Rogaliki to cudowny wynalazek, który pozwala na niewinne spożycie dużej ilości cukru w jeden wieczór, bo "wezmę jeszcze jednego, takie małe". Dlatego też polecam robić je z co najmniej podwójnej porcji - znikają zupełnie niepostrzeżenie! Rogaliki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru żółtko 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli Krem pâtissière 300 ml mleka(...)kolei rozwałkowujemy ciasto na okręgi i dzielimy jak pizzę na trójkąciki. W najszerszej części wykładamy łyżkę kremu pâtissière i plasterek obranej i oczyszczonej gruszki, zwijamy do środka. Każdego rogalika smarujemy delikatnie białkiem, układamy na papierze do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Ich tutaj jeszcze
sama złodyczROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM MAM DLA WAS DZISIAJ,PROSTE DO ZROBIENIA ROGALIKI, DO KTÓRYCH DROŻDŻE TYLKO KRUSZYMY DO CIASTA-WIĘC NA PRAWDĘ PROSTE A ZA TO BARDZO PYSZNE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej(...)rozwałkowujemy pierwszą na w miarę okrągły kształt nożem albo radełkiem rozcinamy ciasto na trójkąty każdy trójkąt smarujemy dżemem do tego oczywiście przyda się pomocnik i zawijamy nasze rogaliki zaczynając od szerszej strony układamy na posmarowanej blaszce ,lub wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy kolejną część,i postępujemy z nią jak z poprzednią aż do ostatniego rogalika, można
Swojskie jedzonkoujmę, bardzo chciałam spróbować czegoś nawego i choć zawierającego swojskie elementy, to jednak w złożeniu tworzącego egzotyczną całość. Jest pragnienie, jest okazja, zatem ostatecznie decyzja podjęta. Rogaliki zrobiłam szybko i łatwo, głównie dzieki maszynce z wmontowaną tartką, która połowę pracy zrobiła za mnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a znajomi stwierdzili, że nie wierzą w marchewkę jako podstawowy składnik(...)świecie nie mogli dojść co to takiego, dlatego w końcu uwierzyli, choć nadal z nutką niedowierzania w tle. Oto zatem przepis polecony przez Pinkcake : Rogaliki marchewkowe 200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być nieco więcej) kostka masła lub margaryny (200g) 2 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru pudru na nadzienie: gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa
Przepysznik - BLW i nie tylkoMoje pierwsze rogaliki! I to udane - w 100% :D Zniknęły migiem! Smakowały wszystkim! Zdrowe, pełnoziarniste, nie przesłodzone, o niskiej zawartości tłuszczu. Delikatnie wypieczone, mięciutkie w środku i lekko chrupkie na zewnątrz. Skrywające przepyszne wnętrze w postaci ekologicznego dżemu z rokitnika, który pasował tu idealnie! Nadał dodatkowej słodyczy, nieziemskiego aromatu, oryginalnego smaku i cudownych właściwości zdrowotnych! Do kawki, na II śniadanko(...)przykryj ściereczką na ok. 1 h. Następnie rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Podziel go na 8 trójkątów. Każdy trójkąt posmaruj łyżeczką dżemu z rokitnika i "zroluj" do postaci rogalika. Gotowe rogaliki ułóż na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut
Zdrowie na języku :Pwykonać samemu. Croissanty. Można kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie. I surowe i zamrożone. Poza tym, że jest sprzedawane w płatach, znalazłam też takie grubsze, specjalnie pocięte na rogaliki. Okrutnie bałam się zrobić je sama bo cały czas dręczyło mnie „ile można w nim zepsuć”? Prawda jest taka, że z metodycznym podejściem do tematu – nic. To ciasto, które(...)zdjęciu, żeby utrzymały nadzienie. Zawijamy ciasno dolną część i trzymając trójkąt za górny wierzchołek – lekko rozciągamy ciasto. Nie bójcie się że pęknie – dzięki temu rogalik będzie miał więcej zawinięć. Więcej zawinięć to więcej warstw, a to znaczy tylko jedno – będą mocno puszyste. Powtórzcie tę czynność z pozostałym ciastem, a gotowe rogaliki umieśćcie na blasze z papierem do pieczenia w odstępach
Karo in the KitchenRogaliki jak z najlepszej piekarni! Puszyste, delikatne i niezwykle maślane. Ze szklanką gorącego mleka na pewno umilą Wam poranek ;) Polecam! Składniki:(na około 12 rogalików) Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 małe jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 szkl letniego mleka 60 g roztopionego masła 10 g suchych(...)nich kulki. Każdą rozwałkować na podłużny placuszek o długości około 20 cm (patrz zdjęcie poniżej) Posmarować je miękkim masłem, a następnie zwinąć, wzdłuż krótszego boku, rozciągając na zewnątrz. Uformować rogaliki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach (urosną!) Odstawić na około 30 minut do napuszenia.Następnie za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem
Nastoletnie WypiekanieKiedyś już zamieszczałam przepis na rogaliki , jednak tamten był starą recepturą mojej mamy. Z ogromną ilością drożdży. Z czasem zaczęłam szukać własnego smaku i składnikowych proporcji. Te rogaliki są nieco lżejsze :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROGALIKI DROŻDŻOWE Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie suchych drożdży - 1 duża kwaśna śmietana 18% - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki tłuszczu - 2 jajka - marmolada lub inne
