rogalik - 1692 przepisów (strona:20/113)

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty. 136

Pierwszy raz piekłam takie rogaliki i na pewno nie ostatni, chociaż pracy przy nich dużo to warto je przygotować. Wyszły mi niezwykle chrupiące i rumiane, może nie tak ładne jak je sobie wyobraziłam, ale niezwykle pyszne. Bardzo polecam je upiec i zjeść z rodziną na podwieczorek. Do tego filiżanka ulubionej kawy...po prostu coś pysznego. Rogaliki można podać z ulubioną(...)gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut. 10. Po tym czasie ciasto kroimy w trójkąty i formujemy rogale, takiej wielkości jakie chcemy mieć. 11. Gotowe rogaliki za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 12. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 13. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Czas

Izabelawkuchni
ROGALIKI PIZZA z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę! 277

Potrzebujesz pomysłu na imprezową przekąskę? Mam dla Ciebie świetny przepis – rogaliki pizza z ciasta francuskiego z sosami Folwark . Jest to alternatywa dla pizzy, która na pewno sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Rogaliki są podzielne, można je szybko zjeść i bawić się dalej Smakują zarówno dobrze na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam Składniki: ciasto francuskie sos Folwark(...)kebab – gyros (ostry) szynka pomidor ser żółty ketchup Folwark Sposób przygotowania: Ciasto francuskie pokrój na trójkąty, z których będziesz formować rogaliki. Każdy trójkąt posmaruj sosem kebab – gyros, następnie ułóż nadzienie – trochę pokrojonej w kostkę szynki, pomidora oraz ser żółty. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka

Via Gusto
Kruche rogaliki z budyniem 1760

Przepis na te pyszne rogaliki znalazłam na blogu Izabela w kuchni . Z racji tego, że bardzo lubię je robić, a z budyniem nie robiłam, to wypróbowaliśmy. Wyszły pyszne, kruche, no rewelacyjne :-) Polecam, zróbcie, bo warto. na pewno wszystkim posmakują. Rogalików wyszło około 50 sztuk. Ja robiłam takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-) Budyń: 2 budynie waniliowe(...)cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru) Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18% cukier puder do posypania rogalików 1. Połowę mleka wlewamy do większego garnka, musimy go zagotować razem z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy dwa budynie. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i gotujemy, żeby powstał

kruche babeczki
Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą. 134

rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie. Do nadzienia użyłam marmolady twardej wieloowocowej, którą otrzymałam w ramach  współpracy od  JAMAR . Marmolada spełniła moje oczekiwania, idealnie twarda, więc dobrze się(...)ciasto i nie wypływała podczas pieczenia, odpowiada mi również jej smak i zapach. Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolona i bardzo ją polecam. A teraz zapraszam na pyszne rogaliki. Smacznego:) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki tortowej 5 dag świeżych drożdży 12,5 dag masła lub margaryny 4 łyżki cukru pół szklanki śmietany 12 % 1 cukier waniliowy 1 jajko pół małej

Izabelawkuchni
Maślane rogaliki drożdżowe 130

uwielbiamy takie maślane wypieki. Same, z mlekiem, na kolację, śniadanie.. czasem jeszcze ciepłe. Tak wiem, że niezdrowe Albo przesmarowane domową konfiturą z czarnej porzeczki…niebo Te rogaliki są bardzo maślane. Masło mamy w środku ciasta. Dodatkowo, masłem ciasto smarujemy przed pieczeniem. To dzięki tej tłuściutkiej powłoczce, w środku rogalika robią się warstwy tak, jak ciasto było zwijane. Rogale(...)bardzo puszyste i doskonale nadają się do nadziewania czy to marmoladą (część moich tak właśnie potraktowałam), czy to czekoladą. Rogaliki możecie upiec solo, oddzielnie na dużej blaszce. Ja część z nadzieniem tak piekłam. Za to te bez nadzienia, ułożyłam dość ściśle na blaszce tak, aby się delikatnie zeszły w pieczeniu i można je potem było odłamywać. U nas znikały

Mieszam w Garnku
Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 223

Takie rogaliki ostatnio wszędzie krążą z 3 składników. Moi panowie nie chcieli ciasta, ale rogaliki chętnie, więc z młodym robiliśmy w sobotę wieczorem. Rogaliki pyszne, kruche, przepis prosty, do środka marmolada, nutella lub coś innego, co kto lubi. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Rogalików z podanego przepisu wychodzi około 60 sztuk, ale znikają ekspresowo, więc można zrobić podwójną porcję :-). Udanego poniedziałku(...)być tortownica). Koło dzielimy na 8 części, tak aby powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy) do węższej (wierzchołka trójkąta) formując rogalik. Tak postępowałam z każdą częścią ciasta. Ciasto, które odkrawałam przy wykrawaniu koła wkładałam do lodówki i na końcu  złączyłam wszystkie części, rozwałkowałam i wykroiłam koło.  Rogaliki układamy

kruche babeczki
Rogaliki z parówką i serem 277

Rogaliki z parówką i serem (Croissants Crazy) to idealne pieczywo na śniadanie, na kolację, na każdą chwilę. Nie wymagają już dodatków, obkładania czymkolwiek gdyż wszystko jest ukryte w środku. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona postanowiłam parówkę (może być inna ulubiona kiełbasa” i ser ukryć w pysznym cieście drożdżowym. Upiekłam więc pyszne wytrawne rogale, które znikają(...)mgnieniu, nie pozwolono by ostygły. Rogaliki z parówką i serem (crescent rolls) są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything ”! A tak swoją drogą nazbierało się już tych „zwariowanych przepisów”, zarówno słodkich I wytrawnych! Wszystko o tym przepisie znajdziecie we wpisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . To ciasto sprawdza się w każdym drożdżowym wypieku. Muszę jeszcze zrobić Crazy pizza. Surowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki z makiem i kruszonką 147

gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami(...)używam :) O! I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe

bistro mama
Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą 275

Rogaliki drożdżowe z konfiturą – dawno ich u nas nie było. A przecież tak lubimy wszystko co drożdżowe. Mięciutkie, rogaliki drożdżowe z konfiturą powstały u nas na weekend. I mimo, że dopadło mnie okrutne przeziębienie, tak dawno go nie było, że zdążyłam zapomnieć jak bardzo bywa uciążliwe, męczące, tak między jednym lekarstwem a drugim, w chwilach napływu energii przygotowałam naprędce(...)rogaliki. Wyszły mięciutkie, puszyste, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smak dzieciństwa gwarantowany. U nas z nadzieniem z konfitury różanej, która została mi jeszcze po pączusiach. Możecie dodać kostkę czekolady, nutellę, w zależności na co macie ochotę. Bardzo Wam polecam. Przygotujecie je w dość szybkim czasie a dzieci i pozostali domownicy będę bardzo zadowoleni i ucieszeni. Składniki: 1 kg mąki

Made By Mom And Son
Rogaliki drożdżowe 156

Puszyste, delikatne, cudownie pachnące, a w smaku obłędne. Nie sposób powstrzymać się przed zjedzeniem kilku za jednym posiedzeniem. Znikają więc błyskawicznie. Ciasto drożdżowe do rogalików przygotowałam w nieco inny sposób niż zwykle. Zaczęłam od ubijania jajek z cukrem, co sprawiło, że ciasto jest jeszcze lżejsze i jeszcze bardziej delikatne. Wychodzi nieco luźne, czym nie należy się przejmować, bo im luźniejsze(...)przed wyrastaniem, tym delikatniejsze i dłużej świeże po upieczeniu. Składniki: Zaczyn: 80 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 6 łyżek mleka Ciasto na rogaliki: przygotowany zaczyn 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 120 g roztopionego masła 180 ml mleka szczypta soli 3,5 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: dżem

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczne rogaliki 184

każde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki(...)kwadraty o boku około 7-8 cm. Na rogu każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę dżemu lub kilka wiśni i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier

Ciastkozercy
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 154

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem(...)Niestety nie miałam w tym roku tyle czasu i poszłam na łatwiznę. Choć na pierwszy rzut oka moje rogaliki wyglądają podobnie, to po przekrojeniu widać różnicę. Smakują też trochę inaczej, ale to nie znaczy, że gorzej... Są również rewelacyjne! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 14 g suchych drożdży  150 g masła 1 jajko 2 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 167

Pyszne rogaliki krucho-drożdżowe, z domowymi powidłami śliwkowymi ... Kruche, maślane, wprost rozpływające się w ustach. Gdy użyjemy domowych powideł bez dodatku cukru, otrzymamy wypiek w całości bezcukrowy. Lukier nie jest konieczny, bez niego rogaliki są wystarczająco słodkie (moje dziecię miało wersję bez lukru....), a do ciasta możemy dodać ksylitol. Przepis dostałam od Teściowej, dzięki Babcia I. ;-) Dodam jeszcze, że błyskawicznie(...)bardzo łatwo się je przygotowuje, tak naprawdę to dzieło mojej najmłodszej latorośli, m.in.dlatego rogaliki powstawały nie z trójkątów, a z kwadratów, tak było jej łatwiej, w efekcie końcowym i tak miały super kształt. Dzięki dużej ilości masła, kwaśnej śmietany i powideł rogaliki długo pozostają świeże, przez kilka kolejnych dni, są pyszne wilgotne i nie robią się suche. Składniki: - 500g mąki

Smaczne Zdrowe
rogaliki sniadaniowe, wyrabiane łyżką ,na drozdzach i proszku 145

szklanki  masła, stopionego ,przestudzonego 1/3 szklanki  cukier zwykły 1 duże jajko 2 szklanki  mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól 1 łyżeczka masło roztopione do posmarowania rogalików przed i po pieczeniu Wykonanie Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. W misce wymieszać drożdże wyrośnięte,masło,cukier i jajko. Dodać sól,proszek do pieczenia ,oraz mąkę(...)miski i ponownie przykryć ,drugą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na duże koło ( 30-40cm ). Pociąć rozwałkowane ciasto na 8,lub więcej mniejszych równych trójkątów. Zawinąć rogaliki ,posmarować roztopionym masłem i pozostawić na 20 minut do podrośnięcia.  W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 ° C . (piekłam przy tej temp.z użyciem funkcji termoobiegu). Piec rogaliki złoty kolor, o koło

mojej kuchni
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 167

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem(...)Niestety nie miałam w tym roku tyle czasu i poszłam na łatwiznę. Choć na pierwszy rzut oka moje rogaliki wyglądają podobnie, to po przekrojeniu widać różnicę. Smakują też trochę inaczej, ale to nie znaczy, że gorzej... Są również rewelacyjne! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 14 g suchych drożdży  150 g masła 1 jajko 2 łyżki

Kuchnia MagdaLeny