wiśnie, robiłam ciasto z malinami - przywieźliśmy trochę i tego i tego. Nawet nie spojrzałam i był koniec dnia :( tak to strasznie wszystko leci. Na tarte miałam ochotę już dosyć długo, ale zawsze tak na szybko coś robię, bo przy małym brzdącu czasu brak, ten większy tez potrzebuje uwagi i tak człowiek na wariackich papierach he he. Tarta pyszna jest, łosoś(...)mniejsze różyczki, w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i mozzarella, dodajemy sól, pieprz i suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Po wyjęciu tarty piekarnik schładzamy do 160 stopni. Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, pokrojonego łososia, całość zalewamy mieszanką z jajek, śmietany i sera. Pieczemy jeszcze około 40 minut. Brokuła można wcześniej podgotować, bo pomimo pieczenia do tyle czasu był twardawy
kruche babeczkinamolnie, ale jednak. Idąc do restauracji spodziewa się takiego a nie innego jedzenia, i jeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją opinię bez skrępowania. Nie jest też przesadnym łasuchem. Owszem, lubi ciasta, je chętnie to, co przygotowuję, ale nie popada w dziki zachwyt z powodu byle babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy raz, kiedy z nadzieją w oczkach zapytał(...)już jutro. Tymczasem zapraszam na pyszny, delikatny serniczek. Bardzo, bardzo truskawkowy. Niezbyt słodki. Rozpływający się w ustach. Znalazłam opakowanie żelatyny w proszku, nie miałam więc tym razem problemu z jej dozowaniem. Dałam jej sporo - moje truskawki były dość wodnite i bałam się, żeby mi całość nie popłynęła. Trzyma się dzielnie, ale konsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietanki), mogą być także bezmleczne, gdy masło zastąpimy margaryną bezmleczną. Mimo tych wszystkich ograniczeń wyszły bardzo smaczne ciacha, dla bezglutenowców wręcz bajeczne. Z podanych ilości wyszły mi 4 blaszki pysznych ciastek. Składniki: - 250g mąki gryczanej - 120g mąki jaglanej - 60g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - 1 i 1/3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru(...)dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy
Smaczne ZdrowePyszny chleb z ziarnami. Siemię nadaje i inny smak i piękny kolor. Chleb długo utrzymuje świeżość, świetnie smakuje też w formie grzanek. składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 30g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) Namoczone ziarno 60g siemię lniane 190g wody ciasto właściwe 690 g mąki pszennej(...)ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z ciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe. Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Możemy też chleb piec
Stare Garysię doczekały, z pieczeniem u mnie raczej na bakier, ale tu oddaje ukłon autorce bloga GRUNT TO PRZEPIS ! oraz mojej koleżance przez którą tam trafiłam, bo muffinki wyszły pyszne, mimo braku kilku składników oraz mojego roztrzepania (jak sobie napisałam 1/2 łyżeczki to oczywiście dosypałam 2 i trzeba było wybierać proszek z maki i dosypywać mąki). Poniżej przepis(...)składników dodajemy suche. Mieszamy lekko łyżką, nie musi się wszystko dokładnie połączyć, jedynie tak oby oby, im więcej będzie grudek tym muffinki będą bardziej puszyste i wilgotne. Łyżką nakładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotami (lub blachy na mufinny) tak do 3/4 wysokości papilotek. i wstawiamy do piekarnika na 20-23 min. Moje bo małe piekłam 21 minut
Piekielna Kuchnia Patijuż tę chałkę w wersji oryginalnej, zobacz TUTAJ , dziś jednak postanowiłam urozmaicić przepis o szafran, który nada chałce bardzo intensywny kolor i oczywiście piękny aromat i smak. Ta pleciona, pyszna bułka jest znana w Szwajcarii pod nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Składniki na 1 sztukę: 35 dag mąki pszennej/ 3 szklanki 1 łyżeczka soli(...)całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać roztrzepane widelcem jajko, oraz przez sito przelać alkohol z szafranem, nitki dobrze wycisnąć. Składniki połączyć. 4. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, by wyrosło i podwoiło
Apetyczna babeczkamelonem zawiniętym w szynkę schwarzwaldzką polanym balsamico. Bardzo dobry, na pewno do powtórzenia w domu. Z przekąsek wybraliśmy cukinię faszerowaną mięsem z dziczyzny zapiekaną z wędzonym serem, do tego pyszny żurawinowy sos. Jak wszystkie dania, które otrzymaliśmy talerz był pięknie przybrany, sałatami, świeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka. Z zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy(...)dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem. Przepyszne ciasto, podobne do pasztecików i idealnie przyprawiony farsz. Do tego podano sos śmietanowy, który okazał się nadzwyczaj dobry, szczególnie dla mnie, osoby która za śmietaną nie przepada. Jeśli odwiedzicie restaurację Nowa Łódź
Corner With RecipesMakowiec jest rewelacyjny, mokry i bardzo długo świeży. Dziękuję Iwona, proszę o więcej takich przepisów. Masło, cukier puder i miód utrzeć na gładką puszystą masę. Powoli
Kuchnia Pokoleńbyła 14 ta :) A placuszki okazały się tak pyszne, że nawet nie wiem kiedy zjadłam je wszystkie, czyli z dwóch jabłek. Albo byłam tak głodna, albo były tak smakowite, albo jedno i drugie :) Składniki: ok. 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej - ja dodałam troszeczkę więcej bo chciałam gęściejsze ciasto ok. 130 g (pół szklanki) gęstego puree z dyni
Blondynka GotujePuchowe jak obłoczek ciasto z gatunku tych, które chce się zjeść oczami. W dodatku tak lekkie, że bez mrugnięcia okiem sięgamy po kolejny kawałek. Niby nie ma w nim nic szczególnego, bo składniki są najprostsze ale i z takich można wyczarować coś obłędnie pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiemieckiej książki, z której usmażyłam pyszne pączki , zrobiłam oponki. Pyszne, leciutki, w sam raz na Tłusty Czwartek. Oponki drożdżowe zaczyn drożdżowy: 400 ml mleka (później dodałam jeszcze trochę) 35 g świeżych drożdży 250 g mąki 52 g cukru Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać
Posadzone i zjedzonetakie małe kopytka, które w połączeniu z sosem dają pyszne, nieskomplikowane danie. Nie zrobisz go w pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche
Martyna Cookszrobienia ich nie potrzeba dużo składników. Ciasteczka są pyszne. Ja użyłam konfiturę z wiśni i aronii. Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g twarogu tłustego lub półtłustego konfitura Wykonanie: Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Margarynę, mąkę i twaróg przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Na desce lub stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto w prostokąt, pociąć
Mama Gotujechwilę, więc na Blogu nie mogło zabraknąć przepisu na pyszne faworki. Poniżej podaję Wam tradycyjny przepis, który dostałam wiele lat temu od mojej Mamy i z niego smażę chrust co roku. Od kilku lat w produkcji faworków towarzyszą mi moje Dzieci i muszę przyznać, że świetnie im idzie przewijanie ciasta przez dziurkę, tak aby powstał ten charakterystyczny kształt :) Uwielbiają
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepis gdzie na drugi dzień nadal są delikatne i pyszne chętnie skorzystam:) Oponki 1/2 kg. sera białego 1/2 kg. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 3 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu 1/2 szkl. śmietany 12% lub 18% cukier waniliowy olej + kieliszek spirytusu Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Rozwałkować ciasto na 1,5 cm. grubości, wykrawać szklanką kółka
Kubki smakuKolejny pyszny chlebek wg domowej receptury. Tym razem z marchewki. Pycha! Składniki: 2 szklanki startej marchewki 4 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki suszonej żurawiny tłuszcz do formy Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić ciasto, przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 190 stopni przez pół godziny, do zrumienienia
Tradycyjna KuchniaNaleśniki z malinami są pyszne a dzieci szczególnie się nimi zajadają. Zachęcam do przygotowania sobie tych wspaniałych naleśników szczególnie w czasie gdy w warzywniakach dostępne są świeże maliny, oczywiście najlepsze są te z własnego ogródka :). Po sezonie dobrze sprawdzają się naleśniki z malinami mrożonymi. Ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1szczypta soli Farsz z malinami
Naleśnikiproste? napełniamy nasze foremki do babeczek ok-3/4 naszym ciastem(czyli niepełne) i pieczemy PIECZENIE: Pieczemy ok 20 min w temperaturze 170 stopni i koniecznie z termoobiegiem-bo dzięki termoobiegowi pięknie urosną,można je polać roztopioną czekoladą-ale nie jest to konieczne-bo same są wystarczająco pyszne.... Wiem ,że jak spróbujecie raz to już na długo zostanie w waszym
Swojskie jedzonkonaszych pysznych tradycyjnych kopytek chyba nie muszę nikogo przekonywać, prawda ? Na pewno pojawiają się często na stole w każdym polskim domu. U mnie też dosyć często goszczą w duecie z mięsnym lub pieczarkowym sosem. Dziś postanowiłam je troszkę odmienić i do ciasta dodać świeżą bazylię. Od razu zapachniało mi Włochami, więc zjadłam je z odrobiną oliwy z oliwek
Kulinarne przygody GatityProste do zrobienia i pyszne do zjedzenia.. 20 g świeżych drożdży 350 g mąki 50 g cukru cukier waniliowy 70 g miękkiego masła 120 ml ciepłego mleka 1 jajko Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrobić,przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość
Moje domowe kucharzeniemarchewki jest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce Składniki (12-14 kawałków
Pora na pora i pomidorarobię według sprawdzonego przepisu: NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI Rozwałkować ciasto do grubości ok 5mm, wykroić w kółka za pomocą szklanki. Nałożyć farsz i posklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić i kosteczkę i podsmażyć. Okrasić pierogi i posypać szczypiorkiem. Mój tata stwierdził, że były pyszne:) Smacznego
MarciochaKucharzyszybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście posypać pokruszoną fetą i rozbić na wierzchu jajka tak, aby się nie rozlało żółtko piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez 8-10 piec - pizza jest chrupiąca, pyszna, syta..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięznalazłem te właśnie proste i naprawdę pyszne bułeczki. 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 g zwykłej mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 200 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miękkiego masła Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Będzie trochę klejące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscy
Marder&Marder Manufactureteściowa była zachwycona. Ja w sumie też, bo chleb pyszny wyszedł. Zaczyn: 200 g mąki żytniej typ 720 200 g wody 80 g aktywnego zakwasu żytniego Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 300 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki
Marder&Marder Manufactureupieczeniu wyglądał doskonale! I ten smak, kiedy w cieście napotykało się na różnej wielkości orzechy. Pyszności! Robiliśmy dwa kremy czekoladowe - do czekoladowego tortu i do orzechowego. Następnie trzeba było przygotować polewę do tortu orzechowego - po raz pierwszy miałam styczność z polewą z wykorzystaniem żelatyny - pięknie błyszczała i była pyszna! Tort czekoladowy powinien być wykończony małymi bezikami z bezy szwajcarskiej, którą
Plate of Joysię nadmiaru tłuszczu. Choć muszę przyznać, że zaletą tego ciasta jest to, że „nie pije tłuszczu”. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu podajemy, do wyboru – z sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, czy z salsą. Świetnie też sprawdzą się z czystym barszczem. A w zasadzie, bez żadnych dodatków też są pyszne. Kto lubi smaki indyjskie ten polubi te pierogi na pewno
mojewypiekiinietylkoahhhhhh jak tu zacząć pisać przepis... jak wyszło tak pysznie:) Wczoraj zdecydowaliśmy, że na tłusty czwartek zrobimy CHRUST (do wyboru były jeszcze oponki) Powiem szczerze, że lepszego chrustu niż mojej Mamy nigdy nie jadłam :P Od dzieciństwa co roku pomagałam w robieniu tego świątecznego dania:D Oto przepis SKŁADNIKI ciasto: 2 szklanki mąki tortowej: 5 żółtek rozmiaru L (ja użyłam
