pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:542/1162)

Ekspresowy mazurek kawowo-kajmakowy 324

Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowania świąteczne, ten mazurek z pewnością przypadnie Wam do gustu :) Pyszna masa kajmakowa z lekko wyczuwalnym aromatem kawy na kruchym spodzie. Pyszności <3 Zapraszam do pieczenia! Składniki na formę 30 cm: 200 g masła 200 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 400 g masy kajmakowej kupnej lub  domowej 3 czubate(...)migdały, skórka pomarańczy do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy na jednolite ciasto, wylepiamy nim formę o średnicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość około 2 cm), nakłuwamy wielokrotnie widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
Ciasto "SHREK" 192

się do roboty, żeby jak najszybciej móc się cieszyć tym ciastkiem, zaparzać pyszną, aromatyczną kawę i jeść! :D Smacznego! BISZKOPT: Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka kropel aromatu do ciast Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat

psgotujemy
Świąteczne kruche ciasteczka 268

zrobić je sama.  Zapewne to nie tylko moje zdanie, ale świąteczne wypieki, począwszy od ciasteczek po ciasta, makowce itp, najlepiej robić wspólnie z rodziną :) To zawsze jest niepowtarzalne. Ale wracając do przepisu to zdecydowanie i z całą odpowiedzialnością polecam. Są pyszne :) Do zrobienia tych ciasteczek potrzebna jest specjalna maszynka (do wyciskania ciasteczek). SKŁADNIKI: 1 kg mąki pszennej 2 kostki(...)miseczce łączymy ze sobą żółtka i cukier wanilinowy. Łączymy mąkę z margaryna i cukrem - rozdrobnienie składników - i dodajemy żółtka z cukrem. I wszystkie składniki łączymy na jednolite i delikatne ciasto. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Dzielimy ciasto na kilka części i wkładamy do maszynki (formujemy ciasteczka na formie do pieczenia (wcześniej należy posmarować ją masłem). Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika

Serce zamknięte w formie pyszności
biszkopciki z patelni 172

Ciasto biszkoptowe usmażone na patelni to świetny pomysł na placuszki. Często robię takie na podwieczorek dla mojej córci, która je uwielbia. Omleciki są lekkie, puszyste i pysznie smakują z dodatkiem domowej konfitury lub serka homogenizowanego. Składniki na 8 placuszków: 3 jajka 3 duże łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia(...)Kiedy piana będzie ubita dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i powoli smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło z konfiturą, posypane cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dzisiaj tak na szybko ;) 136

Dzisiaj tak na szybko ;) Dzisiaj tak na szybko, się do Was odzywam.. bo czas gna..    a ja Wam chcę przypomnieć o dwóch przepisach

Kuchnia na wzgórzu
Sernik w łatki ( szachownica ). 263

Witajcie kochani :) Święta i po świętach, pewnie macie już dość jedzenia :) może jednak się skusicie na pyszny rozpływający  w ustach serniczek w łatki, tak go nazwałam, miał być szachownica ale wyszły łatki :) ja za sernikami zbytnio nie przepadam ale ten zrobiłam z sera z wiaderka i wyszedł bardzo lekki i puszysty .  Sernik podałam na przepięknej porcelanie Bogucice Zapraszam(...)dałam President  2 cukry waniliowe  1,5 szklanki cukru  8 jajek  500 ml kremówki 30 % 2 budynie waniliowe   100 g margaryny Składniki na ciasto kakaowe: 3 jajka  150 g masła 2 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao Duża i wysoka blaszka Wykonanie : Masło ucieramy

Sama słodycz i szczypta chili
Faworki 2 821

kocha faworków? Wszyscy je uwielbiają, są kruchutkie, leciutkie i po prostu pyszne! Osobiście wolę je od pączków. Jedyny ich minus to to, że są dość pracochłonne, ale efekt i podziw gości są tego warte Jeszcze trwa karnawał, więc propozycja na sobotę jak znalazł. Faworki 2 Drukuj przepis Składniki 500g mąki pszennej 5 żółtek 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany(...)spirytusu szczypta soli cukier puder do oprószenia olej do smażenia " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mąkę przesiać, a następnie połączyć z żółtkami, śmietaną, spirytusem i szczyptą soli. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny w temperaturze pokojowej, żeby odpoczęło. Krok 2 Po tym czasie ciasto wybić dobrze wałkiem przez 10-15 min. (najlepiej zatrudnić

CoolinarniePL
Tarta kokosowa z mango. 192

nadzienia użyłam serka mascarpone i mleczka kokosowego. I to był strzał w dziesiątkę! Powstał pyszny, kremowy, o subtelnym kokosowym smaku deser. Początkowo z mango planowałam przygotować mus. Ostatecznie pokroiłam owoc w cienkie plastry, które ułożyłam na wierzchu tarty. Puentę stanowiły wiórki kokosowe :) Polecam :)   Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko 50 g cukru pudru

zadanie-gotowanie
Drożdżówki z rabarbarem 172

Dobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)rozpuszczamy drożdże i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Resztę składników łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto około 10 minut aż zrobi się elastyczne. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i wcieramy

