gości na obiedzie, wiec trzeba coś na deser. Postawiłem na sprawdzone. Robiłem już jakiś czas temu podobne ciasto, a tak na prawdę chyba takie samo, tylko owoce inne były, a i dodałem tym razem sosu czekoladowego, więc będzie na bogato...i pysznie! Składniki: -kasza manna 1,5 szklanki -cukier 1 szklanka -mąka pszenna TYP500 1,5 szklanki -proszek do pieczenia
BaRepasdoby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest to dość pracochłonne), rozwałkujcie ciasto nieco grubiej (na około 5 mm) i foremką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej 4 żółtka 2 białka 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml gęstej śmietany(...)czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy część ciasta i wałkujemy na lekko
Smakowity Blog Kulinarnyprzyjaciółmi. Można ją jeść na gorąco, ale równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli
potrawyregionalneNawet nie wiedziałam, że z mąki ryżowej mogą wyjść tak pyszne słodkości. Jak to się stało, że jej przedtem nie używałam?? Na opakowaniu było napisane: 1. Mąka ryżowa – wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu - to wiedziałam. 2. Stanowi szczególnie dobry substytut mąki pszennej , dla osób z nietolerancją glutenu - też wiedziałam(...)Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych i kremów-domyślałam się
Mia Cucina Sofietadotrzymuje towarzystwa blatom nasączanym obficie pigwówką i doskonale ożywia korzenno-orzechowe smaki. Poszukajcie pasternaku. Upieczcie tort. Jest pyszny. I to nie jest złudzenie. TORT Z PASTERNAKU Z PIGWĄ /na 8-10 porcji, przepis własny/ Na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru
KUCHARNIAstrasznie luźne ciasto, którego starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik Babciny jabłecznik Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)się lekko rozpadać. Odstawiamy do wystygnięcia i odsączamy na sicie z nadmiaru płynu. 2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i masło i zagnieść ciasto, które będzie dość luźne. Ciasto podzielić na dwie części. (Ciasto wyszło mi bardzo luźne i przed wałkowaniem schłodziłam je w lodówce. Po wyjęciu starałam się podsypać mąką
UgotujmyTo.plPieczenie tego ciasta musiałam rozłożyć na 2 dni, z powodu braku jajek, który zobaczyłam dość późnym wieczorem. Ale co tam ;) Na następny dzień pobiegłam po jajka i mogłam dokończyć, bez problemu ciacho. Jest pyszne. Kruchy spód, kwaskowe jagody, słodki budyń i chrupiącą kruszonka. Czego chcieć więcej? Ja zrobiłam w małych foremkach, ale spokojnie w standardowej wielkości formie na tartę, możecie
CookYourselfdrożdżowe warkoczyki, jako alternatywę na ostatkowe pączki.... Choć bez nadzienia, są równie pyszne, mięciutkie i bardzo puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia. Drożdżowe warkoczyki na ostatki Składniki na około 24 warkoczyki: 200 g mąki chlebowej 250 g mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało. 70 g cukru 4 żółtka 1 całe jajko
Mia Cucina Sofietadynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC. Do wykonania tarty wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę do tarty z wyjmowanym dnem. Blacha będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków(...)umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma wykonana została z wysokiej jakości stali węglowej. Blaszka do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków. Blacha wyposażona jest dodatkowo w wyjmowane dno, które pozwoli wyciągnąć gotowe ciasto
Podróż w kulinariaprzygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy. Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - jak najszybciej naprawcie ten błąd(...)pieczenia. Przełożyć masę do formy, ugnieść łyżką lub dłonią uważając, żeby nie rozgnieść jagód. Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, aż brzegi się zezłocą. Ostudzić. Ciasto pokroić w kwadratu lub prostokąty, przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Ostatnio nie ciągnie mnie do komputera - w szkole mnóstwo zadań wiąże się z siedzeniem przed monitorem; na szczęście skończyliśmy projekt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżowe bułeczki z kruszonką to właściwie rzecz nie wymagająca komentarza ... są pyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ... Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować
Walijskie Pichceniemogą zaskoczyć nas wałki do ciasta, ciasteczek? Oczywiście! Są piękne, drewniane, grawerowane wałki do ciastek. Są na nich niepowtarzalne wzory. Ja na razie zadowoliłam się plastikowym wałkiem i upiekłam pyszne ciasteczka z wzorkiem. Składniki: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko 1 łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę
Salonik smakówpyszny, orzeźwiający deser dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag truskawek, 1 opakowanie galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Wkładam
Tradycyjna kuchnia KasiKażdy chyba szuka najlepszego przepisu na ciasto do pizzy, ale z całą pewnością mogę wam powiedzieć, że jeżeli dotarliście na mojego bloga to wasze poszukiwania dobiegły końca :) Bardzo proste i pyszne! Na dwie duże pizze potrzebujemy: 3 szklanki mąki pół opakowania drożdży 3 łyżki oleju 1 szklanka wody szczypta soli i cukru Mąkę przesiewam przez sito, dodaję sól i cukier.Nast
Kolejny blog o gotowaniuJeszcze jedna wersja babki drożdżowej, tym razem parzonej. Pyszna, meeega puszysta, chyba jeszcze smaczniejsza niż poprzednia (w mojej ocenie), w tej są wyczuwalne bardziej drożdże (uwielbiam ten smak!) Przepis z mojego starego kajetu. Składniki na dość dużą formę lub dwie mniejsze, moja okazała sie troszkę mała (kiedyś miałam większą ale już się wysłużyła), w tej wyrosła troszkę za wysoko(...)250g mąki sparzyć wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie (nie będzie już parzyło), rozkruszyć w to drożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić i pozwolić ciastu lekko się napuszyć. W misce ubić żółtka ze szczyptą soli i pudrem na puszystą masę. Dodać je razem z resztą mąki do zaczynu i wyrobić tak, by ciasto odstawało
Smaczne Zdrowe