pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:652/1162)

Owocowy sernik na biszkopcie 422

przełożony masą owocową, kremem budyniowym i obsypany płatkami migdałowymi. Nie należy do tych "szybkich" w przygotowaniu, ale warto poświęcić mu troszkę więcej czasu, by w następnym dniu degustować się pysznym kawałkiem domowego sernika ;) Daję słowo, zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom. Składniki: (forma o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt jasny: 4 jaja w temperaturze pokojowej 2/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru(...)Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 20-25 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowe ślimaczki z jagodami 155

jagody są jeszcze w sprzedaży. Jeśli nie , to  można je zastapić  owocami mrożonymi.  Kiedyś upiekłam takie bułeczki  z mrożonymi porzeczkami i też były pyszne. Składniki : / 12 szt/ 450 g mąki pszennej   25 g  świeżych drożdży 100 g cukru /trzcinowy/ 1 jajko 1 żółtko ok. 200 g mleka 1/4 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła(...)wanilią  i  pozostałym mlekiem -Całość wlać  do mąki. -Dodać cały zaczyn i wymieszać  drewnianą łyżką. -Do połączonych składników dodać sól i rozpuszczone, letnie masło. -Wyrobić ciasto drożdżowe /ręką lub  robotem/. -Ciasto w końcowej fazie wyrabiania  powinno być gładkie i lśniące. -Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić

Zakamarki mojej kuchni
Babka herbaciana z pigwą i pierwsze ptasie trele 170

babkę. Nieco inną niż wszystkie, ale naprawdę pyszną i wartą upieczenia. Mocno wilgotna i cięższa od klasycznych, maślanych puszków , zaskakuje wyjątkowym, herbacianym smakiem i wyczuwalnymi kawałeczkami startej na tarce pigwy. To moja pierwsza przygoda z tym owocem. Mam jeszcze kilka sztuk, które planuję przerobić na marmoladę. Jakieś sugestie...? Pomysł na herbaciane ciasto z pigwą zaciekawił mnie na blogu Zucchini Blues

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paleo słodycze, orzechowe kulki jak Ferreo Rocher bez cukru, glutenu. 131

orzechy – połączenie kapitalne, to prawie jak Tristian i Izolda, Romeo i Julia, Tom i Jerry – wiecie o co chodzi, to po prostu para idealna Te kuleczki są pyszne i słodkie. W przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników nie zawierają cukru, oleju palmowego, mąki pszennej, soi (serio to wszystko można wpakować do słodyczy !). Ja zdecydowanie wolę boczek :), ale od czasu(...)minut do 1 godziny. Czekając, aż ciasto stwardnieje możesz przeczytać np. Czy cheat meal rujnuję twoją dietę? Po wyjęciu masy z lodówki formujemy z niej kulki. Nadziewamy je całym orzechem laskowym. Pozostałą resztę orzechów kroimy na małe kawałki, obtaczamy nimi nasze pralinki (ja zrobiłem również wersję z wiórkami kokosowymi, też pyszne) i ponownie wstawiamy je do lodówki na około

PaleoLife
Serowe krakersy solone 200

solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 100 g margaryny szczypta soli serek Almette z kolorowym pieprzem- 150 g sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka z białek i pestek dyni 166

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Uwielbiam smak pestek dyni i mogłabym je dodawać dosłownie do wszystkiego! Ciasto ( klik ) zniknęło ekspresowo (często je piekę), a ciasteczka... jeszcze szybciej! Są przepyszne - takie słodkie, chrupiące i co najważniejsze - z mocno wyczuwalnym smakiem oraz aromatem pestek! Przypominają migdałowe/orzechowe amaretti, ale są jeszcze smaczniejsze! Kiedy pierwszy raz je zrobiłam - wszystkie(...)bliskimi... Te zielone cudeńka (szkoda, że zdjęcia nie odzwierciedlają tej barwy) są dosłownie boskie. Zresztą sami spróbujcie! (około 18-20 sztuk) 1 białko (duże; około 25g) 100g pestek dyni (pyszne możecie kupić tu - klik ) 100g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 1 szczypta soli Pestki uprażyć na suchej patelni (jeśli są nieprażone) i po ostudzeniu zmielić np. za pomocą

