Cześć Wam! Zgodnie z Waszymi prośbami dzisiaj deser, przekąska, drugie śniadanie... a wszystko zależy od Was! Pyszne nieprzesłodzone, delikatne i aromatyczne muffiny z kakaem, koniakiem i truskawkami. Do przygotowania muffin potrzeba nam: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 0,5 szklanki mleka 200 ml roztopionego masła (1 kostka) 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku(...)Całe jajka ubijamy z cukrem, później dodajemy do nich roztopione masło, mleko, kakao i alkohol. Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładkie ale gęste ciasto. Pamiętajcie, że ciasto na muffiny musi być na tyle gęste i kleiste żeby z trudem spadało z łyżki. Następnie dodajemy pokrojone truskawki i połamaną czekoladę. Gotowe ciasto wykładamy do bibułek
Kuba Gotujerobiłam pizzę z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym, słonecznym kolorze, ale równie dobrze możecie nadziać je swoim ulubionym dżemem(...)Odstawiamy na około 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mleka, jogurt naturalny, jajko, masło, cukry, sól, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 10 minutach powinno być gotowe. Oprószamy ciasto mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50-60 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno co najmniej
Rozpustne gotowaniebardzo. Ciacho powstało z dwóch różnych przepisów, ale w 100% zdało egzamin. Smakuje ono pysznie. Za sprawą maślanki jest delikatne i wilgotne, przykryte kwaśnym rabarbarem i słodką cynamonową kruszonką całość idealnie się komponuje. Polecam i zapraszam! PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ. Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 160 g cukru 150 ml maślanki naturalnej 350 g mąki pszennej tortowej
Zakątek rozkoszy kulinarnychChciałoby się zjeść coś dobrego, a tu klapa, nic nie da rady upiec. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta bez pieczenia, na zimno. Jako, że zaopatrzyłam się w trochę malin (ot, raptem 5 kilo), to ten deser koniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko wyczuwalną nutką cynamonu. Kompozycja doskonała :) Składniki: SPÓD: 100g cynamonowych płatków śniadaniowych(...)cynamonowy spód. Resztę zostawić w misce. Tortownicę schować do lodówki. MALINOWA MASA: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Część malin odłożyć na wierzch ciasta. Resztę zblendować, dodać cukier i 1/2 galaretki. Wylać na jasną, waniliową masę. Na pół-stężoną masę malinową łyżką nakładać obłoczki z waniliowej masy, ułożyć resztę malin i zalać pozostałą
Cakes By Kejtzwinięte ... Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię czekoladowego nadzienia w drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy! Bo bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne! Polecam gorąco :-) Składniki: (na 11 średnich sztuk) 2 szkl mąki pszennej tortowej 3 czubate(...)zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny. Wyrośnięte
Walijskie PichcenieSezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować muffiny z jagodami. Wróćmy chociaż w ten sposób do lata!;-) Składniki: 40dag mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju(...)jajkiem. Po wymieszaniu mokrych składników wlewamy je do suchych i mieszamy. Następnie dodajemy jagody i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180*. W formy do muffinek wlewamy ciasto do wysokości ok 2/3. Wierzch ciastka delikatnie posypujemy brązowym cukrem. Do piekarnika wkładamy muffinki, pieczemy ok 20minut. Enjoy
Kuchnia Pełna PasjiJeszcze zanim uda mi się stworzyć post sorbetowy, uraczę Was czymś równie pysznym, śniadaniowym, lekkim i wakacyjnym. Pieczony naleśnik, tak nietuzinkowo, bo zwykle naleśniki się smaży na patelni i tyle, ten natomiast jest naprawdę niezwykły. W smaku przypomina nieco połączenie gofrów i ciasta karpatkowego, z wyglądu idealnie udaje to drugie, można więc zachwycić swoją połówkę albo potomka, serwując takie cudo(...)najbardziej znanych jest David Eyre's pancake, który zaprezentuję Wam poniżej, który swoja inspirację i początek miał w wywodzącym się z Pensylwanii naleśniku Dutch baby. Mniej znane, ale równie pyszne są fińskie naleśniki alandzkie na bazie kaszy manny bądź płatków ryżowych, a także pochodzące z tego samego kraju Pannukakku już bardziej przypominające klasyczne naleśniki, ale znacznie grubsze. Szwedzi chyba pozazdrościli
