już jest, że wielbicieli pierogów jest więcej, niż chętnych do ich przyrządzenia. ;) Jeśli się zdecydujecie na lepienie, nie pożałujecie. Pierogi wychodzą pyszne. Z Waszych komentarzy przy pierogach z serem wiem, że niektórym osobom przy tych samych proporcjach ciasta wychodzi ok. 40 pierogów. Mi z tych proporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy
Pełny talerzwkładamy do niej torebkę herbaty. Po czterech minutach torebkę wyjmujemy a śmietankę chłodzimy. Kiedy jest zimna ubijamy i nakładamy na ciasto. Pyszności! A co zrobić z nadmiarem jogurtu greckiego (kupiliśmy w hurtowni całą paletę)? Na przykład pyszne błyskawiczne, greckie śniadanie. Jogurt na miseczkę, polewamy syropem mniszkowym i pałaszujemy! Oczywiście ulubiony miód też się sprawdzi (na przykład lipowy... mmmm
les mirabellesDziś "Tłusty Czwartek", a ja chce zaproponować pyszne pączki z bitą śmietaną. Są puszyste i wspaniale smakują. Czasami warto nie liczyć kalorii. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 3 dag drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 żółtka, 75 dag mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki spirytusu, Bita śmietana: 300 ml śmietany
Tradycyjna kuchnia KasiMniam, mniam i jeszcze raz mniam. Dawno nie jadłam ciacha marchewkowego i po tak długiej przerwie smakowało świetnie. Muszę zacząć częściej wykorzystywać warzywka w wypiekach, dodają
Czarnawisienkasamego worka, a jednak inne? A może to magia kolorów? Moje ciasto ma kolor jagodowy, a Lo dzwoni mówiąc, że u niej jest ... zielone! Za to obiad, nie umawiając się ani trochę, zjadłyśmy taki sam. To magia na pewno. Jak smakują mantou ? Są pyszne. Delikatne, puchate, słodkie w sam raz. Mają intensywny i niezwykle przyjemny aromat ziemniaków
KUCHARNIApiekarnika nagrzanego do 200 C. Podpiekamy na średnim poziomie piekarnika przez 10 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną i cukrem. Na ciasto wykładamy gruszki i zalewamy masa jajeczną. Pieczemy około 50 minut. Smacznego! Wersja z jabłkami też pyszna
Humanistka w kuchnilekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego więcej potrzeba w pochmurny poranek? Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się rozwałkować więc trzeba ręcznie rolować wałeczki. Ale warto włożyć odrobinę wysiłku dla efektu końcowego. Składniki
Na słodko lub wytrawniePoszukując przepisów na święta znalazłam na tej stronie przepis na wspaniały mazurek chałwowy. Od dzisiaj to mój mazurek Nr 1. Tak pysznego mazurka w życiu nie jadłam. Polecam :-) Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto kruche: 120 g zimnego masła lub margaryny 80 g cukru pudru łyżeczka olejku waniliowego 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej
Na słodko lub wytrawnieChciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają
Kuchnia Pełna Pasjirogale marcińskie , więc zamroziłam ją sobie. Nie wiedziałam co z nią zrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą z białego maku- wyszły pyszne. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek o grubości
Aga w kuchnitaka ochota na 'coś słodkiego' a w domu nie mam nic takiego. Dlatego dziś właśnie zrobiłam na szybko te rogaliki z ciasta francuskiego z marmoladą. Nic więcej tam nie ma oprócz jeszcze jajka, którym posmarowałam wierzch rogalików. Pyszne
Kulinarna rozmowaprzygotowania do wyjazdu pochłaniają cały mój wolny czas, przez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych przepisów, które z chęcią Wam powierzę:) Dziś przepis, o którym już wspominałam - pizza na miękkim cieście boskiej Nigelli. Idealna dla każdego, który jest zbyt zmęczony/zapracowany/zniechęcony, by na godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko
Gotowanie to kochaniezdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla naszego organizmu. Po wstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego. Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia . Znalazły się w niej między innymi: masło orzechowe bez soli i cukru ( KLIK ), masło
peanutbuttermonsterjeśli lubicie czekoladę mleczną ale i miłośnicy gorzkiej po łasują troszkę :) ja zazwyczaj klasyfikuje się do tej drugiej grupy wyjątkiem jest ciasto znalezione na jednym z moich ulubionych blogów czyli Pistachio. Obłędnie słodkie, wilgotne, trochę zakalcowate i pyszne!!! Drugim poczynionym z okazji imienin wypiekiem
Dzieje kuchennej WiewióryPozycja obowiązkowa na święta! Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 0,5 l mleka roślinnego 100 g
Czarnawisienka