Pierwszy raz zrobiłam te pączusie już lata temu, nawet dokładnie nie wiem kiedy. Przepis znalazłam chyba w jakiejś gazecie. Są pyszne, delikatne i dość szybkie w zrobieniu. Polecam nie tylko na tłusty czwartek, ale na resztę roku też się świetnie nadają :) Składniki: 15 dag mąki 6 dag margaryny ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mleka ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru(...)posypania Mleko, wodę, cukier, sól i margarynę zagotowujemy. Gdy całość nam zewrze dodajemy mąkę, mieszamy jeszcze chwilę, aby powstała nam gładka i jednolita masa. Garnek zdejmujemy z ognia i ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto ucieramy mikserem, stopniowo dodając po jednym jajku, do chwili aż pozbędziemy się grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub woreczka i wyciskamy z niej koła
Smakowy Rajktóre często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar. Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować
Słodko-Słony Świat Ilonyswój niepowtarzalny smak. Wiąże się to z odpowiednia kompozycja rożnych składników, które wydobywają duszę ciasta. Czasami wdaje się nam ,że połączanie niektórych składników ze sobą, nie pasuje i może wyjdzie coś nie tak. A w rezultacie przekonujemy się, że uzyskaliśmy coś pysznego. Tak też myślałam o połączeniu maku i galaretek. Czy to będzie dobre? Spróbujcie sami . Przepis zaczerpnęłam(...)Schłodzoną kremówkę obić na sztywno, podzielić na dwie części i d każdej dodać galaretkę. Na jasny blat biszkoptowy posmarować różową masę, przykryć biszkoptem makowym, masą zielona i resztą jasnego ciasta. Wierz dodatkowo można udekorować jak chcemy , np, polewą czekoladową. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyminut więc jak najbardziej polecam na śniadanie! Małe okrągłe placuszki z pyszną warstwową wkładką polane domowym sosem czekoladowym tworzą wspaniały efekt dla oczu i podniebienia, pycha... Przekonajcie się sami i trzymajcie za mnie kciuki, bo to mój pierwszy wpis do konkursowej akcji..:) Składniki Ciasto: 3 jajka 1 szklanka mleka 3,2% 1 czubata szklanka mąki pszennej masło lub olej(...)serka homogenizowanego waniliowego Sos czekoladowy: 1 szklanka mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Jajka ubić na pulchną pianę mikserem wlać mleko wsypać mąkę i zmiksować gładkie gęste ciasto.Odstawić na 15 minut aby "odpoczęło"po czym smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu
Wanilia i Kardamonsłodycz mnie nie kusi. Moim zastosowanie tabliczek czekolady są oczywiście ciasta. Uwielbiam łączyć płynną ich słodycz z mlekiem, mąką, jajkami, wychodzą z tego same grzechu warte słodkie pyszności. Stwierdzenie, że jestem czekocholiczką jest tu jak najbardziej trafione. Dziś muffiny absolutnie zjawiskowo pyszne. Polecam.Zapraszam... skala smaku 10/10 kto jeszcze nie posiada formy do muffinek niech jak najszybciej ją kupi(...)ekstraktu z wanilii W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać najlepiej mikserem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto (zostawić około 0,5 cm-1cm. od góry, ciasto urośnie) Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. Smacznego
Kubki smakusię cieszę. Drożdżówka jest prosta i szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu wyrastania ciasta drożdżowego). Idealna z masełkiem, dżemem, konfiturą lub innym waszym ulubionym dodatkiem. Kropką nad i, która ze zwykłej drożdżówki robi ją niezwykłą jest brązowy cukier i migdały na wierzchu… Mniam… Jest pysznie. Nasze urocze pastelowe śniadanie Polecam. Składniki na 1 drożdżówko-chlebek(...)mieszamy ręka do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem brązowym i migdałami. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. The post Pastelowa Drożdżówka appeared first on Made
Made By Mom And SonMoja pierwsza babka gotowana. Już od dłuższego czasu korciło mnie, żeby ją zrobić ale nie miałam foremki. Przeczuwałam, że może być pyszna, bo na taką wyglądała ilekroć się spotkałam gdzieś ze zdjęciem. Wreszcie udało mi się upolować fajną foremkę w sklepie internetowym Strefa Ulubiona . Miałam ją przetestować na święta ale byłam tak ciekawa efektu, że nie wytrzymałam i wczoraj(...)odstawić, by nieco ostygła, a masło - skrzepło. Wtedy smarujemy ją po raz drugi i dopiero wkładamy ciasto". Warto zainwestować w dobrej jakości foremkę, która posłuży nam przez lata. I nie jest to rzecz, której użyjemy tylko raz. Wierzcie mi, że babka jest tak pyszna, że będziecie piec (a w zasadzie gotować) ją często. Taka foremka do kupienia tutaj: (KLIK
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyszła pyszna, nie za słodka i pięknie pachnąca truskawkami. Tylko taka mała roladka dla moich łasuchów to za mało bo zniknęła zaraz ja zrobiłam zdjęcie. składniki: rolada 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus truskawkowy 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 1 galaretka truskawkowa Przygotować ciasto
Monia miesza i gotujeRurki piekłam kilka razy ..z ciasta kruchego [ klik , klik ] , a nawet z drożdżowego. .No i nie lubię powtarzać tego samego przepisu i poszukuję nowych..no i tym razem skorzystałam z przepisu Asi ..Takie rurki można nadziać czym się chce i będą pysznie smakować...a kto nie ma foremek do pieczenia takich rurek, polecam zrobić je samodzielnie [ klik ]...ja zrobiłam ..używać(...)Kasi 200 ml kwaśnej śmietany do posypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Do miski przesiać mąkę dodać cukry,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek
Moje domowe kucharzenieMiodownik to drugie ciasto po pierniku , które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko! Biszkopt miodowy: 100 g masła 1/3 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki sody Krem: 250 g mascarpone(...)odrobinę, po czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów. Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy 3/4 kremu miodowego. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również smarujemy masą. Na wierzch wysypujemy orzechy włoskie, lekko dociskając je do powierzchni. Schładzamy w lodówce. Zawsze sądziłam, że funkcja odkrywania na Spotify opiera się
sama złodyczDzień dobry, Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas , popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a następnie smaży lub piecze, uzyskując grube, sycące pierogi zawierające soczyste nadzienie. Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą, np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa(...)dodatkiem cynamonu. Nie jest to może typowa dla kuchni hiszpańskiej kombinacja, ale okazała się naprawdę pyszna. Cynamon pozwolił wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light
Chilli Czosnek i OliwaSłodka propozycja na Dzień Dziecka Tematem ostatniego, niedzielnego pieczenia były ciasteczka "Pieguski" . Przepis banalnie prosty w wykonaniu, a jego efekt jakże pyszny! Miałyśmy tu szerokie pole do popisu, gdyż w zależności od użytych bakalii, wyszło mnóstwo ciekawych wariacji do wypróbowania. Ciasteczka z tego przepisu już kiedyś piekłam - Ciastka Pieguski z Żurawiną. Tym razem postawiłam na klasyk - czekoladę jako(...)Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser
Grunt to przepis!Biszkopt, jabłkowa masa z galaretką i na wierzch jeszcze odrobina galaretki. Co tu dużo pisać proste i pyszne ciacho choć troszkę nierówne wyszło przez nową blaszkę. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa ok 1,5 kg jabłek 2 galaretki agrestowe oraz galaretka o dowolnym(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i posypać tartą bułką. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut. Masa jabłkowa Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuścić w 450 ml wody. Obie galaretki agrestowe rozpuścić
Monia miesza i gotujeWasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec. Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki ,a o ilez zdrowsze.Zachecam bardzo do wypiekow z maka pelnoziarnista(...)suche i mokre oraz jajka umiescic w misie robota i wyrobic gladkie,lsniace ciasto.Trwa to okolo 10 minut.Mozna zamiast 3 zoltek dodac 2 cale jajka,ale z samymi zoltkami ciasto bedzie delkatniejsze.Calosc przykrycfolia spozywcza i wstawic na cala noc do lodowki. Rano,pol godziny przed planowanym pieczeniem wyjac ciasto z lodowki,zeby sie ogrzalo W tym czasie przygotowac jagody.Dokladnie przebrac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!większość zniknęła na imprezie, a resztę zjedliśmy sobie do kawy. Mniam . Pyszny był. Biszkopty: ciemny i jasny, do tego puszysta kremówka ubita z dodatkiem mascarpone i tyle owoców, ile udało mi się zmieścić. Całość wyszła bardzo delikatna i lekka, niezapychająca. Spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek tego ciasta - nie jest ciężkie, nie zapycha. Idealny letni tort. Nie tylko(...)blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce, na wierzch ostatni jasny blat. Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałą śmietaną. Boki obsypać płatkami, wierzch udekorować owocami i listkami melisy. Smacznego! Lista składników może się wydać długa i przytłaczająca, ale wystarczy się w nią wczytać, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrze