zakwasie. O chrupiącej, trzeszczącej po wyjęciu z piekarnika skórce. Dobrze wypieczony. O zwartym miąższu. Pyszny! Polecam! Składniki: Zaczyn: 90 g zakwasu żytniego; 110 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 40 g mąki żytniej (typ 720); 90 g letniej wody. Ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 250 g mąki żytniej
Gospodyni MiejskaPyszne, delikatne-bardzo puszyste, szybko znikające. Polecam podawać z konfiturą jagodową, malinową lub morelową lub tylko posypane ksylitolem. A w sezonie letnim wystarczy rozdrobnić na cieście widelcem kilka malin i mamy gotowy farsz. Woda gazowana sprawia, że naleśniki są bardzo delikatne, dosłownie jak puszek, a olej nadaje im elastyczność. Z podanych składników w ychodzi ok. 12 sztuk cieniutkich
Smaczne Zdrowewłaśnie mowa. Dobrze przyrządzony smakuje zupełnie odmiennie niż zielona breja podawana w przedszkolu. Dzisiaj przepis na pyszne tartaletki ze szpinakiem. Jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem to po tym daniu na pewno go pokocha. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 1/3 szklanki wody Sól Farsz: Miska liści szpinaku Słoik suszonych pomidorów (najlepiej
Kolizje Smakówtruflowo-malinowa z bakaliami. Trufla przełamana lekko kwaśnym smakiem malin, a całość dopełniona bakaliami- coś pysznego! W pracy zniknęła w mgnieniu oka. :-) Tartę robi się bardzo szybko- jak zwykle najwięcej czasu zabiera pieczenie. Przepis na tartę o średnicy 26cm. Składniki na ciasto*: 2 szklanki mąki (ok. 250g) 150g zimnej margaryny (lepsze jest prawdziwe masło, ale ja akurat
kuchnia do kwadratuPiecz 20 min., następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 15-20 min. Wierzch ciasta powinien być złoty i chrupiący. Upieczoną hortopitę odstaw na kratkę do przestygnięcia, najlepiej daj jej z 20 min. zanim pokroisz ją na trójkąty. Hortopita jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i OliwaJesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki, nieco inne proporcje składników i doprawienie więc wybaczcie mi podobieństwo. Obie tarty wyszły pyszne więc wybierzcie sobie tę, która Wam się bardziej podoba. A ze śliwek robię też pyszne powidła - przy drobnych zmianach dodatków
Smaczna Pyzagotowości i może wygląd nie był zbyt dostojny, ale w smaku serniczek był pyszny:) Bardzo mi się spodobał pomysł na takie mrożone słodkości, bo można sobie po jednej porcji wyciągać kiedy się ma ochotę i nie ma konieczności zjedzenia ciasta w jakimś tam, zwykle krótkim, czasie:) Komentarze kasiaaaa24 2011/06/25 11:43:37 Wygląda przepysznie ! Idealna propozycja
Zdrowa Kuchnia Sowypyszny przepis na zwijane bułeczki pizzowe. Takie bułeczki są po prostu idealną przekąską, lub przystawką imprezową. Można je podać na ciepło zarówno jak i na gorąco. W obydwu przypadkach będą smakowały świetnie. Są także idealne do lunchbox`ów i zabrania ze sobą do pracy, lub szkoły. Przygotowanie bułeczek zwijanych od podstaw trochę trwa, dlatego zawsze robię je z pozostałego ciasta
Kuchnia Łukaszaskładniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie wyrastanie i do piekarnika. Po dwudziestu minutach w piekarniku mamy pyszne bułki na śniadanie. Zaskakujące jest to, że w przepisie jest bardzo mało drożdży(...)podmłodę, dodaj słód i przesianą mąkę. Wlej maślankę z rozpuszczoną solą, oraz miodem i masłem. Wymieszaj dokładnie do połączenia się składników, po czym wyłóż na roboczy blat, i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Ciasto będzie miało doskonałą strukturę i nie trzeba będzie w ogóle podsypywać mąką blatu roboczego podczas wyrabiania. Uformuj z ciasta kulę, którą umieść w natłuszczonej misce. Odstaw
Grahamka, weka i kajzerkastaropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym. Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam przedsmaku tak bardzo, że zrobiłam swoje, nie wymagające tak długiego czekania. Wyszły pyszne, chrupiące, takie, jak lubię. Posmarowane czekoladowym frostingiem i ozdobione cukierkowymi dekoracjami, swym zapachem i smakiem(...)Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj placuszki i wycinaj lub formuj wybrane kształty. Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły). Piecz przez 8 minut lub więcej
Gotowanie to kochaniegustu nie tylko Twojej rodzinie ale i znajomym, śmiało możecie przygotować taką porcję na imprezę. Quiche możecie również przygotować na kruchym spodzie, będzie smakowało równie pysznie :) Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli masa 200 g wędzonego boczku(...)szklanki mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 15 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość, następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy spód formy do tary
Niezły MłynekKolejna fajna propozycja. Naprawdę idealne połączenie kremowego środka, maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania. Składniki: 250 g herbatników 200 g masła 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub odrobina wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi(...)Trzeba uważać, aby nie przypalić naszego sosu. Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina. Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro . Smak delikatny, fajnie pachnie. Można polecić
Malinowe Pocałunkiwymaga pieczenia, bo ciasto robimy na patelni jak omlet. Dzięki temu, że domowe Kinder Pingui robi się bardzo szybko często zabieramy je ze sobą w podróż. Ta wersja jest również idealna na drugie śniadanie czy podwieczorek. Nie kupuj - zrób w domu Porównanie składu Producent przekonuje, że „Kinder Pingui to pyszny batonik z delikatnym biszkoptem, puszystym mlecznym(...)takiej pewności nie mam. To nie jest (zdrowa) pożywna przekąska tylko zwykły batonik czyli słodycz i tak należy to traktować. Cukier, cukier, cukier. Którą wersję wybierasz? Przepis Składniki Ciasto 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 1-2 łyżki kakao olej kokosowy (do smażenia) syrop klonowy (opcjonalnie)* Nadzienie serek + banan twarożek + miód / syrop klonowy/banan Wykonanie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comOstatnio były tylko przetwory, więc dzisiaj dla odmiany chcialam zaproponować pyszną rybkę w warzywach. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 4 filety
kuchnia doskiLubisz kotlety schabowe? Ja tak przeciętnie, dwa do roku wystarczą i to u mamy. Jednak mam dla Ciebie świetną alternatywę obiadową w postaci kotletów z selera
Niezły Młynek