Do Kuchni
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 141

Dziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne, z ciekawym nadzieniem, idealne w smaku i ... nieidealne w wyglądzie. A  czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok.  Rogaliki(...)śliwki i obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka.  Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce,  z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ROGALIKI Z WODY NA SŁODKO 123

szklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży          2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu(...)rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego

w mojej kuchni
ROGALIKI Z WODY 145

szklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży          2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu . WYKONANIE .. Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i dobrze rozetrzeć. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, jogurt naturalny i wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko(...)rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego

w mojej kuchni
Maślane rogaliki śniadaniowe 411

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rogaliki śniadaniowe. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem. Najlepiej smakują z domowym masełkiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 6 maślanych rogalików:  10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej(...)pokojowej 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki oleju słonecznikowego 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 20 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 jajko do smarowania rogalików CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce rozdrabniamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę masła i łyżkę mleka. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Roztrzepujemy jajko

My Culinary Art
Zatapiane rogaliki 149

Zawładnęły nami zupełnie..   Najlepsze rogaliki, jakie dotychczas zrobiłam. Zniknęły tego samego dnia jeszcze ciepłe.. Polecam, naprawdę warte są zachodu J Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzi około 30 rogalików. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 10 g suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)roztopionego schłodzonego 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Dodatkowo: Gęsta konfitura 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ½ szklanki mąki do podsypania cukier puder do posypania upieczonych rogalików. Sposób wykonania: Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w maszynie do chleba.   Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć

Na słodko lub wytrawnie
Kruche rogaliki drożdżowe 163

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych na blogach kulinarnych, trafiłam   tutaj na ciekawy przepis na krucho – drożdżowe rogaliki. Postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się, wyszły przepyszne. Polecam :-) Przepis na 24 rogaliki: 250 g mąki pszennej ¼ szklanki ciepłego mleka ½ kostki masła 12 g suchych drożdży 1 jajko(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczkę cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego Dodatkowo: Marmolada, dżem lub czekolada jako nadzienie Cukier puder do posypania rogalików po upieczeniu. Sposób wykonania: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego drożdże, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać   i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie mąkę wymieszać z miękkim masłem. W oddzielnym naczyniu jajko ubić dobrze z cukrem

Na słodko lub wytrawnie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 284

Pyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: pół kostki margaryny/masła  3 dag drożdży  1/4 szklanki ciepłego mleka  3 łyżki cukru  szczypta soli  2 szklanki mąki  2 jajka Lukier(...)potem na ćwiartki, a każdą z ćwiartek jeszcze raz na pół. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, ale wcześniej wyjąć z niego blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Formowanie rogalików -  nadzienie nakładamy tylko na szerokie końce trójkątów. Nie należy przesadzać z ilością nadzienia, dobrze by było to około 1 łyżeczki. Rogalika należy zwijać od szerokiego końca. Najpierw zalepiamy nadzienie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rogaliki z twarogiem 133

kiedy prowadzić bloga.Mam nadzieję, że jeszcze trochę i wszystko się unormuje i dam radę wstawiać przepisy, mam trochę zaległych.Dziś z racji wolnej soboty udało mi się upiec rogaliki w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Rogaliki z twarogiem, oczywiście nadzienie może być wedle własnego gustu.Przepis na rogaliki pochodzi stąd .U mnie rogaliki bez czarnuszki, bo wg mnie jakoś(...)pasowała do takich rogalików, ale to oczywiście moja opinia i każdy robi tak jak lubi.Do ciasta drożdżowego dałam ciut więcej cukru i do twarogu dodałam także zwykły cukier bo sam cukier waniliowy to wg mnie za mało, no i u mnie wyszło rogali.Polecam, bo są pyszne. 70 dkg mąki pszennej Typ-650 30 g drożdży świeżych 300 ml mleka

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z marcepanem 150

Rogaliki są bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 6 g drożdży instant 65 g masła 100 ml mleka 50 g cukru jajko 100 g marcepanu  garść płatków migdałów żółtko 3 łyżki(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Aby rogaliki były równe można wyciąć z ciasta koło za pomocą dużego talerza. Koła podzielić na 8 trójkątów. Marcepan podzielić na mniejsze kawałeczki, układać z szerszej strony trójkątów i zwinąć rogaliki. Rogaliki ułożyć

Smakołyki Asi
Bananowe drożdżowe rogaliki 99

pysznego ciasta drożdżowego chyba jeszcze nie jadłam, a wypróbowałam już wiele różnych przepisów.To ciasto jest z dodatkiem bananów, polecam , bo jest naprawdę pyszne.U mnie połowa rogalików jest z nadzieniem jabłkowym a połowa z nutellą.Bananowe drożdżowe rogaliki z przepisu z bloga  Candy Company  a pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Ciasto 7 g drożdży instant(...)cukrem i cynamonem, ok. 10 minut, aż nieco zmiękną. W między czasie orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Połowę orzechów dodać do nadzienia ,a resztę odłożyć do dekoracji rogalików. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, uformować kulę i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm, naciąć po przekątnej tworząc 12 małych trójkątów .Na każdy nakładać

Moje domowe kucharzenie
Twarogowe rogaliki z powidłami 86

był grzeczny w tym roku i czeka na Mikołaja? A ciasteczka z mlekiem przygotowane? Upiekłam wieczorem twarogowe rogaliki z nadzieniem z powideł śliwkowych, a rano już ich nie było. Czyżby faktycznie przyszedł Mikołaj i zjadł?:)  Twarogowe rogaliki z powidłami Składniki (na ok 30szt): 200g twarogu 150g masła 250g mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku(...)posypania 1słoik (250ml) powideł śliwkowych opcjonalnie: cukier puder do posypania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło posiekać z mąką. Jajko rozmącić, 1/3 odlać (będzie potrzebne do posmarowania rogalików). Twaróg, 2/3 jajka i cukier rozetrzeć, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Z ciasta uformowac kulę, owinąć folią i schłodzić przez godzinę. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt

Obiad gotowy
Rogaliki z migdałami na ricotcie 146

Zostało mi trochę ricotty, a że chciałam zrobić coś słodkiego, to pomyślałam sobie, że poeksperymentuję Dodałam trochę masła i mąki i wyszły całkiem fajne rogaliki. Spróbujcie Składniki na około 12-14 sztuk: – 100g masła – 100g ricotty – 1 żółtko – 100-120g mąki pszennej tortowej – 1 łyżka cukru – szczypta soli Dodatkowo 50-70g smażonych(...)woreczka i odstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować prostokąt, pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt posypać mieszanka orzechowo- cukrową, zawinąć w rogaliki. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni, piec przez około 20-25 minut. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem. Artykuł Rogaliki z migdałami na ricotcie pochodzi

Smaki Armine