posypałam małą ilością cukru trzcinowego . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg), przez pierwsze 20 minut ciasto ma być przykryte folią aluminiową. Następnie folię zdejmujemy i dopiekamy jeszcze ok.10-12 minut w temp.160*C. Dla nie liczących kalorii wersja z kulką pysznych lodów waniliowych : Smacznego
Smaczne ZdroweDzisiaj Dzień Matki więc nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. W ogródku mam już pyszne, pachnące i dojrzałe truskawki więc zapraszam na torcik z truskawkami. Sezon krótki
Ala piecze i gotujeulubionych smaków z dzieciństwa) W naszym domu przeważnie gościł ryż zapiekany z jabłkami, ale często też jedliśmy pyszny i szybki ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu, leguminy, ciasta czy w owocach. Mile widziane również jego egzotczne wersje. Jest jedyny warunek, w przepisie powinny występowac ziarenka ryżu
Mia Cucina Sofietataki dzień jak dziś, Dzień Dziecka, podzielę się przepisem , który znalazłam w swoich zapiskach sprzed lat :) Pyszne , pulchne , delikatne muffinki kakaowo - serowe. Moje dzieci je uwielbiają . Jest to przepis na sernik Isaura , ja wykorzystałam go w trochę inny sposób :) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 muffinek . Dzieci zachwycone ,a oto chodzi ;) źródło : zeszyt rodzinny Składniki(...)miski, połączyc z jajkami , 1 szkl. cukru, masłem , budyniem. Gotowe muffinki polewamy wcześniej odstawioną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi Następnie przelewamy do formy muffinkowej na zmianę łyżkę ciasta kakaowego , łyżkę sera i znowu łyżkę ciasta ciemnego. ( łyżki nie za duże bo może zabraknąc ciasta ciemnego - tak jak w moim przypadku ;) Piekłam ok. 40 minut w temp
Słodkości i nie tylkosprawdzonej recepturze na sernik. Tak więc poczyniłam kolejny krok na drodze do cukierniczego rozwoju;) Smakowo wyszło pysznie - wizualnie może nie najpiękniej (piana coś mi opadła). No cóż, zanosi się na dłuuugą drogę do sukcesu...). Makowiec na kruchym spodzie Składniki: kruche ciasto 5 żółtek 3 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakrem zrobicie małym nakładem sił i czasu, a efekt będzie pyszny! Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI(...)ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki. Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać ok 1 godz.- po takim czasie przebywania w lodówce, nabiera on gęstej- a jednoczesnie delikatnej konsystencji puszystej pianki. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Krem truskawkowy – wykonany przez DomoweTorty.com Artykuł Krem truskawkowy-prosty,szybki i pyszny pochodzi
Domowe TortyKiedyś taki pomysł wykonania podpatrzyłam na zagranicznych stronach. Pomyślałam ,ze i ja je wykonam bo dlaczego nie! i tak oto powstał bardzo pyszny deser. Weekend już się zaczyna, pogoda też raczej nie sprzyja spacerom więc powodów jest kilka do tego aby je upiec. Zapraszam! Składniki; 30 dag mąki pszennej 20 dag twardego masła cukier waniliowy 3 łyzki(...)Nadzienie; 2 gruszki 2 jabłka 3 łyzki cukru kryształu 3 łyzki wody (około) białko do posmarowania babeczek cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię i chłodzić w lodówce min. pół godz. W tym czasie przygotować nadzienie. Owoce obieramy i kroimy w drobną kostke. Wrzucamy na patelnie, wsypujemy cukier i wlewamy wode
Radość kipiąca uśmiechem.mojprzepisna.pl | Chleb wiejski Prosty i pyszny chlebek zrobiony z pełnoziarnistych mąk: orkiszowej i żytniej. Jest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi dzień też jest bardzo smaczny. Nic a nic nie sprawi Wam kłopotu, przepis zapożyczyłam z książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki(...)odczekać 10 min aż drożdże ruszą. W Pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do drożdży (z mąką stopniowo dodawać wodę, cały wyrabiając. Przełożyć na blat oprószony mąką. Wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk, około 10 min, bardzo energicznego wyrabiania. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką do podwojenia objętości, w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować z ciasta bochenek
moj przepis naprzepisem na pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boze Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai klik . Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki
Słodkości i nie tylkogronie rodziny, udanych prezentów i przede wszystkich pysznego jedzenia - mam nadzieję, że na Waszym świątecznym stole pojawią się wszystkie Wasze ulubione potrawy:) Wesołych Świąt !!! Cynamonowe palmier-francuskie zawijaski na podstawie przepisu z frenchfood.about.com na ok. 50 ciastek Składniki: 3 łyżki masła, roztopionego 80 g cukru granulowanego 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 gotowe ciasto francuskie (prostokątne) Przygotowanie: Nastaw piekarnik
Chilli Czosnek i Oliwaporadzę, że takie dobre były. A wszystko dzięki zmiksowanej inspiracji Kuchni w wersji light . Przepis źródłowy lekko zmodyfikowałam na potrzeby, zasoby i przyzwyczajenia Kuchni po mojemu Sprawdźcie sami: pyszne, lekkie, proste i bezglutenowe: Składniki (na 18 sztuk): 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana 2-3 łyżki gotowanego ryżu 18 ładnych truskawek Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy(...)się do ręki ciasta (jak na śląskie). Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka - jeden knedelek. Wrzucamy na lekko osolony i posłodzony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy ok 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Ja podałam ze słodzoną śmietaną. Pyszne... brak słów, zachwyt był i to duży - u wszystkich spożywających. Pełen
Kuchnia po mojemuporze roku uginają cię od różnokolorowych owoców. To ostatni moment, na wykorzystanie świeżych owoców. Ciasto ze śliwkami - kojarzy się z późnym latem, będące już jednak przedsmakiem jesieni. Cisto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, z mnóstwem soczystych śliwek i chrupiących migdałów. Jest wilgotne i pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania(...)mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, posypujemy brązowym cukrem i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnijeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia :) wtedy są to bułeczki z niespodzianką ;) Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało
Codzienna kuchnia niecodziennaUrocze rurki oblane (a raczej wysmarowane pędzelkiem) czekoladą. Z dodatkiem polewy stają się kruche i niesamowicie pyszne. Z całą pewnością ciężko się od nich oderwać, uzależniają :) Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła olej lub masło do smarowania foremek 2 łyżki masła 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej Krem maślany: 200g masła (prawdziwego masła, minimum 82% tłuszczu) 150g(...)tniemy na kawałki, dodajemy do miski razem z cukrem pudrem i esencją waniliową, ubijamy około 7 minut na gładki krem. Odstawiamy do lodówki. Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkowujemy – najlepiej na jeden długi a wąski pas. Foremki do rurek smarujemy olejem/masłem. Foremkę kładziemy na pas ciasta, zawijamy ciasto
Gotowanie i blogowanietortu. Puszysty biszkopt, pyszne nadzienie z kremu śmietankowego i truskawki - te składniki zostały stworzone, żeby występować razem ;) Dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się na Walentynki, choć ja moją przygotowywałam z myślą o urodzinach mojej Babci. Bo w końcu powiedzieć, że kogoś się kocha można nie tylko raz w roku i nie tylko w święto zakochanych :) Składniki na ciasto na wzorek
Ciastkozercy