Di gotuje
Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? 128

Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę i wraz z boczkiem przesmażamy na oleju. Lekko studzimy i dodajemy do masy. Włączamy mikser i całą masę dokładnie mieszamy.  Wracamy do naszego ciasta, odkrawamy z niego część i wałkujemy na cienki placek, wycinamy z niego szklanką krążki na które nakładamy łyżeczką farsz i kleimy pierogi.  W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem(...)delikatnie wkładamy na patelnię pierogi, kilka sztuk tak aby łatwo było je nam przekładać. Smażymy je kilka minut z każdej strony żeby były chrupiące.  Podajemy z cebulką.   Pyszne !    Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje

Kuchnia na wzgórzu
Tort Urodzinowy Mój :) 201

swoje urodziny ktoś mi upiecze tort :) Tym czasem postanowiłam zrobić sama, jak co roku. Marzył mi się taki z truskawkami, lekką masą z bitej śmietany z nutą waniliową. Wyszedł pyszny! To słowa mojego syna i wszystkich, którzy mieli możliwość posmakowania tego tortu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym  czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY

Blondynka Gotuje
Na początek lipca- pistacjowe maliny 126

czasach nawet podczas mroźnej zimy, to nic nie dorówna smakom lata ;) Jak wiecie, w moim ulubionym osiedlowym dyskoncie różne rzeczy się kryją i tym razem przyniosłam stamtąd do domu pyszne zielone orzeszki w rozszczelnionych łupinkach. Tak, to pistacje! ;D A pistacje z naszymi słodkimi owocami ( najlepiej z własnego ogródka!;) ) świetnie się łączą. Toteż w jeden z upalnych dni, 'zakasałam rękawy(...)odzienie poza koszulką na ramiączka nie wchodziło w grę...) i upiekłam na letni deser kruche babeczki. Najlepiej trochę schłodzone ;) Kruche babeczki z kremem pistacjowym i malinami Potrzebujesz:   Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75g cukru 1 jajko Na krem: 100g wyłuskanych pistacji 250g serka mascarpone 1 1/2 łyżki cukru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Współpraca z IWishBAR :) 138

załoga IWishBAR zrobi je świeżutkie tylko dla Ciebie! Zadowoleni? Bo ja tak! :D Batony IWishBAR to produkty naturalne, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Pełne wartości odżywczych, pełne energii i pysznego smaku!  Każdy baton to 50 g zdrowej i naturalnej dawki energii! Aktualnie możesz kupić batony wyłącznie w pełnym opakowaniu, czyli w ilości 6 sztuk jeden smak. Jednak w przyszłości(...)Toż to smakuje jak prawdziwa szarlotka! A ja uwielbiam ciasta jabłkowe, ba, ja kocham jabłka! I cynamon! I rodzynki również :D Ten baton zawiera przepyszne połączenie naturalnych składników, które zebrane razem sprawią, że podczas pałaszowania poczujesz jakbyś jadł/jadła domową szarlotkę! Wyważona słodycz, idealnie dobrana porcja cynamonu i te pyszne suszone jabłka. Mniam! Nie mam żadnych zastrzeżeń! Pycha! PODSUMOWANIE

Zdrowie na języku :P
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z cynamonu i sprawdźcie sami ;-))) 113

około 2 godzin. Zerknijcie na listę składników i upieczmy coś pysznego! SKŁADNIKI: PIECZONA DYNIA: - 3 ósemki dyni - masło + olej kokosowy - cynamon - miód Dynię nasmaruj tłuszczem, obsyp przyprawą i wstaw do pieca na 25 min, temp. 180 stopni C. Po upieczeniu miąższ oddziel od skórki i przełóż do miseczki. CIASTO:  - 500 g mąki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 1/3 szkl. mleka

SMYKWKUCHNI
Konfitura agrestowa 105

roku postanowiłam ją zrobić z czerwonego agrestu. Wyszło pysznie, sam agrest, który jest slodkawo-kwaskowy jest bardzo smacznym owocem. Dwa lata temu posadziłam sobie dwa krzaczki i od tej pory, kiedy owoce mam pod ręką wykorzystuję je w mojej kuchni. Na blogu znajdziecie również  czekoladowe ciasto z agrestem  i  ciasto drożdżowe z owocami lata .   Konfitura

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. 169

razy i zawsze szybko znikały. Bułeczki smakują pysznie, najlepsze są jeszcze ciepłe.    BUŁECZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CZOSNKIEM I BAZYLIĄ.           Składniki: Zaczyn: około 25 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży suszonych (7 g) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej typ 650 3 łyżki ciepłej wody Ciasto właściwe: 270 g mąki pszennej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Deser Charlotte Royale 117

rawdopodobnie z przełomu XIX i XX wieku. Jest to ciasto z zewnątrz otoczone biszkoptem, herbatnikami lub waflami, z kremowym wnętrzem, często owocowym. Obecnie ma wiele różnych odmian. I ja również postanowiłam zrobić swoja wersje. Wersje truskawkową. Jak widzicie deser był dawno przygotowany, bo w 2010r. , ale był pyszny i z chęcią wykonam go ponownie. I was też to tego namawiam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza z kurczakiem i ananasem. 158

wszystko :) Kochane Mamy, wszystkiego najlepszego! Dzisiaj świętowanie umilać nam będzie pyszna tarta (o której napiszę wkrótce). A ostatnio zajadaliśmy się pizzą z kurczakiem i ananasem. Mięso przygotowałam według przepisu Maćka . Spód rozwałkowałam  w taki sposób, aby brzegi pozostały nieco grubsze. Dzięki temu po upieczeniu były nadal miękkie. Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl

zadanie-gotowanie
Skrzydełka - palce lizać! 168

wypróbowałam. Nie wiem, ile razy sama kombinowałam, by skrzydełka były pyszne i by jeszcze raz je zrobić. I za każdym razem zawodziłam się... Próbowałam smażyć surowe - ale nie dosmażały się. Próbowałam gotować - ale gotowane w rosole smakowały rosołem, a panierka była pikantna - źle to smakowało. Z panierką i ciastem też przebojów miałam co nie miara! Aż do czasu

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Berlinskie ciasteczka twarogowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 164

wilgotne w środku jednocześnie.  Słodkie i kwaskowe...  Pyszne! przepis z książki "Mamuszka". Berlinskie ciasteczka twarogowe 80 g margaryny 200 g twarogu 200 g mąki 1 łyżeczka proszku doi pieczenia 50 g cukru Ucieramy w misce masło z serem, dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i zagniatamy ciasto. Chłodzimy je w lodówce ok 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na proszku pełnoziarnisty 171

Chleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada, chleb na proszku. Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb

codojedzenia
Czekoladowa Tarta z Malinami 141

przełamany smakiem soczystych, orzeźwiających malin. Dla mnie rewelacja. Mocne espresso, pyszna latte i jestem w raju. Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 105 g masła 150 g cukru kryształu szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, sól i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około

Made By Mom And Son
Babka bananowo - kakaowa 150

Ciasto na niedzielę, nasz cotygodniowy cykl wypieków z dziewczynami na FB, zapraszam chętnych do wspólnej zabawy. Tym razem Bożena namówiła mnie na babkę. Niedługo Wielkanoc i bab będzie mnóstwo więc najpierw powiedziałam nie a potem jak znalazłam tą pyszną pełnoziarnistą babę to upiekłam ją i zajadałam ze smakiem. Na Wielkanoc upiekę jeszcze inną. Babka mocno czekoladowa, z pyszną polewą, pulchna

Moje Małe Czarowanie
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 133

szalone! Wyszły puszyste, wspaniale pachnące cynamonem, a w smaku z pyszną nutką czekolady i wanilii. Na pewno będę jeszcze wracać do tego przepisu! A może następnym razem zrobię wersję "przytuloną" w tortownicy? Hmm... Chyba ponowne wykorzystanie przepisu będzie szybciej niż pierwotnie zakładałam ;) Składniki na 10 sztuk dużych drożdżówek: CIASTO: 100g masła - roztopić 200ml mleka - zmniejszyłam z pierwotnej ilości 250ml

