Przygotowany farsz nakładamy na foremki ciasta francuskiego. Pieczemy 15 minut z 220 stopniach. 4. Serwujemy z barszczykiem czerwonym. Moja rada: Kiedy będziecie podawać danie, połóżcie łódeczki z boku na małym talerzyku bo łódeczki szybko nadbierają "wody" i robią się rozmokłe. Jednak są tak pyszne, warto spróbować
AZgotuj!Będą - jak wyjdą - na słodko. Te z brokułem są pyszne. Mogą być spożywane na śniadanie czy kolacje. U mnie dziś występują jako obiad:) 200 gram mąka gryczana 250 ml mleko 1 szt jajo 0,5 łyżeczka sól 1 łyżeczka proszek do pieczenia Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite ciasto. Gdyby było geste dolej mleka. Piecz w gofrownicy. Z podanej
AZgotuj!Domowe bagietki Pyszna domowa bagietka o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu, szybka i prosta w wykonaniu. Nie ma bata aby się nie udała. Z podanej ilości składników wychodzą 4 solidne bagietki. Cały trud jaki trzeba wykonać to formowanie bagietek-ciasto z podanego przepisu jest dość miękkie i lepiące, ale dla chcącego nic trudnego. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej (ewentualnie
na moim stole...temperaturze 180 stopni "na wygląd". Kiedy sernik wyrośnie, a ciasto się zarumieni i lekko popęka, wystawiamy z piekarnika. Szacunkowy czas pieczenia wynosi ok godziny, ale wszystko zależy od indywidualnych właściwości piekarnika jaki posiadamy. Sernik trochę opadnie po wystygnięciu, ale nie należy się tym przejmować. I tak będzie pyszny. Bon apetit! Deser na miarę królów gotowy. Jest to najsmaczniejszy sernik jaki
Kuchnia po mojemuznudziło mnie to ani trochę, i nadal mam głowę pełna pysznych pomysłów:) A dziś przedstawię moje ulubione potrawy z ubiegłego roku:) STYCZEŃ Por nadziewany łososiem (cannelloni ) LUTY Oponki serowe mojej babci Ani MARZEC Pikantny Gulasz Węgierski KWIECIEŃ Chałka z kminkiem MAJ Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC Risotto z prawdziwkami
MarciochaKucharzyserem są doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i pyszną kolację czy śniadanie. Kiedy przygotowuję je jako danie obiadowe podaję je zazwyczaj z dodatkiem sosu pieczarkowego.Podane na kolację, czy śniadanie najlepiej smakują w towarzystwie np.pomidorów i sosu czosnkowego czy keczupu. Polecam :) Składniki ( na ok.10 sztuk naleśników ) CIASTO NALEŚNIKOWE - 2 i 1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody
Kuchnia z widokiem na ogródKażda pyszna, każda inna. Remis, jednogłośnie. Słodko-słono, śliwkowo, pysznie. A która dla Was? TARTA Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI, KOZIM SEREM I ROZMARYNEM Na spód 1 filiżanka mąki 1/2 łyżeczki soli 8 łyżek masła 1/4 filiżanki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej
KUCHARNIAwypróbowania tego przepisu skłonił mnie przepis Ani Starmach z książki "Pyszne 25". Aczkolwiek to, co zaprezentuje nie jest wiernym odwzorowaniem jej przepisu. Zainspirował mnie jedynie do zmodyfikowania go według mojego pomysłu i mojego smaku. We wzorcowym przepisie nie ma kurczaka, ani suszonych pomidorów. Natomiast zdecydowałam wykorzystać pomysł z ciastem francuskim. Przepis i tak jest dosyć czasochłonny ze względu na potrzebę
Mój Smak na Życiepachnie orzechami, a w piecu złoci się kolejna blacha pysznych ciastek. Ciasteczka orzechowe 30dag mąki 10dag cukru 20dag masła 10dag orzechów włoskich 2 żółtka Orzechy uprażyłam lekko na patelni i zmieliłam na proszek. Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam cukier, zmielone orzechy i żółtka. Margarynę posiekałam i zagniotłam ciasto. Całość wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu formowałam
Zapiski Młodej Żonypozostało grudkowate. Dodajemy czekoladę - mieszamy; czynność powtarzamy po dodaniu borówek. Ciasto wykładamy do kokilek nasmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości. Pieczemy 18-20 minut w 190 stopniach. Możemy ozdobić muffinki. Ja użyłem roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, migdałów i borówek, a dla bąbla kolorowej posypki. Szybko, pysznie i tematycznie
BaRepasbędą wyrastały przed pieczeniem, można zacząć przygotowywać drugą część ciasta w identyczny sposób. Upieczone bułeczki jeszcze ciepłe smarować mieszaniną syropu klonowego (lub miodu, lub golden syrop'u) i wody. Jeśli komuś mało kardamonu i słodyczy, może posypać je cukrem wymieszanym z kardamonem. Bułeczki znikają w oczach. Są pyszne i wspaniale pachnące. Podawane na ciepło rozpływają się
Codzienna kuchnia niecodziennaserniczki + gęsty malinowy sos tworzą wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ... Składniki na spód : 100 g. herbatników maślanych 50 g. masła 1 łyżka kakao Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki. Na masę serową
Walijskie Pichceniezimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj przepis na pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości
Ze smakiem i z pasjązjedzenia, drugi raz na gruszki w winie , trzeci raz na ciasto, a czwarty? No właśnie, za czwartym razem kupiłam na konfitury i niestety był to ostatni kilogram i ostatni raz kiedy je tam widziałam. Ja to umiem się ogarnąć po czasie :-(. Dzięki temu mam tylko 4 małe słoiczki pysznej konfitury. Gruszki postanowiłam połączyć z cytryną, ponieważ bardzo zasmakowało
Pora coś zjeśćminut. Po tym czasie formujemy rogaliki. W tym celu z ciasta za pomocą wałka formujemy okrąg, dzielimy na trójkąciki i układamy dżem, następnie rolujemy. Pieczemy okolo 35 minut w nagrzanym piecu. Uwaga: nie nakładajcie zbyt dużo dżemu tak jak ja, bo się będzie wylewał podczas pieczenia ;-) Rogaliki były pyszne! Zapraszam na SmykWKuchni na Facebook! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIidealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów! Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek dla dwojga, ponieważ jak już wspomniałyśmy wcześniej - wszystko co słodkie, a zarazem pyszne najlepiej smakuje w towarzystwie osób nam najbliższych. Zapraszamy! Składniki
Symfonia Smakówwysypanej bułką tartą formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę). Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować. Ja lukier zrobiłam z cukru pudru oraz soku z pozostałej połowy limonki. A jeśli nie macie czasu na pieczenie to pyszne babki znajdziecie również tutaj
Z miłości do słodkościgotowe Szybko, latwo i pysznie Kluski lane na mleku 4 lyzki maki 1 jajko 200 ml mleka sol Wbijamy jajko do kubeczka Do jaajek dodajemy stopniowo po lyzce maki i mieszamy Dodac szczypte soli W garnuszku zagotowujemy mleko Do gotujacego mleka wlewamy ciasto mala lyzeczka i mieszamy Powinny
Klaudynkowa kuchniaSzarlotka to ciasto, o kawałek którego potrafi być u nas w domu kłótnia. Oczywiście o ten ostatni :D Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej bo obiecałam, że na święta też taką upiekę. Ta trochę świąteczna wersja jest pachnąca i pyszna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Zobacz też przepis na inną, pyszną Szarlotkę , którą wszyscy pokochają i bardzo
Smaczna Pyzamalinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo. Razem ze mną pyszności na Dzień Taty przygotowały Siankoo , Martynosia i Justinka . Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie pyszności przygotowały. Malinowy sernik na zimno Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniedzielne śniadanie, ale cóż… zaspałam ;) Myślę, że równie dobrze można z nimi zaczekać do podwieczorku :) Są puszyste i delikatne, przypominają nieco amerykańskie pancake’i , ale dodatkowo mają pyszny dyniowy posmak. Składniki: 1 szklanka mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g purée z dyni (około 0,5 szklanki) 0,5 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego(...)jajko, olej, ekstrakt z wanilii i purée z dyni. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnie przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy około 2 łyżek ciasta na jeden placuszek, pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor. Placuszki można podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem lub masłem. Lub wszystkim naraz ;) Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyWczoraj piekłam tort urodzinowy, który składał się z 4 warstw. Po wykonaniu go pozostał mi zarówno biszkopt jak i kremy. Nie chciałam aby się zmarnowały, więc zrobiłam takie ciacha. Pyszne! Świetnie wyglądają na stole i powiem, że moich niespodziewanych gości zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. Tu również pomogła mi firma ETERNO , gdyż konfitura Owoce Leśne świetnie przełamała słodycz deseru(...)koniec wlałam rozpuszczone masło i wmieszałam je w masę, którą wyłożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę
Blondynka Gotuje