każdej porze dnia i nocy. Co do budyniu , mąkę dodajemy tylko wtedy gdy budyń jest za rzadki. Budyń powinien być jak gęsta śmietana. Kochani, szarlotka jest po prostu pyszna :) Polecam. Zaczynamy: Składniki: 2 jajka 150 gr cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 gr masła 500 gr mąki 2 budynie waniliowe lud śmietankowe 3 szkl mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego połączenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną polówkę ciasta wykładamy na blaszkę- moja blaszka to 32x22 Drugą połówkę owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka
Smaki Edytynafaszerowane owocami ciasta lubimy najbardziej.Zreszta jak co roku plony jezyn z wlasnego ogrodu sa imponujace,a w tym roku dodatkowo wyjatkowo wczesne.Spod zrobilam z maki orkiszowej z dodatkiem maki gryczanej.Jest cienki,ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej.Ciasto jest dosc zwarte i ladnie sie porcjuje.Smak jezyny i kokosa doskonale harmonizuja ze soba.Ciasto jest pyszne,trudno wiec skonczyc(...)masa owocowa zgestnieje.Odstawic do wystudzenia dno foremki o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a rant wysmarowac maslem skladniki na kruszonke odwazyc i rozgniesc miedzy palcami kruche ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami foli spozywczej.Wylozyc ciastem dno foremki i bok dookola.Rozsypac rownomiernie 2 lyzki bulki tartej na ciasto wylozyc mase owocowa,rownomiernie rozprowadzic na owocach rozkruszyc kruszonke piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawą lub herbatą. Jeśli uda się Wam nie zjeść ich w dniu ich zrobienia (co jest bardzo trudne), to z każdym dniem ujawnią głębię smaku. Rodzinka twierdzi, że są pyszne :) Składniki sypkie: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie to 1 szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki płynne: 1 szklanka(...)drobno pokroić. Składniki sypkie wymieszać i dodać do nich składniki płynne. Wymieszać do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, mogą być grudki). Bakalie obsypać łyżeczką mąki, dodać do ciasta i wymieszać. Nakładać łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około
Kuchcik gotujeowoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :))) Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym, kto lubi :) 8 sztuk: Drożdżówki: * mąka pszenna- 300 g * drożdże suszone- 7 g (1 saszetka) * cukier- 1/2 szklanki * olej- 1/3 szklanki * woda ciepła(...)cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem). W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć
Kraina Miodem PłynącaFormę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przypalaniu się. Po wstępnym podpieczeniu Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie(...)całkowitego ścięcia się masy. Wyszła pyszna potrawa w optymistycznym, wiosennym kolorze. Cytując za akcją, w której przepis ten bierze udział: Niech nasze talerze, kubki i garnki wypełni zieleń we wszystkich odcieniach! Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę
Grunt to przepis!mnie naleci lubię pobawić się ciastem drożdżowym, a taka tarta chodziła za mną od chwili kiedy kupiłam podobną w sklepie jak szłam do pracy. Droga i smak pozostawiał dużo do życzenia, ale pomysł bardzo mi się spodobał. Tamta była z jagodami, a moja z jeżynami, może być z innymi owocami. Moja domowa wyszła pyszna! Nie starałam się przy niej zbytnio(...)rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt
Blondynka Gotujebardzo odchudzony zarówno w składnikach, jak i procesie pieczenia słodki wypiek bez którego, sporo osób nie wyobraża sobie tego okresu: Faworki vel chrusty. Ostatnio z tego samego przepisu przygotowałam pyszne Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe z piekarnika . Odpada stanie przy garnku z tłuszczem i odsączanie faworków na ręczniku papierowym z jego nadmiaru. Wszystkie Faworki układamy za jednym(...)Przygotowanie: Wszystkie czynności można wykonać ręcznie, ale ja faworki mechanicznie. Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę z solą, mieszamy hakiem robota. Dodajemy jogurt, żółtko i cukier wanilinowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Kroimy radełkiem na paski szerokości ok. 2-3 cm i równiej długości ok. 10 cm. Nacinamy środek każdego paska i przekładamy przez naciętą dziurkę jeden
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębłyszczą też bombki choinkowe, a mamy dopiero połowę listopada. Dzisiaj proponuję przygotować ciasteczka, ale nie takie zwyczajne, te są maślane z nutą pomarańczy, ozdobione karmelem z migdałami. Są tak pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Na Święta nie musi przecież za każdym razem pachnieć piernikami Piernikowe serca Pierniczki(...)ciasteczek: 100 g masła 1,5 szklanki mąki ½ szklanki śmietany 18% 2 torebki cukru pomarańczowego (po 10 g) szczypta soli Wszystkie składniki zagniatamy, ja to robię hakiem robota. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko, wycinamy np. kółka, ja zrobiłam za pomocą foremki kwiatki. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. na wysmarowanej tłuszczem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNigdy nie mogłam skompletować składników, a ciasta pieczone przeze mnie są często dziełem przypadku. Otwieram lodówkę i szafki, patrzę co mam i… powstaje wypiek. Tym razem składniki przygotowałam bardzo pieczołowicie, nie mogło zabraknąć żadnego detalu. Przepisu szukać nie musiałam, wystarczyło odwiedzić bloga Pauliny – Czekoladą utkane . To właśnie tam w marcu znalazłam pyszny sernik czekoladowy z wiśniami. Wtedy, z braku(...)połowę porcji wiśni. Na wiśnie wylewamy kolejną 1/3 masy i wykładamy resztę wiśni. Na wierzch wylewamy pozostałą część masy serowej i wyrównujemy powierzchnię. Do szczelnej blaszki wstawiamy tortownicę z ciastem i wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 120° C i pieczemy jeszcze
mojewypiekiinietylkoUfff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam do tej pory do czynienia z tak luźnym ciastem chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej przyjazne. Chleb piekłam 13 - go i chyba tylko tej dacie mogę przypisać fakt, że z niewiadomych mi powodów, zamiast dwóch (co zwykle robię ) bochenków uparłam się(...)Szczęśliwie po paru minutach wszystko wyglądało już znacznie lepiej, poszedł w górę i tak już zostało. Po przekrojeniu okazało się że chleb ma piękny, pomarańczowy kolor i jest pyszny! Znakomicie sprawdził się z serami. Polecam!! Amber dziękuję za wspaniałą akcję a Danie za świetny przepis. Przepis to cytat z bloga Amber Składniki zaczyn 55g aktywnego zakwasu
Stare GaryBatoniki Kinder Bueno chyba każdy zna, ja swego czasu jadłam je … aż za często. Są tak pyszne, że trudno się oprzeć, z cudem graniczy zjedzenie
moj przepis naTo naleśniki dla tych, którzy muszą bądź chcą wybierać żywność o niskim IG. Zawartość białka jest w nich większa niż w tradycyjnych naleśnikach, mniejsza jest zawartość
pyszne zdrowościCiasto po patelni rozlewa się niczym dżuma po Europie lata temu. Błyskawicznie obejmuje cienką warstwą całą patelnię, a na sam koniec bardzo łatwo odchodzą gotowe naleśniki. Ja użyłem mąki z ryżu brązowego, ale z białego powinno wyjść równie smacznie! Zamiast skrobi kukurydzianej, tak jak ja to zrobiłem, możesz użyć ziemniaczanej. Da troszkę inny efekt, ale naleśniki i tak będą pyszne(...)łyżeczki cukru odrobina oleju do smażenia Wykonanie: 1 Wszystkie składniki połączyć za pomocą blendera lub miksera. Ilość wody zależy od tego jakiego mleczka użyjemy oraz od zawilgocenia mąki. Ciasto powinno wyjść lekko gęste - tak jak standardowe ciasto naleśnikowe. 2 Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Smaż cienkie naleśniki. Jeden naleśnik to 3/4 chochelki lub po prostu
Blendmanciasto. Zapach unoszący się po mieszkaniu, relaks z rodziną przy stole lub wygodnej kanapie z filiżanką kawy/herbaty w dłoniach. Po prostu nie ma. Dla mnie nic innego w niedzielne popołudnie się nie liczy. Nie zawsze mam okazję w ten sposób odpoczywać, ale gdy to już następuje, robię to na 100%. Tak było również i tym razem. Przygotowałam na weekend pyszny(...)mąką ziemniaczaną. Sypkie składniki dodajemy razem z żółtkami i mieszamy. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną, puszystą masę - dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i lekko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy - wyłożonej papierem do pieczenia ( chyba, że korzystacie z silikonowych form, wtedy to pomijamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościpieczeniem zaczelam od placka z jablkami i tak naprawde te babeczki to ten placek tylko zamiast blaszki użyłam formy do babeczek i zmniejszylam ilosc skladnikow :D:D. Pyszne, puszysyste i lekkie! Dobre na przekąskę, do kawy/herbaty, dla dzieciakow i na gorące dni. SKLADNIKI: -1 szkl. Maki -2 jaja -3/4 szkl. Cukru + troche cukru do posypania owocow(...)jabłek, możemy posypac również cynamonem). Polowe porcji margaryny roztopic. Zoltka utrzec z cukrem, dodac przestudzona margaryne. Do zoltek z cukrem dodac proszek do pieczenia i make, dokladnie wymieszac. Jeżeli ciasto jest zbyt geste, dolewamy wody. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z ciastem. Foremke natłuszczamy 2 czescia margaryny ( ja mam metalowa forme, ale tez sylikonowe foremki) i lejemy
PychaDania