pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:594/1162)

Korzenne ciasto jabłkowe z kubka 129

Czasami po prostu chodzi na nami coś słodkiego. Wtedy takie ciacho z kubka jest po prostu idealne. Przygotowane na bazie mąki razowej będzie nie tylko pyszne ale też zdrowe. Jeśli wolimy wersję bezglutenową możemy użyć mąki migdałowej. Dodatek jabłka sprawia, że jest wilgotne i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: (na jeden kubek) 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie słonecznikowego) 2 łyżki miodu(...)szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli opcjonalnie: orzechy/migdały/pistacje PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłka dokładnie mieszamy w kubku. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie możemy dodać orzechów/migdałów czy pistacji. Ciasto w kubku umieszczamy w mikrofalówce nastawionej na maksymalną moc. „Pieczemy” 2-2,5 minuty

Pyry na Gaz
Szachownica – sernik siostry Anieli 311

biszkoptu, ale nie ma źle. Powiem szczerze, serniczek wyszedł rewelacyjny. Pyszny w smaku, a do tego dość oryginalny w wyglądzie. Wiadomo nie wyszedł mi tak dobrze jak mistrzyni, siostrze Anieli, ale jak na pierwszy raz, jest nieźle. Poprawię się następnym razem :) PS. Z podanego przepisu wychodzi całkiem wielka blaszka ciasta, zawsze można podzielić porcję na połowę, choć ja upiekłam

Smakowy Raj
Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu! 161

rozmowy, spotkania nie mogą się odbyć bez czegoś wysoko kalorycznego, bez czegoś słodkiego i pysznego, a jak twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: -  350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier

SMYKWKUCHNI
Happy birthday to You! 160

krem, i przykryć drugą częścią. Biszkopt nasączyłam alkoholem wymieszanym z sokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha! Na to prażone jabłka, które wspaniale(...)ciasta. Najbardziej jestem zadowolona z jabłek w karmelu. Miałam na takie ochotę od dawna, a małe jabłuszka prezentują się w tej formie zachwycająco! Nie można się do nich nie uśmiechnąć... Ich przygotowanie nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a efekt jest piorunujący. Przepis z Moich wypieków . Tort polecam bardzo, na urodziny nie tylko blogowe - jest pyszny, a przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze przepisy z blogów #1 | Przepisy na dynię 150

proporcji składników i przypraw, dynia zmienia swoje oblicze Osobiście uwielbiam ciasta dyniowe, które są wilgotne i bardzo lekkie. Jeżeli znacie sprawdzone przepisy na dynie, których tutaj nie ma, podzielcie się nimi w komentarzu Pasta z dyni i fety (na kanapki) BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Syrop dyniowy BLOG: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/ Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo-figowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Surowa tarta(...)ziemniakami BLOG: http://krainamiodemplynaca.blogspot.com/ Szybkie bułeczki dyniowe BLOG: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Naleśniki dyniowe BLOG: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Zupa krem z dyni BLOG: http://czynnikipierwsze.com/ Zobaczcie też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe   Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #1 | Przepisy na dynię pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Rolada tiramisu z tartą czekoladą 192

przepadam na tradycyjnym tiramisu ze względu na dodatek czarnej kawy. Postanowiłam więc robić swoją wersję z użyciem kawy rozpuszczalnej i wyszło bardzo pysznie :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku   Nasączenie: 50 ml przegotowanej wody 50 ml Amaretto   Krem: 200 ml śmietany(...)ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kawą (proszek) i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy

Na Ciasteczkowych Papierach
drodżowa buła z wiśniami 90

Drożdżowa buła z wiśniami Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i  upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania(...)zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem

Miód i pieprz
Brownie - ciasto czekoladowe z cukinii 113

Potrawy z cukinii nie muszą być wyłącznie na "słono". U mnie dziś cudowne brownie z cukinii! Jest delikatne, wilgotne, po prostu pyszne ! Składniki: 11,5 dag masła, ½ szklanki oleju, 25 dag cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, ½ szklanki gęstej śmietany, 30 dag maki, 6 dag kakao, 2 łyżeczki(...)sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni około 50 minut

Tradycyjna Kuchnia
Wielkanocne warsztaty cukiernicze z Lidlem 106

nasze ciasta zawsze wychodziły przepyszne Po pokazie gotowania, każdy udawał się do swojego stanowiska i odtwarzał poczynania p.Pawła :) W moim kulinarnym teamie, miałam przyjemność pracować z duetem  Picante jalapeno  :) Polecam zajrzeć na ich bloga!! Jak widać praca wre :D Tak, tak w moim zespole kulinarnym była jeszcze jedna świetna "babeczka"  Dziękuję Było Pyszne  - wpadajcie koniecznie

Malinowo w kuchni
Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 118

chyba każdy zawsze ma w domu. Mają pyszną, chrupiącą skórkę i miękki miąższ, smakują naprawdę wybornie - wiem, że upiekę je jeszcze nie raz. Jeśli nie jesteście fanami serduszek na czternastego lutego - wytnijcie kółeczka. Smaku to zmieni, a właśnie on jest tutaj najważniejszy.  Przepis z bloga Moje wypieki . Dałam mniej wody - ciasto jest idealne - jak plastelina, idealnie się wałkuje(...)zalać mniej więcej połową wody i odstawić na 15 minut.  Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać serduszka w 3-4 rozmiarach. Na balsze wyłożonej papierem do pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TRDELNIK ( Kürtőskalács , kürtős kalács )- słowackie ciasto kominowe 157

ciastko z paleniska”. Zwane są również ciastem kominowym, gdyż po zdjęciu z wałka mocno parują, wręcz bucha z nich para ! Świeżutkie Trdelniki są miękkie i bardzo delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Niesamowicie pachną cynamonem! Możecie je dodatkowo obsypać posiekanymi orzechami, migdałami … albo po upieczeniu oblać pyszną mleczną czekoladą ;) Polecam! Warto spróbować! SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałe składniki ( oprócz masła ) mieszamy ze sobą, dodajemy wyrośnięte drożdże , a na koniec roztopione masło – wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy. ( Ciasto jest klejące – takie ma być ). Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Po wyrośnięciu wałkujemy i tniemy na ok. 4 cm paski. Każdy

Ostra na Słodko
Placki z kiszonej kapusty 149

niejednej bieszczadzkiej chacie. Istnieją ich różne odmiany – są fuczki z ciastem ziemniaczanym, z ciastem naleśnikowym, z kiszoną kapustą, ze słodką kapustą, jak i z mieszanką kapust. To typowe danie zimowe – kiedyś tylko kapusta dostarczała tak porządnej dawki witaminy C w tym okresie. Są pyszne same, jak i z dodatkami - ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem. Świetny zamiennik(...)trwało ok. jednej godziny (kupna może gotować się dłużej). W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy mleko. Roztrzepujemy trzepaczką lub mikserem, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy majeranek (i mielony kminek jeśli lubimy – moja kapusta była kiszona z kminkiem, dlatego już nie dodawałam) oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy

Poezja smaku
Batoniki z amarntusem typu ZDROWA KALORIA 121

Już dawno zbierałam się do ciastek/batoników z udziałem amarantusa, ale jakoś nie było nam po drodze, aż do wczoraj;) Wyszły pyszne! niedietetyczne, bo sporo kalorii w sobie mają, ale to zdrowa kaloria ;) do pracy na drugie śniadanie albo do szkoły dla dzieci? będą OK! ;) Inspiracja Składniki (5 sporych batoników): 150g daktyli FRESANO 100g orzechów włoskich amarantus ekspandowany Naturalna(...)cierpliwą osobą, więc pozostałam przy orzechowej miazdze;p) od daktyli odlewamy wodę, dodajemy do orzechów, blendujemy dodajemy amarantu, mieszamy powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie (mocno ubijając i dociskając ciasto) do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą wstawiamy do lodówki, aż stwardnieje kroimy ostrym nożem na batoniki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Całusy kokosowo - migdałowe z truskawkami 206

romantycznej kolacji koniecznie musi być słodki całus, a nim będą małe ciasteczka. Proste i szybkie w wykonaniu, każdemu wyjdą. A przede wszystkim są pyszne no i truskawkowe. ok 10 ciastek Składniki : ciastka 140 g płatków migdałów 60 g wiórków kokosowych 1 łyżka koniaku 2 białka 1 łyżka cukru pudru ( ciastka nie będą słodkie, jeżeli chcesz dodaj więcej cukru) 2 łyżki(...)łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciastka  Migdały prażymy na patelni i blendujemy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta formujemy małe kuleczki i posypujemy cukrem, kulki delikatnie spłaszczamy ( najlepiej drewnianą łopatką).  Pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Studzimy. masa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej

Niezły Młynek
Trzy po trzy, czyli cytrynowe gotowanie 161

drożdżach, a wyrabianie ciasta drożdżowego, czekanie, aż urośnie, a później jego pieczenie, kojarzy mi się zdecydowanie z długimi, ciemnymi wieczorami. Znalazłam przepis na chałkę w  Scandilicious baking Signe Johansen, i już dawno chciałam ją przygotować. Dodałam skórkę z cytryny i sok cytrynowy do glazury, całość posypałam makiem - idealnie dopasowała się do wymagań jej postawionych. Wyszła pyszna - puszysta, aromatyczna(...)wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać połową mleka i odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu wlać resztę mleka, dodać pozostały cukier, wbić jajko i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę otartą z cytryny, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić - w razie potrzeby lekko podsypać mąką w czasie wyrabiania). Z ciasta uformować kulę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania