pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:657/1162)

Chałka z Nadzieniem Daktylowym, bez cukru - Smaki Izraela 202

chcemy jeszcze. Ta dzisiejsza jeszcze fajnie wygląda, każda kromka ma inny wzorek, który tworzy zawinięty w środek krem daktylowy. Do chałki w ogóle nie dodaje się cukru, tylko do ciasta miód, a krem daktylowy sam w sobie jest słodki. Zróbcie próbę i upieczcie chałkę pierwszy raz z ciekawości, a potem sami ocenicie, czy faktycznie warto. Ja upieram się, że warto(...)jest jeszcze ważne, specjalnie zostawiłam kawałek chałki aby sprawdzić jak długo pozostaje świeża i smaczna i tu trzeciego dnia nie wytrzymałam i zjadłam resztkę, która nadal była miękka i pyszna. Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych (tym razem robiłam na świeżych) 2/3 szklanki wody ciepłej 1/4 szklanki miodu leśnego 3 duże jajka 1/4 szklanki oleju (u mnie

Blondynka Gotuje
Bardzo czekoladowa babka wielkanocna z pomarańczową skórką 111

wariują, oczy zaczynają mi się świecić. Moim bliskim również ;) Dlatego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tej pięknej brązowej słodkości. W czasie świąt każdy może sobie pozwolić na kawałek pysznej, puszystej, bardzo czekoladowej babki wielkanocnej *. * przepis pochodzi z domowego zeszytu z przepisami ... w całym domu unosił się słodki zapach wypieku ... Przygotowanie tej czekoladowej pyszności zajmuje dosłownie kilka chwil. Składniki(...)cukrem waniliowym. Następnie wbijamy 3 jajka, stale miksując. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy. Na koniec wlewamy powoli rozpuszczoną gorzką czekoladę. Miksujemy na gładkie ciasto. Wlewamy do przygotowanej formy. Posypujemy wierzch pomarańczową skórką kandyzowaną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut. Upieczoną babkę zostawiamy przez chwilę w uchylonym piekarniku (ja dziś bardzo się

Słodkie okruszki
Sernik wiedeński 151

post na blogu. Zatrzymałam się na tydzień u mojej siostry, która mieszka daleko ode mnie, ale w niczym to nie przeszkodziło, aby upiec (i jednocześnie nauczyć moją siostrę piec) pyszny sernik wiedeński. Przygotowuje się go bardzo szybko, ale najbardziej boli czekanie, kiedy wystygnie oraz kiedy schłodzi się w lodówce, ponieważ wtedy następnego dnia z lodówki jest najlepszy. Na zdjęciu jest(...)bakalie, skórka pomarańczowa Przygotowanie: Najpierw przygotowuję kruchy spód. Mąkę mieszam z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodaję masło i siekam nożem, a potem jajko i zagniatam. Ciasta nie trzeba chłodzić.  Wałkuję, przekładam do formy i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekam 15–20 minut.  Po upieczeniu spodu przyszedł czas

Wołowina od rekina
Bardzo kruche faworki. Najlepszy przepis! 162

faworków i pączków. Dziś przedstawiam najlepszy przepis jaki znam na wyjątkowo kruche i bardzo smaczne faworki. Dlaczego wyjątkowe?...bo są lekkie, pełne pęcherzyków powietrza i co najważniejsze bardzo pyszne. Szybciutko znikały z talerza. W trakcie przygotowywania, znów trzeba było pójść na kompromis i połowę przygotować bardzo cienkich ( to moje ulubione), a drugą połowę trochę grubszych chrustów. Jedne i drugie wyszły(...)szczypta soli -łyżeczka cukru pudru - olej do smażenia - cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, śmietanę i ocet.  Bardzo dokładnie zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto "bijemy" ze wszystkich stron drewnianym ubijakiem - kulą przez około 10 minut. Dzięki temu ciasto będzie niezwykle kruche.  Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na blacie

Pan i Pani Smith w kuchni
Keks 169

pełnego przemiału, która dzięki temu jest wzbogacona o witaminy, minerały i błonnik. Jest odrobinę cięższa dlatego proporcja została pomniejszona o pół szklanki. Miałam obawy czy będzie tak pyszny jak zawsze, okazało się że nie potrzebnie. Jest doskonały.  Składniki:   1,5 szklanki mąki z przemiału  5 jajek  200 g cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Waszych ulubionych plus 10 dag orzechów włoskich   Sposób przyrządzenia:   Rodzynki i orzechy sparzyć,pokroić z pozostałymi bakaliami. Oprószyć mąką na sitku ( dzięki temu nie opadną na dnie ciasta). Masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na pianę. Delikatnie  wszystko wymieszać, dodać bakalie.Ciasto będzie gęste. Przełożyć

pieprzny smaczek
Chleb bez wyrabiania, przygotowanie ciasta w 5 minut. Super 137

kulinarne. Nic prostszego już nie można wymyśleć. Chlebek jest bardzo pyszny. Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, otręby, nasiona słonecznika i dyni, cukier, sól. Drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody i wlać do suchych składników, dolać jeszcze 1 szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nie wyrabiać nie ugniatać ciasta. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarować olejem

Kuchnia Pokoleń
Knedle ze śliwkami 123

umówmy się, knedle są wyświechtane do bólu. Jak brazylijskie seriale, pyszne kiedy jesteś dzieckiem i pryszczatą nastolatką, ale nudzą się za którymś razem. Nie jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju kluch. Kocham tylko mocno pieprzne pierogi ruskie. Nie wpadam w ekstazę, jak słyszę słowo „knedle”, denerwuje mnie ten moment, kiedy przekrawasz ciasto i wypada cała, gorąca śliwka i parzy cię w usta

ladykitchen
Sernik z malinami i śliwkami na kakaowym spodzie 176

spodzie? A czy może być pełen sezonowych owoców? Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi: TAK. Zapraszam na sernik na bazie śmietany kremówki i jogurtu naturalnego, z dodatkiem sezonowych owoców, na pysznym kruchutkim, kakaowym spodzie. Składniki na blaszkę 35 na 25: Spód: 1 szklanka mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/4 szklanki kakao lub karobu 200 g zimnego masła(...)połączą się w jedną całość/kulę. Można również wyrabiać ręcznie, wówczas najpierw należy posiekać mąkę z masłem, na drobną kruszonkę, dodać jajko, cukier i szybko wyrobić dłońmi aż ciasto uformuje się w zwartą kulę. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na pół godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto

moj przepis na
Tymiankowa tarta z botwiną dumą wiosennej kuchni 163

potrzebowałam tej tarty :) Feta spokojnie może go tutaj zastąpić - będzie pysznie! Oprócz całej swojej wspaniałości smakowej, botwina zawiera mnóstwo soli mineralnych i błonnika. Czy jest coś, co jeszcze powstrzymuje Was przed jej wypróbowaniem? Siekajcie buraczane liście, czas ucieka! :D Tymiankowa tarta z botwiną, karmelizowaną cebulą i serem bałkańskim Potrzebujesz: Ciasto: 120g zimnej margaryny 220g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
LEKKI SERNIK NA ZIMNO Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BORÓWKAMI 191

swój prym. Sernik na zimno, to idealne rozwiązanie na ciasto w lato, nie trzeba uruchamiać piekarnika i dodatkowo grzać mieszkania. Robi się go na prawdę szybko i jest łatwy w wykonaniu. Sernik jest dwukolorowy jedna masa jest  z czarnymi porzeczkami, dość nie spotykane połączenie w serniku, a takie pyszne, takie idealne! Wierzch sernika zwieńczony został bitą śmietaną i borówkami

SMYKWKUCHNI
Pierogi z jagodami 162

obiad lub kolację. Najlepiej smakują podane z słodką śmietanką. Pyszne! Pierogi z jagodami Składniki: 2 szklanki mąki, jajko, woda, 1/2 l jagód, 4 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego. Wykonanie: Jagody myjemy, osuszamy na cedzaku. Jagody mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła, na które nakładamy

paapilotkaa
Śniadanie idealne: szybkie przygotowanie, długie celebrowanie. 132

tylko użyjemy Nutelli i odrobiny wyobraźni. Na ową kromkę posmarowaną pysznym kremem z orzechów laskowych i kakao możemy położyć różnego rodzaju owoce – banany, truskawki, borówki i wiele innych. Przygotowanie takiego kolorowego posiłku nie zajmie więcej niż kilka minut! Nutella doskonale komponuje się zarówno z naleśnikami, jak i goframi. Przygotowanie ciasta na kilka gofrów/naleśników nie zajmuje wiele czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fit sernik orzechowy z truskawkami na czekoladowym spodzie 189

truskawek! Aż proszą się o wykorzystanie ich w deserach i ciastach. Marzył mi się sernik.... biały, kremowy, z dodatkiem świeżych truskawek, na chrupiącym spodzie... Tak właśnie powstał ten deser. Spód możecie wykonać z dowolnych płatków, u mnie były to owsiane. Jako słodzika użyłam syropy karmelowego Walden Farms, który dodatkowo pysznie smakuje. Do masy serowej dodałam prawie całą szklankę truskawek! Deser

Chocolate Muffin Blog
Mazurek owsiany z kremem straciatella z kaszy manny 146

W tym roku nareszcie upiekłam mazurek na którego przepis zapisałam sobie dwa lata temu. Po co tak długo zwlekałam? nie wiem bo mazurek jest pyszny, w

Moje Małe Czarowanie
Rurki z ciasta francuskiego nadziewane pastą szynkową 136

Pyszne rurki w kolejnej wersji z delikatną pastą szynkową, której jesteśmy fanami. Rurki wyszły świetnie i praktycznie od razu zostały zjedzone. Nie było na co czekać. ;-) Ich przygotowanie jest banalne, wystarczą tylko odpowiednie foremki do rurek. Rurki: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 3 łyżki sezamu Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe  1 łyżeczka ostrej musztardy

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania