się doczekały, z pieczeniem u mnie raczej na bakier, ale tu oddaje ukłon autorce bloga GRUNT TO PRZEPIS ! oraz mojej koleżance przez którą tam trafiłam, bo muffinki wyszły pyszne, mimo braku kilku składników oraz mojego roztrzepania (jak sobie napisałam 1/2 łyżeczki to oczywiście dosypałam 2 i trzeba było wybierać proszek z maki i dosypywać mąki). Poniżej przepis(...)składników dodajemy suche. Mieszamy lekko łyżką, nie musi się wszystko dokładnie połączyć, jedynie tak oby oby, im więcej będzie grudek tym muffinki będą bardziej puszyste i wilgotne. Łyżką nakładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotami (lub blachy na mufinny) tak do 3/4 wysokości papilotek. i wstawiamy do piekarnika na 20-23 min. Moje bo małe piekłam 21 minut
Piekielna Kuchnia Patijuż tę chałkę w wersji oryginalnej, zobacz TUTAJ , dziś jednak postanowiłam urozmaicić przepis o szafran, który nada chałce bardzo intensywny kolor i oczywiście piękny aromat i smak. Ta pleciona, pyszna bułka jest znana w Szwajcarii pod nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Składniki na 1 sztukę: 35 dag mąki pszennej/ 3 szklanki 1 łyżeczka soli(...)całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać roztrzepane widelcem jajko, oraz przez sito przelać alkohol z szafranem, nitki dobrze wycisnąć. Składniki połączyć. 4. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, by wyrosło i podwoiło
Apetyczna babeczkamelonem zawiniętym w szynkę schwarzwaldzką polanym balsamico. Bardzo dobry, na pewno do powtórzenia w domu. Z przekąsek wybraliśmy cukinię faszerowaną mięsem z dziczyzny zapiekaną z wędzonym serem, do tego pyszny żurawinowy sos. Jak wszystkie dania, które otrzymaliśmy talerz był pięknie przybrany, sałatami, świeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka. Z zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy(...)dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem. Przepyszne ciasto, podobne do pasztecików i idealnie przyprawiony farsz. Do tego podano sos śmietanowy, który okazał się nadzwyczaj dobry, szczególnie dla mnie, osoby która za śmietaną nie przepada. Jeśli odwiedzicie restaurację Nowa Łódź
Corner With RecipesMakowiec jest rewelacyjny, mokry i bardzo długo świeży. Dziękuję Iwona, proszę o więcej takich przepisów. Masło, cukier puder i miód utrzeć na gładką puszystą masę. Powoli
Kuchnia Pokoleńbyła 14 ta :) A placuszki okazały się tak pyszne, że nawet nie wiem kiedy zjadłam je wszystkie, czyli z dwóch jabłek. Albo byłam tak głodna, albo były tak smakowite, albo jedno i drugie :) Składniki: ok. 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej - ja dodałam troszeczkę więcej bo chciałam gęściejsze ciasto ok. 130 g (pół szklanki) gęstego puree z dyni
Blondynka GotujePuchowe jak obłoczek ciasto z gatunku tych, które chce się zjeść oczami. W dodatku tak lekkie, że bez mrugnięcia okiem sięgamy po kolejny kawałek. Niby nie ma w nim nic szczególnego, bo składniki są najprostsze ale i z takich można wyczarować coś obłędnie pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiemieckiej książki, z której usmażyłam pyszne pączki , zrobiłam oponki. Pyszne, leciutki, w sam raz na Tłusty Czwartek. Oponki drożdżowe zaczyn drożdżowy: 400 ml mleka (później dodałam jeszcze trochę) 35 g świeżych drożdży 250 g mąki 52 g cukru Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać
Posadzone i zjedzonetakie małe kopytka, które w połączeniu z sosem dają pyszne, nieskomplikowane danie. Nie zrobisz go w pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche
Martyna Cookszrobienia ich nie potrzeba dużo składników. Ciasteczka są pyszne. Ja użyłam konfiturę z wiśni i aronii. Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g twarogu tłustego lub półtłustego konfitura Wykonanie: Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Margarynę, mąkę i twaróg przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Na desce lub stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto w prostokąt, pociąć
Mama Gotujechwilę, więc na Blogu nie mogło zabraknąć przepisu na pyszne faworki. Poniżej podaję Wam tradycyjny przepis, który dostałam wiele lat temu od mojej Mamy i z niego smażę chrust co roku. Od kilku lat w produkcji faworków towarzyszą mi moje Dzieci i muszę przyznać, że świetnie im idzie przewijanie ciasta przez dziurkę, tak aby powstał ten charakterystyczny kształt :) Uwielbiają
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepis gdzie na drugi dzień nadal są delikatne i pyszne chętnie skorzystam:) Oponki 1/2 kg. sera białego 1/2 kg. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 3 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu 1/2 szkl. śmietany 12% lub 18% cukier waniliowy olej + kieliszek spirytusu Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Rozwałkować ciasto na 1,5 cm. grubości, wykrawać szklanką kółka
Kubki smakuKolejny pyszny chlebek wg domowej receptury. Tym razem z marchewki. Pycha! Składniki: 2 szklanki startej marchewki 4 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki suszonej żurawiny tłuszcz do formy Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić ciasto, przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 190 stopni przez pół godziny, do zrumienienia
Tradycyjna KuchniaNaleśniki z malinami są pyszne a dzieci szczególnie się nimi zajadają. Zachęcam do przygotowania sobie tych wspaniałych naleśników szczególnie w czasie gdy w warzywniakach dostępne są świeże maliny, oczywiście najlepsze są te z własnego ogródka :). Po sezonie dobrze sprawdzają się naleśniki z malinami mrożonymi. Ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1szczypta soli Farsz z malinami
Naleśnikiproste? napełniamy nasze foremki do babeczek ok-3/4 naszym ciastem(czyli niepełne) i pieczemy PIECZENIE: Pieczemy ok 20 min w temperaturze 170 stopni i koniecznie z termoobiegiem-bo dzięki termoobiegowi pięknie urosną,można je polać roztopioną czekoladą-ale nie jest to konieczne-bo same są wystarczająco pyszne.... Wiem ,że jak spróbujecie raz to już na długo zostanie w waszym
Swojskie jedzonko