pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:519/1162)

Pyszne oponki serowe 110

Witam Kochani, dziś kontynuacja tematu tłustego czwartku i walentynek. Dziś przedstawię Wam przepis, który łączy te dwa dni. Pyszne oponki serowe z kształcie serc. Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -0,5 kg sera białego półtłustego zmielonego -0,5 kg mąki tortowej -1 opakowanie cukru waniliowego -200g cukru -4 żółtka -1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)szklanką, a środek tylką od szprycy. Do zimnego oleju wlewamy troszkę spirytusu i grzejemy. Wrzucamy kawałek ciasta, gdy wypłynie można smażyć.  Oponki smażą się bardzo szybko, wykładamy je na ręcznik papierowy, następnie posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-) Szybciutkie, i pyszne. Polecam :-)   SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pełnoziarniste ciacho orzechowo-sezamowe :) 136

/krem w środku wypieku. Zabieg ten był udany, a masło sezamowe świetnie wkomponowało się w orzechowy wypiek. Samo ciasto jest dość wilgotne, miękkie, puszyste. Dość intensywnie czuć dodatek masła orzechowego. Zrobione z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem mąki jaglanej. Ładnie wyrasta i pysznie smakuje z dodatkiem szklanki mleka czy innego napoju :) Składniki: 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej  80 g mąki(...)agawy (Primavika) Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz masła sezamowego!) przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę.  Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta. Teraz wyłóż masło sezamowe i przykryj pozostałym ciastem.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 40 minut

Zdrowie na języku :P
Kluski kładzione z kaszy mannej - na słodko i wytrawnie 102

robiły ponoć nasze babcie to w moim rodzinnym domu nigdy takich nie jadłam. Tak mnie zainteresowały, że musiałam je wypr óbować i... nie zawiodłam się :) Robi się je błyskawicznie, pysznie smakują i można jej jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie - z pewnością wchodzą na stałe do naszego menu. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 jajka 2 łyżki masła(...)dokładnie łyżką. 5. Porcje ciasta kłaść łyżką na wrzątek (nabierać troszkę ciasta, zanużyć we wrzątku i delikatnie zsunąć ciasto, nie mieszać bo kluseczki się porozwalają). 5. Gotować ok 30 sek od wypłynięcia. Od razu podawać polane ulubionym sosem lub np. jogurtem. Pysznie smakują również później odsmażone

Kto ugości moich gości?
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 169

Kukurydziana tarta z gruszkami i miodem Ciekawy pomysł na wykorzystanie płatków kukurydzianych jako spodu. Do tego aromatyczny budyń jaglany z dodatkiem gruszek i miodu. Pyszne. M I E J S C E  VI Chlebek jaglano-dyniowy Wilgotny, bezglutenowy, naturalnie słodki. Bez białej mąki i cukru. Świetny pomysł na wykorzystanie dyni(...)Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości. Marchew praktycznie niewyczuwalna, za to nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki musli.   Ostatnio udało mi się upiec równie pyszną (a nawet lepszą!) wersję bezglutenową. Na pewno wkrótce zamieszczę przepis. ;)  ************************************* Śledź mój profil na  Facebooku

Kuchnia Ellie
Ciastka "Niebo w gębie" 167

Kilka dni temu przypadkowo odkryłam przepis na (dotychczas) najlepsze ciasteczka! Koniecznie musicie zrobić. Nadal banalnie proste ale tym razem niebanalnie pyszne! No i inne w smaku niż te z płatków owsianych. Polecam jeśli ktoś nie lubi smaku płatków owsianych (kosmita!) :* SKŁADNIKI 130g jogurtu greckiego miód/stewia/słodzik/białko (wedle uznania, gdy chcecie słodszy smak, ja dodaje miodu) 2 jajka(...)pieczenia i sodą. Dodać cukier/miód/biało.  Wsypać wiórki kokosowe żurawinę  i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma).  Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

fitolarun.blogspot.com
Ciasto Biedronka 182

Ciasto ciekawe. Przepis z  Moje Wypieki  z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy  Biooil  - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości(...)Gotowy budyń przykrywamy folią tak, żeby folia dotykała powierzchnię budyniu i studzimy. W misce masło ubijamy na puch, do którego dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując. Wykonanie całego ciasta: Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym  musem truskawkowym , który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową. W górnym blacie biszkoptowym małą okrągłą foremką

Blondynka Gotuje
ciasteczka czekoladowe 152

Zasługują na szczególną uwagę! Delikatne, chrupiące z wilgotnym i ciągnącym środkiem. Pyszne! Robi się je bardzo szybko, a zjada się jeszcze szybciej. SKŁADNIKI 70 g masła w temperaturze pokojowej 0,5 szkl. cukru 1 jajko 3/4 szkl. mąki 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 90 g gorzkiej czekolady 90 g mlecznej czekolady PRZYGOTOWANIE Masło(...)następnie wszystkie suche składniki i wszystko wymieszać mikserem tak, by składniki się połączyły. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układać w dużych odległościach od siebie, ponieważ znacznie rozpływają się na boki – zostawić przerwy pomiędzy ciastkami ok. 5 cm. Piekarnik rozgrzać do 180º, piec

zabawa smakiem
Napoleonka - klasyczna, najlepsza 329

Walentynki bez żadnych słodkości - zawzięłam się i zrobiłam naszą ulubioną, pyszną klasyczną napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -w yszła jak zawsze cudowna.    SKŁADNIKI: (użyłam blachy 25x35 ale lepsza

Kto ugości moich gości?
Tureckie bułeczki z czarnuszką. 170

mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze. Składniki . Ciasto na 10 kuleczek. 175 g maki 75 g jogurtu 3 łyżki oleju 1 białko

Kulinarny karnet Christophera
Sernik królewski 202

dodatek sernik to jedno z najłatwiejszych ciast więc ciężko wykręcić się brakiem czasu czy sił na jego przygotowanie. Ale od czasu do czasu można zaszaleć, szczególnie kiedy nadarzy się jakaś miła okazja do świętowania i wokół sernika zasiądzie więcej jego amatorów. A tak przy okazji, skoro zaczynają się już nasze polskie, pyszne truskawki to powtórzę wkrótce sernik truskawkowo-bazyliowy

Smaczna Pyza
Zawijana strucla orzechowa 180

potem z namaszczeniem rozprowadzała go na upieczonej powierzchni. Jest p rosta w przygotowaniu, bardzo efektowna, a przede wszystkim pyszna.   Taka s trucla nie może być nieatrakcyjna J Zawijana strucla orzechowa Składniki na struclę pieczon ą w tortownicy 28 cm: Ciasto drożdżowe 450g mąki pszennej (u mnie 250g tortowej i 200g manitoba) 2 jajka 1 szklanka maślanki ( pokojowa temp

Mia Cucina Sofieta
Ciasto urodzinowe 5903

gustu :) Ciasto wydaje się pracochłonne, ale zapewnia, że przy odpowiedniej organizacji pracy pójdzie Wam szybko i sprawnie :) Ciasto składam się kakaowego biszkoptu z nuta kawową, budyniowego kremu, herbatników oraz masy karmelowej. A całość zwieńczona jest polewą czekoladową :) Jest pyszne - w sam raz do po południowej kawki :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)wody i wlewamy do masy jajecznej. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz kakao. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie, ale nadal będzie jeszcze ciepłe, wyjmujemy

My simple kitchen
Biszkopt z serem- łatwy przepis na pyszne ciasto 125

tytule- nic nadzwyczajego, nic wymyślnego, a jednocześnie coś pysznego! Połączenie tradycyjnego biszkoptu i masy serowej. Przepis świetnie się sprawdza dla początkujących :) Jest bardzo prosty w wykonaniu i szybki. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 8 łyżek cukru ¾ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku 1 cukier waniliowy 1 łyżka octu Masa serowa: 30 dag białego mielonego sera 2 jajka 5 dag margaryny 3 łyżki cukru(...)dodawać stopniowo cukry. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do ubitej piany razem z octem. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami. Na cieście układać łyżką masę serową i piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut w małej formie (22cm

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z ricotty i mascarpone 230

serka mascarpone, ricotty, czy nawet z jogurtów greckich. Ile przyrządzających tyle sposobów i pomysłów na to tradycyjne ciasto. Tym razem odchodzę od polskiej tradycji i bazuje na dwóch włoskich serkach. W roli głównej ricotta i mascarpone - sernik lekki, kremowy, dla mnie pyszna odskocznia od twarogowego nadzienia. A towarzystwo ulubionych owoców tworzy wręcz duet idealny :) SKŁADNIKI serek ricotta 250 gram, serek(...)łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE Ricottę, mascarpone, cukier, mąkę miksujemy na jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę. Łączymy delikatnie z masą serową za pomocą łyżki.    Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka, cukier. Wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam okrągłej formy

Mój Smak na Życie
Naleśniki razowe 220

długa przerwa "wakacyjna" była. Cóż, trochę miałam bieganiny, ale postaram się nadrobić zaległości :) Przeglądając moje kulinarne notatki odkryłam, że mam około 10 przepisów na ciasto naleśnikowe :) Jakoś tak jest, że jak robię naleśniki to za każdym razem z innej mąki, czasem wegańskie, czasem nie. Po prostu biorę to, co mam pod ręką ;)  Rozpoczynam więc naleśnikową serię :) Dzisiaj prezdstawiam naleśniki(...)mąkę jęczmienną i nie za bardzo wiedziałam, co mogę z nią zrobić. Nie wiedziałam jak ta mąka się zachowuje więc na wszelki wypadek wymieszałam ją z kilkoma innymi - wyszło pysznie :) Naleśniki sa delikatne, lekko puszyste. Smakują na słodko i na ostro. Składniki: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 90 g mąki jęczmiennej razowej 100 g mąki żytniej razowej

pyszne zdrowości

Proponowane wyszukiwania