Wiosna! Piękna pogoda! Plus 20 na termometrze! Nareszcie! :) Proponuję dziś tartę limonkową - bardzo orzeźwiającą, kwaśną i pyszną, gdy z nieba leje się skwar - w połączeniu z wodą z limonkami i kawałkami cukru - pycha :) Kochani! Udanego długiego weekendu :) Składniki: Spód: 100 g zimnego masła 200 g mąki 2 żółtka szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Masa limonkowa: 4 żółtka 2 tubki(...)mleka zagęszczonego skórka starta z 2 limonek sok z 4-5 limonek kropka zielonego barwnika spożywczego Wszystkie składniki na spód umieścić na stolnicy i wszystko szybko posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić na min. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ponakłuwać i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pieca teraz smakują wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś(...)smakowitego sera owczego. Całość doskonale ze sobą współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością. Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie jak latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego ? Zarówno kaczy tłuszcz jak i owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets de France , które można
Smaczna Pyzaprzepisem znalezionym na blogu Magdy . W dość dużym stopniu go zmodyfikowałam, ale założenie pozostało takie samo, pyszny makowiec. Powiem nieskromnie, że wyszedł boski! Zyskał wiele pozytywnych komentarzy podczas imienin mojej mamy, które były wyprawiane w ten weekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćoryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka razy, więc gorąco polecam :) Spód: 125g margaryny (1/2 kostki) ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka(...)była płynna, ale nie gorąca), dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, żółtka, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy razem łyżką lub widelcem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest
Smakowy Rajlukier był genialny. Praktycznie każdy pytał mnie z czego jest zrobiony, bo był tak pyszny. Pierwszy raz wykonywałam babkę z "esamifloresami" w środku i jestem zadowolona z efektów. Dla kogo: dla fanów Tiramisu dla lubiących amaretto dla szukających wielkanocnych inspiracji Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody szczypta soli 170g masła (miękkiego) 3 jajka
Mania Wypiekaniawielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej babki wielkanocnej. Ja proponuję Wam przepis na pyszną babkę kakaową z dżemem porzeczkowym. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 250g masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 1/2 szklanki cukru pudru(...)masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodaję mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder
Tradycyjna kuchnia Kasipieczywa to potem ciężko przestać je piec samemu :) Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne bułki z mąką pełnoziarnistą, który znalazłam na blogu Chleby.info . Ogromnym plusem jest to, że nie trzeba przygotowywać zaczynu, po prostu wsypujemy wszystkie składniki do miski (świeże drożdże także!) i zagniatamy ciasto. Nie da się niestety pominąć czekania aż ciasto podwoi swoją objętość a szkoda(...)odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie formujemy 8 bułek, każdą z nich nacinamy na środku (można to zrobić też bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika) i ponownie przykrywamy ściereczką na około 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią). Pyszne są świeże z prawdziwym masełkiem
Ze smakiem i z pasjąniej była to świetna zabawa, w końcu nie jakaś ciastolina, czy plastelina, ale prawdziwe ciasto, które można wałkować i pięknie wykrawać przeróżne kształty. A oprócz tych miłych chwil, w całym domu unosił się przecudny zapach maślany, i całe pudełko zapełniło się pysznymi ciasteczkami. Składniki: 170 g masła (82%) szklanka cukru 400 g mąki pszennej (lub więcej jeśli potrzeba) łyżeczka proszku(...)waniliowym na jednolitą, białą masę. Następnie dodać jajka zmiksować, ale nie za długo. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać i wsypać do masy maślanej. Ręcznie wyrobić ciasto, aż będzie spójne i gładkie. Jeśli potrzeba to podsypać odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 2 części, uformować dyski, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum godzinę. Ciasto
na moim stole...lubi osłodzić sobie życia kawałkiem miękkiego i wilgotnego ciasta, które smakuje jogurtem i jest wypchane owocami? Do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie owoce - maliny, śliwki, gruszki, morele. Spróbujcie go koniecznie, jest łatwe, szybkie (nie ma nawet potrzeby używania miksera) i niesamowicie pyszne. Przepis z małymi modyfikacjami zaczerpnęłyśmy z książki Pani Doroty "Moje Wypieki i Desery". Składniki 1 szklanka oleju(...)jajo, a następnie dodajemy cukry i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurty i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bezpośrednio do mokrych składników przesiewamy suche- mąkę, sodę i proszek i mieszamy. Ciasto może wyglądać jakby miało grudki, było lekko zważone. Na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę wykładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię. Wykładamy na nie owoce wypestkowane i przekrojone na pół, wnętrzem
Symfonia SmakówTradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się szybko i udadzą się każdemu - umiejętność lepienia pierogów niewymagana :) W środku kryją lekki i kolorowy warzywny farsz - na przekór zimie i monotonni świątecznych potraw. I koniecznie zajrzyj na koniec wpisu, gdzie czeka na Ciebie
Chilli Czosnek i Oliwachyba większość odpowie JA! I ja te z ją uwielbiam! Z czasów dzieciństwa pamiętam taką robioną na żeberkach, z lanym ciastem albo makaronem. Taka domowa, gęsta i sycąca. Dziś mam dla Was przepis na bardziej nowoczesne wydanie, ale równie pyszne! Zrobiłam zupę krem z pieczonych pomidorów. Wyszła obłędna! Dodatek czosnku nadaje jej niezwykłego charakteru i sprawia, że każdy chętnie sięga
Ostra na SłodkoMoja słodka propozycja dla Was na dziś to rustykalna tarta z gruszkami. Ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Taką tartę możecie zrobić z jabłkami lub innymi owocami, ale z gruszkami jest pyszna. Najlepsza jeszcze ciepła ale jak wystygnie też jest dobra. Do takiej tarty świetnie pasuje wino Monte Santi . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibyłam pewna, że przepis jest już na blogu.... Nadrabiam więc zaległości i dzielę się z Wami moim przepisem na pyszną, pulchną chałkę z cudowną waniliową kruszonką :) Jest naprawdę wspaniała i pachnąca i wg mojej córy najlepsza na świecie ;) Ciasto drożdżowe: 2/3 szkl ciepłego mleka 7g drożdży instant 5 łyżek domowego cukru waniliowego 3 czubate szkl mąki pół kostki rozpuszczonego
Smakołyki Asibyło łatwe. Beza Pavlova to królowa wśród wypieków bezowych i jest nie lada wyzwaniem. Przynajmniej dla mnie. Szykowałam już ciasta bezowe, najczęściej w formie tortów bezowych lub deserów, w których skład wchodziły małe beziki. Torty bezowe wychodziły zawsze pyszne, ale nie zawsze byłam z nich zadowolona, ponieważ blaty bezowe nie zawsze były takie jak bym sobie tego życzyła. Czasem opadały
RelaxtimeDekorujemy nasz koktajl chrupkami w czekoladzie, a żeby fajnie wyglądało to dajemy kształt gwiazdek. * Lokowanie produktu " Pyszna mieszanka chrupkich gwiazdek o smaku waniliowym pokrytych białą czekoladą i kakaowych oblanych mleczną czekoladą. Idealne posypki do tortów, ciast, deserów czy lodów." Dekoracja może nam służyć również do innych celów.Pasuje do ozdoby ciast deserów,koktajli
Różowa kuchniailości ciasta, dzielę je na 4 części. Gdy wałkuję jedną część, reszta czeka w lodówce. Na blacie posypanym mąką wałkować ciasto na grubość około 4 mm . Wykrawać wzory foremką. Opcjonalnie – posmarować pierniczki jajkiem i posypać cukrem. Utworzy się wtedy pyszna skorupka. Piec na złoto-miedziany kolor. Letnie pierniczki wkładać do puszek
