pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:517/1162)

30. Pyszny deser na okrągłą trzydziestkę: czyli sernik złota rosa! 201

Hej!!! To już nasz 30 wpis.. Przy takich liczbach można otwarcie powiedzieć, że człowiek przez swoją pracę staje się sentymentalny(; Blog stosunkowo założony niedawno daje

Symfonia Smaków
Przecieram oczy ... Kurki, groszek, cukinia czyli trzy razy tarta 155

najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia na kilka minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Fetę przełożyć do miski, dodać(...)masie serowej. Posmarować z wierzchu oliwą i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Tarta jest gotowa kiedy masa serowa zetnie się, a cukinia zacznie się leciutko rumienić. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna na piknik.  TARTA Z MIĘTĄ I GROSZKIEM CUKROWYM /składniki na formę o średnicy 27 cm/ Na spód 1 1/2 szklanki

KUCHARNIA
.1106. do góry nogami 135

odwracane ciasto dyniowe z mąki kokosowej ze śliwkami i domowym masłem orzechowym~ Jeśli kiedykolwiek robiliscie tzw. odwracane wypieki, wiecie że ich wierzch, mimo że jest pyszny, nie wygląda pieknie... :D Dlatego ja zakryłam go słuszną ilością domowego masła orzechowego ♥ Idealne połączenie...A teraz idę do szkoły na kontynuację wczorajszego kursu cukierniczego. Wczoraj było trochę nudno, jeśli mam być szczera(...)było dopiero wprowadzenie, a dzisiaj zaczynamy już właściwą część i dodatkowo mamy pierwsze zajęcia praktyczne. Jako że są to pierwsze zajęcia praktyczne sami mogliśmy wybrać wypieki - moja grupa robi ciasto marchewkowe i szarlotkę z budyniem :3 Miłego weekendu! ♥♥♥ ask.fm // instagram

breakfast of dreams
Chleb mieszany z czarnuszką 156

Wypiekanie domowego pieczywa po prostu mnie odstresowuję. Wystarczy, że poczuję zapach wyrastającego ciasta drożdżowego i od razu humor mi się poprawia :) Dzisiaj kolejny smakowity chlebek, tym razem z dodatkiem czarnuszki i mąki graham. Miąższ ma puszysty, a dzięki pieczeniu w piekarniku z parą wodną skórka jest pysznie chrupiąca. Koniecznie wypróbujcie!       Składniki:   20 g świeżych drożdży(...)minut do "ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj .   Po tym czasie do drożdży dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.   Ciasto przełożyć do czystej miski, oprószonej

Nastoletnie Wypiekanie
PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE ( NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ ) 334

należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Do tego ulubione dodatki, fajny ciągnący ser i odpływam! Dziś właśnie taki przepis dla Was mam – pyszna, gruba i puszysta pizza ląduje na Waszych stołach! Ps. ZAWSZE się udaje! SKŁADNIKI: ( na 1 pizzę o wielkości(...)przesiewamy do miski ze szczyptą soli, a drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( nie gorącej!!! ) i dodajemy do nich 2 łyżki oleju. Całość wlewamy do mąki, mieszamy i zarabiamy napowietrzając ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pod tym czasie rozciągamy albo delikatnie wałkujemy, wylepiamy formę i dajemy ulubione dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy

Ostra na Słodko
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 207

przygotowanie tarty w grupach :) Czasami trzeba było użyć, kilku rodzajów łopatek kuchennych naraz ;)  Po skończeniu pierwszej pozycji, poszliśmy kolejny raz do stanowiska Pawła obserwować jak robi kruche ciasto z morelami i orzechami nerkowca. Następnie oczywiście zrobiliśmy je w grupach, a Paweł pomagał udzielając wskazówek i rad.   Kolejnym punktem w menu był koktajl arbuzowo - melonowy :) Robiłem się coraz bardziej(...)wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości :) W końcu zapadła decyzja, że nie robimy już placka z owocami i mogliśmy się zająć delektowaniem smakami tarty i kruchego ciasta :) Spróbowałem tych, które robił Mistrz Paweł i były po prostu rewelacyjne. Po kawałku naszego, przygotowywanego przez moją grupę wziąłem

Parowar Faceta
Wielkanocne broszki 132

Brioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami. Ja broszki w kształcie jajek, babeczek przygotowałam i do koszyczka dodać je chciałam, ale dzieci je pozjadały, bo bardzo im smakowały(...)wyrośniętego rozczynu dodajemy, żółtka, jaja, cukier, sól i wszystko miksujemy za pomocą robota. Na sam koniec dodajemy masło i nadal miksujemy do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Ciasto powinno być pulchne i zawierać pęcherzyki powietrza. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ponownie ściereczka i odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce. Dobrze wyrośnięte ciasto zagniatamy rękoma, formułujemy kulę, przekładamy do mniejszej miski (żeby

Moniki Smakołyki
Serniczki z gruszką i sosem karmelowym 118

rumu dodałam do sera ekstraktu waniliowego, ale Wam podaję oryginalny przepis stworzony przez Kasię. Polecam, bo są łatwe i pyszne! Składniki na 5 serniczków w kokilkach o średnicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm: Ciasto: - 270 g mąki; - 150 g miękkiego masła; - 120 g cukru pudru; - 2 duże żółtka Masa serowa: - 500 g sera białego

dom-agi.pl
Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym 154

Delikatne i wilgotne muffinki z nadzieniem budyniowym i pysznym, mocno jeżynowym kremem na wierzchu. Zabarwiły go na fantastyczny kolor, a jeżynki sama osobiście zbierałam na leśnej polanie ;) Hmm, mogę je zajadać garściami… MUFFINKI: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BUDYŃ(...)cukrem, a następnie wlać olej i jogurt. Połączyć i wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlewać do formy na muffinki do połowy. Kłaść łyżeczkę budyniu i przykrywać łyżką ciasta. Piec w 180*C przez 25-30min. Wystudzić. KREM: żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i przestudzoną wlać cienkim strumyczkiem do przetartych jeżyn. Dodać cukier. Zimną śmietankę ubić

https:KKuchniaMniam
Sernik z brzoskwiniami 1074

Wspaniały, pyszny sernik, przepis jak widać nie skomplikowany, a efekt! - poezja smaku...:) Składniki: 3 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 żółtek 1 kostka margaryny 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera ( z wiaderka) 3 jajka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny miękkiej Piana 5 białek 1 szklanka cukru ponadto(...)puszka brzoskwiń lukier Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy pozostałe składniki zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Masa serowa Jajka, cukier oraz margarynę miksujemy, następnie dodajemy po 1 łyżce sera dalej miksując, na samym końcu dodajemy budynie. Część ciasta wyjętą z lodówki rozkładamy na spód blachy, na ciasto

kgwjanczewo
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 145

Wiecie już, że już dawno łyknęłam bakcyl pieczenia domowego pieczywa, zarówno bułek i chleba. Przecież to żaden problem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni(...)aromat pieczywa roznoszący się po kuchni , a nie sztuczny aromat rozpylany w sklepie! Wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne bagietki pszenno-żytnie. Bagietki maja być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności wykonania, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, Ciasto wyrasta w tempie ekspresowym, a formuje się je z łatwością, rozciągając wałki ciasta przez skręcanie. A bagietki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale z makiem. 151

Znowu rogale :) Tym razem zupełnie inne ciasto. Przyznam się szczerze, że trochę się obawiałam co z niego wyrośnie i jak będzie smakowało, ale na szczęście były pyszne! Obawiałam się, bo na 500 g mąki dodaje się aż szklankę oleju i w trakcie wyrabiania wydawało mi się nieco tłuste, ale efekt jest niesamowity! Jeszcze takich puszystych rogali nie jadłam, a próbowałam(...)wodą i wlewamy do mąki, odkładamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Jajka roztrzepujemy w mleku, wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto na około 60 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i z każdej wałkujemy

Rozpustne gotowanie
MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE 151

mlekiem i była trochę za rzadka, stąd ten blady kolor :( Ale i tak jest pyszny! Poza tym to mój pierwszy mazurek, a jak wiadomo - człowiek uczy się na błędach :) MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE przepis autorski // blacha 28x24cm ; 10 kawałków Kruche ciasto: ~125g mąki pszennej ~125g mąki pszennej razowej typ 2000 ~100g margaryny ~3 łyżki fruktozy / 6 łyżek

chili & sugar
Bułeczki drożdżowe z serem. 1167

zrobić te pyszne bułeczki i to był strzał w dziesiątkę. Filiżanka kawy, a do tego mięciutkie, jeszcze ciepłe, delikatne bułeczki z serem, posypane kruszonką i oprószone cukrem pudrem. Coś pysznego!!! Ja jeszcze się skusiłam i na kolację zjadłam jeszcze jedną, do tego kubek gorącego mleka i wróciły wspomnienia z dzieciństwa. Zostało jeszcze kilka, więc na drugie śniadanie będą(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć

Rozpustne gotowanie
Sernik śmietankowo-wiśniowy 236

wysypaną mąką tortownicę. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć serduszka lub kwiatuszki i ozdobić ciasto. Na spód wylewamy różową masę, a na nią delikatnie po łyżce - jasną.  pieczemy w temp 180"C przez około 50 minut. P.S. Wiśnie można zastąpić np. truskawkami, a na lato pyszny jest w wersji na zimno- z żelatyną zamiast mąki w masie serowej na spodzie

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania