rogalik - 1692 przepisów (strona:29/113)

Orkiszowe rogaliki z marmoladą lub konfiturą 108

Placki dzielić nożem na 8 części. Na szerszych brzegach umieszczać konfiturę lub marmoladę. Zwilżyć koniuszki ciasta i zwijać od szerszej do węższej części. Sklejać końcówki i formować z rulonika rogalik. Roztrzepać małe jajko i smarować nim rogaliki tuż przed włożeniem do piekarnika. Posypać ziarnami siemienia. Rogaliki piec 30-40 minut w temp. 180-200 stopni C. Część rogalików zrobiłam standardowo(...)marmoladą z pigwowców, drugą część z konfiturą, której przepis wkrótce na blogu :)  ---------- Podobne:   Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 177

ciacha na zamówienie na spotkanie z ludźmi, których niedawno poznałam. Dla mnie to była impreza na koniec urlopu, bo niestety dobiega końca i od poniedziałku czeka mnie wielkomiejska rzeczywistość. Rogaliki piekę zawsze z domowej roboty marmoladą z pigwowców, ale możecie użyć innej. Polecam jednak marmoladę, a nie powidła czy dżem, żeby nie wypływały z ciach. Oczywiście proporcje zmniejszcie do połowy(...)formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby rogalik łatwiej się sklejał. Zwijać od szerszej do węższej części i formować w rogalik. Można oczywiście posmarować rogaliki przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Ja tego zazwyczaj nie robię. Piec w temp

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche rogaliki z dżemem 239

Kruche rogaliki z dżemem Słoiki z dżemem truskawkowym piętrzą się na mojej półce w spiżarce, prosząc, zrób coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki(...)kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

na moim stole...
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 124

Pyszne, rozpływające się w ustach rogaliki półfrancuskie, delikatnie oprószone cukrem pudrem są tak wyśmienite, że zniknęły w tempie błyskawicznym. Wyjątkowo proste do przygotowania, delikatne, naprawdę pyszne! Przepis podpatrzyłam na blogu  Kulinarne Szaleństwa Maniusi i tak mi się spodobał, że musiałam go wypróbować. Polecam!!!   Składniki na półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek na 32 sztuki(...)formujemy w kulę, a następnie rozwałkujemy na dość cienki placek. Powstałe koło dzielimy na 8 równych części. Łyżeczkę nadzienia nakładamy na każdy trójkąt i zwijamy ciasto ku środkowi formując rogaliki. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do czasu, aż się ładnie zarumienią czyli około 20 minut

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe 175

Następnie każdy krążek cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 15x17 cm, nałożyć powidła/ marmoladę, poniżej nożem naciąć paski o szerokości ok. 1 cm i zwijać rogaliki. Poniższej instrukcja: 7. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 6 rogalików na blachę) , pozostawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Następnie posmarować(...)rogaliki roztrzepanym białkiem. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez ok. 20-25 min. (u mnie 25 min.) Ja piekłam w czterech partiach. 9. Po wystudzeniu rogaliki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Źródło/ Inspiracja: przepis na ciasto drożdżowe z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji

Domowa Cookierenka Agi
Rogaliki z rabarbarem - idealne na wycieczkę 183

oczywiście smakołyki (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przygotowała). Między myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się niesamowicie zdążyłam stęsknić; po drugie - drożdżowe , które do tych kwaśnych(...)łodyg pasuje wyjątkowo. Całość zamknięta w rozkosznej formie rogalików, poręcznych i idealnych na wycieczki. M., która jest na wiecznej diecie (jak się w końcu poznają z moją Siostrą, będą miały o czym rozmawiać), zjadła cztery. Gwarantuję więc, że nikt się im nie oprze. Polecam Wam ogromnie, szczególnie, że piknikowy sezon powoli się już zaczyna. Rogaliki drożdżowe z rabarbarem Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
181. Rogaliki drożdżowe wg. Kuchni Polskiej 160

Rogaliki według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie pulchne, nigdy nie zawiodłam się na tej recepturze. Jeżeli tylko będziemy mieli świeże drożdże to sukces murowany.  Na ok. 16 rogalików: 500 mąki 50 g drożdży (1/2 kostki) 250 ml śmietany 1 jajko 2 żółtka 100 g cukru 80 g masła 1 słoik powideł, dżemu lub konfitury lukier, orzechy i bakalie(...)dwie równe części. Delikatnie uformować kule i rozwałkować na koło o grubości ok 1 cm. Następnie koło pociąć na 8 trójkątów na brzegu nałożyć łyżkę powideł i zwijać rogalik do środka koła. Gotowe rogaliki odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Piec w 170 stopniach przez 20 minut. Upieczone rogaliki polać lukrem posypać orzechami i bakaliami

Jadło i czytadło
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 305

Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)pociąć na trójkąty.  5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć lekko końce, zlepiając je tak, aby dżem nie wypłynął. Rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika. 7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Kto ugości moich gości?
Rogale z maślanki 166

Przepis z facebooka. Już dawno miałam zrobić coś co nie jest ciastem, tylko coś co jest czymś do podjadania. I znalazłam na grupie kulinarnej przepis na rogaliki :)  Przepis trochę zmodyfikowałam.  W środku marmolada owocowa. Niektóre mają nadzienie z serka waniliowego, z wiaderka. A co! Jak tłusty czwartek, to tłusty czwartek!  A poza tym mamy karnawał przecież(...)gramów drożdży 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada lub kawałki czekolady do nadziania rogalików 1 rozbełtane jajko 1 łyżka mleka Pamiętajcie najpierw o stopieniu masła i wystudzeniu go :) Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką - taką od serca :)  - mąki. Wszystko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kruche rogaliki migdałowe 123

Rogaliki są przepyszne. W oryginalnym przepisie są posypane cukrem pudrem, ale moim zdaniem powinno się je zostawić bez żadnych dodatków, bo odbierze im to ten pyszny smak :-) Przepis znalazłam TUTAJ . Nieco go zmieniłam i dodałam parę pomocnych informacji (takich jak czas pieczenia). SKŁADNIKI 100 g masła 50 g cukru pudru 180 g mąki 50 g mielonych migdałów 1 żółtko(...)sitko mąkę i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone nożem, migdały zmielone w blenderze, żółtko i wodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche, to można dodać jeszcze wody. Rogaliki można wyciskać przez maszynkę lub formułować ręcznie. Ważne żeby były małe. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to można włożyć je na godzinę do lodówki. Rogaliki piec około 10-12 minut

Passions hobbies life
Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej 127

sałatki z makreli wędzonej na zimno  upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa.     Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej- 600ml serwatki- 21g drożdży instant- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru- 2 jajka- 3 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka oleju kokosowego- ok. 130g sezamu- dodatkowo(...)kulę, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, przebijając pięścią i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy bułki i rogaliki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem.  Wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na  ok. 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce.Rogaliki sezamowe

mojewypiekiinietylko
Rogale marcińskie 1368

składamy tak jak poprzednio . Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.  Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru(...)Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło

Słodkości i nie tylko
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem karmelowym. 179

Rogaliki drożdżowe mogłaby jeść każdego dnia! Rogalik , kawa i jestem w siódmym niebie. Bardzo często je przygotowuje, jednak za każdym razem staram się aby nadzienie było inne.  Składniki na ciasto;   50 dag mąki pszennej   15 g  świeżych drożdży   ok 1 szkl. mleka   2 jajka   3 łyżki cukru trzcinowego  Skworcu(...)masła   Nadzienie; słoik kremu karmelowego  Skworcu dodatkowo; 1 jajko do posmarowania rogalików Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie

Radość kipiąca uśmiechem.
Rogale Babuni 119

rogaliki według bardzo starego przepisu, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenia. Są pyszne nawet na drugi dzień. Gorąco polecam!!! Składniki: Ok. 900 g mąki luksusowej 400 g masła o temperaturze pokojowej 15 dag drożdży 4 łyżki cukru 12 łyżek mleka 3,2 % 2 jajka Szczypta soli Ok. 400 g marmolady (ja użyłam domową z malin) (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)góry (ok.15 – 20 minut). Gotowe ciasto podzielić na trzy kule. Każdą rozwałkować na stole (lub stolnicy) posypanym mąką i podzielić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować marmoladą i zwijać rogaliki. Rogale można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym. Rogale będą duże (otrzymałam 31 rogali), aby były mniejsze podzielić całe ciasto na więcej porcji, np. 5 kul. Rogale można nadziać także

Przepisy Babci