macie czasu na zrobienie tradycyjnych pączków... idealną alternatywą jest zrobienie mini pączków... 10-15 min. na zrobienie masy, później tylko smażenie i pyszne pulchne mini pączki gotowe. Równie szybko znikają z talerza, jak szybko się je robi. Gorąco polecam :-) Składniki: 300 g serka homogenizowanego 1,5 szkl. mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku(...)masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę. Całość miksujemy na gładką masę. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżeczce masy pączkowej, maczając za każdym razem łyżeczkę w oleju (w ten sposób ciasto nie klei się do łyżeczki, a pączki wychodzą bardziej kształtne.). Pączki smażymy do uzyskania złotego koloru. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUPrzetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg
kuchnia doskimojprzepisna.pl | Ogórki małosolne Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki 2
moj przepis naMuffinki to bardzo wdzięczny do przyrządzenia wypiek. Proste w przygotowaniu, jednak potrafią być bardzo efektowne i zostawiają niemałe pole do popisu. Dzisiaj muffinki na bazie cytryny
Ania i Marcin gotująPolski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki. Gdy byłam
W kuchni Karmel-itkiZe wstydem przyznaję, że to mój pierwszy raz z tortillą. Ten jakże popularny pszenny bądź kukurydziany placek, pysznie nadziany, znany jest przecież przez każdego
W kuchni Karmel-itkiRurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej
Moje pyszne gotowanieŚwięta, wiosna a więc otoczka wszelkich ciast musi być u mnie radosna i kolorowa. Nawet przesadnie kolorowa. :-) A babka... babka nie musi być sucha i nudna. ;-) Achów i ochów nad nią nie było końca. Jest nieprzyzwoicie mocno karmelowa, nieprzyzwoicie słodka i nieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta. 200g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki(...)stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto
Szefowa kuchnismaku do biszkopcikowych. Będą pysznym dodatkiem do filiżanki Waszej ulubionej kawy bądź herbaty. Wanilowe babeczki smakują nawet bez żadnych dodatków- jeżeli jednak zdecydujecie się je ozdobić, możecie to zrobić na naprawdę wiele sposobów- podpowiedzi znajdziecie w przepisie. A może macie ochotę zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy(...)Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe ciasto do 12-to foremkowej blachy, zostawcie nadmiar i upieczcie je w drugiej turze). Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu
Domowe Tortyczasochłonnego pieczenia, a chcą stworzyć coś pysznego :) Spód: 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych 1 banan 2 łyżeczki kakao gorzkiego Orzechy i płatki zmielić lub zmiksować na mąkę w blenderze kielichowym. Dodać banana i ponownie zmiksować. Powstała masa musi być kleista. Dno tortownicy (o średnicy 18 cm) lub keksówki wylepić ciastem i docisnąć mocno dnem szklanki. Schłodzić
Chocolate Muffin Blogsmakiem, ja zresztą też, bo były pyszne, a do tego mokre tak jak lubię i szybkie w przygotowaniu, czyli dla nas leniuchów i pracoholików idealne! Jeśli chodzi o książkę "Pyszne do pudełka" Grażyny Bober-Bruijn, to jest to 190 stron wypełnionych przepisami na dania na wynos. Nad daniami do pracy popracuję jak tylko skończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć(...)dzień piec ciasto i to jeszcze dla siebie do pracy. Tak jak już wspomniałam, muffiny z przepisu z tej książki naprawdę zaskoczyły mnie szybkością wykonania i z tego co widzę, nie ma opcji aby nie wyszły, no chyba, że czegoś nie dodamy. Nie są przesłodzone, tylko właśnie takie w sam raz, tak jak lubię. Tytuł: Pyszne do pudełka Autor
Blondynka Gotujezamrażarki ostatnią porcję pysznej rolady orzechowej, którą piekłam na święta (wiadomo już, że nadaje się do mrożenia), a i ozdoby choinkowe, nie wszystkie były schowane. Korzystając więc z okazji, wpadłam na pomysł sesji w świątecznym klimacie. Moim zdaniem, ta rolada na to zasługuje, by pokazać ją w takiej odsłonie. Podaję proporcje na 2 sztuki. Jest to ciasto dosyć pracochłonne
mojewypiekiinietylkomiejscu o pokojowej temperaturze, przekryte ręcznikiem. 6. Po upływie czasu, rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm . Po wycinać różne kształty i upiec w temperaturze 160 stopni , w 15 minut. 7. Ostudzone pierniczki udekorować według własnej fantazji Aneta za Słodkość, która uda się zawsze i każdemu to moje pyszne i zdrowe kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami. Potrzebujemy: – 2 szklanki mąki(...)miniszarlotkę (na 6 porcji) na masę jabłkową: - 1 kg jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu (ok. 48 g), na ciasto: - 1 szklanka płatków owsianych (ok. 110 g), - 1 szklanka mielonych migdałów (ok. 100 g), - 1/4 szklanki cukru (ok. 50 g), - 1/4 kostki masła (ok. 50 g). Sposób przygotowania
Z Kuchni Do Kuchniprzyjazd króla, pszczoły podpowiedziały jej, aby dodała do ciasta miodu. Kasia tak zrobiła, a ciastka wyszły znakomite. Smak pierników wprawił w zachwyt króla i dworzan i zostały one nazwane katarzynkami. Nie wiadomo dziś, w której z tych legend jest więcej prawdy, ale fakt, że katarzynki są znane i pyszne jest niezaprzeczalny. A co roku w Toruniu odbywa się Jarmark Katarzyński(...)orzechów włoskich 3 łyżki rumu szczypta soli Miód podgrzać z masłem. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika. Dodać do miodu razem z orzechami i rumem. Wyrobić ciasto przez 5-7 minut. Będzie klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Wyrobione ciasto schłodzić 2 godziny w lodówce (można też przez noc). Rozwałkować na grubość 8-10 mm. Najłatwiej jest
Pełny talerzsię co rozpisywać, jest niedziela i ciasteczka do szkoły muszą być. Dzisiejsze są kruche, maślane i pyszne, jak tylko wyłączyłam kamerę (nagrałam film instruktażowy), to ledwo dotrwały do zdjęć, ja sama wciągnęłam 3 Składniki na 25 sztuk: 300 g mąki pszennej, z czego 100 może to być mąka pełnoziarnista 2 opakowania po 40 g budyniu waniliowego lub 80 g mąki(...)proszek do pieczenia i budynie/mąkę ziemniaczaną. Namoczone orzechy zblenduj razem z mlekiem w którym się moczyły oraz z cukrem i olejem. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto. Uformuj kilki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszcz dłonią, w każdym zrób dziurkę kciukiem i umieść w niej łyżeczkę dżemu. Piecz w temperaturze 180 C przez maksymalnie 15 minut. Po całkowitym wystygnięciu
greenscarfmieszamy i zagniatamy. Dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki (ok. 10g). Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida i na koniec zagniotłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy bochenek (zerknijcie TUTAJ , pokazywałam jak). Po uformowaniu chleb ponownie musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Mój rósł w koszyku, pod folią spożywczą, przez godzinę i dziesięć(...)pozwolić odparować wilgoci i żeby skórka została chrupiąca. Wyszedł pyszny. Miąższ o drobnych oczkach, równomiernie wyrośnięty, pachnący. Chleb w smaku jest delikatnie orzechowy, lekko kwaskowy. Zaraz po upieczeniu jedliśmy ciepły, chrupiący — po testowej kromce z masłem. Na drugi dzień równie smaczny. Kompozycja mąk bardzo przyjemna, praca z samym ciastem łatwa. Spróbujcie, jeśli chcecie upiec domowy chleb — zniknie szybko! SKŁADNIKI 500g
Karo in the Kitchen