pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:536/1162)

Pizza krakowska 164

przyrumienienia. Piec najlepiej  z włączonym termoobiegiem, jeśli nie mamy go, wtedy dobrze jest podwyższyć temperaturę do około 240 stopni. Ciasto nie musi wyrastać przed pieczeniem. Jest więc niezwykle proste i szybkie. Przy dobrej organizacji w pół godziny mamy pyszne jedzonko :) ...pizza znikała w mgnieniu oka ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 215

Małymi kroczkami zbliża się jesień. W mim ogródku nadal kwitnie lawenda, stąd pomysł na pyszne, czekoladowo-lawendowe naleśniki w nowej odsłonie, proste w wykonaniu. Z powodzeniem mogą zastąpić wykwintne i czasochłonne desery.  Ciasto naleśnikowe: • ½ szkl. mąki pszennej, • 2 czubate łyżki kakao, • 1 szkl. Prosecco, • 1łyżka oleju kokosowego, • 2 łyżeczki cukru, • Szczypta soli. Nadzienie i zabajone: • 150 g śmietankowego serka

SzczyptaSmaQ
Owsiane placuszki otrębowe z sosem malinowym 139

zmusza człowieka do wymyślania czegoś dietetycznego , a jednocześnie smacznego. Coś słodkiego chodziło za mną od kilu dni, ale "szlaban" na ciasta nie pozwolił mi, bym się nimi delektowała. Tak też powstały dzisiaj placuszki z otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego  sosu z mrożonych malin. Pychotka. SKŁADNIKI 20 dag. otrąb owsianych 10 dag. otrąb pszennych 20 dag twarogu chudego

W kuchennym oknie Ewy
Quiche ze szpinakiem 392

ogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek. Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak.   Na szpinak układamy plastry sera lub ścieramy go do śmietany wymieszanej z jajkami

Taste Of My Day
Bułeczki owsiane, czyli ezoteryczne spotkania przy piekarniku 192

uczestniczyłam  w  Ezoterycznych spotkaniach przy piekarniku  zorganizowanych przez  Małgosię . Piekłyśmy wspólnie z innymi gotującymi dziewczynami pyszne bułeczki owsiane wybrane z  bloga  Gotuje bo lubi . Przepis troszeczkę zmieniłam, nie miałam zakwasu pszennego, więc dodałam do ciasta  zakwas żytni. Do zaczynu nie dodałam drożdży, tylko podwójną ilość zakwasu.  Bułeczki faktycznie

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek pita z patelni 165

chlebek na proszku do pieczenia , teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu możemy je przechować do następnego dnia w lodówce. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek z żurawiną 157

Pyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej  łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki sezamu 150 g suszonej żurawiny pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody

Kulinarny Pamiętnik
Frużelina wiśniowa 150

bardzo soczyste. Trzeba to wykorzystać. Wiśnie idealnie nadają się na wszelakie przetwory: kompoty, dżemy i frużeliny. Polecam Wam przepis na pyszną frużelinę wiśniową, czyli wiśnie w żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów. Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców: Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka cytrynowa z makiem 155

też z pomarańczami, ale ja przerobiłam je sobie na cytrynowe i upiekłam w formie do babki. Miękka i wilgotna, absolutnie pyszna, cytrynowa baba z makiem będzie idealna na Wielkanoc!! Muszę Wam się przyznać, że odwaliłam niezły numer piekąc to ciasto, bo wlałam sok z cytryn razem z pestkami :) Zorientowałam się, co zrobiłam, gdy zobaczyłam trzy pestki przyklejone do dna szklanki

Kraina Tysiąca Smaków
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 168

Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała

Mia Cucina Sofieta
Slodkie kibicowanie 161

zadbałam o odpowiednią oprawę od strony kulinarnej i obok różnych przekąsek znalazło się tez coś słodkiego. Wybrałam na ten wieczór pyszną tartę czereśniową, która zachwyciła nas wszystkich i szybciutko znikała z talerzyków. Tarta czereśniową a la crumble składniki na ciasto: (można użyć gotowego ciasta kruchego) 250g mąki 70g cukru 1 jajko 125g masła szczypta soli Masło łączymy z cukrem, dodajemy

Przysmaki Karolki
CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. 174

Ciasteczka pachnące chałwą. Delikatne, z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa, dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w ustach, czuć je wyraźnie, choć nie natrętnie. Banalnie proste, oszałamiająco pyszne. Potrafią zawrócić w głowie. Po MUFFINKACH TAHINI została mi połowa szklanki sezamowej pasty. Mam coś takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek

W kuchni Karmel-itki
Marchewka z cukinią na ciepło 128

dusić razem pod przykryciem do miękkości w międzyczasie doprawiając solą i granulowanym czosnkiem.   Warzywka naprawdę pysznie smakują na ciepło. Docelowo wykorzystałam je zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem,  tj. jako nadzienie do soczystych, drobiowych roladek w cieście naleśnikowym, o czym mowa będzie już w kolejnym poście, natomiast z pewnością zagoszczą u nas jeszcze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami 290

piegusek najeżony jabłkami *. Śmietankowy smak + mak + jabłka, to połączenie już na etapie wymyślania wydawało mi się po prostu pyszne. Czemu takie zestawienie smaków? No cóż, połączyłam, to co każdy z domowników lubi najbardziej i... tak otrzymaliśmy naszego pieguska. Spróbujcie, bo warto. Ciasto nadaje się idealnie do porannej kawy czy herbaty, można je również z powodzeniem zebrać ze sobą na majowy

Słodkie okruszki
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 258

stwierdziłam, że zwykłe kiełbaski pieczone nad ogniskiem – owszem są pyszne – ale to zdecydowanie za mało. To niesamowite ile wspaniałego jedzenia można przygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze(...)Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego kurczaka, ale nie wtedy gdy jest suchy. Dlatego zwykle gdy przygotowuję go w piekarniku obficie skrapiam go cytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty – znajdziecie je na blogu. W tym przypadku nie miałam wątpliwości, że kurczak będzie wilgotny, mięciutki i pyszny

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania