dosyć ;) ) W sezonie letnim staram się zjadać jak najwięcej warzyw i owoców. Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami . Niebo w gębie! Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek. Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna
Ostra na Słodkododajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy. Kroimy warzywa i fetę, dodajemy je do ciasta, krótko mieszamy. Wkładamy naszą masę do foremek, posypujemy lekko parmezanem. Ja potrzebowałam dokładnie 19minut, aż były zadowalające :) Gotowe! Szybkie danie, pyszne, zaskakujące, idealne jako przekąska na imprezę lub lunch na sałacie. Super pomysł na wykorzystanie resztek w lodówce, a ilość
Kitchens AlphabetMazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w Owocowym Raju . Składniki: 10-12 białek 25
Apetyczna babeczkaciągle miksując : sól, cynamon oraz kakao Wlać mleko - ubijając wszystko doskonale Papilotki włożyć do blaszanej foremki i wlać ciasto do 3/4 wysokości Piec w piekarniku przez około 20 min. w temp. 180 stopni C Wychodzi około 12 - 13 babeczek. Pyszne:) Dziękuję za przepis! Trochę zrobiłyśmy go po swojemu
Proste PotrawyTruskawki opanowały już chyba wszystkie blogi:):) a na pewno mój! Dzisiaj coś naprawdę pysznego... Tort, ale nie taki zwykły, bo na biszkopcie z białek i płatków migdałowych, niezwykle lekki i puszysty. Do tego krem, uwielbiany przez dzieci, z kaszek i sporą porcją truskawek. A na wierzchu delikatna warstwa śmietanki, chrupiących płatków migdałowych i słodkich truskawek... Może przyda się(...)stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start
Z miłości do słodkościdrożdżach ... takich jeszcze nie robiłam...i musiałam wypróbować, a pomysł na takie połączenie znalazłam tutaj ..Mufinki były pyszne..ale jak dla mnie za słodkie...a może to dlatego, że zamiast musu z jabłka dałam dżem malinowy..Ta porcja ciasta wystarcza na 9 mufinek..więc jak ktoś chce zrobić więcej lub mniej to trza zmienić proporcje..ja oczywiście zrobiłam
Moje domowe kucharzenieBardzo prosta i smaczna tarta z zielonymi szparagami w roli głównej z dodatkiem podhalańskich oscypków. Piękne i pyszne połączenie. Polecam serdecznie wszystkim zapracowanym ten pomysł na obiad bo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Zapraszam! SKŁADNIKI : NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem
SMYKWKUCHNIZnowu wykorzystałam foremkę Lilianę o której pisałam Wam tutaj i przygotowałam pyszny deserek na zimno, tym razem z jagodami. Wystarczą dwie galaretki, śmietanka i trochę
Monia miesza i gotujePyszne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną , chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki Składniki na ciasto na paszteciki Mąka pszenna 560g Świeże drożdże 20g Mleko 350ml Jajko 2 jajka Masło 60g, miekkiego Cukier 1 łyżeczka Sól pół łyżeczki Dodatkowo Masło 50g, […] The post Paszteciki z kapustą
Kulinarne PrzebojeZaledwie zniknął ostatni okruszek ciasta z brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;) Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne, a przed chwilą upiekłam następne - tym razem z dodatkiem kakao:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny
Ala piecze i gotujesosy wyszły przepyszne! Domowy ketchup Grażynki, sos tzatziki z miętą, czosnkowy oraz pyszna i ostrra salsa Karoliny. Oraz pyszne leczo. Wszystko idealnie współgrało! leczo. Spotkanie było na wysokim poziomie! Pomimo niewielkiego zorientowania pań w blogosferze, aktywnie uczestniczyły w pogaduszkach. ciasto dyniowe z mikrofalii Grażynki. ciasto ze śliwkami. Natomiast samo Wargowo... Mała wioseczka z niesamowitą panią Sołtys
W kuchni Karmel-itkijaki w życiu miałam okazję jeść. Oczywiście, kombinuję z różną mąką, dodatkami. Zawsze wychodzi coś zupełnie nieoczekiwanego, a pysznego. Ważne, aby maślanka była bardzo ciepła, ale nie gorąca! By drożdży nie zaparzyć, czyli ok. 40-45 stopni. Jedyny minus? Ciasto strasznie się klei, dlatego bochenka z niego nie ukształtujemy. Nadaje się tylko do foremki. Z podanych składników wychodzi
W kuchni Karmel-itkimenu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram się wprowadzać świąteczną atmosferę już teraz - Wigilię spędzamy z rodzicami C., co oznacza typowo duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę nas moimi ulubionymi wigilijnymi, polskimi daniami. Pokazałam Wam przepis na krem z buraczków, który(...)jedliście - spróbujcie koniecznie. Gwarantuję, że nie unikniecie powtórek w kolejnych latach, takie są pyszne. Pieczone pierogi z pieczarkami Babci Leny Składniki: (na 35-40 sztuk) farsz: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki bułki tartej sól pieprz ciasto: 425 g mąki pszennej 115 g creme fraiche (18%) 125 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrze