masz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-). Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową . Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem. Prawda, że to bardzo prosty, szybki, ale smaczny pomysł
Pora coś zjeśćlubicie się bawić. Tym razem zapytam Was o świąteczne, wielkanocne wypieki. Do świąt już niedaleko i na pewno coś pysznego planujecie przygotować. Możecie także opowiedzieć i pokazać co robiliście z tej okazji w poprzednich latach. Jestem bardzo ciekawa jakie ciasta i desery goszczą na Waszych stołach. Liczę na ciekawe baby, mazurki i inne wypieki świąteczne - chętnie obejrzę też zdjęcia Waszych
Smaczna PyzaNAJLEPSZEGO PANIE MĘŻU! :* Zdjęcie z cyklu: przed i po :) A ciasto, które widzicie poniżej, to ciasto, które wczoraj powędrowało z Mężem do pracy, w związku z dzisiejszym dniem. Robi się je bardzo szybko, nie ma opcji, żeby nie wyrosło, a jest pyszne, puszyste i cudownie wiosenne! :) Składniki: 5 jajek - żółtka i białka osobno 1/2 szklanki cukru 120 ml oleju(...)miksować, aż całkowicie się rozpuści. Do gotowej piany dodawać powoli żółtka, po czym wlewać powoli olej, cały czas miksując. Na koniec w masę wmiksować proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypać na nie maliny (bądź jakiekolwiek inne owoce*). Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. W połowie pieczenia wierzch
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Choć sezon dyniowy się powoli kończy to wciąż jest jeszcze szansa go wykorzystać i przyrządzić z dyni pyszny piernik. Do jego przyrządzenia konieczne będzie wcześniejsze przygotowanie puree z dyni. W tym celu dynię należy pokroić na duże kawałki i razem ze skórą wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Taką upieczoną dynię należy następnie(...)trochę puree można je przełożyć do słoiczków, które następnie należy zapasteryzować i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Takie puree z dyni może być nie tylko podstawą do ciast ale również może stanowić dodatek do różnych dań obiadowych, o których na tym blogu na pewno jeszcze napiszę, natomiast zapasteryzowane w słoiczkach na pewno nada się do przygotowania świątecznego piernika
Pełna LodówkaCiasto drożdżowe wprost uwielbiam, najlepsze jest mojej Babci, ale staram się od czasu do czasu sama też coś upiec. Tym razem padło na ciacho z serem i brzoskwiniami - niebo w gębie! <3 To ciacho jest pyszne, smakuje jak taka klasyczna drożdżówka z serem, ale dodatek świeżych brzoskwiń sprawia, że jest w nim coś wyjątkowego. Można było upiec
Cooking Monstersię zapakowanie ciast i deserów. Wiezienie ze sobą dużej blachy nie jest zbyt wygodne, trzeba mieć ze sobą nóż i talerzyki. I tu z pomocą przychodzi taki oto patent - ciasto w słoiku :) Genialne w swej prostocie :) Szklane słoiki przecież spokojnie przetrwają wysoką temperaturę piekarnika, umożliwią podzielenie deseru na porcje. Po wystygnięciu wystarczy zakręcić je nakrętkami i można ruszać w drogę(...)różanej dla nieco orientalnego smaczku, a tradycyjną kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów i pistacjami. Ale wyszło pysznie! Czy rabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam wszelakie tarty, a ostatnio przede wszystkim tarty na słodko z różnymi owocami. Są proste w wykonaniu i pysznie smakują ;-) Kruchy spód, słodka, budyniowa masa i lekko kwaskowate owoce - połączenie idealne! Serwując porcję można dołożyć jeszcze gałkę ulubionych lodów. Smakować będzie jeszcze wyborniej ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: spód: - 200 gram mąki - 100 gram masła - 50 gram cukru - 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja - 2 łyżki masła - 2/3 szklanki cukru - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: - jagody do wyłożenia Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam ją na formę do tarty. Piekę ok. 25 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg
Wielopokoleniowostwierdzić, że to kwestia wielu chorób/schorzeń, które nie chcą się ode mnie odczepić i wysysają ze mnie energię życiową. Żeby tej energii było nieco więcej upiekłam chleb :) Pyszny, puszysty, wilgotny. Zupełnie nie przypomina sklepowych bezglutenowców, które nie dość, że są napakowane cukrem i gumami to jeszcze smakują jak podeszwa... Jest genialny w swej prostocie, a jego przygotowanie(...)puszysta Dosyp dodatki i wymieszaj, ciasto zrobi się gęstsze, ale wciąż lejące Przełóż do keksówki, wstaw do zimnego do piekarnika, temperaturę ustaw na 200 st i włącz Od tego momentu piecz 55 minut, w tym czasie chlebek trochę urośnie, a skórka zrobi się chrupiąca Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce Jest pysznie! :) Kasza po zmiksowaniu Przed
pyszne zdrowościsię do nich przekonać, bo po co, jak w domu mam pyszne, którymi zajadają się wszyscy z apetytem, wiem, co w nich jest i do tego są znacznie tańsze, same plusy Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj . Składniki: CIASTO
dom-agi.plCiasteczka z „serii brzydkie a dobre” są dosłownie odwrotnie proporcjonalnie pyszne co brzydkie. Upiekłam je specjalnie dla Niny do szkoły i muszę chować przed resztą domowników. Są miękkie w środku, średnio słodkie, naładowane samym dobrem, czyli wartościowymi płatkami owsianymi (błonnik), gorzką czekoladą (magnez) i żurawiną (witamina C), czyli wszystkim, czego dzieciaki potrzebują do szczęścia. Składniki: 200 g mąki(...)czym zblenduj z olejem. po czym zblenduj z olejem. Zbelnduj również płatki owsiane. Płatki nie muszą być zmielone na mąkę. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i zagnieć ciasto. Jeżeli będzie taka konieczność możesz dodać trochę ciepłej wody (maksymalnie wg mnie 50 ml). Na samym końcu dodaj posiekaną żurawinę i czekoladę. Powstałe ciasto jest gęste, ale się nie klei
greenscarfmają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione są zarówno w wersji słodkiej jak i słonej, mięsnej i wegetariańskiej. W oryginale, poza metodą przyrządzania ich przez pieczenie, smaży się je w głębokim tłuszczu. Ta wersja empanadas którą ja wybrałam, jest zdecydowanie mniej kaloryczna, a równie pyszna. Szykujemy wszystkie składniki. Obrane cebule i oczyszczone pieczarki drobno kroimy(...)zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki i mozarellę. Nadzienie gotowe. Ciasto. Mąkę mieszamy w misce z solą. Lodowato zimne masło i smalec (możecie je przetrzymać w zamrażalce) bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z mąką. Dodajemy
Karo in the Kitchenżytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela, przez co moje weekendowe plany(...)oczywisty. Nie ma żadnych ukrytych sztuczności, nie ma niczego niepotrzebnego, nie ma wodotrysków. A chleb wychodzi pyszny. Opis przygotowania krok po kroku znajdziecie na opakowaniu. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba- zrobi wszystko za Was, jednocześnie odbierając niebywałą przyjemność pracy z ciastem chlebowym. Jeśli nie- pół opakowania gotowej mieszanki należy wymieszać z 350ml letniej wody i zagniatać około 8 minut
Karo in the Kitchenmiesięcy mieszkałam nawet w Anglii, ale nikt nie zapraszał mnie na słynne herbatki o piątej po południu. A to właśnie wtedy Anglicy zasiadają do stołów i raczą się tymi pysznymi łakociami. Wiele razy myślałam o ich upieczeniu, ale zawsze wygrywały tradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak(...)nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież to wyszło pyszne! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, lekko słodkie, ale też kwaśne od żurawiny. Smak orzechów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj obiad odbiega trochę od tradycyjnej lasagne, ale powiem Wam, że dał rade. Smakuje zupełnie inaczej lecz ta wersja również jest pyszna. W kuchni trzeba trochę eksperymentować aby nie popaść w rutynę. Składniki : 300 g makaronu lasagne 300 g piersi kurczaka 500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 50 g serka topionego(...)konsystencji sosu ok 8 minut. Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż w paski o grubości 0,5 cm. Sos beszamelowy znajdziecie tutaj Blachę (jak do ciasta) skrapiamy oliwą i układamy warstwę makaronu następnie sparujemy połową sosu beszamelowego i układamy cukinię zamiast makaronu, na cukinię wylewamy cały sos z kurczakiem i pieczarkami, następnie układamy warstwę makaronu i wszystko zalewamy
Niezły MłynekWitajcie kochani. Ostatni czas to dla nas wciąż okres dużych zmian, poprzez co na prowadzenie bloga i wymyślanie nowych propozycji mamy go stosunkowo niewiele. U każdej
Symfonia Smaków