Mięciutkie i słodko pachnące drożdżowe rogaliki z waniliowym twarożkiem oprószone cukrem pudrem to słodkość której nie odmówią zarówno dzieci jak i dorośli, przypominają wakacje u babci, z kubkiem mleka czy ciepłego kakao tworzą doskonały duet. Polecam, przepis sprawdzony i zawsze wychodzi. Składniki na około 30 sztuk rogali: 1 kg mąki pszennej typ 550 2 opakowania suszonych drożdży Dr.Oetker(...)wycinać naprzemiennie trójkąty . U podstawy każdego trójkąta nakładać pełną łyżeczkę nadzienia serowego, zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Zapobiegnie to rozwijaniu się rogalika. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w odpowiedniej od siebie odległości (rogaliki sporo urosną podczas pieczenia) Przykryć ściereczką odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia, smarować
Wanilia i KardamonPrzepis na rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z pewnością zadowoli niejedno podniebienie :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 250 g masła - 50 g drożdży - 3 łyżki cukru - 12 łyżek mleka - 1 jajko - 2 żółtka - ulubiona marmolada oraz - 1 białko - gruby cukier Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy w letnim mleku z dodatkiem cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia(...)żółtka, wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia a następnie rozwałkowujemy, wycinamy trójkąty. Każdy smarujemy ulubiona marmoladą, zwijamy na kształt rogalika. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Źródło inspiracji: Wypieki Siostry Marii z drobnymi poprawkami
Zainspirowana w kuchniDziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)mniejsze kawałki. Rozwałkować dość cienko na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a to podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta układać nie dużą ilość powideł śliwkowych. Zawijać rogaliki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Piec ciastka około 25 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. Z cukru pudru i wody zrobić lukier
Zrób to smacznieNiema jak domowe rogaliki, dziś z dodatkiem marmolady wieloowocowej. Zdecydowany smak mojego dzieciństwa, uwielbiam rogaliki kruche jak i drożdżowe... SKŁADNIKI: 3,5 szkl mąki 3 łyżki cukru 250g masła 220g śmietany 18% albo 24% 300g marmolady wieloowocowej WYKONANIE: 1. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło. śmietanę. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników. 2. Ciasto owijamy w folię spożywczą, umieszczamy(...)ciasto delikatnie stwardnieje, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na cienkie,okrągłe placki, podzielić na 8 trójkątów, na każdy kawałek kładziemy około pół łyżeczki marmolady, zwijamy w rogalika. 4. Rogaliki układamy na blaszce, wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp 170* około 30 minut. 5. Studzimy i posypać cukrem pudrem. Widzieliście rewelacyjną paterę na zdjęciu firmy SAGAFORM
Dziś Ja gotujeMacie już ochotę na rogale Marcińskie? My w tym roku wreszcie wyprzedzimy trochę to święto i przepis już podsuwamy Wam pod noski 😃 Nasze rogaliki nie są nadziane makiem (na to przyjdzie czas ;) a użyłyśmy w tym celu krem pistacjowo- kakaowy Super Krówka . Rogaliki z czeko nadzieniem to zawsze dobry pomysł do herbatki, kawki czy na wynos do pracy(...)rozwałkowywać, podzielić na trójkąty, które nadziewać kremem i skręcać jak rogale .Układać rogale na blaszce z papierem do pieczenia. 6. Rogale piec w 170’C ok 20 minut. 7. Rogaliki polać gorzką czekoladą i posypać pistacjami. Uwaga: Najlepiej wychodzą małe rogaliki z ciasta podzielonego na 4 lub nawet 5 części
Candy Pandasprzekąski możemy użyć: kabanosów, ogóreczków konserwowych, pomidorków koktajlowych, mini kuleczek mozzarelli, oliwek, pieczarek marynowanych, różnego rodzaju serów itp. *** Talerz wędlin *** Talerz warzyw *** Sałatki na imprezę PRZEPISY TUTAJ SŁODKIE PRZEKĄSKI: ROGALIKI MAŚLANE PRZEPIS TUTAJ SEROWE PĄCZKI W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ FAWORKI – IDEALNIE KRUCHE PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ BAJADERKI PRZEPIS TUTAJ(...)ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ FAWORKI NA PIWIE PRZEPIS TUTAJ POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY
Blog z ApetytemFrancuskie rogaliki z czekoladą to idealna rozwiązanie, gdy czujemy ogromnego na lenia na przygotowanie słodkiej przekąski. Wystarczy świeże ciasto francuskie (gotowe ze sklepu jak najbardziej się nadaje ) i tabliczka czekolady. Polecam! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (ja używam w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: ulubiona gorzka czekolada Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy(...)boku, potem poprzecznie na prostokąty, a każdy prostokąt na dwa trójkąty prostokątne. Brzmi zawile, ale zobaczcie na zdjęciu produkt końcowy Nakładamy kawałek czekolady na krótszą przyprostokątną trójkąta i zwijamy rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu aż będą złociste na wierzchu Gotowe rogaliki
