Jest proste i pyszne, a przy jego przygotowaniu nie spędzicie więcej niż 20 minut. Składniki: 0,5 kg makaronu spaghetti 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli
kgwjanczewojabłkowy bez konserwantów, bez cukru i dodatków smakowych, jest bardzo zdrowy! Bezcukrowy mus jest pyszny, naturalnie słodki, ma delikatny smak papierówek, nie dodałam do gotowania nawet cynamonu, gdyż stwierdziłam, że można go dodać, tuż przed wykorzystaniem np. do posmarowania naleśników, do wszelkiego rodzaju ciast z jabłkami, szczególnie do szarlotki, do deserów, czy do zwykłego ryżu, czy kaszy manny na gęsto(...)obiegiem przez 30 minut, a następnie wyjmujemy słoiki, układamy je do góry dnem i zostawiamy aż wystygną. To co nie zmieściło się do słoików zjadłam łyżeczką, mus był bardzo PYSZNY! The post Mus jabłkowy bez cukru appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasteczka marcepanowe. Zawsze robię je wcześniej i wkładam do słoika na Święta.....ale przyznaję się bez bicia :) że jeszcze nigdy ich nie jedliśmy podczas Świąt. Są pyszne i wciągające. Co roku myśle o jakimś sejfie by je schować, problem jest w tym że ja bym znała hasło...więc do Świąt by nie dotrwały.. ..Zapraszam na ciasteczka marcepanowe: Składniki(...)łyżeczki olejku pomarańczowego Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatam do całkowitego połączenia. Po połączeniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 2 godzimy. Po dwóch godzinach ciasto wkładamy miedzy papier do pieczenia, wałkujemy na placek. Wycinamy foremkami ulubione kształty. U nas musiały być gwiazdki :) Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Teraz przystepujemy do zrobienia polewy. Skladniki: 1 bialko 150g
Smaki Edytywynalazł rozwiązanie dla takich śpiochów, a rozwiązaniem tym jest MUG CAKE! Idealnie sprawdza w kryzysowych sytuacjach, ale również gdy mamy więcej czasu i chcemy zaskoczyć kogoś pysznym i oryginalnie wyglądającym śniadaniem. Bazowy przepis możemy dowolnie modyfikować zależnie od kulinarnego gustu, a więc po raz kolejny przedstawiam niezwykle uniwersalne "danie" SKŁADNIKI: 3 białka jaj 40g otrębów owsianych lub żytnich(...)ciasto- po schłodzeniu może wymagać odrobinę więcej czasu spędzonego w mikrofali, ale to kwestia minuty. Mug cake smakuje najlepiej ze świeżymi owocami i serkiem wiejskim- chociaż jest to przyjemność nie tylko dla kubków smakowych, ale i oczu. Od teraz koniec z wymówką, że nie było czasu na zjedzenie śniadania- nawet to przygotowane w 5 minut może być zdrowe i pyszne
peanutbuttermonsterCzasami po prostu chodzi na nami coś słodkiego. Wtedy takie ciacho z kubka jest po prostu idealne. Przygotowane na bazie mąki razowej będzie nie tylko pyszne ale też zdrowe. Jeśli wolimy wersję bezglutenową możemy użyć mąki migdałowej. Dodatek jabłka sprawia, że jest wilgotne i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: (na jeden kubek) 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie słonecznikowego) 2 łyżki miodu(...)szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli opcjonalnie: orzechy/migdały/pistacje PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłka dokładnie mieszamy w kubku. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie możemy dodać orzechów/migdałów czy pistacji. Ciasto w kubku umieszczamy w mikrofalówce nastawionej na maksymalną moc. „Pieczemy” 2-2,5 minuty
Pyry na Gazbiszkoptu, ale nie ma źle. Powiem szczerze, serniczek wyszedł rewelacyjny. Pyszny w smaku, a do tego dość oryginalny w wyglądzie. Wiadomo nie wyszedł mi tak dobrze jak mistrzyni, siostrze Anieli, ale jak na pierwszy raz, jest nieźle. Poprawię się następnym razem :) PS. Z podanego przepisu wychodzi całkiem wielka blaszka ciasta, zawsze można podzielić porcję na połowę, choć ja upiekłam
Smakowy Rajrozmowy, spotkania nie mogą się odbyć bez czegoś wysoko kalorycznego, bez czegoś słodkiego i pysznego, a jak twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: - 350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier
SMYKWKUCHNIkrem, i przykryć drugą częścią. Biszkopt nasączyłam alkoholem wymieszanym z sokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha! Na to prażone jabłka, które wspaniale(...)ciasta. Najbardziej jestem zadowolona z jabłek w karmelu. Miałam na takie ochotę od dawna, a małe jabłuszka prezentują się w tej formie zachwycająco! Nie można się do nich nie uśmiechnąć... Ich przygotowanie nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a efekt jest piorunujący. Przepis z Moich wypieków . Tort polecam bardzo, na urodziny nie tylko blogowe - jest pyszny, a przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproporcji składników i przypraw, dynia zmienia swoje oblicze Osobiście uwielbiam ciasta dyniowe, które są wilgotne i bardzo lekkie. Jeżeli znacie sprawdzone przepisy na dynie, których tutaj nie ma, podzielcie się nimi w komentarzu Pasta z dyni i fety (na kanapki) BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Syrop dyniowy BLOG: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/ Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo-figowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Surowa tarta(...)ziemniakami BLOG: http://krainamiodemplynaca.blogspot.com/ Szybkie bułeczki dyniowe BLOG: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Naleśniki dyniowe BLOG: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Zupa krem z dyni BLOG: http://czynnikipierwsze.com/ Zobaczcie też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #1 | Przepisy na dynię pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiprzepadam na tradycyjnym tiramisu ze względu na dodatek czarnej kawy. Postanowiłam więc robić swoją wersję z użyciem kawy rozpuszczalnej i wyszło bardzo pysznie :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku Nasączenie: 50 ml przegotowanej wody 50 ml Amaretto Krem: 200 ml śmietany(...)ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kawą (proszek) i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy
Na Ciasteczkowych PapierachDrożdżowa buła z wiśniami Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania(...)zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem
Miód i pieprzPotrawy z cukinii nie muszą być wyłącznie na "słono". U mnie dziś cudowne brownie z cukinii! Jest delikatne, wilgotne, po prostu pyszne ! Składniki: 11,5 dag masła, ½ szklanki oleju, 25 dag cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, ½ szklanki gęstej śmietany, 30 dag maki, 6 dag kakao, 2 łyżeczki(...)sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni około 50 minut
Tradycyjna Kuchnianasze ciasta zawsze wychodziły przepyszne Po pokazie gotowania, każdy udawał się do swojego stanowiska i odtwarzał poczynania p.Pawła :) W moim kulinarnym teamie, miałam przyjemność pracować z duetem Picante jalapeno :) Polecam zajrzeć na ich bloga!! Jak widać praca wre :D Tak, tak w moim zespole kulinarnym była jeszcze jedna świetna "babeczka" Dziękuję Było Pyszne - wpadajcie koniecznie
Malinowo w kuchnichyba każdy zawsze ma w domu. Mają pyszną, chrupiącą skórkę i miękki miąższ, smakują naprawdę wybornie - wiem, że upiekę je jeszcze nie raz. Jeśli nie jesteście fanami serduszek na czternastego lutego - wytnijcie kółeczka. Smaku to zmieni, a właśnie on jest tutaj najważniejszy. Przepis z bloga Moje wypieki . Dałam mniej wody - ciasto jest idealne - jak plastelina, idealnie się wałkuje(...)zalać mniej więcej połową wody i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać serduszka w 3-4 rozmiarach. Na balsze wyłożonej papierem do pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastko z paleniska”. Zwane są również ciastem kominowym, gdyż po zdjęciu z wałka mocno parują, wręcz bucha z nich para ! Świeżutkie Trdelniki są miękkie i bardzo delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Niesamowicie pachną cynamonem! Możecie je dodatkowo obsypać posiekanymi orzechami, migdałami … albo po upieczeniu oblać pyszną mleczną czekoladą ;) Polecam! Warto spróbować! SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałe składniki ( oprócz masła ) mieszamy ze sobą, dodajemy wyrośnięte drożdże , a na koniec roztopione masło – wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy. ( Ciasto jest klejące – takie ma być ). Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Po wyrośnięciu wałkujemy i tniemy na ok. 4 cm paski. Każdy
Ostra na Słodko