porze roku uginają cię od różnokolorowych owoców. To ostatni moment, na wykorzystanie świeżych owoców. Ciasto ze śliwkami - kojarzy się z późnym latem, będące już jednak przedsmakiem jesieni. Cisto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, z mnóstwem soczystych śliwek i chrupiących migdałów. Jest wilgotne i pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania(...)mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, posypujemy brązowym cukrem i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnijeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia :) wtedy są to bułeczki z niespodzianką ;) Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało
Codzienna kuchnia niecodziennaUrocze rurki oblane (a raczej wysmarowane pędzelkiem) czekoladą. Z dodatkiem polewy stają się kruche i niesamowicie pyszne. Z całą pewnością ciężko się od nich oderwać, uzależniają :) Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła olej lub masło do smarowania foremek 2 łyżki masła 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej Krem maślany: 200g masła (prawdziwego masła, minimum 82% tłuszczu) 150g(...)tniemy na kawałki, dodajemy do miski razem z cukrem pudrem i esencją waniliową, ubijamy około 7 minut na gładki krem. Odstawiamy do lodówki. Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkowujemy – najlepiej na jeden długi a wąski pas. Foremki do rurek smarujemy olejem/masłem. Foremkę kładziemy na pas ciasta, zawijamy ciasto
Gotowanie i blogowanietortu. Puszysty biszkopt, pyszne nadzienie z kremu śmietankowego i truskawki - te składniki zostały stworzone, żeby występować razem ;) Dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się na Walentynki, choć ja moją przygotowywałam z myślą o urodzinach mojej Babci. Bo w końcu powiedzieć, że kogoś się kocha można nie tylko raz w roku i nie tylko w święto zakochanych :) Składniki na ciasto na wzorek
Ciastkozercypodjęcia wyzwania “Menu dla diabetyka” - czyli gotowania, ale i jedzenia zgodnie z dietą cukrzycową! Od dziś, aż do końca listopada w akcji na Durszlaku zbieram przepisy na pyszne dania dla diabetyków. Podejmiecie wyzwanie? Poniżej znajdziecie wskazówki, których należy przestrzegać: SKŁADNIKI Im niższy mają indeks glikemiczny tym lepiej. Wszystkie zalecane, dozwolone i niedozwolone produkty znajdziecie na stronie www.menudiabetyka.pl w pierwszej tabeli(...)Przeciwwskazane jest smażenie w głębokim tłuszczu, panierowanie, pieczenie w cieście francuskim, rozgotowywanie potraw, dodawanie tłustej śmietany, masła, smalcu, boczku Zachęcam także do zajrzenia na stronę www.menudiabetyka.pl - znajdziecie tam całe kompendium wiedzy na temat diety cukrzycowej, które ułatwi Wam zadanie;) Najprościej rzecz ujmując – ma być lekko, zdrowo no i pysznie! Na koniec akcji przepisy zostaną poddane ocenie dietetyczki - Agnieszki Ślusarczyk oraz
Kulinarne Inspiracjewiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować smakowite ciasteczka z dodatkiem tych pysznych owoców. Składniki 280-300 g mąki pszennej 170 g roztopionego niesolonego masła 120-140 g bardzo drobnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie ciastka lubicie) 150 g czekolady(...)proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mąkę. Na koniec dodać wypestkowane, przekrojone na pół wiśnie i ponownie delikatnie wymieszać, starając się, aby wiśnie pozostały w miarę możliwości, nieuszkodzone. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję. Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia z zimnego ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię, że to jest pyszne, to wtedy szybko robię zdjęcia, zapisuję przepis i chcę Wam pokazać. Tak było z tymi drożdżówkami, które widzicie dzisiaj. Miało być coś zupełnie innego, ale z braku jednego składnika trzeba było zmienić plan. Pod ręką były orzechy, więc je wykorzystałam. Nie żałowałam: wypieki drożdżowe z orzechami są rewelacyjne! Składniki ciasta na 18-20 sztuk