Lamarida.plDziś przedstawiam przepis na pyszne rogaliki, które nadziałam białym serem. Wy możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :) SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH ROGALI CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej(...)miarę równych części. Od strony dłuższej części nakładamy po łyżeczce serowego nadzienia. Zwijamy tak żeby ciastem przykryć nadzienie, dokładnie zlepiamy rogi i zwijamy do końca tworząc zgrabnego rogalika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Rogaliki przekładamy na blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ja włączyłam piekarnik na 50 stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym
Pani na deserregularnej sprzedaży w sklepach (być może w okolicach Poznania jest dostępny). Pierwszego dnia wypiekamy bezglutenowe biszkopty, drugiego zagniatamy i wałkujemy ciasto, trzeciego dnia robimy farsz i już wypiekamy rogaliki i zajadamy :-) Mój przepis został zainspirowany przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki , który na potrzeby wersji bezglutenowej nieco zmodyfikowałam. Polecam prześledzić wpis i spróbować upiec najpierw na mące pszennej. Zwykle(...)rogalami obdzielić rodzinę i znajomych, którzy nie są bezglutenowi. Po takim przeszkoleniu będzie nam łatwiej pracować z niełatwym ciastem bezglutenowym. No to do dzieła :-) * * * Składniki (proporcje na 2 blachy rogalików): Ciasto: 3 i pół szklanki mąki bezglutenowej (ja użyłam mieszanki Schar) 30 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru 3 żółtka (2 białka chowamy do lodówki - będą potrzebne do masy makowej
Kawa z mlekiemCiasto rozkładamy na blacie, przekrawamy wzdłuż dłuższej części na pół. Z ciasta kroimy trójkąty. Każdy kawałek smarujemy masłem orzechowym Helio , zwijamy od szerszego boku do węższego, zwijamy na kształt rogalika, smarujemy roztrzepanym jajkiem, najlepiej pędzelkiem. Pieczemy w temp. 190 C przez minut. Pieczemy grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Polewę czekoladową Helio rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu, polewamy lekko ostudzone(...)rogaliki. Szybkie francuskie ciasteczka rogaliki gotowe! Do moich rogalików wykorzystałam polewę i dekorację mleczną Helio oraz masę orzechową z kawałkami orzeszków: Wyjątkowy smak
Zasmakuj KuchniByły rogale świętomarcińskie , rogaliki z makiem , z powidłami , piwne . Ale nie było jeszcze... MARCHEWKOWYCH! Z nutką pomarańczy, cynamonu, z białą i gorzką czekoladą. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Kto się na nie skusi? Składniki: 2 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA 2 marchewki 200 g masła 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: czekolada(...)gorzka czekolada biała cukier puder do posypania rogalików Wykonanie: Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Do miski przesiać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone masło, cynamon, skórkę pomarańczową i marchewkę. Ciasto ugniatać ok 10 minut, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie podzielić je na 4 części. Stolnicę posypać mąką
TrufelkowoWitajcie, w okolicach 11 listopada pojawiają się zazwyczaj w cukierniach rogaliki - głównie z białym makiem. Są smacznym ale dość kalorycznym deserem. Z tej okazji postanowiłam je nieco "odchudzić" i przygotować zdrowszą wersję rogalików. Jako nadzienia użyłam domowej roboty powideł. Ciasto powstało na bazie mąki pełnoziarnistej. Nie dodałam do nich ani grama tłuszczu. Słodki lukier zastąpiłam posypką z sezamu. Składniki(...)części. Każdą z nich rozwałowujemy na kształt koła. Nastęnie koło dzielimy tak aby wyszły trójkąty . Na każdym układamy odrobinę powideł i zwijamy zaczynając od podstawy do wierzchołka. Każdego rogalika smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Rogaliki idealnie pasują na jesienny podwieczorek oraz jako drugie śniadanie, które
Health-Fit-Lifeprzygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA. Podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki (na około 45 rogalików) 500 g mąki pszennej +3 łyżki do podsypywania 250 g masła(...)margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko do smarowania rogalików powidła śliwkowe lub inne cukier puder do oprószenia Mleko lekko zagrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać lekko roztrzepane zółtka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i uformować kulę
O kuchni z uczuciemPaździernik to zdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas dyniowego puree zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie. ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka(...)odstawić do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować tworząc koło,które należy pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć porcję budyniu,zwinąć ciasno formując rogalika. Rogaliki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec 20 minut w temp. 180*C,po upieczeniu wystudzić. Puder cukier,wodę i masło utrzeć na gęsty lukier
Kolorowa kuchnia Elki