pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:531/1162)

Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą 156

jest naprawdę prosty i pyszny. Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu za pyszną paczkę. Rodzina i ja kochamy białe sery i wszelkie mleczne wyroby, dlatego tak nas ona ucieszyła. A Wam moi drodzy czytelni serdecznie polecam Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń zarówno do wypieków (serników, ciast z serem), jak i śniadań lub obiadów. Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową

Słodkie okruszki
Placek orzechowy z dynią 210

inspirację do stworzenia placka z dyni. I wyszło naprawdę pysznie! Pierwsze zniknęło w ciągu pół dnia. No dobrze, stwierdziłam dwa dni później, że zrobię kolejne, może tym razem pożyje dłużej. Ale wiecie co? Guzik prawda, zaraz go nie było! :P Już dawno nie zdarzyło mi się, żeby ciasto tak szybko się rozeszło – i dobrze że szybko – to znaczy(...)naszą masę, aż nam się wszystko złączy J Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placek (wychodzi średnica około 25cm) – można też uformować ciastka, wychodzą pyszne ;) Pieczemy w 180ºC przez około 15-18 minut w trybie grzania góra-dół, aż ładnie zbrązowieje. Trzeba go pilnować, bo u mnie w piekarniku jedna strona przypieka się szybciej niż

Jak gotować i nie zwariować
KLUSKI KŁADZIONE 156

czekać aż ugotują nam się ziemniaki, które najpierw trzeba obrać...polecam poniższy przepis na pyszne kluseczki. Składniki: 2 sztuki jajek pół szklanki wody 200g mąki sól do smaku Jajka roztrzepałam w miseczce. Dodałam szczyptę soli i mąkę. Wlewałam wodę i mieszałam do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto powinno być na tyle gęste a zarazem lejące  aby można je było nabierać(...)łyżką. Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek. Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku. Pamiętajcie,że kluski urosną. Gotowałam je około 3 minut. W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia. Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj kaczki. Przepis na pieczoną kaczkę Podsmażyłam na nim kluseczki. Kluseczki były pyszne. Smacznego!     Wyśmienicie pasują również

potrawyregionalne
Fasolowe brownie z orzeszkami ziemnymi, czyli kolejna zdrowa rozpusta 246

Niekonwencjonalne wypieki chyba przestały już kogokolwiek zaskakiwać. W sieci można natknąć się na mnóstwo intrygujących przepisów- od ciasta z kapusty kiszonej po słodkie placki burakowe. Mimo, że ciężko uwierzyć w ich zachwycający smak, to zdecydowanie warto eksperymentować, bo można stworzyć coś naprawdę pysznego, czego dowodem jest dzisiejsze ciacho. Do przygotowania tego słynnego wypieku, podobnie jak w przypadku chlebka bananowego ( KLIK(...)Niemniej jednak nic w tym złego, bo tym smakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał! Gdyby ktoś poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i kawałków czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest

peanutbuttermonster
Ciasto cynamonowe z rabarbarem. 186

rabarbarem. Ciasto udaje się po prostu rewelacyjne, lekko kruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanka(...)ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę.  Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe paski.  Do naczynia wykładamy 2/3 ciasta, na to układamy rabarbar i przykrywamy pozostałym ciastem.  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pełnoziarniste ciasteczka maślane 123

sklepie :-) Te dzisiejsze może są mało dietetyczne, w końcu mają sporo masła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie

Czary - gary w kuchni
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 311

aronią i syropem cytrynowym . Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który to w efekcie dodał całości jeszcze bardziej intensywnego smaku. Po tych modyfikacjach wyszła mi bardzo ciekawa, a przy tym pyszna - śmiem stwierdzić nieskromnie - babka cytrynowa. Połączenie cytryny z suszonym cytryńcem okazało się

Grunt to przepis!
Drożdżowe zajączki wielkanocne 193

tamtym roku zobaczyłam w internecie te zajączki... wiedziałam już, że muszę je zrobić :) Z ciastem drożdżowym bardzo dobrze się pracuje, nic się nie klei, więc zrobienie takich zajączków to sama przyjemność :) A do tego w smaku są pyszne :) Wyszło mi 10 takich zajączków. Składniki: 250 ml mleka, 600 g mąki pszennej, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker(...)musicie 25 g drożdży rozpuścić w mleku, z łyżeczką cukru i mąki i poczekać, aż zaczyn wyrośnie), cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko i margarynę oraz wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić ładnie od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy 10 większych kulek na tułów, 10 kulek głowę, 10 małych

Aga w kuchni
Ciasteczka czekoladowe 129

wypieku są obłędnie pyszne! Składniki: 110g masła pół szklanki cukru jajko odrobina aromatu waniliowego szklanka mąki szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki kakao tabliczka mlecznej i tabliczka gorzkiej czekolady (po 100g każdej) Przygotowanie: Suche składniki wkładamy do miski. Masło roztapiamy, po przestudzeniu dodajemy do składników w misce. Zagniatamy ciasto. Obie tabliczki czekolady(...)ogniu, do momentu gdy zacznie się rozpuszczać. Roztopioną czekoladę łączymy z ciastem i ponownie zagniatamy. Ciasto przy pomocy łyżki nakładamy na wcześniej przygotowaną blachę, pozostawiając duże odstępy, bo w pieczeniu ciasteczka urosną i "rozpłyną się". Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są pyszne, kruche, mocno czekoladowe, rozpływają się w ustach i znikają z talerza w mgnieniu oka :) Sprawdźcie

Taste Of My Day
Pikantne palmiery 208

Manning (wyd. Świat Książki).  Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć się ma cukier, imbir i ziele angielskie... Nie żałuję jednak, że podjęłam się sprawdzenia, co z tego wyjdzie, bo wyszło coś naprawdę pysznego! W smaku dominuje cynamon i cukier, reszta przypraw dodaje lekkie ostrości

Moje Qulinaria
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 125

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez kilka tygodni nabierając pięknego korzennego aromatu. Im dłużej leżakuje tym bardziej aromatyczne pierniczki ale już tydzień wystarczy by były naprawdę pyszne ;) Składniki: 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników(...)Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie.  Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra

Pyry na Gaz
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 141

Cudowny i slodki powrot do poczatku lat 90-tych.Wlasnie w tym czasie to ciasto bilo wszelkie rekordy popularnosci.Zadne imieniny nie mogly sie bez niego obejsc.Popularnosc rosla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sękacz 135

Od dawna miałam ochotę, aby zrobić takie ciacho, i naprawdę długo mi zajęło, zabranie się za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie

Moje pyszne gotowanie
Pyszna crostata z dżemem i owocami 190

Szybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego

Z miłości do słodkości
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 180

już pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami,  z malinami ,  z jabłkami ,  z gruszkami i pomarańczą ,   z borówkami , a także  z karmelizowanym rabarbarem ,  z dynią  czy  cynamonem(...)początku jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.) Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania