Tak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki
DefinicjaSmakuPyszne pierogi. Nie pogardzi nimi żaden mięsożerca. Farsz jest zwięzły, ale nie suchy, delikatnie słodkawy od podduszonej cebulki i przyjemnie pieprzny. Ciasto zwięzłe, dobrze się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody, ale nie wrzącej - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą
kawawszklanceDrożdżówki pysznie nadziane Kocham miłością wielką wszystko co drożdżowe! Od czasu, jak przekonałam się jakiś czas temu do własnoręcznego wyrabiania tego rodzaju ciast, pokochałam ogromnie drożdżowe wypieki. Wbrew moim wcześniejszym obawom, jest to bardzo łatwy typ ciasta do przygotowania i nie sposób go zepsuć, jeśli tylko trzyma się przepisu. Drożdżowe nie ma prawa nigdy się znudzić, jest przecież tyle
Grunt to przepis!teraz szybki, prosty i pyszny deser. Idealny, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, ale zdrowego. Podziękowania dla również lubiącej gotować Martyny :). P.S. Jabłka w cieście świetnie smakują posypane cynamonem i cukrem pudrem, polane syropem klonowym, z dodatkiem jogurtu lub dżemu. Składniki: 4 jabłka 130-150 ml mleka 2 jaja 1 opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżki zwykłego cukru
Qlinarnie i QlinarnieMoja propozycja na walentynki to mus kasztanowy który jest delikatny i pyszny. Składniki: - 200 g masy kasztanowej - 2 jajka - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka ajerkoniaku
Kulinarne życiePrzygotowując swoje amoniaczki wybrałam przepis z okolic Boru Głogowskiego (Głogów Małopolski, kilkanaście km na północ od Rzeszowa). Ciasteczka wyszły pyszne – leciutkie, kruche i delikatne. Nic dziwnego, że są tak popularne, a dzieci trudno od nich odgonić. Na dodatek wyrabianie tego ciasta to czysta przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno uwierzyć. Pięknie się wałkuje i w ogóle się
Trzeci talerzmięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko i 1 żółtko duża szczypta soli 3 łyżki zimnej wody
Calzonella.comDzisiaj pokażę Wam jak zrobić pyszną i szybką przekąskę . To fajny pomysł na coś do schrupania kiedy nawiedzą nas niespodziewani goście. Oczywiście trzeba mieć pod ręką ciasto francuskie i ser, ale te akurat mam w domu prawie zawsze. Paluchy robi się bardzo szybko - zanim nagrzeje się piekarnik już je przygotujecie a potem tylko 10-12 minut pieczenia i można podawać
Smaczna PyzaWitajcie :) Dzisiaj postanowiłam upiec lekkie oszukane serniczki bez sera :) Jako spód użyłam pysznych ciasteczek Oreo a masę serkową zrobiłam z jogurtu naturalnego, serka waniliowego i wiórków
Sama słodycz i szczypta chiliWitam serdecznie Propozycja na pyszną pizzę z patelni . Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bo w niecałe 30 minut mamy pizzę. Będziemy potrzebować: na ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 100 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju (około 27 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta cukru na sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego
Uwaga Babcia Gotujeśliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych rogalików lub 8 dużych - śniadaniowych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dużo pisać - najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Pięknie wyrosło, było mięciutkie i puszyste. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego znalazł się tu jogurt grecki, mąkę białą wymieszałam z mąką pszenną, a całości dopełniły pyszne śliweczki posypane chrupiącymi orzeszkami. SKŁADNIKI: 400 g jogurtu greckiego 4 jajka 1/2 szkl oleju 3/4 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej białej 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej(...)trzepaczki ręcznej), dodać składniki suche, połączyć ze sobą. 2. Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki. 3. Orzeszki pokruszyć (malakserem lub wałkiem). 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na wierzch ułożyć owoce skórką do dołu (jeśli śliwki są mało słodkie można je oprószyć dodatkowo cukrem). Całość posypać pokruszonymi orzeszkami. Piec do suchego patyczka ok 40-45 minut
Kto ugości moich gości?jeden raz, wypełnione dobrze doprawionym farszem o pięknej słonecznej barwie :) Wymagają troszkę pracy, ale warto, bo są pyszne. Polecam polane podprażoną na maśle cebulką lub podsmażone na patelni. Pomysł na przepis podpatrzyłam na blogu Ostra Na Słodko . Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam zwykłej pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko Farsz: szklanka
Czerwona PorzeczkaMniami dzisiaj bardzo sycący obiad bezmięsny. Takie obiady są bardzo rzadko w moim domu, a szkoda, bo na prawdę jest pyszny. Oczywiście można taki gulasz przygotować
Niezły Młynekdrożdży świeżych lub 7g drożdży suchych. Przygotowanie: Składniki wsypać do maszyny, w kolejności jaką podałam. Maszynę ustawić na ciasto kruche ( u mnie jest to program 2 ), waga 1000g i moc przypieczenia skórki w zależności jak kto lubi. Chleb wyszedł pyszny. Smacznego
W kuchni u Moniki