MarciochaKucharzyjeszcze określenia pancakes ;) Wychodzą z niego zawsze pyszne placuszki :) Nie wiem, dlaczego tak późno pojawia się na blogu ... SKŁADNIKI 220 g przesianej mąki 2 roztrzepane jajka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 30 g roztopionego i ostudzonego masła szczypta soli 300 ml mleka PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta mieszamy dolewając stopniowo mleko. Odstawiamy na 15-20 minut
Moje Kuchenne Rewelacjechlebka do święconki postanowiłam sama je upiec. Chlebki są pyszne, bo oczywiście jeszcze ciepłe musiałam spróbować… nie umiem się powstrzymać Składniki: - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczka soli; - 1/3 łyżeczki cukru; - 150 g wody; - 1/2 łyżeczki drożdży; - żółtko; -sezam, mak Wykonanie: Z mąki, soli, cukru, wody i drożdży zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
dom-agi.plwyczarować nam jakieś pyszne pieczywo i tak powstały pyszne, razowe bułeczki. Składniki: 300 gram mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mleka 20 gram świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego szczypta oregano, chili, bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili + 2 łyżki do wysmarowania bułek 1/2 łyżeczki soli Ciasto drożdżowe zazwyczaj robię według przepisu mojej mamy, zawsze
Mango Papajaposzukiwaniu inspiracji trafiłam na blog z przepisem na pyszne kakaowo – kawowe ciasteczka z syropem klonowym. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że zawiera on same białka, więc bardzo dobra alternatywa dla wykorzystania białek po karnawałowych faworkowo – pączkowych wypiekach. Z podanego przepisu, wyszła mi cała blacha ciastek ( 15 sztuk) Ciasto należy przygotować, dzień przed pieczeniem, gdyż całą noc powinno leżakować
Na słodko lub wytrawniepół godziny. Lekki, szybki obiad lub kolacja. Dla amatorów ciasta francuskiego, pomidorów… i nie tylko. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską bardziej kojarzy się z latem, kiedy słońce wydobywa słodycz pomidorów. Ale, jak się nie ma, co się lubi – to się lubi, co się ma. Mimo wszystko, było pysznie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tarta francuska z pomidorami
mojewypiekiinietylkomakowca. Może mało sylwestrowy przepis, ale za to jaki pyszny. Po makowcu oczywiście nie ma anu śladu, bo zjedliśmy go z rodzinką (od Wigilii zaczynając a na św. Szczepana kończąc), był naprawdę zachwycający. Makowiec za delikatnie zawinięty, ale był to mój pierwszy następnym razem wyjdzie "jak ta lala". Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 5 łyżek cukru 100 g masła
Moje pyszne gotowaniespożycia, więc zostało mi niecałe sto gram. Za mało na ciasto, w sam raz na jakiś deser, ale słodkiego w domu pod dostatkiem... A czekać maleństwa już zdecydowanie nie mogły. Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam, z lodówki - mleko, i zmiksowałam sobie błyskawiczny, pyszny koktajl. Lekko słodki, lekko kwaskowaty od malin, które jeszcze przecież
Pożeraczka, czyli raz adobrzekarmelizuję ok kolejnej minuty - gotowe brokuły układam na cieście, posypuje karmelizowaną cebula oraz pociętym w paski boczkiem, - na to wszytko posypuję skruszonym serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 25-30 minut - po upieczeniu posypuje świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem W parę chwil możemy wyczarować coś pysznego :) Smacznego
Basia w kuchniprawie do pełnej foremki na śliwki dać ciasto wierzch ciasta posypać po łyżeczce kawy rozpuszczalnej na każdą muffinkę piec w 200C około 35 minut i wyjąć dopiero z foremek wystudzone cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier i łyżeczką nakładać lukier na muffinki muffinki są pysznie śliwkowe z nutą cytrynowego lukru............SMACZNEGO!!! we wspólnym pieczeniu udział
W Mojej Kuchni Lubię