dzięki któremu nabiera lekko kwaskowego smaku. Piernik jest taki jak lubię: wilgotny, ale nie za bardzo, pulchny , slodki i pysznie korzenny... Przepis trochę zmodifikowany z blogu Kwestia Smaku . Świąteczny piernik z marcepanem Składniki: keksówka (12x25cm) Ciasto: 125 g masła 250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy
Mia Cucina SofietaZrobiłam ciasto francuskie, miałam troszkę czereśni to upiekłam takie kółeczka. Dodałam trochę cukru trzcinowego i ciacha wyszły pyszne. A najlepiej smakowały jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniZapraszam dzisiaj na pyszne francuskie rożki z nadzieniem serowym , ciasteczka są kruchutkie rozpływające się w ustach :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 400 g sera białego śmietankowego 3/ 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 4 jajka Wykonanie : Ser zmielić dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka , wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do sera
Sama słodycz i szczypta chiliCałkiem pyszne ciacho, a przy tym niedrogie i szybko się robi. Przepis znaleziony w starym zeszycie. Na ciasto: 30 dag margaryny 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Do przełożenia: 3 opakowania budyniu na pół litra mleka 1 litr mleka Lukier: 1 szklanka cukru pudru
Praktyczna plsprzedawanych w sklepach. W takiej wersji są zdrowsze i o wiele smaczniejsze. Nutella śliwkowa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżką z słoika. Świetnie się sprawdza jako dodatek do gofrów, naleśników, ciast i deserów. Zachęcam do zrobienia, póki mamy sezon na śliwki Post Powidła śliwkowe z czekoladą pojawił się
Marta GotujePyszne , mięciutkie , pachnące bułeczki [ przepis z internetu] z dodatkiem smacznych suszonych rodzynek ..ja lubię różnego rodzaju ciasta z takim dodatkiem...zostało mi jeszcze opakowanie tych pyszności i już zaplanowałam co z nimi zrobię.. Ciasto: 50 dkg mąki 1 szkl.mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 75 g cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka drożdży
Moje domowe kucharzeniewody, bo to, bo tamto((( i tyle było mojego relaksu)) Całe szczęście, ż e “te niedogodności” wynagrodził nam super pyszny obiad w barze na plaży. Rodzice wybrali frutti di mare: tata owoce morza smażone w cieście, podane z cytrynk ą i polent ą , a mama spaghetti allo scoglio( “na skale”). Dzieci “pogardziły” tymi pysznościami i wybrały frytki oraz grillowane
Mia Cucina Sofietaktóre muszą mi wystarczyć aż do końca. Dla wszystkich Dziadków i Babć, którzy nadal są z Wami przygotujcie ten pyszny tort. Mojej babci przypomniał dawne czasy, może i innym przywróci wspomnienia... Torcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru 200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy
Zapiski Młodej ŻonyDziś przedstawiam Wam najlepszy tort czekoladowy jaki zrobiłam. Pyszny, puszysty czekoladowy biszkopt przełożony czekoladową masą i kremową bitą śmietaną. Ja dodatkowo tort ozdobiłam polewa czekoladową, co uczyniło tort jeszcze bardziej czekoladowym (czytaj pyszniejszym) . Polecam!!! Składniki na tort czekoladowo-śmietanowy na tortownicę o średnicy 28 cm BISZKOPT (najlepiej przygotować go dzień przed składaniem tortu): 5 jajek szczypta soli 170 g cukru(...)masę czekoladową, na nią równomiernie wykładamy masę śmietanową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, startą czekoladą lub bitą śmietaną. Ja dodatkowo na cieście ułożyłam rajskie jabłuszka smażone w syropie (przepis tutaj ), a do masy śmietanowej dodałam kilka jeżyn. Całość wyszła pysznie! Polecam
Rozpustne gotowanietakże sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort, jak na moje zdolności manualne :-), hehe. Pozdrawiam i ściskam Was serdecznie. TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI. Składniki: Ciasto: 6 jajek 140 g cukru pudru 4 łyżki oleju słonecznikowego 100 g mąki pszennej tortowej
Zakątek rozkoszy kulinarnychciasto zrobiłam już jakiś czas temu,ale nie miałam okazji wstawić go na bloga.Ciasto prezentuje się wyśmienicie i smakuje pysznie. Wspaniały dodatek do pysznej kawy. Polecam wszystkim smakoszom ;) Krem jest na bazie mleka w proszku, jest nieco zbity po wyjęciu z lodówki,ale wystarczy wyjąć wcześniej z lodówki i krem mięknie :) Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut(...)cukru 300 g masła Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko i mieszamy. Jeszcze ciepłą, polewamy ciasto. Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka,olej i przesiane mąki z proszkiem, kakao. Wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut
Słodkości i nie tylkoTaka mączno-kluskowa ta moja rodzina;) Ja na swoją pierwszą Wigilię postanowiłam znaleźć złoty środek - użyłam oczywiście przepisu mojej mamy, ale ciasto rozwałkowałam cienko, podobnie jak robi to mama Adriana. Nie będę się chwalić, ale moje pierogi wyszły pyszne! Zrobiłam je wcześniej i zamroziłam, aby oszczędzić trochę czasu przed samą Wigilią. Przed podaniem rozmrożę je i odsmażę na chrupko(...)farsz będzie jeszcze bardziej aromatyczny i będzie miał idealną konsystencję. 6. Doprawiamy farsz solą w razie potrzeby i ponownie pieprzem - smak powinien być wyrazisty! Odstawiamy farsz do wystygnięcia. 7. Ciasto: na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka
Kulinarne InspiracjePublikuję dzisiaj kolejny przepis z cyklu kuchnia mojej mamy :) Tym razem na tapecie pyszna szarlotka, która kojarzy mi się z niedzielnymi popołudniami. Musicie koniecznie spróbować! Polecam! Szarlotka z bezą Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 5 dag cukru, 15 dag cukru pudru, 25 dag margaryny, 2 łyżki śmietany, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, cukier waniliowy, łyżka(...)cynamonu, sól. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Następnie dodajemy 5 dag cukru, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki a następnie smażymy w garnku, dodając cynamon i cukier do smaku. Połową ciasta nakładamy
paapilotkaajaki mam zachomikowany na ten rok. Będzie to naprawdę pyszny, ale też dość specyficzny mazurek pomarańczowy. Masa jest oczywiście lekko gorzkawa, jak to bywa z pomarańczową konfiturą, ale w połączeniu z gorzką czekoladą, smakuje naprawdę obłędnie. Wszystkim życzę wesołych, spokojnych i ciepłych świąt Wielkanocnych! Mazurek pomarańczowy (na formę 26x35cm) Ciasto 375g mąki 200g masła 2 łyżki miodu jajko 2 żółtka
Przepysznik - BLW i nie tylkoWielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika pysznych słodkości! Tytuł: Moje wypieki i desery Autor: Dorota Świątkowska Wydawnictwo: Egmont Liczba stron: 303 Data premiery(...)sobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie
Tetiisheri