Prawdziwy Amerykanin swój niedzielny poranek zaczyna od porcji tych pysznych, puszystych naleśników, najczęściej skropionych syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą: - 2 duże jajka - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
W poszukiwaniu inspiracjiKruche babeczki z wątróbką Co powiecie na babeczki w wersji słonej z wątróbką ? Bardzo polecam są naprawdę pyszne , nawet mój syn który nie lubi wątróbki zjadł je ze smakiem :) Przepis bardzo prosty i nie drogi :) Składniki na ciasto: 2 szkl mąki zwykłej 1 szkl mąki krupczatki 3 żółtka 1 łyżeczka soli 1 margaryna Kasia Wykonanie : Do miski
Sama słodycz i szczypta chiliŚwięta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie ! Do piernika potrzebna jest
Smaczna Pyzapołówki. W palce wtykamy połówkę migdała i robimy nacięcia na palcu. Szczęki i myszki tak samo robimy z ciasta i migdałów. Pieczemy w piekarniki około 10 minut w 190 stopniach. Do uzyskania motywu krwi użyłam dżemu.Naprawdę są pyszne
Aga w kuchnisosem z mięsem do spaghetti , który pozostał z poprzedniego dnia. Wiecie co? Trudno w to uwierzyć, ale wyszło pysznie! Przyjaciółka jak spróbowała, od razu pobiegła do domu by zrobić u siebie to samo co próbowała u mnie :) Składniki: Ciasto na naleśniki gryczane (4 sztuki o średnicy 28 cm): 125 g mąki gryczanej 7,5 g mąki pszennej 1 jajko
Blondynka GotujePyszne, bardzo kruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a dzieciom trudno odmówić słodyczy, co jakiś czas pieczemy ciasta, ciasteczka, itp. Dla dzieci niesamowitą frajdą jest pomoc przy ich formowaniu, odmierzaniu, odważaniu. Takie samodzielnie (lub przy niewielkiej pomocy starszej siostry) przygotowane ciacha smakują jeszcze bardziej... Można
Smaczne ZdroweKolejne ciasto "wygrzebane" z zeszytu mojej Mamy. Ostatni raz pieczone bardzo dawno temu (z reguły na różne święta). Masa jest wyjątkowo pyszna (piszę to ja...osoba, która nie lubi kokosu) :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje
Przepisy Aleksandryweekendu wrzucić przepis na ciasto, ale niestety klątwa drożdżowych wypieków wciąż mnie prześladuje. Wydawałoby się, że nic prostszego niż ciasto z automatu, wrzucić składniki, a resztę robi maszyna... a tu spektakularny zakalec :) Jak zwykle :) W zamian mam przepis na pyszny, orzeźwiający deser - owocowy mus z jogurtem. Świetnie odegra rolę podwieczorku. Banan jest sycący, limonka dodaje świeżości, a kiwi to pokaźna
Kraina Tysiąca Smakówmasz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-). Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową . Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem. Prawda, że to bardzo prosty, szybki, ale smaczny pomysł
Pora coś zjeśćlubicie się bawić. Tym razem zapytam Was o świąteczne, wielkanocne wypieki. Do świąt już niedaleko i na pewno coś pysznego planujecie przygotować. Możecie także opowiedzieć i pokazać co robiliście z tej okazji w poprzednich latach. Jestem bardzo ciekawa jakie ciasta i desery goszczą na Waszych stołach. Liczę na ciekawe baby, mazurki i inne wypieki świąteczne - chętnie obejrzę też zdjęcia Waszych
Smaczna PyzaNAJLEPSZEGO PANIE MĘŻU! :* Zdjęcie z cyklu: przed i po :) A ciasto, które widzicie poniżej, to ciasto, które wczoraj powędrowało z Mężem do pracy, w związku z dzisiejszym dniem. Robi się je bardzo szybko, nie ma opcji, żeby nie wyrosło, a jest pyszne, puszyste i cudownie wiosenne! :) Składniki: 5 jajek - żółtka i białka osobno 1/2 szklanki cukru 120 ml oleju(...)miksować, aż całkowicie się rozpuści. Do gotowej piany dodawać powoli żółtka, po czym wlewać powoli olej, cały czas miksując. Na koniec w masę wmiksować proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypać na nie maliny (bądź jakiekolwiek inne owoce*). Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. W połowie pieczenia wierzch
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciasto drożdżowe wprost uwielbiam, najlepsze jest mojej Babci, ale staram się od czasu do czasu sama też coś upiec. Tym razem padło na ciacho z serem i brzoskwiniami - niebo w gębie! <3 To ciacho jest pyszne, smakuje jak taka klasyczna drożdżówka z serem, ale dodatek świeżych brzoskwiń sprawia, że jest w nim coś wyjątkowego. Można było upiec
Cooking Monstersię zapakowanie ciast i deserów. Wiezienie ze sobą dużej blachy nie jest zbyt wygodne, trzeba mieć ze sobą nóż i talerzyki. I tu z pomocą przychodzi taki oto patent - ciasto w słoiku :) Genialne w swej prostocie :) Szklane słoiki przecież spokojnie przetrwają wysoką temperaturę piekarnika, umożliwią podzielenie deseru na porcje. Po wystygnięciu wystarczy zakręcić je nakrętkami i można ruszać w drogę(...)różanej dla nieco orientalnego smaczku, a tradycyjną kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów i pistacjami. Ale wyszło pysznie! Czy rabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam wszelakie tarty, a ostatnio przede wszystkim tarty na słodko z różnymi owocami. Są proste w wykonaniu i pysznie smakują ;-) Kruchy spód, słodka, budyniowa masa i lekko kwaskowate owoce - połączenie idealne! Serwując porcję można dołożyć jeszcze gałkę ulubionych lodów. Smakować będzie jeszcze wyborniej ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: spód: - 200 gram mąki - 100 gram masła - 50 gram cukru - 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja - 2 łyżki masła - 2/3 szklanki cukru - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: - jagody do wyłożenia Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam ją na formę do tarty. Piekę ok. 25 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg
Wielopokoleniowostwierdzić, że to kwestia wielu chorób/schorzeń, które nie chcą się ode mnie odczepić i wysysają ze mnie energię życiową. Żeby tej energii było nieco więcej upiekłam chleb :) Pyszny, puszysty, wilgotny. Zupełnie nie przypomina sklepowych bezglutenowców, które nie dość, że są napakowane cukrem i gumami to jeszcze smakują jak podeszwa... Jest genialny w swej prostocie, a jego przygotowanie(...)puszysta Dosyp dodatki i wymieszaj, ciasto zrobi się gęstsze, ale wciąż lejące Przełóż do keksówki, wstaw do zimnego do piekarnika, temperaturę ustaw na 200 st i włącz Od tego momentu piecz 55 minut, w tym czasie chlebek trochę urośnie, a skórka zrobi się chrupiąca Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce Jest pysznie! :) Kasza po zmiksowaniu Przed
pyszne zdrowości