UgotujmyTo.pl
Sernik chałwowy 113

wiem jak Wy, ale my uwielbiamy chałwę. Na święta postanowiliśmy zrobić wariację dobrze wszystkim znanego sernika z naszym smakołykiem. W taki sposób powstał pyszny sernik. W roli głównej wystąpił jednak nie ser, a chałwa. 1,5 h 15 składniki: spód: 200 dag herbatników lub ciastek korzennych 70 dag masła masa serowa: 900 dag sera białego tłustego 350 dag chałwy (smak(...)serową wylać na ciasteczkowy spód. Na dolnej półce piekarnika układamy garnek z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy sernik przez około godzinę. Następnie, po jego wystygnięciu, wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. Smacznego! Ania

Ania i Marcin gotują
Miętusek 436

Zauważyliście, że ostatnio w sieci panuje moda na ciasto miętowe? Wiele jest przepisów więc i ja postanowiłam stworzyć swoją wersję. Troszkę miętowej pianki, posmak jabłuszka i gorzka czekolada stanowią idealne połączenie. Wypróbujcie koniecznie! Pyszne! Wszyscy robię Miętuska! Robię i ja! :) Miętusek Składniki 90 g landrynek miętowych, 4 śnieżki, 3 galaretki o smaku miętowo-jabłkowym, 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady(...)pieczenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę i ostudzony syrop z cukierków. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starkowaną czekoladą, mieszamy i przekładamy naszą masę na biszkopty. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na ciasto. Miętuska wkładamy ponownie do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego

paapilotkaa
Rodzynkowiec 1099

biszkoptowe rozdziela krem, a wierzch zwieńcza polewa czekoladowa. Chociaż w czeluściach internetu można znaleźć wiele przepisów na to ciasto, większość z nich ma w swoim składzie masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie pyszny, lekki krem kawowy powstały na bazie ubitej śmietanki i serka mascarpone. Wierzch rodzynkowca to polewa czekoladowa z dużą(...)pozostałym po moczeniu alkoholem - rodzynki wchłonęły około 2/3 wódki, a tej, która została, oddały swój smak i aromat. Cóż więcej mogę dodać? Rodzynkowiec to smaczne i ładnie prezentujące się ciasto, więc warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. I od razu dodam, że nie jestem wielką fanką ani rodzynek, ani czystej wódki, za to w poniższym cieście żaden z tych

Smakołyki Bereniki
pierniczki alpejskie z powidłami 142

razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć na dwa dni, bo ciasto musi przenocować w lodówce. Połowę nadziałam powidłami a połowę upiekłam bez. Po upieczeniu polałam je lukrem i czekoladą ale bez niczego też są pyszne.  Inspiracja Składniki: 250 g mąki 100 g miodu 60 g masła 60 g cukru 50 g kwaśnej śmietany(...)cukrem na pianę i ubijając dodać żółtka. Następnie miksując dodać przesianą mąkę, masę miodową i śmietanę. Wszystko razem zmiksować. Miskę nakryć folią i wstawić do lodówki na noc, aby ciasto zgęstniało. Następnego dnia ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i podzielić na połowę. Na jednej części układać po pół łyżeczki powideł w odstępach takich, aby pomiędzy nie zmieściła się foremka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 140

Ciasto francuskie uwielbiam w każdej postaci! Tarty na słodko to jedne z nielicznych deserów, które toleruję, a słone quiche mogłabym jeść codziennie :) słyszałam opinię, jakoby tarta była "narodowym daniem francuskim" zaraz po serach i bagietce, co z całą pewnością potwierdzam! Aczkolwiek moja druga połówka ma inną teorię na ten temat... tarta, quiche i tego typu rarytasy są wg niego... HIPSTERSKIE(...)smak :) aprobata Połówki - zdobyta! :) Spojrzałam do mojej peeeełnej lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki : 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania

Kitchens Alphabet
Chleb na żurku 89

sobie pogmerałem po szafkach i znalazłem butelkę żurku. I przypomniałem sobie, że kiedyś robiłem jakiś chleb na żurku i był pyszny! Czemu więc nie zrobić znowu :) Poszperałem przez parę sekund w internecie i natknąłem się na " Co by tu zjeść? ". Fajny blog, fajne przepisy, ogólnie polecam :) Tam też właśnie podpatrzyłem przepis na żurkowy chlebek. Poddałem go drobnym modyfikacjom i podaję(...)przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I znów przykrywamy i zostawiamy na 40 minut. Ciasto nam bardzo ładnie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez 1 godzinę. Wyjmujemy, studzimy na kratce i zjadamy, bo jest naprawdę pyszny! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania