pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:602/1162)

bułeczki kokosowe 154

innej postaci - może mniej atrakcyjnej ale na pewno tak samo pysznej! Zawiodłam się tylko konsystencją nadzienia gdyż myślałam, że po upieczeniu będzie płynna a tak nie było ale i tak była przepyszna. Jest to idealne danie śniadaniowe:-) wspaniale smakują z ciepłą herbatą. Bułeczki z nadzieniem kokosowym Składniki: na ciasto: * 600 g mąki pszennej * 3 łyżeczki drożdży suchych

sierotka maRysia w kuchni
Krakersy 149

robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :) Krakersy Składniki: 125 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu  1 1/2 łyżeczki oleju około 50-60 ml wody (ile zabierze) Przygotowanie: Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wody trzeba wlać tyle ile zabierze, jeśli(...)jednak wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę mąki. Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika.  Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia.  Wycinamy nożem do pizzy lub radełkiem ładne trójkąty albo wszystkie dowolne kształty ;) Nie rozdzielamy trójkątów. Po prostu NIE ROZSUWAĆ. Każdy trójkąt nakłuć wykałaczką

Lawendowe Niebo
Cynamonowe kruche ciasteczka 338

mnie, jak widać, Święta pełną gębą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie za słodkie. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na jedną blaszkę): 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru pudru 1 płaska łyżka cynamonu szczypta imbiru w proszku CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do miski wsypujemy obie mąki, cukier puder, cynamon, imbir i mieszamy. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do miski i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno to trwać jak najkrócej, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta. Od tego zależy jego kruchość :) Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 169

zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda to nasz sposób na pyszny obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem, to młodsza wgapiona w szklany ekran wyczarowywała nadzienie. Nasza 2-osobowa ekipa spisała się(...)pieprz ziołowy jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto. /FARSZ: Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną

Wypisz Wymaluj
Gulasz wołowy z wolnowaru 145

Zapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest

kuchnia doski
Pleśniak razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy 150

moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika. Lekkie jak piórko, świetnie się porcjuje, a smakuje naprawdę obłędnie! Jeśli szukasz pysznej szarlotki, właśnie masz przed sobą najlepszy przepis! Bardzo polecam! Składniki(...)cukrem pudrem przesiać do misy robota, dodać masło pokrojone na drobne kawałki i zmiksować do otrzymania kruszonki. Miksująć dodać żółtka i zagniatać, aż całość połączy się w jednolitą kulę. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą spłaszczyć owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce, drugą  uformować w wałek, owinąć w folię i ułożyć w zamrażarce jabłka obrać, pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona golonka z indyka 147

Coś dla miłośników golonki :) Niestety nie każdy może jeść golonkę ze względów zdrowotny, a ją kocha tak jak Ja :) Mam dla Was zdrowszą wersję z indyka

Niezły Młynek
NALEŚNIKI (PRZEPIS NA NIEZAWODNE CIASTO) 171

tych wszystkich, którym ich smażenie nie zawsze wychodzi z powodu "złego" ciasta, a także dla tych, którzy nie są do końca zadowoleni ze swojej receptury lub po prostu chcą wypróbować nową :))) Ja smażę tak naleśniki pół życia i zawsze wychodzą idealne, delikatne (dzięki użyciu wody gazowanej), cieniutkie i pyszne. Nie przywierają do patelni i nie rozrywają się. Moje dodatkowo mają(...)miski wsyp mąkę, sól (i opcjonalnie cukier), dodaj wodę, mleko, roztopione masło (lub olej) i jajka. Zmiksuj wszystko mikserem lub wymieszaj rózgą kuchenną na gładką i jednolitą masę.  Ciasto odstaw na bok na około 30-40 minut , aby trochę "odpoczęło". Jeśli nie masz czasu, pomiń ten krok, naleśnik też wyjdą smaczne.  Smaż naleśniki na porządnie rozgrzanej patelni

Słodko-Słony Świat Ilony
Pancakes z malinami 167

Mam nadzieję, że każdy lubi słodycze! Ja chyba nie znam osoby, która odmawia by zjedzenia placków lub naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają

Niezły Młynek
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 188

smaki innych krajów i kultur. Przede wszystkim chodzi o to, aby szerzyć ręcznie robione pierogi, z wysokiej jakości produktów, pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Musi być domowo, zdrowo, naturalnie i pysznie. (strona oficjalna:  smakfonia.pl) W piątek blogerzy spotkali się na miejscu wieczorem. Oczywiście, jak to blogerzy kulinarni, zaopatrzeni w same pyszności. Pogoda dopisała, rozpalili blogerzy ognisko i tak przyjemnie, relaksacyjnie(...)blogerzy lepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego ciasta podstawowego i inwencji własnej. Wielu robiło na słodko, z rabarbarem. Postanowiłam jednak, by wykorzystać kaszę quinoa oraz ser lazur. Powstał ciekawy duet smaków. Popołudniu, obładowani pierogami blogerzy, pożegnali się ze sobą i rozjechali do swych domów. Reasumując: nauczyłam się robić pysznych pierogów, zawijać falbankę, spędziłam przyjemne chwile przy ognisku, zjadłam

W kuchni Karmel-itki
czekoladowe muffinki z bitą śmietaną, nadziewane muffinki :-) 129

waniliowy,mąkę,cukier,kakao,proszek do pieczenia,sodę,szczyptę soli  Następnie do suchych składników dodajemy mokre i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką, nie mikserem. Mamy uzyskać piękne, gładkie,lejące ciasto :-) Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy masę do połowy wysokości-babeczki ładnie rosną :-)  \ Muffinki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy na kratce(...)fixami. Następnie dajemy śmietanę do szprycy, wbijamy szprycę do babeczki w ciskamy trochę śmietany. Następnie wyciągamy i robimy rozetę na babeczce. Babeczki możemy posypać czekoladą lub posypką. I gotowe :-) Pyszne, rozpływające się w ustach :-)  I babeczka w przekroju :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Środa na bogato 168

wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria z jogurtem i koperkiem. Podwieczorkiem rządzi tarta jaglana na spodzie z ciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki cukru z wanilią

Kucharzyca
PĄCZKI HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE lub GNIAZDKA 137

ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach, są puszyste i pyszne. Można polać je lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem(...)garnku zagotowałam wodę, dodałam masło i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuściło  wsypałam wcześniej przesianą przez sitko mąkę.  Energicznie wszystko wymieszałam. Ucierałam, aż składniki się połączyły i ciasto stało się gładkie. Najlepiej użyć drewnianej łyżki. Gdy odchodziło od garnka, odstawiłam aby wystygło. W czasie gdy stygło, zajęłam się wycinaniem z papieru do pieczenia  kwadratów o wymiarach około

potrawyregionalne
Babka z ajerkoniakiem 171

domowym ajerkoniakiem, który znalazł się w cieście oraz lukrze. Wszystkim zabieganym przed świętami życzę: wrzućcie na luz, nie biegajcie jak szaleni po sklepach, a jak nie zdążycie upiec baby czy mazurka, to kupcie ciastko w cukierni. I dajcie rozładować się smartfonowi, niech też odpocznie;) Wesołych, pogodnych, spokojnych i pysznych świąt!   Składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru(...)masę, dodajemy kolejno żółtka i jajka, ucieramy do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem wlewamy ajerkoniak i mieszamy. Mąkę dodajemy partiami, po 1 łyżce, po czym każdorazowo dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę z kominem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ajerkoniaku 2 łyżeczki soku z cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb piwno-cebulowy (na zakwasie) 106

Składniki: (na dwa bochenki)   Zakwas: 60 g startera zakwasu (starterem nazywany zakwas będący w lodówce) 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml ciepłej wody   Ciasto: 350 g zakwasu 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml piwa pszenicznego 2 cebule 20 g soli   Dodatkowo: odrobina oleju do zeszklenia cebuli masło i bułka tarta do wysmarowania(...)Resztę przełożyć do słoiczka i schować do lodówki- będzie na kolejny pyszny chlebek :)   Wszystkie składniki, łącznie z cebulą i zakwasem dobrze wymieszać w dużej misce. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Ważne, by miejsce, gdzie ciasto wyrasta, było bez przeciągów.   Dwie keksówki o długości

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania