Na szybie weekendowe ciasto polecam sernik na zimno z galaretką jabłkową. Na g ó rę kruszymy czekoladę, podajemy z bitą śmietaną. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldmiałam musu z dyni a przepis można modyfikować zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu. Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić w Cukieteria. Składniki: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej typ 500 90 g masła 200 ml mleka 1,5 łyżeczki drożdży suszonych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka
Ala piecze i gotujepomogło mi podjąć decyzję co tym razem zrobię z dyni i padło na drożdżowiec, przytulaniec z powidłami śliwkowymi, przepyszny. Ciasto jest puchate, delikatne z chrupiącą pod zębem kruszonką, rewelacja. Upiekłam i zaraz zaczęło znikać, za szybko ale było takie pyszne. Polecam, upieczcie sobie tej jesieni taki placek. Odrywany placek dyniowy z powidłami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieD o dyni nigdy nie byłam specjalnie przekonana. Podchodziłam do niej z dystansem, niepewnością dlatego w mojej kuchni gościła bardzo rzadko. W tym roku jednak się
Czarnawisienkasię suszonych owoców), zawierają potas, wapń, fosfor, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6 PP, i C. Naleśniki wyszły pyszne, a z dodatkiem łyżeczki serka śmietankowego i oprószone cukrem pudrem to po prostu niebo w gębie :) Naleśniki z jagodami Ciasto (składniki ciasta na podstawie przepisu Asi z Kwestii Smaku) 225 g mąki 3 jajka 360 ml mleka 4 łyżki stopionego
Posadzone i zjedzonejednak moja córeczka jest stanowczą mięsożercą i właśnie te mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody czy tez jako zarumienione na patelni. Pierogi z mięsem i kapustą Składniki : ciasto: 1/2 kg mąki 1 żółtko szczypta soli około 200 ml ciepłej wody farsz: 1 kg łopatki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCotygodniowy nasz cykl Ciasto na niedzielę a w nim Truskawkowo mi! , no bo jakże by inaczej w czerwcu, tylko truskawki. Truskawek wszędzie pełno, pysznych, słodziutkich, pachnących słońcem i warto się nimi rozkoszować właśnie teraz. Moja propozycja to pianka jogurtowa na zimno bo jakże byłoby inaczej gdy za oknem ciepło i chce się czymś ochłodzić. Pianka jest lekka i bardzo kolorowa
Moje Małe CzarowaniePyszne , szybkie w wykonaniu ciasteczka francuskie z serem i truskawką. W sam raz dla niespodziewanych gości. Zapraszam :) Składniki: 2 opakowani ciasta francuskiego miseczka mała truskawek 500 g sera białego 1 cukier waniliowy 4/5 łyżek cukru do smaku 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie : Ser mielimy i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy,jajkiem i budyniem. Ciasto rozwijamy i tniemy
Sama słodycz i szczypta chilipopularne chlebki bananowe. Ale żeby się nie powtarzać szukałam przepisu na wykorzystanie zarówno bananów jak truskawek w trochę innym cieście. I znalazłam na blogu u Małej cukierenki . Zrobiłam je z mąki orkiszowej i truskawek z dodatkiem mrożonych malin. Jest pyszne, fantastycznie smakuje zarówno bananami jak i truskawkami. Warto się pokusić i je zrobić na letni deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszpinakiem i serem pleśniowym . spaghetti ze szpinakiem i pesto , szybką tartą z warzywami Koniecznie wypróbujcie tez pyszny i zdrowy zielony koktajl . Jest boski ! Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na 12 szt Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 3,5 g suchych drożdży 50 g roztopionego masła 250 ml letniego mleka
Kulinarne przygody GatityWczoraj naszła mnie ochota na pierogi z truskawkami. To pyszny i prosty sposób na letni obiad. Uwielbiam je polane śmietaną z cukrem... od razu przypominają się czasy dzieciństwa :) :) :) Składniki: * ciasto na pierogi (przepis tutaj) *mąka, woda, sól * truskawki * słodka śmietana * cukier * garnek+ woda do ugotowania pierogów Wykonanie: Truskawki oczyścić i umyć. Wyrobić ciasto
Zrób to smacznieJakiś czas temu pokazywałam już czebureki . Bardzo pyszne były. Tym razem nieco inny, ale tak samo dobry przepis, z gazetki "Przepisy czytelników". Czebureki to rodzaj pierogów z ciasta, na które parzy się mąkę, nadziane mocno doprawionym mięsem, smażone w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne, za to smaczne, pożywne i sycące. Świetne danie obiadowe bądź kolacyjne
6nieboniedzielne przedpołudnie zapraszam na pyszne tartaletki w wersji wytrawnej. To doskonała propozycja na śniadanie lub kolację. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50g masła lub margaryny, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany 18%, szczypta soli, Pasta: 3 jajka, 1 puszka wędzonych szprotek w oleju, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę
Tradycyjna kuchnia Kasiurosło, to znaczy, że płyn był za zimny, zakwas był nieaktywny, czyli niedokarmiony, lub nie było ciepełka, jak ciasto wyrastało. To tylko wskazówki, nie zawsze się sprawdzą. Musicie patrzeć, wyciągać wnioski, kombinować i eksperymentować. Odwagi a będziecie jedli pyszny chleb! W następnym odcinku najlepszy na świecie chlebek turecki na zakwasie. Post Jak upiec chleb na zakwasie żytnim pojawił się poraz
ladykitchen