pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:584/1162)

Krem z zielonego groszku wg Anny Starmach 164

zacznie odchodzić od garnka. Przełożyć do misy miksera. Dodać jajka i zmiksować do jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskać groszki, zachowując odstęp. Piec w 170 stopniach przez 15 minut. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na każdą okazję

Moja Galeria Smaku
Pączki nadziewane kajmakiem i obtaczane w cynamonowym cukrze 257

Moja kolejna propozycja na tłusty czwartek. Słodko, nawet bardzo słodko, ale za to jak pysznie! :D Mięciutkie pączusie nadziane masą krówkową i obtoczone w chrupiącym pod zębami cynamonowym cukrze. Istna rozpusta! :D Inspirowałam się przepisem z tej strony .  SKŁADNIKI  (ok 20-25 sztuk) ciasto 500 g mąki 250 ml mleka 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki cukru

DefinicjaSmaku
Domowy karmel . 284

Najlepszy ,o ciemnej barwie ,gęsty i pyszny , domowy karmel .Czas przygotowania to nie więcej niż 10 minut .Tylko nie próbujcie gorącego ,można poparzyć język .Można go wykorzystać do polania lodów ,do tart i na wierzch ciast czy innych deserów . Składniki : 100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego karmel będzie jaśniejszy . 200 g śmietanki 18 % 1 łyżka masła Najlepsza do przygotowania

Ladylaura.
Smażone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 180

palcami zamykamy. Brzegi pierogów posmarować można wodą, by lepiej się sklejały. Do tego rodzaju ciasta pierogowego nie polecam używania automatycznej sklejarki. ;) Gotowe pierożki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do momentu otrzymania złotego koloru. Gotowe wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Pyszne na gorąco, zjedzone do barszczyku..., a na zimno jeszcze lepsze

Kuchenna Kontrrewolucya
SOCZYSTE STEKI SOJOWE 250

najbardziej używamy :) chodzi tylko o zobrazowanie miękkości takich "steków". W taki sam sposób można przygotować pyszne, soczyste kawałki do położenia na pizzy (wystarczy gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo nafaszerować nimi (pociętymi na kawałki) ciasto drożdżowe ( przepis tutaj) . Super pasuje do nich dip czosnkowy ze słonecznika ( tutaj ), ketchup, musztarda, cokolwiek

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Krem cytrynowy ( Lemon Curd ) 232

przepisem mnóstwo ochów, achów i zachwytów nad jego smakiem :) Nie były przesadzone . Krem jest pyszny ... mocno cytrynowy , ale przełamany słodyczą. Kremowy , puszysty . Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów  : naleśników , gofrów , babeczek , lodów  czy nawet zwykłych herbatników . Może również posłużyć do przełożenia ciast  i tortów . A jedzony łyżeczką wprost ze słoiczka też smakuje wyśmienicie :) Składniki

Malinowa Kawiarenka
Marzec - kuchnia chińska 205

coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne won tony. Miłośnicy pierogów powinni wybrać się na won tonową ucztę do jakiejś sprawdzonej knajpki. Jedyne czego w kuchni chińskiej nie uświadczymy to pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki

W kuchni wieczorem
Waniliowe babeczki z mango 168

Zapraszam dzisiaj na babeczki waniliowe z mango i pysznym kremem jogurtowym :)       Przepis na te babeczki jest uniwersalny , można je serwować z rozmaitymi nadzieniami lub kremami. Wyśmienicie smakują z dodatkiem owoców :) Babeczka to w języku angielskim cupcake czyli ciasto z filiżanki . Istnieją dwie teorie pochodzenia tego określenia  Jedna z nich mówi że wzięło się

Sama słodycz i szczypta chili
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM 130

Pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły ? Macie z tym problem ? Proponuję pyszne drożdżówki, które możecie zrobić z ulubionymi owocami. Są o niebo lepsze, od tych które można kupić w marketach. Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży

Kuchnia w opałach
Kulebiak z komosą ryżową 172

Bardzo lubię ciasto drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Drożdżowe pierogi, kulebiaki, kulebiaczki. Z grzybami, kapustą, z kaszą. Tym razem z dodatkiem QUINOA, czyli komosy ryżowej. Warto próbować z nowymi składnikami. Kulebiak był pyszny! Czytaj więcej

bistro mama
Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 147

sobie wczoraj z żoną i przyszedł nam obojgu w tej samej chwili smak na aphelstrudel. Pyszne to to jest i tak sobie pomyślałem, że wśród tych wszystkich serników i makówek znajdzie się jeszcze miejsce na świątecznym stole na takie wspaniałości. Działamy! Co potrzeba? Do ciasta: -dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej -jajo -dwie łyżki oleju rzepakowego -pół kubka ciepłej

BaRepas
Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami 193

Pyszna tarta z jogurtem, jeżynami i malinami na pełnoziarnistym spodzie. Przepis na spód  ze strony  Moje Wypieki   rewelacyjny, wykorzystam jeszcze nie raz.  Tarta jest niesamowicie smaczna ! składnik i: kruche  ciasto 225g mąki pszennej razowej 150 g masła, zimnego 50 g cukru pudru szczypta soli Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego

Stare Gary
Piernikowa szarlotka 225

spód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Przekładamy nasz strudel - razem z papierem do pieczenia od ciasta- na blachę.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-30 minut do zrumienienia. U mnie z termoobiegiem wystarcza 20 minut.  Studzimy. Oprószamy cukrem pudrem. Prosta i pyszna szarlotka piernikowa - gotowa :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 167

zadbał o to, abyśmy bawiły się rewelacyjnie. Pan Arkadiusz przygotował dla nas wspaniałe potrawy: pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;))) Miałyśmy profesjonalną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 179

kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha! Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od  Limonki . Banalnie prosty i pyszny, smakujący cudownie białą czekoladą. Mega słodki, w połączeniu z babeczkami sprawił, że niemal można się

Pożeraczka, czyli raz adobrze