pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:574/1162)

Jeszcze trochę rabarbaru... 135

Truskawki, odkąd pojawiły się te pyszne, duńskie, naprawdę smakujące truskawkami, wyjadam bez dodatków prosto z miski w ilościach dowolnych. Rabarbaru saute nie jadam - chyba już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś mi w tym sezonie nie podchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Marchewkowiec 167

wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki ( MW ). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. ( click ) A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca(...)olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany: • 250 g serka mascarpone • 250 ml śmietany 36% • 3 łyżki cukru pudru

Mia Cucina Sofieta
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 193

żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli w żadnych kotletach. W roladzie o dziwo mi nie przeszkadza. Tutaj dodaje się surową i gdy jadłam kotlety(...)koperek i pominęłam żółtko, za to dodałam kukurydzę konserwową, więc wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze. I tutaj wyszło, że czasem opis przepisu jest za mało precyzyjny. Bo ile to jest 3 ziemniaki? Ziemniak ziemniakowi nierówny... Ciasto na szare kluski mi wyszło, ale sądzę, że za mało ugotowałam ziemniaków, więc efekt

Anioszek w kuchni
Chałka pszenno-żytnia z lukrem pomarańczowym 177

zresztą też. Chciałam opracować taki przepis, który umożliwia zrobienie ciasta wieczorem, wyrastanie w piekarniku przez całą noc i upieczenie. Dzięki czemu nie muszę wstawać z rana, zajmować się przyrządzeniem chałki, czekać minimum 30 min na wyrastanie, a później 30 min na pieczenie. Wyciągam z piekarnika jeszcze ciepłą, pyszną chałeczkę – jak dla mnie rozwiązanie idealne. Jeżeli macie piekarnik z funkcją(...)duże chałki: 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru u mnie brązowy 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 400 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 720 z Biedronki (Nowość)) 150 gr mąki żytniej typ 2000 100 gr masła, roztopionego i przestudzonego

moj przepis na
PLACEK CZEKOLADOWY ZE ŚLIWKAMI (BEZ UŻYCIA MIKSERA) 241

Prościej się nie da, prawda? No dobra, można zamiast tego skoczyć po kawałek chemicznego ciasta do cukierni, ale to już nie będzie to samo :D  Spróbujcie koniecznie, a jeśli chcecie, zawsze możecie wymienić śliwki na inne ulubione owoce. W każdej kombinacji ciacho będzie pyszne! SKŁADNIKI (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1,25 szklanki mąki pszennej(...)wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Przełóż ją do formy i wyrównaj łyżką lub łopatką wierzch. Ułóż na nim przekrojone na pół i wydrylowane śliwki (przecięciem do góry).  Piecz ciasto przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie oprósz go cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zdrowa szarlotka 250

jabłkami i tak sobie pomyślałam ,że przeszukam net pod kątem czegoś zdrowszego niż standardowe ciasto :) Jak zwykle znalazłam kilka przepisów ,zmodyfikowałam po swojemu i wyszła ....pachnąca cynamonem ,mocna krucha a jednak rozpływa się w ustach :) nie jest za wysoka a to sprawia ,że bardziej czujemy pyszny mus jabłkowy :) Składniki : - 150 g mąki pszennej krupczatki - 200 g maki pszennej(...)masła - 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej Jabłka ścieramy na grubej tarce i wszystko dusimy na wolnym ogniu do rozgotowania ,studzimy ,do letniej masy dodajemy mąkę i mieszamy. Sposób wykonania ciasta : Wszystkie składniki mieszamy robotem lub  zagniatamy ręcznie, ja wolę robotem bo ręcznie masło za szybko się rozpuszcza . Oddzielamy 1/3 ciasta ,dajemy do woreczka i do lodówki na ok godzinkę

Wypieki Rene
Deser z truskawkami z konfiturą na herbatnikach 138

Uwielbiam wszystkie ciasta z owocami. Mniam. Dziś polecam doskonały deser. Jedyny minus: czas, ale warto. Z racji końca sezonu na truskawki, można go przygotować, np. z malinami. Będzie tak samo pyszny :D                           TRUDNOŚĆ: średnie(...)śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi w połówki truskawkami. Włożyć do lodówki. Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do stężenia. Zalać ciasto tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny, aż galaretka stężeje

Gotuję Testuję
JAZBAY / JUNIPER BERRY CROSTATA – SKYRIM – crostata z borówkami 258

Hearthfire jest jednym z trzech dodatków do TES V: Skyrim i jedynym, który nie wprowadza wątku fabularnego a jedynie możliwość kupna ziemi, zbudowania swojej chaty oraz

Nerds Kitchen
Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 357

kubkiem kawy z mlekiem a do przegryzienia mieć kawałek pysznej kruchej tarty z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami pokrytej kawałkami galaretki. Coś pysznego w upalny dzień :) Polecam wypróbować :) Wymiary foremki : średnica 28 cm Czas pieczenia : ok. 30 minut Temp. pieczenia : 180 C   Składniki: 120 g masła 30 g margaryny 1 żółtko 2 czubate(...)łyżka mąki ziemniaczanej  Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka  agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche :  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy

Słodkości i nie tylko
Ciasto francuskie - kolejna odsłona 235

Inspiracja? Moja Chrześnica:)  Podczas obiadu do swojego brata: "jak nie zjesz wszystkiego nie dostaniesz deseru". Hmm.. zaraz, zaraz, deseru? Pomyślałam, że pyszna pomidorowa i domowe hamburgery stanowią kompletny zestaw obiadowy w dniu dzisiejszym, a tu przeoczyłam taki istotny element! Poprawiłam się w try miga! Spanikowana zrobiłam szybki przegląd kuchennych szafek i lodówki. Zanim pierwsze i drugie danie ułożyło(...)brzuszkach moich gości i domowników, deser wjechał na stół:) Po raz kolejny przekonuję się, że najlepsze pomysły rodzą się spontanicznie! Francuska karpatka dla zabieganych łasuchów Składniki: 2 gotowe płaty ciasta francuskiego krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą 180

Rabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i rabarbarem pod bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :) SKŁADNIKI 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do   zamrażarki a potem zetrzeć na tarce(...)cukru pudru 2 jajka 350g truskawek 350g rabarbaru 1/2 szklanki bułki tartej szczypta soli PRZYGOTOWANIE Z przesianej mąki, masła, 100g cukru pudru i dwóch żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na tarcie rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy np.such

Moje Kuchenne Rewelacje
Schab w cieście musztardowym 340

roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie.  Źródło przepisu: TU . Składniki: 1,2 kg schabu bez kości  4 ząbki czosnku  1 łyżka majeranku 3 łyżki(...)temp. 200 st.C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika.  Z bułki tartej, jajka i pozostałej musztardy wymieszać ciasto. Obłożyć nim schab, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w temp. 200 st.C. do momentu zrumienienia ciasta

Pasja Smaku
Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem 250

Jagodzianki - jedne z popularniejszych i bardziej pożądanych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim, a z dodatkiem pysznego, delikatnego sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się oprzeć. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych(...)Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą

Słodka Strona
Gwiazda: świeża mięta 156

lubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa, to mięta z jabłkiem - no po prostu nie mogę! Pamiętam soki o tym właśnie smaku, po spróbowaniu których(...)strasznego, ale jakoś nie umiem się przekonać... Cóż, może i do tego smaku kiedyś dorosnę . Wracając do mojej mięty - robiła ze dekorację na urodzinowym torcie C., znalazła miejsce na pysznej tarcie z truskawkami i wylądowała w kilku koktajlach. W końcu postanowiłam się przemóc, i zrobić z niej gwiazdę . Długo szukałam, aż w końcu na blogu   Pyszne jedzonko  znalazłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szkockie Scones z powidłami śliwkowymi 140

czytał Anię z Zielonego Wzgórza ten wie, że w kuchni u Marty wiele się działo, oto przed Wami przepis na pyszne, delikatne i miękkie Scones z powidłami śliwkowymi. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia, ( ja dałam 2 łyżeczki ) 2 łyżki cukru, nie jest określone jakiego więc ja użyłam cukru pudru 1 łyżeczka soli 5 łyżek margaryny(...)dużej miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaje sól i mieszam, dodaje miękką margarynę. Białka ubijam, dodaje mleko, mieszam i łącze ze suchymi składnikami, wyrabiam ręcznie ciasto. Ciasto nie powinno przylegać do ręki, w razie potrzeby dokładam mąkę.  2. Ciasto wałkuje na omączonym blacie na grubość ok. 5-6 mm. Formujemy prostokąt, przekrawamy na połowę, jedną

Apetyczna babeczka