naszych pysznych tradycyjnych kopytek chyba nie muszę nikogo przekonywać, prawda ? Na pewno pojawiają się często na stole w każdym polskim domu. U mnie też dosyć często goszczą w duecie z mięsnym lub pieczarkowym sosem. Dziś postanowiłam je troszkę odmienić i do ciasta dodać świeżą bazylię. Od razu zapachniało mi Włochami, więc zjadłam je z odrobiną oliwy z oliwek
Kulinarne przygody GatityProste do zrobienia i pyszne do zjedzenia.. 20 g świeżych drożdży 350 g mąki 50 g cukru cukier waniliowy 70 g miękkiego masła 120 ml ciepłego mleka 1 jajko Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrobić,przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość
Moje domowe kucharzeniemarchewki jest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce Składniki (12-14 kawałków
Pora na pora i pomidorarobię według sprawdzonego przepisu: NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI Rozwałkować ciasto do grubości ok 5mm, wykroić w kółka za pomocą szklanki. Nałożyć farsz i posklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić i kosteczkę i podsmażyć. Okrasić pierogi i posypać szczypiorkiem. Mój tata stwierdził, że były pyszne:) Smacznego
MarciochaKucharzyszybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście posypać pokruszoną fetą i rozbić na wierzchu jajka tak, aby się nie rozlało żółtko piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez 8-10 piec - pizza jest chrupiąca, pyszna, syta..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięznalazłem te właśnie proste i naprawdę pyszne bułeczki. 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 g zwykłej mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 200 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miękkiego masła Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Będzie trochę klejące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscy
Marder&Marder Manufactureteściowa była zachwycona. Ja w sumie też, bo chleb pyszny wyszedł. Zaczyn: 200 g mąki żytniej typ 720 200 g wody 80 g aktywnego zakwasu żytniego Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 300 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki
Marder&Marder Manufactureupieczeniu wyglądał doskonale! I ten smak, kiedy w cieście napotykało się na różnej wielkości orzechy. Pyszności! Robiliśmy dwa kremy czekoladowe - do czekoladowego tortu i do orzechowego. Następnie trzeba było przygotować polewę do tortu orzechowego - po raz pierwszy miałam styczność z polewą z wykorzystaniem żelatyny - pięknie błyszczała i była pyszna! Tort czekoladowy powinien być wykończony małymi bezikami z bezy szwajcarskiej, którą
Plate of Joysię nadmiaru tłuszczu. Choć muszę przyznać, że zaletą tego ciasta jest to, że „nie pije tłuszczu”. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu podajemy, do wyboru – z sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, czy z salsą. Świetnie też sprawdzą się z czystym barszczem. A w zasadzie, bez żadnych dodatków też są pyszne. Kto lubi smaki indyjskie ten polubi te pierogi na pewno
mojewypiekiinietylkoahhhhhh jak tu zacząć pisać przepis... jak wyszło tak pysznie:) Wczoraj zdecydowaliśmy, że na tłusty czwartek zrobimy CHRUST (do wyboru były jeszcze oponki) Powiem szczerze, że lepszego chrustu niż mojej Mamy nigdy nie jadłam :P Od dzieciństwa co roku pomagałam w robieniu tego świątecznego dania:D Oto przepis SKŁADNIKI ciasto: 2 szklanki mąki tortowej: 5 żółtek rozmiaru L (ja użyłam
MarciochaKucharzyjeszcze określenia pancakes ;) Wychodzą z niego zawsze pyszne placuszki :) Nie wiem, dlaczego tak późno pojawia się na blogu ... SKŁADNIKI 220 g przesianej mąki 2 roztrzepane jajka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 30 g roztopionego i ostudzonego masła szczypta soli 300 ml mleka PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta mieszamy dolewając stopniowo mleko. Odstawiamy na 15-20 minut
Moje Kuchenne Rewelacjechlebka do święconki postanowiłam sama je upiec. Chlebki są pyszne, bo oczywiście jeszcze ciepłe musiałam spróbować… nie umiem się powstrzymać Składniki: - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczka soli; - 1/3 łyżeczki cukru; - 150 g wody; - 1/2 łyżeczki drożdży; - żółtko; -sezam, mak Wykonanie: Z mąki, soli, cukru, wody i drożdży zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
dom-agi.plwyczarować nam jakieś pyszne pieczywo i tak powstały pyszne, razowe bułeczki. Składniki: 300 gram mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mleka 20 gram świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego szczypta oregano, chili, bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili + 2 łyżki do wysmarowania bułek 1/2 łyżeczki soli Ciasto drożdżowe zazwyczaj robię według przepisu mojej mamy, zawsze
Mango Papajaposzukiwaniu inspiracji trafiłam na blog z przepisem na pyszne kakaowo – kawowe ciasteczka z syropem klonowym. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że zawiera on same białka, więc bardzo dobra alternatywa dla wykorzystania białek po karnawałowych faworkowo – pączkowych wypiekach. Z podanego przepisu, wyszła mi cała blacha ciastek ( 15 sztuk) Ciasto należy przygotować, dzień przed pieczeniem, gdyż całą noc powinno leżakować
Na słodko lub wytrawniepół godziny. Lekki, szybki obiad lub kolacja. Dla amatorów ciasta francuskiego, pomidorów… i nie tylko. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską bardziej kojarzy się z latem, kiedy słońce wydobywa słodycz pomidorów. Ale, jak się nie ma, co się lubi – to się lubi, co się ma. Mimo wszystko, było pysznie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tarta francuska z pomidorami
mojewypiekiinietylko