pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:569/1162)

Jabłecznik z chrupiącą bezą 286

Jabłecznik z chrupiącą bezą... Jesień. Czas pysznych, soczystych jabłek. Za oknem słota i deszcz, więc przychodzi ochota na słodkie. Teraz mamy największy zasób jabłek to czemu nie jabłecznik? Puszyste ciasto, kwaskowe jabłka z nutą cynamonu i wanilii a to wszystko podkreślone słodką chrupiącą bezą. Do popołudniowej kawki w sam raz! Składniki: Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku

Pelusiowa Kuchnia
Blok czekoladowy rodem z PRL-u 156

jedyne herbatniki jakie były to Petit Beurre i co z tego zrobić? No teraz już wiemy: blok czekoladowy. Pyszny, jedyny i niepowtarzalny, polecam skosztujcie. Kolejne wydarzenie na FB [ klik ] i robimy właśnie blok czekoladowy rodem z PRL-u z cyklu Ciasto na niedzielę. Ja swój przepis mam od babci a ona od kogo dostała nie wiem, popróbujcie. Blok czekoladowy rodem

Moje Małe Czarowanie
Chleb ulubiony (na zakwasie) 211

Codzienny chleb pszenny. Neutralny w smaku. O sprężystym, wilgotnym wnętrzu. I chrupiącej skórce.  Zwyczajny, a taki pyszny. Po prostu ulubiony!  Składniki: Zaczyn: 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego; 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 650 ml letniej wody. Ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 25 g soli; Cały zaczyn.  Szklanka

Gospodyni Miejska
Róże z jabłka w cieście francuskim 1027

muszę je zrobić. A że mamy jesień, czas pysznych jabłek i do tego otrzymałam od Ogródek Dziadunia pyszną różaną mgiełkę - konfitura z płatków róż to już musiałam je zrobić. Konfitura smakuje, pachnie obłędnie i świetnie skomponowała się z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam  jedno ciasto, bo różyczek było zdecydowanie za mało. Składniki: 1 ciasto francuskie

Ala piecze i gotuje
Naleśniki z musem jabłkowym i serkiem mascarpone 209

strasznie krótkie i czasu mało, więc szarlotka musi poczekać a jabłka zmieniły się w pyszny mus i razem z naleśnikami i serkiem mascarpone  stworzyły jedną, smakowitą całość. Na ok. 10 naleśników użyłam: 2,5  szklanki mleka (jeśli ciasto nie będzie się ładnie rozlewało po patelni dolać troszkę więcej) 30 dkg mąki 2 jajka szczypta soli

Maślane ciasteczko
PIEROŻKI DROŻDŻOWE A'LA KROKIETY 114

FARSZU I SKŁADAMY NA PÓŁ,DOCISKAJĄC BRZEGI WIDELCEM, TAK ROBIŁY Z WSZYSTKIMI PIEROŻKAMI I RÓWNIEŻ Z DRUGĄ POŁOWĄ CIASTA SMARUJEMY PO WIERZCHU ROZTRZEPANYM BIAŁKIEM I WYKŁADAMY NA PAPIER DO PIECZENIA I PIECZEMY W 180 STOPNIACH 20-30 MIN I GOTOWE-PYSZNE I SZYBKIE DO ZROBIENIA

Swojskie jedzonko
Szarlotka z bezą 133

Szarlotka z bezą... Bardzo łatwa i pyszna szarlotka, która bardzo szybko znika. Żeby ją uwiecznić musiałam piec ją 3 razy bo nigdy nie mogłam zdążyć przed zjedzeniem... Składniki: KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki kostka margaryny (250g) 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek cukier do smaku (ja daję łyżeczkę) łyżeczka cynamonu BEZA

Pelusiowa Kuchnia
Brokuły w cieście 161

Pyszna przekąska dla wielbicieli brokułów. Można również dodać sos do usmażonych już brokułów a wówczas brokuły zaserwować jako samodzielne danie, polecam. Brokuły w cieście.                     Składniki: 4 małe brokuły                      Ciasto

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe ciasteczka "zgadnij z czego" 256

odstawiamy na kilka minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180C 4. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżką ciasto formując okrągłe ciasteczka. 5. Wierzch każdego ciasteczka posypujemy posiekaną czekoladą. 6. Pieczemy około 20 minut, studzimy, a następnie jemy. Bajecznie proste i pyszne. Ciasteczka trzeba zjeść w przeciągu 3 dni, bo z czasem twardnieją. Może warto przygotować takie na Dzień Ojca

two broke sisters
Szarlotka! 137

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszną szarlotkę, to mogę Wam polecić ten przepis ( KLIK TUTAJ ), zachwyci nie tylko formą, ale i smakiem.  Szarlotka to jedno z moich ukochanych ciast. Niby taki proste i nieskomplikowane. Ale uwielbiam je! I wolę po tysiąckroć o ciężkich i kalorycznych ciast z kremami! Bo czy jest coś lepszego od naszych świeżych polskich jabłek? ;-) Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Szarlotka z kardamonem 169

ciepłe jabłka i posmarować połową lekko podbitych białek. Przykryć surowym ciastem, lekko docisnąć i posmarować wierzch ciasta pozostałym białkiem, posypać brązowym cukrem. Piec do zrumienienia wierzchu, ok. 40-50 minut. Po wyjęciu krótko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Jest pyszne świeże, ale na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej

Kuchnia Prezydentowej
Mini tort brzoskwiniowy 171

przez około 30 minut do "suchego patyczka". Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix. Po przestudzeniu ciasta, przecinamy je i nasączamy ponczem i przekładamy smietaną oraz wykładamy pokrojonymi brzoskwiniami. Przykrywamy drugaą częścią biszkoptu i ponawiamy czynność. Chłodzimy w lodówce. Pyszne i delikatne

ChilliJemy
Tarta ze szparagami i mozzarellą 155

gotowa na kolejną próbę".  Zdjęcie na fb mojej przyjaciółki, przedstawiające tartę z camembertem i szparagami wyglądało tak pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa

W poszukiwaniu inspiracji
Pierogi z rabarbarem 249

Cóż może być bardziej polskiego i pysznego niż pierogi? :) Pierogi z rabarbarem! Pyszne, słodko-kwaśne, domowe - tak można je opisać. Oczywiście, tak jak wiele osób, nie lubię robić pierogów (zdecydowanie wolę je jeść! :). Rozrabianie ciasta, wałkowanie, nadziewanie, gotowanie... tyle czasu to zajmuje, a można przecież iść do sklepu pod domem i kupić pierwsze lepsze pierogi. Po co więc robić samemu

Jedzeniomania
Ciasto z jabłkami 121

domu pojawiła mi się bardzo duża ilość pysznych jabłek.Mam takiego dobrego sąsiada,który zaopatrzył  mnie po raz kolejny w te cudowne owoce.Długo się nie zastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki

Wielki apetyt