Grunt to przepis!
NALEŚNIKI Z CIECIORKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 126

jest jeszcze ostatnie słowo, właśnie ogarnęłam kolejny przepis na pyszne nadzienie naleśnikowe. Tym razem będą na zimno z pastą z cieciorki, czyli z polskim humusem:-) Dlaczego polskim?  ponieważ ciężko jest zrobić 100% humus arabsko-żydowski (wojna wciąż trwa, do którego państwa należy ta potrawa). Składniki na ciasto: 170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody

pieprzny smaczek
Czerwony barszczyk z łódeczką z ciasta francuskiego 136

Przygotowany farsz nakładamy na foremki ciasta francuskiego. Pieczemy 15 minut z 220 stopniach. 4. Serwujemy z barszczykiem czerwonym. Moja rada: Kiedy będziecie podawać danie, połóżcie łódeczki z boku na małym talerzyku bo łódeczki szybko nadbierają "wody" i robią się rozmokłe. Jednak są tak pyszne, warto spróbować

AZgotuj!
Gofry gryczane z brokułem i bryndzą 134

Będą  - jak wyjdą - na słodko. Te z brokułem są pyszne. Mogą być spożywane na śniadanie czy kolacje. U mnie dziś występują jako obiad:) 200 gram mąka gryczana  250 ml mleko 1 szt jajo 0,5 łyżeczka sól 1 łyżeczka proszek do pieczenia Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite ciasto. Gdyby było geste dolej mleka. Piecz w gofrownicy. Z podanej

AZgotuj!
Domowe bagietki 127

Domowe bagietki Pyszna domowa bagietka o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu, szybka i prosta w wykonaniu. Nie ma bata aby się nie udała. Z podanej ilości składników wychodzą 4 solidne bagietki. Cały trud jaki trzeba wykonać to formowanie bagietek-ciasto z podanego przepisu jest dość miękkie i lepiące, ale dla chcącego nic trudnego.  Składniki: 4 szklanki mąki pszennej (ewentualnie

na moim stole...
Mistrzowski sernik Mamy Hani. Czarno - biały deser po królewsku z kolorową przeszłością 134

temperaturze 180 stopni "na wygląd". Kiedy sernik wyrośnie, a ciasto się zarumieni i lekko popęka, wystawiamy z piekarnika. Szacunkowy czas pieczenia wynosi ok godziny, ale wszystko zależy od indywidualnych właściwości piekarnika jaki posiadamy. Sernik trochę opadnie po wystygnięciu, ale nie należy się tym przejmować. I tak będzie pyszny. Bon apetit! Deser na miarę królów gotowy. Jest to najsmaczniejszy sernik jaki

Kuchnia po mojemu
2 rok blogowania za mną :) 126

znudziło mnie to ani trochę, i nadal mam głowę pełna pysznych pomysłów:) A dziś przedstawię moje ulubione potrawy z ubiegłego roku:) STYCZEŃ  Por nadziewany łososiem (cannelloni ) LUTY Oponki serowe mojej babci Ani MARZEC Pikantny Gulasz Węgierski KWIECIEŃ Chałka z kminkiem MAJ Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC  Risotto z prawdziwkami

MarciochaKucharzy
Naleśniki z szynką i serem żółtym. 140

serem są doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i pyszną kolację czy śniadanie. Kiedy przygotowuję je jako danie obiadowe podaję je zazwyczaj z dodatkiem sosu pieczarkowego.Podane na kolację, czy śniadanie najlepiej smakują w towarzystwie np.pomidorów i sosu czosnkowego czy keczupu. Polecam :) Składniki ( na ok.10 sztuk naleśników ) CIASTO NALEŚNIKOWE  - 2 i 1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody

Kuchnia z widokiem na ogród
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 138

Każda pyszna, każda inna.  Remis, jednogłośnie. Słodko-słono, śliwkowo, pysznie.  A która dla Was? TARTA Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI, KOZIM SEREM I ROZMARYNEM Na spód 1 filiżanka mąki 1/2 łyżeczki soli 8 łyżek masła 1/4 filiżanki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej

KUCHARNIA
Tarta z kurczakiem i warzywami 323

wypróbowania tego przepisu skłonił mnie przepis Ani Starmach z książki "Pyszne 25". Aczkolwiek to, co zaprezentuje nie jest wiernym odwzorowaniem jej przepisu. Zainspirował mnie jedynie do zmodyfikowania go według mojego pomysłu i mojego smaku. We wzorcowym przepisie nie ma kurczaka, ani suszonych pomidorów. Natomiast zdecydowałam wykorzystać pomysł z ciastem francuskim. Przepis i tak jest dosyć czasochłonny ze względu na potrzebę

Mój Smak na Życie
Ciasteczka orzechowe- ulubione 165

pachnie orzechami, a w piecu złoci się kolejna blacha  pysznych ciastek.  Ciasteczka orzechowe 30dag mąki 10dag cukru 20dag masła 10dag orzechów włoskich 2 żółtka Orzechy uprażyłam lekko na patelni i zmieliłam na proszek. Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam cukier, zmielone orzechy i żółtka. Margarynę posiekałam i zagniotłam ciasto. Całość wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu formowałam

Zapiski Młodej Żony
Kakaowe muffiny z czekoladą i borówkami. 170

pozostało grudkowate. Dodajemy czekoladę - mieszamy; czynność powtarzamy po dodaniu borówek. Ciasto wykładamy do kokilek nasmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości. Pieczemy 18-20 minut w 190 stopniach. Możemy ozdobić muffinki. Ja użyłem roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, migdałów i borówek, a dla bąbla kolorowej posypki. Szybko, pysznie i tematycznie

BaRepas
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 132

będą wyrastały przed pieczeniem, można zacząć przygotowywać drugą część ciasta w identyczny sposób. Upieczone bułeczki jeszcze ciepłe smarować mieszaniną syropu klonowego (lub miodu, lub golden syrop'u) i wody. Jeśli komuś mało kardamonu i słodyczy, może posypać je cukrem wymieszanym z kardamonem. Bułeczki znikają w oczach. Są pyszne i wspaniale pachnące. Podawane na ciepło rozpływają się

Codzienna kuchnia niecodzienna
MINI SERNICZKI Z SOSEM MALINOWYM 165

serniczki + gęsty malinowy sos tworzą wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ... Składniki na spód : 100 g. herbatników maślanych 50 g. masła 1  łyżka kakao Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao  i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki. Na masę serową

Walijskie Pichcenie
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 136

zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj przepis na pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości

Ze smakiem i z pasją
Konfitura gruszkowa z cytryną i imbirem 127

zjedzenia, drugi raz na gruszki w winie , trzeci raz na ciasto, a czwarty? No właśnie, za czwartym razem kupiłam na konfitury i niestety był to ostatni kilogram i ostatni raz kiedy je tam widziałam. Ja to umiem się ogarnąć po czasie :-(. Dzięki temu mam tylko 4 małe słoiczki pysznej konfitury. Gruszki postanowiłam połączyć z cytryną, ponieważ bardzo zasmakowało

Pora coś zjeść
Rogaliki drożdżowo- kruche 269

minut. Po tym czasie formujemy rogaliki. W tym celu z ciasta za pomocą wałka formujemy okrąg, dzielimy na trójkąciki i układamy dżem, następnie rolujemy. Pieczemy okolo 35 minut w nagrzanym piecu. Uwaga:  nie nakładajcie zbyt dużo dżemu tak jak ja, bo się będzie wylewał podczas pieczenia ;-) Rogaliki były pyszne!  Zapraszam na SmykWKuchni na Facebook! Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 200

idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów!  Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek dla dwojga, ponieważ jak już wspomniałyśmy wcześniej - wszystko co słodkie, a zarazem pyszne najlepiej smakuje w towarzystwie osób nam najbliższych. Zapraszamy!  Składniki

Symfonia Smaków
Wielkanocny zajączek limonkowy 109

wysypanej bułką tartą formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę).  Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować.  Ja lukier zrobiłam z cukru pudru oraz soku z pozostałej połowy limonki. A jeśli nie macie czasu na pieczenie to pyszne babki znajdziecie również tutaj

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania