Kiedyś dawno, dawno temu w podróży w nieznane rodzice zabrali mnie i siostrę do cioci Marysi do Świdnicy. Ciocia upiekła przepyszną szarlotkę. Nie można było się
Ana Mari's worldPrzez dodatek ekologicznych produktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK . (U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji ciasta.) 4 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 500 Symbio 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła
Szefowa kuchniKolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin. Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu
Praktyczna plrosso z nieklasycznym sosem marinara ( bo z dodatkiem powideł śliwkowych) z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Obie są pyszne! Jednak nie ograniczajcie się wyłącznie do moich propozycji, bądźcie kreatywni i zróbcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami! Składniki na ciasto (na około 40 pizz o średnicy 7 cm) : 600 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży instant (10g) 1 łyżeczka
Food SquarePrawdziwy Amerykanin swój niedzielny poranek zaczyna od porcji tych pysznych, puszystych naleśników, najczęściej skropionych syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą: - 2 duże jajka - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
W poszukiwaniu inspiracjiKruche babeczki z wątróbką Co powiecie na babeczki w wersji słonej z wątróbką ? Bardzo polecam są naprawdę pyszne , nawet mój syn który nie lubi wątróbki zjadł je ze smakiem :) Przepis bardzo prosty i nie drogi :) Składniki na ciasto: 2 szkl mąki zwykłej 1 szkl mąki krupczatki 3 żółtka 1 łyżeczka soli 1 margaryna Kasia Wykonanie : Do miski
Sama słodycz i szczypta chiliŚwięta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie ! Do piernika potrzebna jest
Smaczna Pyzapołówki. W palce wtykamy połówkę migdała i robimy nacięcia na palcu. Szczęki i myszki tak samo robimy z ciasta i migdałów. Pieczemy w piekarniki około 10 minut w 190 stopniach. Do uzyskania motywu krwi użyłam dżemu.Naprawdę są pyszne
Aga w kuchnisosem z mięsem do spaghetti , który pozostał z poprzedniego dnia. Wiecie co? Trudno w to uwierzyć, ale wyszło pysznie! Przyjaciółka jak spróbowała, od razu pobiegła do domu by zrobić u siebie to samo co próbowała u mnie :) Składniki: Ciasto na naleśniki gryczane (4 sztuki o średnicy 28 cm): 125 g mąki gryczanej 7,5 g mąki pszennej 1 jajko
Blondynka GotujePyszne, bardzo kruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a dzieciom trudno odmówić słodyczy, co jakiś czas pieczemy ciasta, ciasteczka, itp. Dla dzieci niesamowitą frajdą jest pomoc przy ich formowaniu, odmierzaniu, odważaniu. Takie samodzielnie (lub przy niewielkiej pomocy starszej siostry) przygotowane ciacha smakują jeszcze bardziej... Można
Smaczne ZdroweKolejne ciasto "wygrzebane" z zeszytu mojej Mamy. Ostatni raz pieczone bardzo dawno temu (z reguły na różne święta). Masa jest wyjątkowo pyszna (piszę to ja...osoba, która nie lubi kokosu) :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje
Przepisy Aleksandrymasz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-). Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową . Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem. Prawda, że to bardzo prosty, szybki, ale smaczny pomysł
Pora coś zjeśćlubicie się bawić. Tym razem zapytam Was o świąteczne, wielkanocne wypieki. Do świąt już niedaleko i na pewno coś pysznego planujecie przygotować. Możecie także opowiedzieć i pokazać co robiliście z tej okazji w poprzednich latach. Jestem bardzo ciekawa jakie ciasta i desery goszczą na Waszych stołach. Liczę na ciekawe baby, mazurki i inne wypieki świąteczne - chętnie obejrzę też zdjęcia Waszych
Smaczna PyzaNAJLEPSZEGO PANIE MĘŻU! :* Zdjęcie z cyklu: przed i po :) A ciasto, które widzicie poniżej, to ciasto, które wczoraj powędrowało z Mężem do pracy, w związku z dzisiejszym dniem. Robi się je bardzo szybko, nie ma opcji, żeby nie wyrosło, a jest pyszne, puszyste i cudownie wiosenne! :) Składniki: 5 jajek - żółtka i białka osobno 1/2 szklanki cukru 120 ml oleju(...)miksować, aż całkowicie się rozpuści. Do gotowej piany dodawać powoli żółtka, po czym wlewać powoli olej, cały czas miksując. Na koniec w masę wmiksować proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypać na nie maliny (bądź jakiekolwiek inne owoce*). Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. W połowie pieczenia wierzch
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciasto drożdżowe wprost uwielbiam, najlepsze jest mojej Babci, ale staram się od czasu do czasu sama też coś upiec. Tym razem padło na ciacho z serem i brzoskwiniami - niebo w gębie! <3 To ciacho jest pyszne, smakuje jak taka klasyczna drożdżówka z serem, ale dodatek świeżych brzoskwiń sprawia, że jest w nim coś wyjątkowego. Można było upiec
Cooking Monster