menu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram się wprowadzać świąteczną atmosferę już teraz - Wigilię spędzamy z rodzicami C., co oznacza typowo duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę nas moimi ulubionymi wigilijnymi, polskimi daniami. Pokazałam Wam przepis na krem z buraczków, który(...)jedliście - spróbujcie koniecznie. Gwarantuję, że nie unikniecie powtórek w kolejnych latach, takie są pyszne. Pieczone pierogi z pieczarkami Babci Leny Składniki: (na 35-40 sztuk) farsz: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki bułki tartej sól pieprz ciasto: 425 g mąki pszennej 115 g creme fraiche (18%) 125 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzetarty. Dorzuciłam trochę dodatków w postaci kurczaka, cebuli i serów. Efektem jest pyszna serowa tarta z kurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :) Czas przygotowania: 30 minut +10 minut pieczenia Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g kurek dwie piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany cebula ser mozzarella ser camembert
Kolizje Smakówkażdego wielbiciela wypieków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki, keksy, ciasta czekoladowe i tak uwielbiane w moim domu babki. Warto mieć ją w swojej kuchni i zapoznać się z przepisami podczas picia kawy i jedzenia pysznej dwukolorowej babki piaskowej Ja swoją babkę piekłam dość późno, więc musicie mi wybaczyć mi zdjęcia Składniki: (na keksówkę(...)powoli wsypujemy mieszankę mąk i proszku do pieczenia, ciągle miksując. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Masę przekładamy na zmianę – raz ciemne raz jasne ciasto, do wysmarowanej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie w 180 stopniach około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu babkę można
Słodkie okruszkiPrzy okazji przygotowania serowej gomółki do żurku zostało mi kilka białek. Znalazłam przepis w internecie i zrobiłam pyszną aromatyczną lekko wilgotną babkę. Polecam! Składniki: 4 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka aromat pomarańczowy Lukier: cukier puder odrobina soku z pomarańczy(...)białek mąkę, olej, mleko, aromat i skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie wymieszać. 3. Formę na babkę z kominem nasmarować olejem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka. 4. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!!! Źródło: Mouth-watering eats
Kuchnia domowa AniSkładniki: ciasto francuskie niemrożone 1 rolka, jabłka 2 sztuki większe, marmolada ślikwowa 6 łyżek, woda - ile potrzeba, sok z cytryny 4 łyżki, puder cukier - ile potrzeba ten pyszne, delikatne różyczki jabłkowe przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest(...)przekroić na połowę i pokroić w dość cienkie pół plasterki do naczynia żaroodpornego wlać wodę, sok z cytryny, włożyć jabłka i do mikrofalówki na 3 minuty, wylać na durszlak ciasto francuskie pokroić na 6 porcji, przez środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część założyć do góry i zwijać w rulon, włożyć do foremki silikonowej Airfryer hd9240/30 ustawić
W Mojej Kuchni Lubięzbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Bezglutenowe racuszki z twarogu można oprószyć cukrem pudrem. Bezglutenowe racuszki z twarogu podajemy według gustu. Można z cukrem pudrem, konfiturą, owocami, ze śmietaną, czy jogurtem… i nie tylko. W wersji bez użycia cukru pudru będą cieszyć również podniebienia diabetyków. Pyszne na ciepło, ale ja nie pogardzę nimi też na zimno. Gorąco
mojewypiekiinietylkowodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę i upiecz według instrukcji obsługi gofrownicy. Wykonanie sosu: 1. Wrzuć do rondelka truskawki, wodę i słodzidło. 2. Rozdrabniaj w trakcie truskawki widelcem. 3. Mieszaj do czasu, aż sos zgęstnieje. Smacznego! // Ta radość, kiedy w piątek wieczorem planujesz pyszne śniadanie, przywołujące ci na myśl wycieczkę do Paryża sprzed roku
Pland based fillezrobione. Już wiem :) Dziś zrobiłam i muszę przyznać, że są pyszne i nie tylko na zdjęciach tak puszyście wyglądają, są również takie w rzeczywistości :) Z podanej porcji wychodzi 6 placuszków. Na zdjęciach jest 5, ponieważ pierwszego musiałam szybko spróbować :) Składniki: ciasto: 150g serka homogenizowanego ( u mnie był o smaku bananowym), 1 jajo, 90 g mąki ( 1/2 szklanki
W kuchni u Monikiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto nosi nazwę "kubeczkowego", gdyż do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie. We Francji znane jest tak samo - jak w Polsce - szarlotka. Jest delikatne i puszyste - naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Możecie upiec je o każdej porze roku użyć dowolnych owoców. (Tortownica o średnicy 22 cm) 150-200g czereśni 1 kubeczek(...)cukier puder do posypania Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać resztę składników. Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia. Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami). Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka
Di gotujeTradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz(...)suszu Nie dosładzaj, ewentualnie użyj odrobiny miody zamiast tradycyjnego cukru. 8. Zupa rybna lub grzybowa Zrezygnuj z zabielania zup. Sam wywar z ryb i grzybów jest wystarczająco aromatyczny i pyszny; nie potrzebuje dodatkowego wzbogacenia smaku
Tradycyjna Kuchniaśmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam w lodówce. Czekoladowe ganache także nie jest trudne, ale za to jakie pyszne. Można je przygotowywać z białej, gorzkiej(...)chwilę odstawiamy i pozwalamy by czekolada zmiękła. Następnie mieszamy i schładzamy. Zanim naszym ganache przełożymy tort należy je jeszcze ubić na puszystą masę mikserem i gotowe. Gdy mamy przygotowane ciasto, krem i ganache oraz poncz z wiśniówki i soku przystępujemy do składania tortu w całość. Krążek ciasta, który chcemy, by stanowił bazę nasączamy ponczem. Następnie rozsmarowujemy na nim połowę ganache
Ratunku obiadindyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem(...)misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą. W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę, jogurt i mleko. Przelewamy płynne składniki do miski z mąką i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i ugniatamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Można też wyrabiać ciasto mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania. Na koniec wkładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy
Smakowity Blog Kulinarnymiesza za wiele dodatków, to efekt może być różny, ale jak się okazało tort był pyszny. A że czasu miałam sporo, to pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Passions hobbies lifeMoją ulubioną jesienna, słodką tartą jest tarta ze śliwkami i bezą. Jest to zawsze strzał w dziesiątkę! Polecam i zapraszam na przepis :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldLubicie serniki? Ja bardzo! Dziś polecę Wam szybki serniczek z jeżynami, borówkami amerykańskimi i jagodami. Czytaj więcej »
Ana Mari's world