Przepysznik - BLW i nie tylkodobry chlebek, szczególnie gdy mam pyszną, pachnącą, polską wędlinkę;) Dlatego też w końcu postanowiłam upiec własny chleb. Nosiłam się z tym zamiarem już od dawna, lecz jakoś przez dugi czas nie mogłam się zmobilizować. Dziś jednak korzystając z weekendu i dużej ilości wolnego czasu, na spokojnie i bez pośpechu przygotowałam ciasto, postawiłam pod grzejnikiem do wyrośnięcia, wstawiłam(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny). Po tym czasie ciasto powinno wypełnic foremkę. Posmarować mlekiem, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez 40 – 50 minut. Wyjąć z formy i studzić na kratce. Dobrze upieczony chleb powinien wydawać głuchy dzwięk podczas opukiwania. Na bazie tego pysznego chleba można przygotować takie oto wspaniałe, wiosenne kanapeczki;) Smacznego
Codzienne Gotowanieteż dla Was dzisiaj pyszne ciacho :) Makowiec inny niż wszystkie, bez grama mąki, z jabłkami, pyszny! Wilgotny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Bez spodu, praktycznie sama masa makowa ;) Udekorowany suszonymi kawałkami jabłek. Zasmakuje i Wam, chociaż pewnie już od dawna znacie to ciasto, bo jest bardzo popularne :) Polecam! Składniki: 300 g masy makowej 2 jabłka 2 duże jajka 1/2 łyżeczki
Domowa cukiernia Ewytrochę kwaśniejsze. Nie ważne jednak jakie, bo są najlepszymi owocami wakacyjnymi! Obowiązkowo musiałam zrobić z nimi ciasto, bo nie można się nimi ciągle zajadać w "czystej" postaci. Trafiłam na przepis z bloga Ogrody Babilonu , i chociaż moje nie wygląda tak samo, to było pyszne! Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1 1/2 łyżeczki(...)migdałowy, wiśniówkę i wszystko razem zmiksować. Do miski przesiać mąką, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodać do masy, zmniejszyć obroty miksera i połączyć składniki. Ciasto przełożyć do dużej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na wierzchu ciasta ułożyć czereśnie i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około
Pasja Smakusmak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam również z masła, które najczęściej jest w przepisach na ciasto parzone i zastąpiłam je olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego bez wahania wiem, że mogę podawać takie domowe wypieki wszystkim domownikom. Wyszło pysznie, słodko i letnio Składniki: - 1/2 szklanki mleczka kokosowego; - 1/2 szklanki wody; - niecałe 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)mnie czereśnie truskawki, brzoskwinie, itp.; Wykonanie: Mleko, wodę i olej rzepakowy zagotować w rondelku, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól cały czas mieszając aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blasze wysmarowanej olejem nakładać porcje ciasta
dom-agi.plruszone, więc pomyślałam, że może upiekę z nimi ciasto, jednak byłam tak przesycona świątecznym gotowaniem, że nie miałam na to ochoty (co rzadko się zdarza!!!). Wtedy przypomniałam sobie o TYCH daktylowych "truflach" które również nie tak dawno przygotowałam. I takiej samej formie finalnie skończyły owoce z kompotu :) Wyszło pysznie i nic się nie zmarnowało :) Jeśli nie wiecie, co zrobić
chili & sugarCiasto samo zdrowie! Jego głównymi składnikami są orzechy nerkowca, migdały i owoce (u mnie ulubione truskawki). Brak tu cukru, mąki i produktów zwierzęcych (zamiast miodu można użyć syropu z agawy). Masa z nerkowców wspaniale udaje sernik, a razem z truskawkami stanowi pyszną alternatywę dla popularnych pianek na bitej śmietanie. Jest to idealny posiłek dla preferujących dietę raw food. Wszystkie składniki
Milion SmakówWiśnie świetnie się nadają nie tylko do robienia konfitur , ale również są świetnym nadzieniem ciast. Smak tej tarty ciężko określić. W zależności od momentu i nastroju jest on albo bardzo słodki albo kwaśny. Momentami kwaśny smak przechodzi w słodycz. Tarta bardzo ciekawa i pyszna. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta(...)cukier, skórkę z cytryny i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny Wiśnie opłukać i wydrylować. Wiśnie przełożyć do garnka o grubym
Mama Gotujeinnych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami ( KLIK ) Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie . I mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość(...)przyprawę podgrzać, aż cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać na grubość ok pół
Malinowa Kawiarenka