zrobić dobry uczynek i przyrządzić z malin coś pysznego. Padło na tartaletki z przepisu znalezionego we wrześniowym numerze "Bistro"z 2011 roku. Polecam ten magazyn, jest w nim wiele ciekawych przepisów i bardzo fajne recenzje kuchennych nowości. Tartaletki wyszły bardzo smaczne, idealne do słodkiego kakao. TARTALETKI Z MALINAMI Składniki: CIASTO: 100 g masła, 200 g mąki, szczypta soli
Gotowanie to kochaniepostanowiłam umieścić przepis na blogu kilka razy upiekłam je w domu, aby sprawdzić czy ciasto za każdym razem tak samo i wychodzi ;) Jedynie w co musimy się uzbroić zanim zabierzemy się za pieczenie tych bułek to przygotowanie puree z dyni hokkaido. Dlaczego hokkaido? Jest pyszna i puree jest bardziej gęste, ja to tak widzę. Składniki(...)czyli podwoił swoją objętość. Po tym czasie wszystko w misce wymieszałam, dodałam puree z dyni i wlałam rozpuszczone przestudzone masło i zagniotłam wszystko w miękkie, ale odchodzące od dłoni ciasto, ponownie miskę przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na około godzinę (jeśli w kuchni jest chłodno można zostawić nawet na 2 godziny) do podwojenia swojej objętości. Następnie ciasto podzieliłam
Blondynka GotujeŚwiętach zostało dużo dobrych pomysłów na pyszne jedzenie;) Proponuję pyszne, kruche ciasteczka - wizualnie jak z cukierni, a w smaku duuuuużo lepsze ;) Trzeba mieć troszkę czasu, słoik dżemu i lentilki ;) A najlepiej jeszcze dobrego pomocnika w postaci męża do pomocy ;) Nie ma lepszej osoby do składania ciasteczek ;) Kruche ciasteczka - piękne oczka S kładniki: 25 dag mąki pszennej(...)proszku do pieczenia. Wysiekać nożem, a potem wyrobić ręką. Ciasto rozwałkować, wycinać foremką różne kształty - w połowie ciastek wyciąć oczka. Upiec ciasteczka na złoty kolor. Dobrać ciastka parami - sklejać dżemem morelowym, a w dziurkę dać lentilka i na końcu posypać cukrem pudrem. Efekt super! Pyszne :) Dla mnie najlepsze ciastka ;) Smacznego
Lawendowe NieboŚniegowe ciasteczka idealne na świąteczny prezent. Te ciasteczka nie tylko wyglądają jak prawdziwe śnieżne kule, ale również pysznie smakuja. W środku ukryta jest mała niespodzianka- soczysta czereśnia. W oryginalnym przepisie użyto czeresni w maraschino, ja musiałam zadowolić się czereśniami kandyzowanymi. Ciasteczka są niesamowicie kruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis(...)pudrem aż będzie puszyste i kremowe, dodajemy wodę i ekstrakt. W innej miesce mieszamy przesiane mąki, płatki(chrunchy) i sól. Suche składniki dodajemy do masła i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej kulki wkładamy odsączone z likieru czereśnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu
Mia Cucina Sofietanależą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcą Składniki na 10 klusek(...)soli 2 łyżki stopionego masła 2 jajka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem.Gdy się rozpłyną,dolać ciepłe mleko.Mąkę wymieszać z solą,wsypać do miski,dodać drożdże i jajka.Wyrobić ciasto najlepiej mikserem.Dodać stopione masło,ponownie wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia gdy podwoi swą objętość wyłożyć na stolnicę,uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta.Formować kulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pewnie wiecie Churros to takie hiszpańskie smakołyki z ciasta ptysiowego w formie długiego prętu. Można je spotykać na każdym roku w hiszpańskich barach, knajpkach, cukierniach i restauracjach. Ja dziś mam dla Was przepis na moją wersję Churros – zakręconą i bezglutenową – równie pyszną jak ta oryginalna! Idealne do przegryzania nie tylko w Tłusty Czwartek. Świetnie sprawdzą się jako słodka(...)odstawiamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz cukrem waniliowy. Dodajemy jajko i wszystko razem energicznie, dokładnie mieszamy. W rondelku ( albo na patelni ) rozgrzewamy olej., ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i na gorący wyciskamy ozdobne okręgi. Smażymy na rumiano, odsączamy na papierowym ręczniku. Zajadamy posypane cukrem pudrem ( albo moczone w czekoladzie ! ) Smacznego
Ostra na SłodkoOryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie, nie za kwaśne, lekko egzotyczne, po prostu pyszne :) Kruchy spód: 2 szklanki mąki pszennej 160 g margaryny 3 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 8 g proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wycisnąć. Mleko zagęszczone, żółtka, sok z cytryny i skórkę dobrze wymieszać mikserem. Przygotowanie kruchego spodu: Miękką margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i posiekać, a następnie zagnieść ciasto. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto (ciasto nie musi być rozwałkowane, wystarczy je wyłożyć i ugnieść palcami). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra
Trzeci talerzbyło czasu na pieczenie kruchych blatów więc zrobiłam coś podobnego, tyle że na herbatnikach. Ciasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące orzeszki. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (forma 25x35 cm) 1 podwójne opakowanie herbatników 1 słoik powideł śliwkowych(...)łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się wodą). Przy pomocy łyżki polewać wierzch ciasta czekoaldą tworząc dowolne "mazaje" ;) Ciasto schłodzić w lodówce
Kto ugości moich gości?lubię - ziołowe, pomidorowe, serowe, pikantne... Wszystko zależy od składnika, jakiego dodam do ciasta. A ciasto zostało znalezione i oswojone, mało tego - jest bardzo łatwe do wykonania i niezwykle plastyczne. Upieczone pachnie oliwą, ziołami, a swą chrupkość zachowuje nawet następnego dnia. Zrobiłam właśnie domowe, pyszne, niezwykłe krakersy, które nie mają sobie równych ani konkurencji! Przepis został sprowadzony i sprawdzony z angielskiej(...)płaskiej łyżeczki rozmarynu, cząbru lub ziół prowansalskich szczypta pieprzu (można pominąć) czarnuszka do posypania zamiast lub z solą 1. Składniki dzielimy na pół i wyrabiamy dwa rodzaje ciasta -do jednego dodajemy rozmaryn, zioła lub cząber i pieprz, do drugiego parmezan, bazylię, oregano i przecier pomidorowy (lepiej nie używać koncentratu, ewentualnie rozrobić go wodą). 2. Krótko wyrabiamy każde ciasto
Kuchnia Prezydentowejpodstawa każdego domowego piekarza. Ja przymierzałam się do niego dość długo, ale jak już upiekłam, to wiedziałam, ze zagości u mnie na dłużej. Pyszne, delikatne w strukturze placuszki, które można zjadać "suche" jak i z dodatkami. W moim domu często zastępują klasyczny chleb, kiedy mam ochotę na oryginalną kanapkę. Przygotowanie chlebków(...)bardzo pracochłonne, więc polecam Wam taki pachnący zamiennik klasycznego chleba. Dzisiejsze moje chlebki pita przygotowałam z przepisu Liski - oryginał znajdziecie >TAM< Nie modyfikowałam tego przepisu. Ciasto wyszło bardzo luźne, ale za to po upieczeniu chlebki były bardzo puszyste i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej , 1 szklanka wody , 15 g świeżych drożdży
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto w 5 minut? Myślicie, że to niemożliwe? Też byłam sceptyczna dopóki nie spróbowałam tego deseru ze strony internetowej www.dompełenpomysłów.pl Kiedy przyjdą do Was niespodziewani goście, a nie macie w domu nic słodkiego, za to macie wszystkie poniższe składniki, to wykonajcie ten pyszny deser, który wygląda bardzo efektownie. Składniki: 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki oleju(...)miałam w domu lub można dodać też mus jabłkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 jajka Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie ciasto umieszczamy w małych filiżankach do 3/4 wysokości, bo ciasto z pewnością urośnie. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 3 minuty. Najlepiej obserwować przez szybkę mikrofalówki czy ciasto już urosło
upichcicsłodycz rozlewa się wokół. Moja baba jest polana czekoladą mleczną, było pysznie, w oryginale jest czekolada biała zabarwiona zieloną herbatą Matcha i taką też zrobię. Japońska sproszkowana zielona herbata Matcha nadaje babce głębokiego smaku. Przepis jest od Renaty natomiast ja podaję moją wersję. Zrobię jeszcze inne wersje bo ciasto jest tego warte. Tym czasem zapraszam na przepyszną babę, będę
Moje Małe Czarowanielodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą tej metody truskawki będziemy grillować bezpośrednio na ruszcie. Grilla należy rozgrzać(...)jeszcze przez chwilę gotować na małym ogniu. Grillowane truskawki dodać do zredukowanego wina i miodu i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane truskawki podawać na górze lodów waniliowych. Więcej przepisów na pyszne desery i owoce z grilla szukajcie na naszym blogu naRuszcie.pl The post Grillowane truskawki. Jak grillować truskawki? Metody, techniki, przepisy appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieDziś upiekłam chałkę z mojego ulubionego przepisu. Chrupiąca skórka obsypana maślaną kruszonką. skrywająca mięciutkie, pulchniutkie, smakowite wnętrze. Jest pyszna, w sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację, do tego kubek gorącego mleka, dosłodzony swojskim cukrem waniliowym ... Bajka... Składniki na chałkę 500 g mąki pszennej (około 3 i 1/4 szklanki) 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1,5 łyżki(...)odkładamy na 10-15 minut. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i kolejno po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól, drożdże, masełko i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem) około 5 minut. Gdy ciasto jest elastyczne i odchodzi od brzegów naczynia oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi
Rozpustne gotowaniesylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane jeszcze ciepłe, jak i na zimno. Jak zawsze podam, też wersję alternatywną dla tych(...)górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane
SMYKWKUCHNI