Codzienna kuchnia niecodziennapierniki są z proszkiem do pieczenia, sody od zawsze nie lubię - soda dla mnie służy tylko jako środek czyszczący, do jedzenia się nie nadaje) Mój stary, wysłużony przepis na pyszne pierniczki : Składniki: 3 szklanki mąki 75 g margaryny (1/3 kostki) 250 g miodu (zawsze używam naturalnego) 10 łyżek cukru 1 jajko opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wałkować i wykrawać ciasteczka. Jeśli ciasto okaże się za suche i będzie się kruszyć, to można dodać łyżkę śmietany. Pieczemy tak samo - przez około 10 minut w 200 stopniach. Pierwszy raz robiłam lukier - bajecznie proste wykonanie! Teraz gotowego lukru już nie kupię :) Szklanka cukru pudru, pół białka i troszeczkę wody - ucieramy i gotowe! Pyszny, słodki i biały lukier idealny
dobra gospodyni dom wesołym czyniPamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, do każdej wciskamy po jednym owocu truskawki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Muffinki studzimy
Blondynka Gotujesię je w miarę szybko są pyszne na zimno jak i na ciepło. Resztę historii pewnej mumi opowiem w przepisie. SKŁADNIKI : mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg sól, pieprz do smaku jeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych ziół np. majeranek jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy
Basia w kuchniteż taką upiec. Szaleję za babkami - ostatnio ciasta z kremami zupełnie mi nie podchodzą. Nawet ukochane serniki zeszły na dalszy plan. To chyba ta Wielkanoc tak na mnie działa. Mam jeszcze kilka babkowych pomysłów - w końcu kto powiedział, że te śliczne wypieki możemy serwować tylko na wielkanocnym stole...? Są urocze, no i pyszne. Ja zdecydowanie nie mam ich jeszcze dość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny biszkopt z truskawkami. Tym razem krem był troszkę mniej kaloryczny, bo dodałam jogurt grecki, oraz zrezygnowałam już z cukru. Do tego dużo truskawek oraz pyszna galaretka poziomkowa. Było słodko i smacznie. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * sok pomarańczowy do nasączenia biszkopta Krem : * mały jogurt grecki * 2 opakowania serka(...)waniliowego * 2 łyżki żelatyny * 2 galaretki poziomkowe * truskawki Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Nasączyć sokiem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuścić. Serki wymieszać z jogurtem, dodać żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Udekorować wierzch pokrojonymi
Magiczne Życie MartyUwielbiam keksy. Lekko słodkie ciasto nadziane ulubionymi bakaliami… czasem nie ma nic lepszego. Takie wypieki zazwyczaj piekę na Święta, bądź do weekendowej kawy lub herbaty. Dzisiaj polecam Wam mój przepis na pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką. Spróbujcie. Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką. A Wy jakie bakalie najczęściej dajecie do swoich keksów? * przepis(...)starego rodzinnego przepisu z moimi zmianami Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką 2016-05-09 22:43:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from
Słodkie okruszkiprzepis od szwagierki, dawno mi go polecała, ale zawsze zrobiłam coś innego. Teraz mogę powiedzieć szkoda. Ponieważ jest idealny, pyszny i szybko się go robi. Dziękuję Gosia i pozdrawiam. Przepis na thermomix na dole. Do garnuszka wsypać 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Gotować chwilkę aż postanie karmel. Nie za długo bo powstanie kamień. Cukier ma się rozpuścić(...)piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Dużą keksówkę (podłużną formę) lub dwie średnie wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C , godzinę. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Jak jest suchy to ciasto jest gotowe. Jeśli będzie mokry to proszę przedłużyć czas
Kuchnia Pokoleńbezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków. Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie miałam rację. Pączusie są słodziutkie i pyszne! A posypka z mleka w proszku faktycznie zachwycająca - nadaje zwykłemu cukrowi specyficznego smaczku, który(...)Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 10-15 minut. Do zaczynu dodać resztę cukru i mleka, wodę wbić jajko, wsypać sól i zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrze