Truskawki, odkąd pojawiły się te pyszne, duńskie, naprawdę smakujące truskawkami, wyjadam bez dodatków prosto z miski w ilościach dowolnych. Rabarbaru saute nie jadam - chyba już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś mi w tym sezonie nie podchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki ( MW ). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. ( click ) A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca(...)olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany: • 250 g serka mascarpone • 250 ml śmietany 36% • 3 łyżki cukru pudru
Mia Cucina Sofietażółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli w żadnych kotletach. W roladzie o dziwo mi nie przeszkadza. Tutaj dodaje się surową i gdy jadłam kotlety(...)koperek i pominęłam żółtko, za to dodałam kukurydzę konserwową, więc wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze. I tutaj wyszło, że czasem opis przepisu jest za mało precyzyjny. Bo ile to jest 3 ziemniaki? Ziemniak ziemniakowi nierówny... Ciasto na szare kluski mi wyszło, ale sądzę, że za mało ugotowałam ziemniaków, więc efekt
Anioszek w kuchnizresztą też. Chciałam opracować taki przepis, który umożliwia zrobienie ciasta wieczorem, wyrastanie w piekarniku przez całą noc i upieczenie. Dzięki czemu nie muszę wstawać z rana, zajmować się przyrządzeniem chałki, czekać minimum 30 min na wyrastanie, a później 30 min na pieczenie. Wyciągam z piekarnika jeszcze ciepłą, pyszną chałeczkę – jak dla mnie rozwiązanie idealne. Jeżeli macie piekarnik z funkcją(...)duże chałki: 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru u mnie brązowy 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 400 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 720 z Biedronki (Nowość)) 150 gr mąki żytniej typ 2000 100 gr masła, roztopionego i przestudzonego
moj przepis naProściej się nie da, prawda? No dobra, można zamiast tego skoczyć po kawałek chemicznego ciasta do cukierni, ale to już nie będzie to samo :D Spróbujcie koniecznie, a jeśli chcecie, zawsze możecie wymienić śliwki na inne ulubione owoce. W każdej kombinacji ciacho będzie pyszne! SKŁADNIKI (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1,25 szklanki mąki pszennej(...)wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Przełóż ją do formy i wyrównaj łyżką lub łopatką wierzch. Ułóż na nim przekrojone na pół i wydrylowane śliwki (przecięciem do góry). Piecz ciasto przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie oprósz go cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyjabłkami i tak sobie pomyślałam ,że przeszukam net pod kątem czegoś zdrowszego niż standardowe ciasto :) Jak zwykle znalazłam kilka przepisów ,zmodyfikowałam po swojemu i wyszła ....pachnąca cynamonem ,mocna krucha a jednak rozpływa się w ustach :) nie jest za wysoka a to sprawia ,że bardziej czujemy pyszny mus jabłkowy :) Składniki : - 150 g mąki pszennej krupczatki - 200 g maki pszennej(...)masła - 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej Jabłka ścieramy na grubej tarce i wszystko dusimy na wolnym ogniu do rozgotowania ,studzimy ,do letniej masy dodajemy mąkę i mieszamy. Sposób wykonania ciasta : Wszystkie składniki mieszamy robotem lub zagniatamy ręcznie, ja wolę robotem bo ręcznie masło za szybko się rozpuszcza . Oddzielamy 1/3 ciasta ,dajemy do woreczka i do lodówki na ok godzinkę
Wypieki ReneUwielbiam wszystkie ciasta z owocami. Mniam. Dziś polecam doskonały deser. Jedyny minus: czas, ale warto. Z racji końca sezonu na truskawki, można go przygotować, np. z malinami. Będzie tak samo pyszny :D TRUDNOŚĆ: średnie(...)śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi w połówki truskawkami. Włożyć do lodówki. Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do stężenia. Zalać ciasto tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny, aż galaretka stężeje
Gotuję TestujęHearthfire jest jednym z trzech dodatków do TES V: Skyrim i jedynym, który nie wprowadza wątku fabularnego a jedynie możliwość kupna ziemi, zbudowania swojej chaty oraz
Nerds Kitchenkubkiem kawy z mlekiem a do przegryzienia mieć kawałek pysznej kruchej tarty z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami pokrytej kawałkami galaretki. Coś pysznego w upalny dzień :) Polecam wypróbować :) Wymiary foremki : średnica 28 cm Czas pieczenia : ok. 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 120 g masła 30 g margaryny 1 żółtko 2 czubate(...)łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy
Słodkości i nie tylkoInspiracja? Moja Chrześnica:) Podczas obiadu do swojego brata: "jak nie zjesz wszystkiego nie dostaniesz deseru". Hmm.. zaraz, zaraz, deseru? Pomyślałam, że pyszna pomidorowa i domowe hamburgery stanowią kompletny zestaw obiadowy w dniu dzisiejszym, a tu przeoczyłam taki istotny element! Poprawiłam się w try miga! Spanikowana zrobiłam szybki przegląd kuchennych szafek i lodówki. Zanim pierwsze i drugie danie ułożyło(...)brzuszkach moich gości i domowników, deser wjechał na stół:) Po raz kolejny przekonuję się, że najlepsze pomysły rodzą się spontanicznie! Francuska karpatka dla zabieganych łasuchów Składniki: 2 gotowe płaty ciasta francuskiego krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i rabarbarem pod bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :) SKŁADNIKI 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki a potem zetrzeć na tarce(...)cukru pudru 2 jajka 350g truskawek 350g rabarbaru 1/2 szklanki bułki tartej szczypta soli PRZYGOTOWANIE Z przesianej mąki, masła, 100g cukru pudru i dwóch żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na tarcie rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy np.such
Moje Kuchenne Rewelacjeroku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU . Składniki: 1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3 łyżki(...)temp. 200 st.C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika. Z bułki tartej, jajka i pozostałej musztardy wymieszać ciasto. Obłożyć nim schab, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w temp. 200 st.C. do momentu zrumienienia ciasta
Pasja SmakuJagodzianki - jedne z popularniejszych i bardziej pożądanych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim, a z dodatkiem pysznego, delikatnego sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się oprzeć. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych(...)Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą
Słodka Stronalubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa, to mięta z jabłkiem - no po prostu nie mogę! Pamiętam soki o tym właśnie smaku, po spróbowaniu których(...)strasznego, ale jakoś nie umiem się przekonać... Cóż, może i do tego smaku kiedyś dorosnę . Wracając do mojej mięty - robiła ze dekorację na urodzinowym torcie C., znalazła miejsce na pysznej tarcie z truskawkami i wylądowała w kilku koktajlach. W końcu postanowiłam się przemóc, i zrobić z niej gwiazdę . Długo szukałam, aż w końcu na blogu Pyszne jedzonko znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczytał Anię z Zielonego Wzgórza ten wie, że w kuchni u Marty wiele się działo, oto przed Wami przepis na pyszne, delikatne i miękkie Scones z powidłami śliwkowymi. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia, ( ja dałam 2 łyżeczki ) 2 łyżki cukru, nie jest określone jakiego więc ja użyłam cukru pudru 1 łyżeczka soli 5 łyżek margaryny(...)dużej miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaje sól i mieszam, dodaje miękką margarynę. Białka ubijam, dodaje mleko, mieszam i łącze ze suchymi składnikami, wyrabiam ręcznie ciasto. Ciasto nie powinno przylegać do ręki, w razie potrzeby dokładam mąkę. 2. Ciasto wałkuje na omączonym blacie na grubość ok. 5-6 mm. Formujemy prostokąt, przekrawamy na połowę, jedną
Apetyczna babeczka