Życie zamknięte w smakufalse false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Mieliśmy ochotę na ciasto drożdżowe. Mięciutkie, rozpływające się w ustach. I takie, które nasz alergik będzie mógł zjeść. Postawiłam więc na rogaliki na wodzie i z dżemem. Wyszły miękkie i pyszne i co najważniejsze – nie powodujące alergii. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)dodatku mleka) 4 dag drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) ½ łyżeczki soli 1 żółtko ½ szklanki wody dżem porzeczkowy/wiśniowy/owoce do nadziania rogalików W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże. Margarynę topimy, dodajemy sól, żółtko, cukier, mieszamy z mąką. Na koniec dodajemy drożdże z wodą. Wyrabiamy ciasto. Robimy z niego kulę i wkładamy do zimnej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieobficie wyposażona, chęci do wyjścia na zakupy - brak, w szafkach same podstawowe składniki, co tu zrobić ? Chłodny, wietrzny dzień, musi być coś z cynamonem i tak zrobiłam te rogaliki, które w pełni zaspokoiły ochotę na słodkie. Mąka pełnoziarnista w ogóle nie przeszkodziła w rośnięciu ciasta, a trochę się obawiałam. Zrobiłam trzy wersje, jedną z samym cynamonem, drugą z cynamonem(...)dodatkiem suszonych owoców są bardziej soczyste od środka, pyszne do porannej kawy. Swoją drogą, kawa i ciastko to dla mnie połączenie idealne na śniadanie :) Ciasto drożdżowe (ok. 16 rogalików): - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka pszenna do podsypywania (np. krupczatka) - 0,5 kostki drożdży - 100 ml ciepłej mleka/wody - szczypta soli - 1 łyżka cukru do drożdży + 3 łyżki cukru
Corner With Recipessobie jakoś humor poprawić. W takie zimowe wieczory lubimy z mężem napić się gorącego mleka z miodem, lub prawdziwego kakao z cynamonem, a do tego jeszcze cieplutkie bułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków. Serdecznie zapraszam(...)wypróbowania tego przepisu, bo jest on bardzo prosty w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie
Rozpustne gotowanieCiasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć na części (jak pizzę). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę, posmarować rozmąconym białkiem i zawinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Dobrze by wierzchołki trójkątów (rogalików) były zawinięte w dół, by pod wpływem rośnięcia(...)rogalik się nie rozwinął. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min (aż staną się rumiane). Przepis bezlaktozowy jest zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Skrzat gotuje bez laktozy" M. i B. Barszcz. Natomiast przepis tradycyjny jest moim przepisem
Mania WypiekaniaJuż od dłuższego czasu miałam ochotę na jakieś rogaliki i wczoraj przypadkiem wpadł mi w oko ten przepis w książce "Eleni poleca - Kuchnia grecka" Marii Sandilou. Bardzo ładne rogaliki z ciastem na winie i oliwie z oliwek z nadzieniem rodzynkowo-jabłkowym. Przepis oryginalny nieco zmieniłam i dodałam sera do nadzienia jabłkowego. Następnym razem chyba zrezygnuję także z oliwy(...)rzecz masła, żeby rogaliki były bardziej kruche, choć może skruszeją po nocy w szczelnym pojemniku. ;) Ciasto za to jest fantastyczne w obróbce - miękkie, elastyczne i bardzo plastyczne, szybko się wyrabia i ładnie piecze. A rogaliki wyszły bardzo smaczne i nie bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka oliwy z oliwek do smażenia/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego
Kuchnia Prezydentowejmłodszy syn nie lubi żadnych dżemów, powideł itp. , za to jest wielkim miłośnikiem Nutelli, którą ja z uwagi na jej kaloryczność muszę mu ograniczać. Czasem jednak piekę dla niego rogaliki drożdżowe z nadzieniem czekoladowym. Nie mogę napisać jak smakują, bo nigdy ich nie jadłam. Osobiście wolę inny typ nadzienia, ale syn jest nimi zachwycony. Oczywiście jak większość drożdżowych wypieków najlepsze(...)świeżo upieczone". Rogaliki drożdżowe z Nutellą (przepis własny) Składniki na 16szt. Zaczyn: 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 łyżki letniej wody Ciasto: Zaczyn j.w. 600g mąki 125g stopionego masła 150g cukru 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 jajko 1 mały słoiczek Nutelli 1 żółtko do posmarowania rogalików Zaczyn: Wsypać do garnuszka rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę
Wiem co jemtylko jeden raz i to przez drożdże instant. Niestety. Ostatnio ganiałam za świeżymy przez dwa osiedla i... nic. Trochę mnie to rozdrażniło, bo już nastawiłam się na pieczenie drożdżowych rogalików i zmusiłam się do użycia kolejny raz tych suszonych. Tym razem się udało. ;) Miałam ochotę na coś słodkiego - niesłodkiego i takie też są moje rogaliki. + żółtko z łyżką mleka(...)posmarowania rogalików przed pieczeniem Pół kostki margaryny rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy do niej jajka w temperaturze pokojowej i wsypujemy drożdże. Mleko podgrzewamy tak, by było letnie i również wlewamy je do ciasta, zaś zaraz po nim dodajemy wystudzoną margarynę. Jeśli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt rzadkie, należy podsypać je jeszcze mąką. Całość
Kuchenna Kontrrewolucyapuszkach przed świętami. Oprócz tych tradycyjnych, które pojawiają się za każdym razem, co roku wybieramy jakiś nowy przepis ( no przecież nudą nie może wiać;)). W tym roku wybraliśmy kokosowe rogaliki. Kokosowe to one na pewno są, ale kształtem przypominają...hm...rogalika przejechanego walcem haha:D Tak się złożyło, że podczas pieczenia ciasteczka mocno się "rozjechały" co jednak nie ujmuje(...)Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :) Składniki na 2 duże blachy 20 dag wiórków kokosowych 5 dag mąki + mąka do podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru
My simple kitchen