Posadzone i zjedzoneCiągle staram się coś z nich zrobić. Mam zaraz gości więc postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego. Wyszły kruche i pyszne, polecam. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na jednolitą masę. Zostawić na 10 minut. Rękoma nabrać porcje ciasta, uformować kulę, lekko spłaszczyć. Na środek położyć połówkę śliwki i przydusić. Rozłożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Kuchnia PokoleńDziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z powodzeniem z takiego ciasta można też upiec bułeczki. Do upieczenia chlebka użyłam formy do pieczenia od firmy Papilart . Składniki: * około 350 g mąki chlebowej brązowej * około
Zrób to smacznieDziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z powodzeniem z takiego ciasta można też upiec bułeczki. Do upieczenia chlebka użyłam formy do pieczenia od firmy Papilart . Składniki: * około 350 g mąki chlebowej brązowej * około
Zrób to smacznieDostałam pyszny, wiejski twaróg, a że do pieczenia serników to ja się nie nadaję, więc postanowiłam przygotować pierogi. Do zrobienia ciasta wykorzystałam mąkę poznańską Lubella i zgodnie z tym, co … Czytaj dalej Pierogi ruskie
czarrna od kuchnicała nasza trójka :) Dlatego w prawie każdy weekend przyrządzam na obiad to danie. Tym razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK. ciasto: 300 g mąki pszennej 170 ml soku pomidorowego opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano szczypta soli 0/5 łyżeczki
Mienta blogroztopione masło wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli jest za gęsta można dolać mleka.) Cukierki drobno pokroić i połączyć z ciastem. Placuszki smażyć na maśle/oleju lub całkowicie bez tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej). (Smażone na każdy sposób są pyszne.) Przygotować polewę. Krówki drobno posiekać i rozpuścić w mleku lub śmietance
Di gotujezdrowia nie jest mi obca a w kuchni bardzo interesująca, bo to przecież tam wszystko się zaczyna... Brownie klasyczne jest pyszne,dla miłośników czekoladowych klimatów to niemal gratka. Cóż wszystko ma swoje wady i zalety... pomimo bogatych walorów smakowych ciasto to bomba kaloryczna. Dla tych którzy dbają o linię wersja lżejsza. Masło zastąpiłam avocado a tradycyjną białą mąkę kokosową
vaniliowoczekoladowakrokiety! Są pyszne z każdym farszem. Dziś zaprezentuje Wam faszerowane mięsem. Idealnie pasują z czerwonym barszczem. Smacznego! Krokiety z mięsem Składniki ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 2 jajka 1 łyżka oleju farsz: 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego 1 cebula sól i pieprz 100 g śmietany 12–18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta
Smaki NataliiRurki z pysznym, kukułkowym kremem idealne do kawki i do podjadania. Nie są słodkie ani mdłe, wręcz idealne w smaku. Polecam. CIASTO : 500 g mąki pszennej tortowej
Kulinarne Fantazje Mariolimąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą.Zagniatamy składniki, na końcu dodając rodzynki. Krok 2 Stolnice silikonową posypujemy delikatnie mąką.Ciasto wałkujemy na prostokąt, który kroimy w poprzek i wycinamy trójkąty.Pieczemy koło 15 minut e 170 stopniach.Ciasteczka wychodzą pyszne i kruchutkie. Wypiekały ze mną: Marzena Joanna Katarzyna Edyta Dorotka
Różowa kuchniaJuż pojawił się rabarbar, więc trzeba obowiązkowo zrobić jakieś wypieki. W pierwszej kolejności pyszna domowa drożdżówka ze sporą ilością rabarbaru i maślaną kruszonką. Zapach jaki roznosi się przy pieczeniu drożdżówki bezcenny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szkl cukru 4 żółtka 2/3 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 130 g masła sól szczypta
Ala piecze i gotujedania dla nas i naszych znajomych. Chwile przy kuchennym stole z filiżanką kawy, płomieniem świecy, cichą muzyką i zapachem pieczonego ciasta, spędzone na rozmowie z przyjaciółką są bezcenne. I tak pozostanie. A więc, Moi Drodzy, zapraszam Was na kolejne pyszne spotkania w mojej kuchni. A teraz… Uwaga! Uwaga! Nadszedł czas na rozstrzygnięcie konkursu urodzinowego bloga. Bardzo dziękuję Wam za wzięcie
W mojej kuchniwiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie, ale pyszne :) Będą pięknie się prezentowały i na pewno podbiją serca Wasze i Waszych gości :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego
Domowa cukiernia Ewyminut, aby smaki się przegryzły, przed podaniem posypać szczypiorkiem pasta najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem, jest zdrowa i pyszna...........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubięrukola, miękki i słodki buraczek, kremowy i słony kozi ser, orzechy laskowe i miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa. Sałatkę możecie przyrządzić zarówno
Słodko-Słony Świat IlonyPyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy (16 gram) 25 dkg margaryny Palma 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18 % pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 1 szklanka orzechów włoskich mielonych pół szklanki cukru pół szklanki mleka
Kuchnia u Bietkimleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. Zapraszam do przepisu i życzę: Smacznego! SKŁADNIKI: 150 g. zmielonego maku 250 ml. mleka 6 łyżek płynnego
Domowe Tortymiękkie, dojrzałe gruszki- to gruszkowy krem jest idealnym rozwiązaniem! Przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny. Świetnie sprawdza się w roli deseru- ale możecie go również wykorzystać do przełożenia tortów, lub jako dodatek do ciast. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, o czym możecie się przekonać zerkając na poniższy przepis. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM GRUSZKOWY
Domowe TortyZapraszam na pyszne ciasteczka z jabłkiem i orzechami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 jabłka, 50g orzechów włoskich szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka. 2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam. 3. Wycięte
Tradycyjna kuchnia Kasiczasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około 12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem. Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy. Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód. Teraz wystarczy już ułożyć nasze kolorowe owoce na kremie
potrawyregionalneBlueberry Corner by "jagodzianka" Pyszny, szybki, łatwy deser. Teraz, jesienią jabłka są najlepsze i można z nich wymyślać ciekawe dania. Na jabłka w cieście … Przeczytaj cały artykuł Post Jabłka w cieście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerudział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną w pieczeniu Ciasta na niedzielę udział wzięli autorki i autorzy niżej wymienionych blogów: - Z kuchni do kuchni - Moje Małe Czarowanie - Izioni pyszne smaki - Sama słodycz u Asi - Moje Mniam - Cookpl - Kulinarna Maniusia - Red and Pale - Smaczne przepisy Wszystkim uczestniczkom i uczestnikom dziękuję
mojewypiekiinietylkojako Monastyrska izba (монастырская изба) lub Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). W Polsce pojawia się także jako Klasztorna chata. Ciasto wygląda na trudne, ale tak naprawdę takie nie jest. Wymaga tylko dobrego zaplanowania sobie etapów. Poza tym jest pyszne i zaskakujące, bo nikt się nie spodziewa co znajdzie w środku po przekrojeniu. Polecam naprawdę go warto zrobić. Źródło . Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikpomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt. Były też tosty francuskie w wersji luksusowej
SzczyptaSmaQSezon na jagody pomału sie kończy, wpływ na to ma także doskwierająca susza, warto więc przygotować takie pyszne pierogi- smak lata. W sezonie też mrożę duzo jagód, by potem zimą też cieszyć się ich smakiem. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki 10 łyżek śmietany 18% 2 jajka szczypta soli woda- 3/4 szklanki dodatkowo: 1/2 kg jagód cukier olej do smażenia
Z Majeczką w kuchniRozpieszczam się dziś naleśnikami Suzzete. Pyszne, aromatyczne a przy tym zrobiłam takie maleńkie, które są rozkoszne. Pojawiały się już mandarynki, więc postanowiłam je wykorzystać. Ciasto: szklanka wody 3/4 szklanki mąki 1 jajo ekologiczne szczypta kurkumy szczypta soli Sos: 2 łyżki miękkiego masła sok z 6 mandarynek sok z połówki cytryny skórka
AZgotuj!karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze. Koktajl z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka czarnej porzeczki 1 szklanka
Kulinarne przygody Gatityubiegłego roku bardzo polubiłam kwiaty cukinii. Są niezwykle delikatne, można je zarówno smażyć, jak i piec. Szczególnie pyszne są te faszerowane serkiem z pikantnymi przyprawami. Ten pomysł wykorzystałam w wytrawnej tarcie z kwiatami cukinii. Smacznego! Składniki: Ciasto: 200 mąki 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 3 jajka 200 ml śmietany 18% 3 łyżki serka
Pasja Smakunaszych czereśni po prostu już nie ma. Wszystko zostało zjedzone lub przetworzone. Jeden w tworów czereśniowych możecie podziwiać poniżej. Pyszna tarta typu clafoutis, a że z dodatkiem słodkich czereśni to smakuje jeszcze lepiej. Tarta clafoutis z czereśniami składniki - ciasto 100 g masła 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 100 g mąki migdałowej 150 g mąki pszennej nadzienie
Przysmaki Karolkitrzymać przez dwa dni w lodówce, gdyśmy następnego dnia znów chcieli taki bułki zrobić. A pokusa będzie potężna, bo bułki pyszne :) No i dalej już po staremu, jak zawsze: Obie mąki wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto jakieś 15-20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i przykryć ręcznikiem na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto
Marder&Marder ManufactureDziś w poście znów na słodko.... Pyszne serowe sakiewki z niespodzianką w środku egzotyczną kandyzowaną kantalupą-odmianą melona,było mega słodko i apetycznie! Składniki Ciasto serowe: 200 g twarożku mielonego 300 g mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 8 łyżek mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 300 g twarożku mielonego
Wanilia i Kardamonsezonie jesiennym nie może u mnie zabraknąć ciasta dyniowego oraz marchewkowego, które zawsze kojarzą mi się z tą porą roku. Poniższy przepis to połączenie tych dwóch pysznych deserów. Całość wyszła przepysznie, korzennie, lekko oraz zdrowo, a to za sprawą zamienników mąki pszennej na gryczaną i migdałową, oleju kokosowego oraz kawałków orzechów i migdałów. Koniecznie do wypróbowania
Milion Smakówweekendowy poranek. Niestety wymaga ona czasu, który nie zawsze chcemy lub możemy poświęcić. Na szczęście w przypadku pieczywa, podobnie jak ciast, możemy zdecydować się na taki poziom trudności (i czasochłonności), jaki danego dnia nam najbardziej odpowiada. Na przygotowanie tych pysznych bułeczek wystarczy pół godziny. To niedużo a weekendowy poranek od razu robi się jakby dłuższy
Milion Smakówcyklu "Słodkie środy" zapraszamy na waniliowy sernik z nutą migdałową. Sernik został polany pyszną polewą czekoladową co w całości idealnie się skomponowało i podkreśliło jego smak. Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast i z pewnością pojawi się na Naszym blogu niejednokrotnie w innych odsłonach. Waniliowy sernik z nutą migdałową SKŁADNIKI: Ciasto : 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChleb słonecznikowy na zakwasie... Pszenny, mocno najeżony słonecznikiem. Na zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody
Gospodyni Miejskawszystko za sprawą bromeliny. Ta występuje jednak tylko w świeżym ananasie, ten z puszki niestety jest jej pozbawiony. Zapraszam na pyszne placuszki. Mają cudowny kokosowy aromat, a z ananasem tworzą bardzo harmonijne połączenie smakowe. Soczysty ananas zatopiony w kokosowym cieście na pewno Wam posmakuje. Pracy przy nich niewiele, mam nadzieję, że się skusicie. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rankingu śniadań królują niepodzielnie panacakes (przepis tu: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/09/zapraszam-na-sniadanie-pancakes.html). Te placuszki to była moja śniadaniowa pozycja. Szybka, zdrowa i pyszna! Składniki: 2 duże, miękkie banany 2 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: do ciasta można dodać garść jagód, borówek, pokrojonych drobno truskawek Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy W miseczce widelcem ugniatamy banany
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pyszna tarta na kruchym spodzie, do tego szpinak i pomysł na obiad gotowy. Opcja dla leniwych: można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Ja jednak polecam zrobić ciasto własnoręcznie bo wcale takie trudne nie jest. Smacznego
DiteczNajpiękniej. Najsłodziej. Malinowo. W malinowym chruśniaku spędzam niemal każde popołudnie. Malinowy sok. Malinowe ciasto. Malina za maliną wpada do dzbanka na mój ulubiony napój. Prosty i klasyczny. Wypijany łapczywie. Zawsze tak samo pyszny. Koktajl malinowy. Malinowa beztroska dzieciństwa spijana słomką do dna. W prostocie siła. Cud - malina
KUCHARNIAmasła orzechowego typu crunchy, wiśnie ze słoiczka… Obtoczyłam w orzeszkach laskowych i mielonych migdałach… Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra, tym razem z dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki: 250 g ciemnego ciasta biszkoptowego 150 ml jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka
Made By Mom And SonPyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte marchewkowa w slodkim wydaniu czyli na mazurek.Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spod z dodatkiem mielonych orzechow laskowych ,natomiast gore stanowi marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreslaja orientalne przyprawy imbir,cynamon i kardamon.Ten mazurek zaspokoi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blogu Joli ABC Mojej Kuchni przepis tutaj . Kilka składników zmieniałam i zabrałam się do roboty. Trochę bałam się czy ciasto mi się porwie, bo jednak proporcje są na dużą blachę z piekarnika. Ale udało się i ciacho jest pyszne. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzyrumienienia. Piec najlepiej z włączonym termoobiegiem, jeśli nie mamy go, wtedy dobrze jest podwyższyć temperaturę do około 240 stopni. Ciasto nie musi wyrastać przed pieczeniem. Jest więc niezwykle proste i szybkie. Przy dobrej organizacji w pół godziny mamy pyszne jedzonko :) ...pizza znikała w mgnieniu oka ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaMałymi kroczkami zbliża się jesień. W mim ogródku nadal kwitnie lawenda, stąd pomysł na pyszne, czekoladowo-lawendowe naleśniki w nowej odsłonie, proste w wykonaniu. Z powodzeniem mogą zastąpić wykwintne i czasochłonne desery. Ciasto naleśnikowe: • ½ szkl. mąki pszennej, • 2 czubate łyżki kakao, • 1 szkl. Prosecco, • 1łyżka oleju kokosowego, • 2 łyżeczki cukru, • Szczypta soli. Nadzienie i zabajone: • 150 g śmietankowego serka
SzczyptaSmaQzmusza człowieka do wymyślania czegoś dietetycznego , a jednocześnie smacznego. Coś słodkiego chodziło za mną od kilu dni, ale "szlaban" na ciasta nie pozwolił mi, bym się nimi delektowała. Tak też powstały dzisiaj placuszki z otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego sosu z mrożonych malin. Pychotka. SKŁADNIKI 20 dag. otrąb owsianych 10 dag. otrąb pszennych 20 dag twarogu chudego
W kuchennym oknie Ewyogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek. Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak. Na szpinak układamy plastry sera lub ścieramy go do śmietany wymieszanej z jajkami
Taste Of My Dayuczestniczyłam w Ezoterycznych spotkaniach przy piekarniku zorganizowanych przez Małgosię . Piekłyśmy wspólnie z innymi gotującymi dziewczynami pyszne bułeczki owsiane wybrane z bloga Gotuje bo lubi . Przepis troszeczkę zmieniłam, nie miałam zakwasu pszennego, więc dodałam do ciasta zakwas żytni. Do zaczynu nie dodałam drożdży, tylko podwójną ilość zakwasu. Bułeczki faktycznie
Kulinarne przygody Gatitychlebek na proszku do pieczenia , teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu możemy je przechować do następnego dnia w lodówce. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób
Kulinarne przygody GatityPyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki sezamu 150 g suszonej żurawiny pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody
Kulinarny Pamiętnikbardzo soczyste. Trzeba to wykorzystać. Wiśnie idealnie nadają się na wszelakie przetwory: kompoty, dżemy i frużeliny. Polecam Wam przepis na pyszną frużelinę wiśniową, czyli wiśnie w żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów. Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców: Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię