Bardzo lubię rolady, ale są mają dla mnie jedną wadę - zbyt szybko się kończą. Dzisiaj pyszna rolada truskawkowa. Jako, że do świeżych truskawek jeszcze daleko, wykorzystałam mrożone zapasy, a raczej resztki zapasów. Do tego mój ulubiony biszkopt i masa cukru pudru. Niebo w gębie!!! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa(...)partiami cukier. Następnie dodawać po żółtku i ubijać jeszcze przez chwilę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać mikserem na niskich obrotach lub szpatułką. Ciasto wyłożyć na dużą blachę (taką na szerokość piekarnika) i piec przez 15-17 minut w 180 stopniach. Upieczony i ciepły biszkopt zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do ostudzenia. Masa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekryło pod tą nazwą , a no przepis iście tłusto-czwartkowy ! Kule śniegowe, to nic innego jak pączusie z ciasta ptysiowego. Muszę przyznać, że większość pączków straciła swój kulisty kształt podczas smażenia. Stały się bardzo nieforemnymi kulami śniegowymi ... ale i tak są pyszne ! To taka alternatywa dla wszystkim znanych gniazdek lub inaczej - pączków wiedeńskich. Składniki ( około 30szt. ) 1,5 szkl. mąki(...)Miksować, aż masa zgęstnieje. Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na ściereczce. W rondelku rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta. Kulki smażyć na złoty kolor. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać więcej wody. Każdą kulkę maczać w lukrze i obtaczać
kolorowotorcikowoskłamię jeśli powiem, że są obłędne!!! Uwielbiam czekoladowe ciasta, a to przeszło moje oczekiwania. Jest wilgotne, puszyste, rozpływa się w ustach, a dodatek rabarbaru równoważy słodycz, co sprawia, że nie można poprzestać na jednej babeczce! Ale to jeszcze nie koniec! Do takich intensywnych w smaku babeczek niezastąpione jest jakieś odświeżające przybranie. Ja postawiłam na bitą śmietanę wymieszaną z odrobiną likieru(...)wierzch każdej z nich udekorowałam karmelizowanym rabarbarem skąpanym w sosie toffi. O rany, ale one są pyszne!!! Pomimo tak skomplikowanego opisu naprawdę szybko się je robi. Minusem jest tylko to, że jeszcze szybciej znikają!!! Polecam!!! Składniki na czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem CIASTO: 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego
Rozpustne gotowaniemama mnie zaskoczyła i przyniosła mi laskę wanilii. Od razu wiedziałam co z nią zrobię! W cieście wyraźnie czuć jej wspaniały zapach i smak, a nawet widać te urocze ziarenka (które miałam nawet za paznokciami :D). Sernik smakuje wyśmienicie bez żadnych dodatków, ale pysznie komponuje się z sosem owocowym, lub też z polewą z gorzkiej czekolady. W tym przypadku wybrałam(...)słów, sernik jest "lżejszy" ponieważ zamiast cukru użyłam stewii. Lubię takie 'lajtowe' wypieki, bo są tak samo smaczne, a można zjeść więcej! :D P.S. Muszę pozbyć się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie ~5 średnich
chili & sugarBezglutenowe tiramisu z truskawkami - po prostu poezja na talerzu... Klasyczne tiramisu na pysznych biszkoptach Nutri Free z dodatkiem soczystych i słodkich truskawek. Deser , które,u
Kuchnia bezglutenowaLubimy muffinki - są takie szybke i bezproblemowe w przygotowaniu. Mięciutkie i pyszne, dodatkowo podane z aksamitnym i śmietankowym kremem, ze świeżymi owocami i wiórkami czekolady - czego
Plate of Joymoże się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta, a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie mam do zagospodarowania około 50 kg wiśni, więc spodziewajcie się przepisów właśnie z tymi(...)pełnozirarnistej też „Basia) 300 ml mleka sojowego 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego 100 ml oleju kokosowego opakowanie suchych drożdży (7-8 g) szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu nadzienie: około 400 g wydrylowanych wiśni 100 g cukru kilka goździków Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż na dużej patelni z dodatkiem goździków, które
greenscarfDziś zjedliśmy pyszne i zdrowe śniadanie. Kanapki ze świeżo upieczonego chlebka z pastą z awokado. Awokado zawiera dużo witamin i innych ważnych składników odżywczych
kuchnia doskiDla wszystkich Mam z okazji ich święta pyszny tort czekoladowy z bananowym wnętrzem i truskawkową dekoracją. Składniki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm ) 3 x 3
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyZdjęcia dziś są takie sobie, ale tort był tak pyszny, że po prostu muszę się z Wami podzielić przepisem. Lekki, delikatny, nie za słodki z cytrynową
Cynamonowe szczęścieZapraszam na pyszny i niesamowicie prosty w przygotowaniu deser. Każdy według własnego gustu może dobierać smaki budyniu i kisielu, oraz dodawać ulubione owoce. U mnie budyń
kuchnia doskihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Oprócz łatwości w przygotowaniu deser charakteryzuje się walorami smakowymi, które
Di gotujeW książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść" znalazłam przepis na pysznie wyglądającą razową szarlotkę z dodatkiem miodu i kawy zbożowej. I już prawie ją
bistro mamaTarta brzoskwiniowa w stylu rustykalnym.Tu perfekcjonizm nie jest wymagany,bo im bardziej nieforemnie rozwalkujemy ciasto ,tym tarta bedzie bardziej szykowna.Musicie sprobowac,bo tarta jest przepyszna.Niesamowicie chrupiace
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Menu Świąteczne Pieczywo Bułeczki żytnie Chlebek pszenno-żytni Ciasteczka Ciasteczka miodowe z żurawiną Kruidnoten - Holenderskie pierniczki Kruche z żurawiną Ciasta Szarlotka krojona Drożdżowa szarlotka
Moje pyszne gotowanie