Rogaliki są pyszne, takie delikatne i bardzo proste w przygotowaniu. Robi się je naprawę szybko! Możecie użyć dowolnego nadzienia i udekorować lukrem, czekoladą lub tak jak ja - cukrem pudrem. Polecam! (około 30 małych rogalików) 250g mąki pszennej 75 ml śmietany 18% 75g masła 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik(...)średnicy około 18,5 cm wykrawałam koła.) Każdy okręg podzielić (nożem) na około 6 trójkącików. Na brzegu (szerszym) każdego kawałka ułożyć odrobinę powideł. Całość delikatnie zwinąć i uformować niewielki rogalik. Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. (Przeważnie umieszczam
Di gotujeRogaliki to jedne z moich ulubionych ciastek. Tym razem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki mleka, 30g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 50g masła(...)część ciasta rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę po kostce czekolady oraz po kilka sztuk rodzynek. Ciasto zwijam w rogaliki. W podobny sposób postępuję z drugą porcją ciasta. 4. Rogaliki układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasirazem proponuję przepis na rogaliki drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnej wersji były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami, masą makową i jabłkami. Właściwie każda wersja ma swoich zagorzałych fanów, trudno wybrać najlepszą :-) Dzisiaj będą więc rogaliki, które robię najczęściej, czyli nadziewane jabłkami. składniki: 4 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 100 g drożdży(...)łyżki cukru 2 jabłka (najlepiej antonówki) wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz jabłek) łączę i dokładnie zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na 6 części (wolę rogaliki małe, takie na jeden kęs). Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła, które dzielę promieniście na 8 trójkątów. Jabłka obieram i kroję na dość
babka w formiePrzepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia(...)świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki cukru 500 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko do posmarowania rogalików
Kulinarne Fantazje Mariolizsiadłego..w sumie to nie zmarnowałoby się , bo mąż takie lubi, ale postanowiłam wykorzystać je do czegoś innego niż do picia..i tak tutaj natrafiłam na rogaliki z małym dodatkiem tego mleka..no i wzięłam się do pracy..zagniotłam ciasto drożdżowe i tak podczas zagniatania zastanawiałam się do czego jest potrzebna kostka masła..tak to jest(...)przeczyta się tylko składniki [i to w pośpiechu]..opis jak to opis..wiadomo jak się zagniata ciasto i formuje rogaliki...no ,ale po co to masło?..Ciasto zagniecione , odstawione do rośnięcia..a ja do laptopa do dokładnego czytania opisu wykonania...no i już wiadomo, po co to masło..w taki sposób to nie robiłam jeszcze, ale warto..rogaliki pycha
Moje domowe kucharzeniedzisiejszej kawy polecam pyszne kakaowe rogaliki z powidłami. To doskonały deser dla całej rodziny. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 2 łyżki kakao, 4 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki śmietany 18%, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 słoika powideł śliwkowych ORZECH , 1 tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę(...)puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję tworząc okrąg. Kroję je na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwijam w rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Czekoladą polewam upieczone rogaliki. Do przygotowania rogalików
Tradycyjna kuchnia KasiPolecam ten przepis tym co lubią lepić :) trochę jest zabawy przy tym wypieku bo z porcji wychodzi 48 sztuk średnich rogalików . Można zrobić mniejsze i wyjdzie jeszcze więcej , dużo zależy od tego jakie nadzienie chcemy dać , jak dajemy gęste to małe wyjdą ok ale jak damy rzadkie to wszystko się wyleje , u mnie powidła śliwkowe mimo(...)większego rozmiaru i tak trochę wypłynęły :) ale rogaliki są pyszne i znikają w oka mgnieniu .... Składniki : Ciasto - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej oczywiście jak ktoś woli można dać tylko mąkę białą - 20 g świeżych drożdży - 350 ml letniego mleka - 80 g roztopionego masła - 100 g cukru - 2 jajka - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego
Wypieki ReneRogaliki z tego przepisu wychodzą niezwykle kruchutkie. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję bo znikają jeszcze ciepłe :) Ciasto kruche: 2 1/4 szkl mąki kostka masła 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka powidła śliwkowe (przepis tutaj ) jajko do posmarowania rogalików Lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 1-2 łyżki wody Ciasto: Mąkę(...)podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Od dużego talerza wyciąć w cieście okrąg. Podzielić go na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać odrobinę powideł, zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia. Ostudzić. Lukier: wszystkie składniki utrzeć na gęsty lukier, którym polać rogaliki. Odstawić
Smakołyki AsiDziś polecam przepis na pyszne rogaliki z konfiturą z płatków róży. To idealny dodatek do kawy lub herbaty. Długo zachowują świeżość i są łatwe do przygotowania. Do nadzienia rogalików użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż" , którą otrzymałam do testowania od firmy Premium Rosa . SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1,5 łyżki cukru pudru(...)jajko, żółtko, cukier puder, drożdże ze śmietaną oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na kawałki ciasta nakładam porcję konfitury. Zwijam w rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania rogalików użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż" , którą otrzymałam
Tradycyjna kuchnia Kasipara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Nie macie jajek i cukru? To nie problem. Polecam Wam wspaniałe kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto składa się tylko z trzech składników: mąki, śmietany i tłuszczu. Z podanego przepisu wyszły mi trzy duże blachy rogalików. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :-) Składniki(...)ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 12%-18% 250g margaryny lub masła. Dodatkowo: Słoiczek marmolady lub powideł Cukier puder do oprószenia. Sposób wykonania rogalików: Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzleć na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę
Na słodko lub wytrawniebędzie czym zapełnić tą tacę ;). W tym tygodniu na weekendowe śniadanie polecam przepyszne wege burgery z batatów i czerwonej fasoli (pokochają je także mięsożercy ;), zwłaszcza ci uprawiający sporty). Rogaliki z konfiturą czeremchową są tylko słodkim dodatkiem. Robi się je w kilka minut więc na pewno się przy nich nie napracujecie, idealny przepis na koniec męczącego tygodnia. Do nadzienia rogalików(...)drożdży, 4 łyżki letniego mleka, 5 łyżeczek cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików, konfitura do nadzienia, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem pudrem, odstawić ma kilka minut . Bardzo miękkie masło wymieszać z mąką, solą, jaj kiem i drożdżami
SzczyptaSmaQDrożdżowe rogaliki były inspiracją pewnego sobotniego popołudnia… Wszystko zaczęło się od tego, że miałam drożdże, ale nie było marmolady, no wiec jak zobaczyłam czekoladę i słonecznik to stwierdziłam, że robie inną wersję. No i wyszło pysznie :) Dodam może jeszcze, że rogaliki zrobiłam z podwójnej porcji, bo taka już jestem, że lubię zrobić dużo żeby potem rozdawać :) Ciasto: 2 ¼ szklanki mąki(...)cukru 3 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko* 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka soli 100g margaryny 1 łyżeczka cukru waniliowego *Białko do posmarowania rogalików Krem czekoladowo- słonecznikowy 100g czekolady 2 łyżki nutelli lub masła 75g słonecznika Mleko podgrzewamy by było lekko ciepłe. Drożdże rozpuszczamy w kubeczku z cukrem i dodajemy do nich część mleka
Smakowy RajWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików. Całą pracę ułatwiła mi forma o nazwie Rogalomania(...)firmy Tupperware, którą dostałam jakiś czas temu z portalu prowadzedom.com za uzbierane punkty. Forma jest świetna! Znacznie skróciła czas potrzebny do uformowania rogalików. Rogaliki wychodzą równiutkie o jednakowych kształtach. Polecam Post Rogaliki zatapiane pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeZrobiłam te rogaliki dla swoich maluchów, właściwie z przymusu, ponieważ byłam zmuszona rozmrażać lodówkę a w zamrażalce miałam ciasto kruche :). Wychodzi tego ciasta dość dużo i dlatego też zawsze połowę zamrażam. Polecam bo są mega kruche i smaczne. Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 zimnego masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru(...)folię. Jedną część wałkujemy na około 3-5mm w kształcie koła. Dzielimy na trójkątny, na szerszą część trójkąta kładziemy marmoladę lub czekoladę i zwijamy w rulonik. Końce rogalika zwijamy do siebie aby powstał rogalik. Robimy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy białkiem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach
Amatorka kuchenna